Welke boeken lezen we op vakantie in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: ,
10 maart 2014

Tijdens je vakantie in Thailand is het natuurlijk plezierig om even weg te dromen in een goed boek bij het zwembad of aan het strand. Moet je wachten op de luchthaven dan is een tijdschrift of boek ook prima geschikt om de tijd te doden.

De Boekenweek met als thema ‘Reizen’ was voor Skyscanner aanleiding om onderzoek te doen naar het leesgedrag van Nederlandse reizigers tijdens de vakantie in Thailand of elders. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid op vakantie meer boeken leest dan thuis.

Ruim 67% leest meer boeken tijdens de vakantie

Skyscanner ondervroeg 500 Nederlandse reizigers naar hun leesgewoontes wanneer zij met vakantie zijn. Van alle ondervraagden gaf 68% aan op vakantie boeken te lezen. Daarvan gaf een overgrote meerderheid van 67% aan de vakantie aan te grijpen om meer boeken te lezen dan thuis. Voor ongeveer de helft varieert dat van een tot twee boeken per week. Een derde heeft meer oog voor de bestemming en doet langer dan een week over een boek. Een percentage van 18% zijn de echte boekenwormen die meer dan twee boeken per week verslinden.

Overigens gaf bijna 17% van alle ondervraagden aan niet te lezen tijdens de vakantie en 15% gaf aan alleen tijdschriften of stripboeken mee te nemen. Opvallend is verder dat bijna iedereen die een boek leest op vakantie dit ook daadwerkelijk met een ‘echt’ boek (74%) doet en niet met een E-reader of tablet.

Thriller/detective favoriet

Wat het genre betreft is een goede thriller/detective meest favoriet onder de Nederlandse reiziger gevolgd door een roman. De genres fantasie/sciencefiction, biografieën en reisboeken kunnen op ongeveer een gelijke populariteit rekenen. De meeste genres genieten zowel thuis als op vakantie evenveel populariteit, behalve de reisboeken, die op vakantie vaker worden gelezen, en boeken in het kader van zelfhulp/psychologie, die blijkbaar voor de vakantie als te zware kost worden gezien en opvallend vaker thuis worden gelezen.

Dat het lezen van een boek niet alleen een bron van vermaak is maar ook van inspiratie blijkt wel uit het resultaat dat 40% van de reizigers die een boek leest weleens geïnspireerd is geraakt om een bepaalde bestemming te bezoeken.

Lees het boek ‘Het beste van Thailandblog’

Wanneer je naar Thailand gaat hebben wij nog een boekentip voor jou: ‘Het beste van Thailandblog’. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Welke boeken lezen we op vakantie in Thailand?”

 1. Jack G. zegt op

  De triller/detective is bij mij ook favoriet. Dus Dan Brown klonen maar ook gewoon de oer-Hollandse Baantjer lezen lekker weg op het balkon of strandstoel. Ik koop ze meestal tweedehands omdat ik bij overbagage deze boeken lekker in Thailand achterlaat. Ik heb de laatste keer ook het boekje van verhalenschrijver Cee gelezen op een thais terrasje. Die heb ik ook weer mee teruggenomen naar Nederland.

 2. Hemelsoet Roger zegt op

  Moderator: niet chatten svp

 3. Sjaak S zegt op

  De tijd dat ik nog boeken mee sleep zijn voor mij al enkele jaren voorbij. Ik lees op mijn tablet of e-book Reader. Ik heb op mijn tablet al meer dan 500 boeken staan. Dus zolang ik stroom heb, kan ik lezen. Mensen zeggen wel eens dat er niks mooier is dan een boek vast te houden, de pagina’s om te slaan en de geur ervan op te snuiven.
  Ik vraag me af of ze dan ook een oude grammofoon meeslepen om muziek te horen? En de daarbij behorende collectie LP’s?
  Of moet ik mijn e-mail per hand of met schrijfmachine tikken?
  Terwijl ik nu schrijf op dit tablet met zijn 500 boeken, 20 of meer speelfilms, luisterboeken en ook gewone muziek, loopt op de achtergrond mijn “oude” iPod, waarop voor 75 dagen non-stop muziek staat.
  Dan lees ik voor het slapen gaan “the Hunger Games” of een ander boek waar ik zin in heb. Op mijn tablet, in het donker. Geen lampje hoeft te branden.
  Wat ik nog zoal lees? Hoofdzakelijk science fiction, maar ook heel graag humoristische werkjes of verhalen die zich afspelen in de buurt waar ik me net bevind.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het feit dat je boeken en al het andere op je tablet hebt staan wil toch niet zeggen dat je niet mag vinden dat er niks mooier is dan een boek vast te houden, de pagina’s om te slaan en de geur ervan op te snuiven.
   Trouwens zo een tablet staat niet in mijn boekenkast.
   Ik lees ook de digitale versie van mijn krant in Thailand maar als ik in België ben neem ik toch de papieren.
   Mag het ?

 4. Sjaak S zegt op

  Je mag vinden wat je wilt. Het gaat voor mij in de eerste plaats om het verhaal, de inhoud van het boek. Ik heb me een beetje slecht uitgedrukt: het vasthouden van een “echt” boek was voor sommigen de reden om géén e-book reader te kopen of te gebruiken. Nou vraag ik me wat er aan de inhoud van het verhaal toe bijdraagt of het nou elektronisch te lezen is of op papier?
  Een boek aan het strand kan ik me voorstellen: valt dat eens in het zand, dan kun je wel iets zand mee naar huis nemen, maar je kunt het boek ook nog gebruiken. Dat zou bij een elektronisch apparaat wel eens tegen kunnen vallen.
  Maar als ik kijk naar de bagage die ik mee mag nemen, dan zul je moeten vaststellen, dat ik liever mijn e-boek lezer meeneem, die slechts een paar gram weegt, dan een aantal kilo’s aan boeken.
  En ik heb thuis liever een paar kasten minder, zonder boeken. Daar heb ik, voordat ik naar Thailand ging eens goed huisgehouden. Boeken die al jaren daar stonden stof te verzamelen, die ik nooit meer gelezen had, alleen weer bij iedere verhuizing opnieuw ingepakt, uitgepakt, gesorteerd, heb ik allemaal weggegeven aan RD4. Weg ermee. Het liefst had ik ze allemaal op een hoop gegooid en de vlam erin gezet, maar dat mag in Nederland niet.
  Ik heb niks tegen mensen die ouderwets boeken willen lezen. Ik heb er ook niks tegen dat je een grammofoon meezeult om je muziek te luisteren.
  Mag allemaal.
  Alleen ben ik blij dat ik op kleine ruimte véél meer genot mee kan nemen….
  En dan de luisterboeken…. heerlijk bij het werken in de tuin… Ik heb net Allegiant trilogie gedownload… ben benieuwd of het interessant is. Dan luister ik tijdens mijn bezigheden… Laatst had ik World War Z als luisterboek genoten… de tijd gaat voorbij en je hebt leuke herinneringen aan je bezigheid… Spannend vond ik ook bijvoorbeeld The Two Minute Rule van Robert Crais.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Gelukkig mogen we dit nog.

   Ik heb ook al die dingen digitaal ter beschikking.
   Natuurlijk heeft alles digitaal opslaan zijn voordelen, maar persoonlijk ik vind het aangenamer om een ‘echt’ boek te lezen net zoals nu nog 74 procent van de ondervraagde.
   Of die ook een grammofoon meesleuren weet ik niet.

   Maar niet getreurd. In de toekomst zal de keuze voor het e-boek zeker wel toenemen. dat is nu eenmaal de vooruitgang.
   Maar ik ben er ook zeker van dat, op een bepaalde dag, de mens niet meer weet wat een boek is, net zoals vele nu al niet meer weten waar melk en kaas vandaan komt (of je moet AH juist rekenen)

   • Hemelsoet Roger zegt op

    @RonnyLatPhrao: Boeken digitaal opslaan op je tablet PC allemaal goed en wel, maar wat als die PC het laat afweten en niet meer herstelbaar is? Dan ben je alle boeken die er op staan allemaal kwijt? ^o^

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Roger,

     Zoals met alles wat je digitaal opslaat. 1 gouden raad – Maak een back-up.
     Natuurlijk die back-up maken op een externe gegevensdrager.

 5. Lex K. zegt op

  Altijd, elke keer als ik naar Thailand ga sleep ik een boek van Stephen King mee; ” De Beproeving” de onverkorte versie, iets van 1400 pagina’s elke keer gaat hij weer mee en ik trek de 1e drie dagen uit om hem te lezen, om te acclimatiseren, ik denk dat dat boek ondertussen wel 15 x op en neer van AMS naar BKK en terug geweest is.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 6. L zegt op

  Tegenwoordig kun je op verschillende plaatsen 2de hands Nederlandse boeken kopen in winkeltjes en op marktjes. Ook in de lobby’s van hotels kun je boeken omruilen. Zo kan je lekker lezer en hoef je niets mee te slepen. En ruilen bij de Nedrelandse verenigingen is ook geen probleem.

 7. Jack G. zegt op

  Thailand bezoek ik als vakantiebestemming. Ik heb dan geen IPod, grammofoon, laptop, e-reader of al die andere elektronische hoogstandjes bij me. Ik ben die dagen even terug naar basic. Gek, idioot enz? Misschien wel, maar ik wil dan even weg uit het drukke wereldje van altijd maar bereikbaar zijn voor mijn werk en privé. Ik ben slechts bereikbaar voor een paar mensen per ‘geheime telefoon’ voor noodgevallen en problemen. Dan is een boek van papier iets wat wel bij me past. Ik mag 30 kg bagage meenemen dus 1 of 2 of misschien zelfs 4 boekjes is geen enkel probleem. Ik ruil mijn tweedehandsjes ook wel bij boekwinkeltjes in Thailand. Alleen krijg ik wel een Engels boek terug. Ik doe nog wel meer rare dingen als ik op vakantie ben. Ik stuur nog steeds naar een aantal mensen een ansichtkaartje. De één doet dit en de ander dat. Ik koop in Thailand soms zo’n peperdure papieren Telegraaf. 180 Baht!! die is gek. Met de gratis Wifi is alles toch zo gratis op te halen? Maar zo’n stukje papier is wel heerlijk om mijn vakantiegevoel compleet te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website