We hebben het allemaal wel eens gedaan: zoeken naar goedkope vliegtickets naar Bangkok of een goed hotel in Thailand en we zijn niet de enige. Twee op de drie vakantiegangers vergelijken op internet om de beste prijs voor hun zomervakantie te vinden. Ze besteden hier gemiddeld zo’n 4 uur aan.

Vakantiegangers zeggen (per saldo) hun zomervakantie later te boeken dan vorig jaar. Ruim een kwart (26%) geeft aan dit jaar later te boeken dan vorig jaar. Eén op de vijf (20%) is er deze keer juist vroeger bij dan vorig jaar.

Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 44.300 respondenten per dag.

Lang zoeken, later boeken

Hoewel deze maand bij velen het vakantiegeld weer wordt bijgeschreven, heeft nog lang niet iedereen zijn vakantie geboekt. Vakantiegangers lijken steeds meer tijd te nemen om de beste keuze te maken. Het aandeel mensen dat dit jaar later boekt dan vorig jaar is met 26% hoger dan het aandeel dat juist vroeger boekt (20%), zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Ook uit de ANVR GfK Travelscan blijkt dat op dit moment minder consumenten hun vakantie hebben geboekt dan vorig jaar rond deze tijd.

Door de combinatie van internet en regelgeving kunnen consumenten zelf uit een steeds groter en transparanter vakantieaanbod kiezen. Die extra mogelijkheid blijken ze te benutten. Consumenten bekijken uitgebreid verschillende bestemmingen en mogelijkheden voor ze tot boeking overgaan. Zo geeft één op de drie consumenten aan in totaal langer dan een dag bezig te zijn met het kiezen en plannen van een vakantiebestemming, één op de vijf besteedt hier zelfs meer dan anderhalve dag aan.

Uren achter internet op zoek naar beste koop

Een flink gedeelte van deze voorbereidingstijd wordt besteed aan het vergelijken van prijzen op internet. Twee op de drie vakantiegangers surft over het web om de beste koop te vinden, soms zelfs urenlang. Gemiddeld spenderen deze koopjesjagers hier 4 uur aan. Ruim 20% van de vakantiegangers zit zelfs meer dan 6 uur achter internet om prijzen te vergelijken. De vraag is of zo’n tijdsinvestering altijd opweegt tegen het uiteindelijke voordeel. Ter vergelijking, in 6 uur verdient iemand met een gemiddeld inkomen al snel zo’n 80 tot 100 euro netto.

Vakantiegeld: liefst het hele bedrag ineens

De meeste mensen ontvangen hun vakantiegeld in één keer in mei. De hoogte van het vakantiegeld is ongeveer 8% van het bruto jaarloon en daarmee ruwweg een maandsalaris. Werknemers en werkgevers zouden ook kunnen afspreken om het maandsalaris met 8% te verhogen. Dan kunnen werknemers het geld zelf sparen, of het geld eerder aanspreken als ze dat willen. Die vrijheid blijkt echter geen populaire optie. Een overgrote meerderheid (82%) van de ondervraagden ontvangt het liefst het hele bedrag in één keer. Slechts 7% ontvangt het vakantiegeld liever in twaalf maandelijkse porties. Dat consumenten niet zo snel mogelijk willen beschikken over hun geld lijkt financieel bekeken verrassend. Keuzevrijheid is immers waardevol en het eerder beschikken over (een deel van) je vakantiegeld kan bovendien rentevoordeel opleveren. Dat consumenten toch kiezen voor het gehele bedrag in één keer kan te maken hebben met zelfbescherming: als je in de tussentijd niet aan het geld kunt komen, dan kun je ook niet in de verleiding komen het eerder dan gepland te besteden…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Vakantieganger zoekt vier uur op internet naar beste prijs”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “De vraag is of zo’n tijdsinvestering altijd opweegt tegen het uiteindelijke voordeel. Ter vergelijking, in 6 uur verdient iemand met een gemiddeld inkomen al snel zo’n 80 tot 100 euro netto.”
  Die vraag lijkt mij niet relevant.
  Als je het in je vrije tijd doet had je in die tijd toch niets verdiend, en als je het tijdens werktijd doet (wat natuurlijk niemand doet) krijg je er gewoon voor betaald.

  • bona zegt op

   Hallo Fransamsterdam,
   Sorry doch ik denk dat de meeste mensen dit opzoeken in hun vrije tijd, dus kosteloos en mogelijk wat besparing. Tenslotte is het zinloos meer te betalen voor identieke zaken.
   Terloops, hoe is het verlopen in dat Chinees visrestaurant ?
   Ook hier is het in feite kijken en vergelijken.
   Enjoy.

   • Fransamsterdam zegt op

    De eerste zin van mijn reactie is een citaat uit het artikel en staat daarom tussen aanhalingstekens.
    Zoals je verder kunt lezen ben ik, net als jij, van mening dat het onzin is om de zoektijd in euro’s uit te gaan drukken die je tijdens werktijd zou verdienen. Kennelijk vindt de ING dat je die afweging wel moet maken. Maar die denken nog vaker aan geld dan de gemiddelde Thaise bar girl.
    En je denkt toch niet werkelijk dat ik in dat visrestaurant ben gaan eten?
    Ik heb een Thaise vriendin alleen voor 16 personen laten reserveren. Dat verwerk ik nog wel in een verhaaltje.

 2. Bruno zegt op

  Ik heb zelf ook al enkele keren naar goedkope vliegtuigticketsgezocht en ik ben heel tevreden van Momondo (www.momondo.be).

  Feedback is welkom als jullie ook goeie sites kennen 🙂

  Groetjes,

  Bruno

  • Fransamsterdam zegt op

   Ondanks het feit dat ik een Nederlander ben heb ik de laatste keer toch via
   http://www.goedkopevliegtuigtickets.be
   geboekt.
   Scheelde een paar tientjes met Tix.nl en, indien van toepassing, let ook op de verzekeringspremies.

 3. Geertg zegt op

  En niet te vergeten het plezier dat je beleeft aan het voorbereiden van een vakantie. Die is goud waard.

 4. Herbert zegt op

  In 2 minuten de goedkoopste vliegticket vinden? gebruik gewoon Google Flight
  https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=fIBcVdCEA8y9UefWgbAP&url=https://www.google.nl/flights/&ved=0CCAQFjAA&usg=AFQjCNH1phunxtaADn6NeiS9_NbIQRU5Pw

 5. Jurjen zegt op

  http://www.skyscanner.nl geeft een goed overzicht van alle opties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website