Een kwart van de Nederlanders zegt dit jaar niet met vakantie te gaan. 54 procent van hen geeft aan dat vakantie te duur is. Vorig jaar vond nog 42 procent vakantie te duur. Dat blijkt uit de Nibud Vakantiegeldenquête 2018.

Van de mensen met een benedenmodaal inkomen zegt ruim 40 procent dit jaar niet met vakantie te gaan. In 2017 was dat nog ruim een derde. Ook gebruiken zij vaker het vakantiegeld om schulden af te lossen of betalingsachterstanden weg te werken.

De mensen die wel met vakantie gaan, zijn van plan om minder geld uit te geven dan vorig jaar. Het Nibud ziet hierin de resultaten van eerdere koopkrachtberekeningen terug. Toen bleek al dat de kwetsbare groepen er dit jaar niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan.

Niet met vakantie

Het percentage mensen dat niet met vakantie gaat, schommelt sinds 2003 rond de 25 procent. Ook dit jaar zegt een kwart niet te gaan. 54 procent van hen vindt vakantie te duur, vorig jaar was dat nog 42 procent. Mensen met een uitkering of een benedenmodaal inkomen vinden vakantie het vaakst te duur.

Het Nibud ziet een stijging in het percentage mensen dat beneden modaal verdient en niet met vakantie gaat. Vorig jaar was dat 34 procent, nu is dat 42 procent. Zij geven het vakantiegeld ook minder vaak aan vakantie uit dan mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen.

Van de mensen met een inkomen beneden modaal gebruikt een kwart het vakantiegeld om schulden of betalingsachterstanden af te lossen. Uit de koopkrachtberekeningen die het Nibud in januari 2018 heeft gedaan, bleek al dat de lagere inkomensgroepen er dit jaar niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan. Dat mensen met een inkomen beneden modaal nu vaker dan andere inkomensgroepen het vakantiegeld gebruiken om schulden of betalingsachterstanden weg te werken, kan hiervan een gevolg zijn.

Uitgaven

Ook dit jaar gaan mensen gemiddeld 15 dagen met vakantie. De helft van hen besteedt hieraan meer dan 1500 euro, de andere helft geeft minder dan 1500 euro uit. Vorig jaar gaf de helft van de vakantiegangers nog meer dan 2000 euro en de andere helft minder. De vakantie wordt in de meeste gevallen betaald van het vakantiegeld, spaargeld en/of geld van de lopende rekening. Ruim twee derde van de respondenten maakt zich geen of zelden zorgen of zij de vakantie kunnen betalen. Een kwart maakt zich soms zorgen.

Begroten

Twee derde van de Nederlanders kijkt van tevoren of zij de vakantie kunnen betalen. Daarbij kijken ze zowel naar de kosten van de reis en de overnachtingen als naar de overige kosten die zij op de plek van bestemming kwijt zullen zijn.

Ruim de helft van de respondenten reserveert geld om uit te kunnen geven op de plaats waar de vakantie wordt gevierd. Zij maken een inschatting van een bedrag per dag, per week of voor de hele vakantie. Deze laatste groep is vaker evenveel kwijt als vooraf gepland. Mogelijk hebben zij een beter beeld van wat zij uit kunnen geven omdat ze voor de hele vakantie een bedrag reserveren.

Vakantiegangers die voor de uitgaven op de plek van bestemming een bedrag per dag vaststellen, zijn vaker meer kwijt dan gepland. Het Nibud adviseert om van te voren een begroting voor de hele vakantie te maken en tijdens de vakantie de uitgaven in de gaten te houden. Daarmee kunnen mensen onaangename financiële verrassingen bij thuiskomst voorkomen.

2 reacties op “Nibud: Kwart Nederlanders hebben geen geld voor een vakantie”

 1. John Chiang rai zegt op

  Onder mensen die niet op vakantie kunnen,zou het bovendien ook interessant zijn te onderzoeken,waarom de een wel,en de anderen niet.
  Onder dit wel of niet kunnen,bedoel ik eigenlijk die mensen die onder modaal verdienen,maar toch graag ver boven hun begroting leven willen.
  Ik bedoel dus niet die mensen die door chronische ziekte,invaliditeit,of reeds op hogere leeftijd en plotselinge sluiting van hun firma hun Job verloren hebben.
  Deze laatstgenoemden hebben het financieel zeker niet makkelijk,en moeten vaak nood gedwongen hun financiële uitgaven zodanig reorganiseren,zodat mocht er geld overblijven,dit na alle waarschijnlijkheid niet voor een dure vakantie beschikbaar staat.
  Waar ik echter geen begrip voor heb zijn die chonische klagers,die qua lichaamsvorm niets sparen om te (vr)eten,overdadig roken en drinken,jong en gezond genoeg zijn om te werken,en de overheid van alles de schuld geven,waarom hun het zo verschrikkelijk moeilijk hebben.
  Een echtpaar dat geld genoeg heeft om samen p/d 2 pakjes cigaretten te roken,zou met een gezonder leven zomaar ca 4000 Euro of meer sparen kunnen, maar OOH OOH OO als je iemand daar op aanspreekt…

 2. Jacques zegt op

  Hoe kan dit nu en het gaat ze goed met de Nederlandse economie volgens de regering. U weet wel die van die waardevaste pensioenen en AOW. Zou dit dan toch voor een beperkte groep gelden, echter voor Jan Modaal en de daaronder, de moderne werkelijkheid zijn.
  Mijn advies is blijf het stemgedrag op de politieke partijen zo toepassen dan worden we er vanzelf wel beter van en mogelijk kunnen we dan weer op vakantie. Slaap rustig want er wordt voor u gewerkt en alles zal goed komen. Wel eerlijk blijven de Rijksambtenaren krijgen 7 % loonsverhoging. En morgen is er weer voor velen een nieuwe dag die overleefd moet worden en zullen de eerst klas restaurants, om maar eens wat te noemen, weer hun dagelijkse klandizie beleven. Eet smakelijk voor diegene die dit betreft, maar geef mijn portie maar aan fikkie. Ik weet inmiddels wel hoe de wereld in elkaar steekt en wat mensen elkaar aandoen dan wel voor elkaar betekenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website