Van je vakantiegeld naar Thailand? Was dat maar waar.

Het klinkt mooi, je krijgt in de maand mei je vakantiegeld en je boekt daarvoor een heerlijke welverdiende vakantie naar Thailand. Helaas gaat die vlieger voor veel Nederlanders niet op.

Bijna de helft van de Nederlanders kan de vakantie niet volledig betalen van het vakantiegeld. 60% van hen vult het vakantiegeld daarom aan met geld van de spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou.

Het vakantiegeld wordt door de meeste Nederlanders wel echt aangewend voor vakantie. 46% gebruikt het geld direct voor de zomervakantie en 13% voor een vakantie buiten de zomer. 35% zet het weliswaar eerst apart op een spaarrekening, maar een derde van hen spaart het geld bewust voor een vakantie in de toekomst.

Hoogte vakantiegeld niet bij iedereen bekend

Ruim één op de vijf Nederlanders geeft aan niet te weten hoeveel hun bruto vakantiegeld bedraagt. Onder vrouwen gaat het zelfs om één op de vier. Opvallend is dat mannen twee keer zo vaak als vrouwen aangeven dat hun vakantiegeld méér dan een bruto maandsalaris bedraagt. Ook opvallend: 11% van de Nederlanders zegt dit jaar geen vakantiegeld te ontvangen. Wettelijk is vastgelegd dat alle mensen met werk of een uitkering het jaarlijkse extraatje ontvangen.

Vakantiegeld: liever alles in één keer

Van de ondervraagden die wél vakantiegeld ontvangen, krijgt 74% het in mei en 16% in juni. Op de vraag of mensen liever elke maand een beetje extra salaris zouden willen ontvangen in plaats van alles in één keer, geeft 93% aan dit niet te zien zitten. In één keer het hele bedrag krijgen blijft het meest populair. Bij voorkeur in mei. Slechts één op de tien Nederlanders ontvangt het vakantiegeld liever in een andere maand. Vorig jaar gaf een kwart van alle Nederlanders nog aan het vakantiegeld liever in een andere maand te ontvangen, bij voorkeur in december.

Gezinnen versus singles

Vooral gezinnen met kinderen wenden het vakantiegeld aan voor de zomervakantie, namelijk 62%. Onder singles ligt dit percentage fors lager. 28% van hen besteedt het geld aan de zomervakantie, omdat zij minder gebonden aan de zomervakantie dan gezinnen. Singles zetten het geld in de eerste plaats op een spaarrekening, vooral om onvoorziene uitgaven te dekken. Singles ontvangen het vakantiegeld ook liever in december (27%) of april (21%).

Top vijf bestemmingen vakantiegeld

  1. Zomervakantie (46%)
  2. Sparen voor specifiek doel (35%)
  3. Appeltje voor de dorst (25%)
  4. Vakantie buiten de zomer (13%)
  5. Grote uitgaven (11%)

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Van je vakantiegeld naar Thailand? Was dat maar waar.”

  1. Hans-ajax zegt op

    Ik denk persoonlijk zelfs ,dat veel Nederlanders het vakantiegeld wat ze krijgen in mei, besteden aan het aflossen van gemaakte schulden dan wel het betalen van achterstallige rekeningen, daar wordt helemaal niets over vermeld. Er zijn Nederlanders genoeg die amper rond kunnen komen, laat staan geld voor een vakantie naar Thailand hebben.
    Vriendelijke groet uit Pattaya, Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website