Nog maar pakweg driekwart jaar geleden kon je – zelfs nog lastminute – een vlucht naar Thailand boeken en een kamer reserveren in een hotel. In veel gevallen kon je bij aankomst een stempel – een “Entry Permit” – in je paspoort krijgen en een paar uur later kon je op het strand zitten met een drankje in je hand. Nu, een aantal maanden later, is een toeristisch bezoek aan Thailand erg moeilijk, zo niet onmogelijk voor de meesten.

In dit stadium is het een uitdaging om naar Thailand te komen, tenzij je beschikt over een erg dikke portemonnee, er spoedeisende redenen zijn, of je in een paar uitzonderingscategorieën valt die momenteel door de Thaise regering zijn toegestaan. Zelfs als dat allemaal op jou van toepassing is, gelden er een bijna eindeloos aantal regels waar je aan moet voldoen, voordat je toestemming krijgt voor een reis naar Thailand.

Sinds begin oktober erkent de regering alleen bepaalde soorten visa om het land opnieuw binnen te reizen. Maar de praktijk is, dat zelfs al je aan de voorwaarden voldoet, er maar een beperkt aantal buitenlanders het land mogen binnenkomen. De houders van Thailand Elite-visa kunnen bijvoorbeeld sinds begin augustus “officieel” het land weer inreizen. De werkelijkheid is echter, dat volgens een bron bij Thailand Elite niet meer dan 50 mensen daadwerkelijk met succes zijn teruggekeerd.

Over de hele wereld is de informatie van Thaise ambassades in verschillende landen ook “klungelig” geweest. Zoals tegenstrijdige informatie die verschillende functionarissen gaven over dezelfde visumprocedures.

Maar het knelpunt, met zowat elk visum, is de verplichte quarantaineperiode van 14 dagen bij een door de staat goedgekeurde faciliteit. Dit geldt ook voor door de overheid goedgekeurde hotels, deze hotelquarantaines (ASQ’s) brengen hoge kosten met zich mee. En natuurlijk zit je in die tijd opgesloten in een kamer met weinig toegang tot externe activiteiten.

Zelfs het onlangs gelanceerde speciale toeristenvisum (STV) is heel bijzonder. Kandidaten hebben veel contant geld nodig en moeten de intentie hebben om minimaal 90 dagen in Thailand te verblijven, met de mogelijkheid om een verlenging te krijgen tot totaal maximaal 270 dagen. Maar wanneer je de verplichte ziektekostenverzekering afsluit, die alleen door Thaise bedrijven wordt verstrekt, alle boekingen regelt via de particuliere reisorganisatie Thailand Long Stay van de overheid, vliegt op speciaal gecharterde vluchten, enz., lopen de kosten behoorlijk op. Dan heb je in deze fase nog niet eens een biertje gekocht of een massage gehad!

Dit “toerisme” noemen is een verkeerde benaming. De bereidheid van “big spenders”, die bereid zijn om al het papierwerk in te vullen en te betalen voor het plezier om naar Thailand te komen, zal niets doen voor de toeristenindustrie in Thailand. Hotels kunnen iet open en duizenden bedrijven, verbonden met de Thaise toerismemotor, zijn al ter ziele.

Zelfs als je een toerist bent en officieel vrij van Covid-19, wat ga je hier dan precies doen? Als het je bedoeling is om op een eilandtour te gaan, de rosse buurten te bezoeken of te kiezen uit een lijst met mooie hotels, zal je waarschijnlijk, op zijn zachtst gezegd, een beetje teleurgesteld worden.

Er zijn momenteel weinig georganiseerde rondreizen, de rosse buurten – tenminste in Phuket, Samui en Pattaya – zijn niet erg “’rossig” en veel hotels, ook weer in de populaire toeristische gebieden, blijven gesloten. Oké, er is nog steeds genoeg te doen en je zult waarschijnlijk geweldige koopjes kunnen scoren bij hotels die wel open zijn en bij taxichauffeurs die op een ritje wachten. Maar het ‘Thailand’ dat je verwachtte, is er momenteel niet.

Voorlopig is er een wereld van verschil tussen de “bijna weer normale” gebieden en de “bijna verlaten” locaties in het hele land. Bangkok is, met uitzondering van de echt toeristische gebieden, zo ongeveer terug naar zijn chaotische drukte. Zelfs in Pattaya is het in de weekenden druk, maar doordeweeks is het moeilijk voor “sin city”’. Het toerisme in Chiang Mai heeft het momenteel bijzonder zwaar. Een beetje binnenlands toerisme is te weinig om deze noordelijke stad in leven te houden. De stranden aan de westkust van Phuket zijn bijna volledig verstoken van mensen. Bedrijven op Koh Samui worden met faillissementen bedreigd. Hua Hin overleeft met wat druppelend weekendverkeer vanuit Bangkok. Sommige plekken of toeristische attracties, die je graag zou willen bezoeken, zijn momenteel niet toegankelijk of zelfs niet open.

Op een bepaald moment, hopelijk eerder dan later, zal de Thaise regering haar grenzen moeten heropenen en een manier moeten vinden om de Covid-19-situatie te “beheersen” in plaats van in een eigen bubble te blijven. Hoe langer de regering zich niet openstelt voor iets dat lijkt op normaal toerisme, hoe moeilijker het zal zijn om de voormalige Thaise toeristische grootmacht opnieuw op te starten.

Je zou denken dat met het verplicht dragen van mondmaskers, enig respect voor sociale afstand, een goede hygiëne zoals handen wassen, de meeste risicofactoren voor Covid-19 kunnen worden ingeperkt. Testen voor vertrek en bij aankomst zorgt ook voor preventie. Er zijn meer manieren om een ​​virus te verslaan dan simpelweg de grenzen sluiten.

De verplichte quarantaine van 14 dagen, duidelijk een belangrijke drempel voor veel reizigers, is in elkaar geknutseld en lijkt niet meer dan een manier om geld te verdienen voor een selecte groep rijke hoteliers, in plaats van een goed gefundeerd volksgezondheidsbeleid. Het aanstellen van een particulier overheidsbedrijf als aanbieder van reisarrangementen lijkt er ook op, dat Covid-reizen, een melkkoe moet worden voor een aantal bevriende zakenlieden. Een guesthouse met 10 kamers in Patong en het fietstourbedrijf in Chiang Mai hebben hier niets aan.

De twee terugkerende thema’s achter elke aankondiging over mogelijke heropeningen zijn “angst” voor een nieuwe golf van Covid-19 en “we wachten gewoon op een vaccin”.

Hoewel het succes van de Thaise regering om Covid-19 relatief vroeg in te dammen iets is om trots op te zijn, is dit een irrationele angst geworden en geen nuttig wetenschappelijk onderbouwd plan om de grenzen te heropenen. En hoewel de hoop op een Covid-19-vaccin door miljoenen wordt gedeeld, is de geschiedenis van succesvolle coronavirusvaccins niet best te noemen. In feite is er nooit een werkbaar vaccin geweest voor één van de vijf andere coronavirussen. De urgentie en duidelijke behoefte aan een vaccin voor Covid-19 heeft wetenschappers ertoe gedwongen hun ontwikkeling en testen te versnellen, klinische proeven zijn momenteel aan de gang. Maar zelfs als ze werken, zullen ze slechts gedeeltelijk succesvol zijn en veel mensen zullen het vaccin niet krijgen, hetzij door eigen keuze, angst voor het vaccin of gebrek aan toegang. Dus wachten op een vaccin kan heel lang duren… of misschien komt het wel nooit.

De reis- en horeca industrie in Thailand, en dat zijn echt grote industrieën, bevindt zich in een constante spagaat. Hoewel iedereen blij is om een ​​nieuwe ontwikkeling zoals het speciale toeristenvisum te zien, is het geen duurzaam model voor de noodlijdende Thaise toeristenindustrie

Het is tijd om angst te vervangen door een professioneel aanpak van dit vervelende virus

Bron: thethaiger.com/coronavirus/hard-truths-about-travelling-to-thailand-right-now

18 reacties op “De harde waarheid over het reizen naar Thailand”

 1. Rianne zegt op

  Thailand is een irrationeel land. Dat weten de meesten van ons. In Thailand wordt het meest en het vaakst geredeneerd en gehandeld op basis van wat het moment ingeeft.
  Maar de ironie wil dat Thailand ook wel ziet dat alle maatregelen zoals landen in de vrije westerse wereld nemen geen zoden aan de dijk zetten.
  In het artikel valt de volgende zin te lezen: “Je zou denken dat met het verplicht dragen van mondmaskers, enig respect voor sociale afstand, een goede hygiëne zoals handen wassen, de meeste risicofactoren voor Covid-19 kunnen worden ingeperkt.” Dit alles blijkt dus niet waar. Al die maatregelen hebben niet opgeleverd dat het in Spanje, Frankrijk, België, Nederland en in het land van Boris J. corona-vrij is. Zelfs: “Testen voor vertrek en bij aankomst zorgt ook voor preventie” gaat niet voor 100% op. We zullen het maar niet hebben over wat er allemaal gaande bij onze Donald aan de andere kant van de oceaan.
  Kortom, ik denk dat de Thai de zinssnede: “Er zijn meer manieren om een ​​virus te verslaan dan simpelweg de grenzen sluiten.” goed hebben bestudeerd en gemeend hebben dat maar eens te doen.
  Geef ze eens ongelijk: bij geopende grenzen zou in Thailand code rood heersen en was hun economie met zo goed door de hoeven gezakt. En indien code rood komt net zo goed niemand binnen. Plus een overspannen gezondheidszorg zoals dat bij ons het geval is, en hoop oversterfte en andere ellende.

  • “Je zou denken dat met het verplicht dragen van mondmaskers, enig respect voor sociale afstand, een goede hygiëne zoals handen wassen, de meeste risicofactoren voor Covid-19 kunnen worden ingeperkt.” Dit alles blijkt dus niet waar.

   In Duitsland werkt het wel. Zoiets valt of staat natuurlijk met de hoeveelheid mensen zich aan de regels houden.

   • Rianne zegt op

    In een reactie gisteren aan iemand haalde ik al bijgaand artikel aan. Maak je geen illusies. Als het Nederland niet lukt, welk land dan wel. Ook dat blijkt maar eens.
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-niet-nederland-het-coronawonderland-is-maar-duitsland~b87dc6bd/
    In Duitsland is men ook met schade en schande door de eerste golf meegesleurd. Maar in tentenstelling met Thailand is Duitsland wel een rationeel land.

  • fred zegt op

   Vraag is alleen maar hoelang je dit kan volhouden ? 1 jaar ? 5 jaar ? Misschien moet de wereld maar eens aanvaarden dat er naast de vele besmettelijke ziekten er nu nog één bovenop is gekomen. Ieder jaar sterven 2 miljoen mensen aan ziekten die worden overgedragen via muggen. Gaan we alle muggen ooit kunnen verdelgen ? Ieder jaar sterven miljoen mensen aan griepvirussen ….besmettelijke longontstekingen. Daar hoor je eigenlijk niemand zich druk over maken.

  • Theiweert zegt op

   Ondanks ik hoop natuurlijk weer snel naar huis te kunnen, begrijp ik het wel. Ik zie het hier in Nieuw-Zeeland waar ik ben gestrand ben daar handelt men precies hetzelfde als in Thailand. Ook hier heeft de hele toeristen industrie een enorme klap gekregen. Ik begrijp dat met een terugval van 12% in de economie het erg zwaar getroffen is. Maar men is wel coronavrij. Voordeel is natuurlijk het zijn twee eilanden. De inwoners kunnen alleen op vakantie in eigen land. Men hoopt in december een reisbubbel met Australië te maken. Voorlopig zit ik wel goed hier de zomer gaat beginnen ennhet leven is verder als normaal. De grenzen zijn echter afgesloten.

  • Jozef zegt op

   Hoi Rianne,
   Ik ben het eens met je redenering, maar je verliest een belangrijke vaststelling uit het oog, nl. het grote aantal mensen die de opgelegde regels NIET volgen.
   Wat mij mateloos stoort is dat nog veel mensen, vooral jongeren, het zelfs na 6 maanden nog steeds zeer moeilijk hebben om hun sociale contacten te beperken, hun afstand te houden en hun mond/neus kapje op een goede manier dragen.
   Kijk naar het sportgebeuren op TV, de voetballers zijn net verliefde koppels als ze een doelpunt maken, met z’n elven op een hoop, elkaar kussen en knuffelen, idemdito bij de volleyballers, na elk punt moet er geknuffeld worden.
   De geheime rave feestjes, dat lees je elke dag dat de politie zulke bijeenkomsten met meer dan 150 of meer personen moet stilleggen, denk daarbij aan het aantal feestjes dat ongemerkt plaatsvinden.
   Zijn die regels prettig, nee absoluut niet, maar mss was de tweede golf wel vermeden kunnen worden als iedereen zich aan de toch voor mij wel eenvoudige regels had gehouden.
   Hier bij ons in Antwerpen en Brussel zijn er nog steeds bevolkngsgroepen die niet weten wat er aan de hand is ( of doen alsof ) en het nog steeds nodig vinden om handen te schudden en elkaar te zoenen.
   Onze overheden zijn veel te laks in het laten naleven van de regels, en toeval, op 1 juli mogen de grenzen open, en eind augustus moeten ze dan toch weer dicht.
   Laat ons met z’n allen even doorbijten zodat we dit smerige virus kunnen verslaan.
   Mijn hart bloed dat ik niet naar mijn geliefde Thailand kan/mag. Ik mis het zo erg.
   Groetjes, Jozef

  • endorfun zegt op

   Als er niemand ziek wordt van covid19, maar de economie volledig kapot gaat, en er geen geld meer is voor voedsel, medecijnen … gaat men ziek worden door andere oorzaken. Miljoenen in de armoede storten is blijkbaar sommigen ook een oplossing. Valar morghulis.

 2. Cornelis zegt op

  Een groot probleem in deze hele kwestie is dat de Thaise overheid er tot nu toe blijk van geeft volstrekt onvoorspelbaar en onbetrouwbaar te zijn. Vandaag kwam weer het nieuws dat de STV-regeling weer is uitgesteld en dat de aangekondigde chartervlucht met Chinezen voorlopig niet doorgaat. Er zijn weer méér vergaderingen nodig, en er komt een ‘special committee’ bijeen om nog maar eens naar zaken als testen, quarantaines, ‘tracing and tracking’ etc. te kijken.
  Je gaat je echt af of ze nog wel toeristen willen – alhoewel het voor mij ook maar de vraag is of het in het geval van die eerste groep Chinezen wel om ‘toeristen’ gaat…..
  Voor een hele grote groep nu buitengesloten langverblijvers wordt niets gedaan. Voor de Thaise overheid betekent een geldig – en betaald – visum, een geldige – en betaalde – verblijfsperiode en een geldige – en betaalde – re-entry permit duidelijk helemaal niets.
  Zie ook:
  https://forum.thaivisa.com/topic/1186097-confusion-reigns-as-stv-arrivals-now-may-not-land-in-thailand-this-week/#comments

  • Ger-Korat zegt op

   Een STV-visum is ook alleen maar voor de welgestelden, moeten ze nog afkomstig zijn uit landen met een laag risico en dan moet men nog lang willen verblijven. Al met al blijven er dan weinig belangstellenden over en dat is denk ik de reden dat de eerste vluchten uit China niet doorgaan. De gemiddelde Aziaat doet het met een vakantie van minder dan een week per jaar en daarmee is de STV niet bruikbaar voor hen. Daarnaast dien je een eigen ziektekostenverzekering te hebben met een minimale dekking van USD 100.000 en daarbij wordt je op kosten gejaagd door een verplichte Thaise ziektekostenverzekering welke je verplicht erbij dient te nemen met een prijskaartje. Komt nog bij de vooruitbetaling te laten zien van zowel de quarantaine hotel alsmede de vooruitbetaling van een gehuurde plek in een hotel of gehuurde locatie over de gehele verblijfsperiode of je dient aan te tonen een condo te hebben in Thailand. Daarom kan de STV regeling de prullenbak in want er blijft dan maar een kleine groep over die lang wil blijven, genoeg geld heeft en bereid is alles vooraf te betalen met alle risico’s daarbij.

 3. laksi zegt op

  Tja,

  Ik vindt dat Rianne, wel een punt heeft, als ze zegt, dat “als” Thailand de grenzen gewoon open had gehouden, nu ook code rood was geweest en was had er nu ook niemand meer kunnen reizen.

 4. hugo zegt op

  Vanmorgen nog contact gehad met thai consulaat antwerpen

  Daar ontving ik vrij vlug telefoontje terug met de melding dat we het gewoon voor de 6 volgende maanden mogen vergeten en vooral dan gans het shengen gebied dat rood en oranje kleurt.

  Kort en gewoon duidelijk.
  Hugo

 5. Guy zegt op

  Zonder me uit te spreken over de doelmatigheden van een gesloten land heb ik toch een paar nadenkertjes.

  De gewone Thaise bevolking in het land lijden enorm onder de maatregelen en die hebben geen buitenlandse rekening noch inkomen om die situatie zonder of met weinig zorgen te overleven – de nu nog in Thailand verblijvende buitenlanders beschikken daar uiteraard wel over — -makkelijk gezegd dat de situatie zo het beste is……

  Het sluiten van de grenzen geeft het land nog andere, voor de Top, belangrijker voordeel.
  Denk maar aan de massa’s studenten…..

  Als het land zover ten onder zou gaan dat de bevolking een hongernood dient te ondergaan dan zou ik daar als buitenlander met een maandelijks inkomen en een beetje vermogen toch liever niet rondlopen in het land op dat ogenblik. Massa’s zijn nooit in te tomen en altijd loopt er wel iemand schade op.

  Kortom de situatie is wat ze is, wij als buitenlander kunnen daaraan niets veranderen en ons er finaal ook niet mee te bemoeien – een visum is en blijft een gunst van het land die die visum verleent….

  Laat ons dus met zijn allen hopen dat Covid-19 snel onder voldoende controle kan komen en de toestand terug min of meer normaal kan worden.
  De Na-coronatijd zal nooit meer worden zoals het ervoor was –dat is mijn inzien ook een gegeven.
  Voor discusie vatbaar uiteraard.

  Ps- zelf kan ik wel in Thailand komen en doe dat ook.(Op basis van huwelijk doenbaar maar met wat ongemakken). Makkelijk is het niet maar moeilijk gaat ook.

 6. Frans zegt op

  Het zou voor Thailand geen bal uit moeten maken uit welke landen weer mensen weer binnen mogen komen
  Of het nu uit een land is met weinig of juist met heel veel besmettingen, iedereen moet toch bij aankomst BKK toch een negatieve covid 19 verklaring overleggen , anders kom je het land niet in .

  Concusie : laat iedereen in de wereld gewoon lekker terug gaan naar zijn geliefde , huis , condo , familie of wathever !!!

 7. Marc Thirifays zegt op

  Save yourself !!! Ik ben blij dan Thailand heel streng blijft voor inkomende trafiek, ik kan wel mijn dochters en kleinkind niet bezoeken maar dat neem ik erbij … ik zal wel op mijn tanden blijven met de hoop dat ze daar goed en wel vrij blijven van die verdomde covid-19.

 8. Freek Vermolen zegt op

  “Tijd voor een professionele aanpak”. Is de conclusie van dit artikel. Maar dat is redelijk vaag. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn. Testen voor je vertrekt, testen als je aan komt. 14 dagen quarantaine, en gaan met die banaan. En al die onzinnige ballast van aan te wijzen quarantaine hotels, alleen maar chartervluchten etc weg ermee.

 9. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb Thailand al vaarwel gezegd voorlopig met al die belachelijke voorwaarden die ze stellen voor toeristen. Ga dit jaar lekker naar Schiermonnikoog. Enige plaats waar nog geen Corona is in Nederland.

 10. G.J. Krol zegt op

  Dat de “gewone “ Thaise bevolking het hardst geraakt wordt is voor velen de reden om juist naar Thailand te gaan. Een land met sociale voorzieningen vergelijkbaar met Nederland is domweg erg duur. Het stelsel van sociale zekerheden in Thailand is vrij overzichtelijk: het heet familie. Het is een goedkope vakantiebestemming en dat aspect loopt vaak als een rode draad door de vele reacties.
  Ik ben de laatste om te zeggen dat ik een fan van Prayut ben, maar als ik naar de cijfers kijk wereldwijd, scoort Thailand onder zijn bewind erg laag als het om het aantal besmettingen gaat. In Nederland loopt de infectiegraad hoog op, in Thailand blijft het laag. . Nederland telt 6.454 sterfgevallen door corona, Thailand “slechts “ 59.
  Met deze cijfers kan ik me voorstellen dat Thailand de grenzen hermetisch gesloten houdt. Daarom vind ik de zorg voor de economie en de “gewone” bevolking van Thailand een beetje goedkoop.

 11. Kees janssen zegt op

  Gezien de enorme hoeveelheid temperatuur metingen in Thailand waar dus geen enkel persoon een te hoge temperatuur heeft is de vraag natuurlijk of het correct is.
  De serieuze metingen in bv 7/11 waar een meting gebeurt op de hand.
  Metingen in de nek of zijkant van het hoofd wat geen correcte meting is.
  Wat zou het aantal besmettingen zijn als er getest wordt?
  Ga eens met de mrt,bts,boot of bus.
  Afstand tussen mensen is er niet.
  Ook de schermen om afstand te bewaren bij de restaurants en straat tentjes zijn veelal verdwenen.
  Het enige wat goed floreert is de handel in face mask.
  Maar ook op veel plaatsen zie je dat hier ook al de hand mee gelicht word.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website