Ruim 55% van de Nederlandse bevolking geeft de voorkeur aan een relaxvakantie boven een actieve vakantie (36%). Slechts 10% heeft geen duidelijke voorkeur. Iets meer vrouwen (57%) dan mannen (52%) hebben een voorkeur voor een relaxvakantie. Aan een actieve vakantie geeft 38% van de mannen de voorkeur tegenover 33% van de vrouwen.

Wereldwijd gezien doet ook meer dan de helft van de bevolking liever niet al teveel tijdens de vakantie; 59% geeft aan liever te relaxen en het rustig aan te doen terwijl 35% de voorkeur heeft voor een actieve vakantie.

In dit GfK online onderzoek is aan 22.000 respondenten, over 17 landen verspreid, gevraagd of men voorkeur heeft voor een bepaald vakantietype; een relax of een actieve vakantie.

Brazilië (71%), Zuid Korea en Japan (66%) vormen de grootste meerderheid als het gaat om relax vakanties. De Italianen (45%), Fransen (44%) en Spanjaarden (43%) staan bovenaan als het gaat om actieve vakanties.

Leeftijd en vakantievoorkeur

Nederlanders tussen de 40-49 jaar vormen met 60% de grootste groep die het liefste luieren en niet al teveel ondernemen tijdens hun vakantie. Ook de overige leeftijdsgroepen in Nederland zijn in de meerderheid als het gaat om een relaxvakantie uitgezonderd de 20-29 jarigen. Bij deze groep is de interesse voor een actieve vakantie (45%) ongeveer even groot als een luiervakantie (43%).

Zowel in Nederland als wereldwijd heeft de aanwezigheid van kinderen in het gezin relatief weinig invloed op het favoriete vakantietype. De luiervakantie blijft voor iedere gezinssamenstelling het meest favoriet. Wel vormen de gezinnen met kinderen tussen de 6-12 jaar (67%) en onder de zes jaar (66%) de grootste groep. Ook is dit op wereldwijd niveau het geval met 62% voor beide groepen.

5 reacties op “Nederlanders: Relaxvakanties populairder dan actieve vakanties”

 1. Bert zegt op

  Heb nooit begrepen wat mensen leuk vinden aan een “actieve” vakantie.
  Werk me het jaar rond een slag in de rondte en wil die paar weken ook gewoon echt rust

  • Mike13 zegt op

   Beste Bert,
   Misschien ontstaat er een verschil onder de vakantiegangers, hoe zij hun vakantie willen beleven, doordat ze zich het hele jaar door een slag in de rondte te werken op verschillende wijze.
   De een werkt zich uit de naad in de bouw en een ander werkt zich een slag in de rondte door verplicht 8 uur per dag achter een computer op een stoel te zitten.
   Ik ken die mensengroep en ik weet dat zij maar al te graag eens wat “beweging” willen. Zou deze beknopte “voorbeeld/uitleg” u misschien helpen bij het “Heb nooit begrepen wat mensen leuk vinden aan een actieve vakantie”…..?

 2. chris de boer zegt op

  Heb in de vele jaren dat ik in Nederland werkte (soms lange dagen maakte en daarnaast en een gezin aan het stichten was) veel in de bergen gewandeld in Europa. Niet alleen maar ook met mijn toenmalige vrouw en de kinderen. En hoewel de opgroeiende kinderen niet altijd blij waren met ons was het toch een verademing als wij tijdens zo’n dag wandelen in de bergen helemaal op ons eentje waren en niemand de hele dag tegenkwamen. Zelfs de kinderen leerden dit waarderen (en doen het nu zelf ook). In de late namiddag waren we dan weer terug op de camping zodat ze nog in het zwembad konden springen. Bergwandelen deden we niet elke dag maar ik kan je verzekeren dat dat zeer relaxend en zuiverend werkt.
  Dus de hamvraag is: wat is actief en wat is relaxend? De hele dag op het strand liggen en voortdurend worden lastiggevallen door verkopers: is dat relaxen? Ik denk dat het voor iedereen wat anders betekent. Relaxen is geen synoniem voor nietsdoen.

 3. l.lagemaat zegt op

  Als je met een gehuurd schip een nieuwe omgeving zeilend verkend, nieuwe havens aandoet en eetgelegenheden bezoekt en de plaatsen verkend, geeft veel plezier als actieve vakantie.

 4. Franky R. zegt op

  Ik heb begrip voor diegenen die een relaxvakantie willen. Maar dagen in de ligstoel aan het strand liggen…dat snap ik weer niet.

  Voor mij zou de vakantie voorbij vliegen.

  Nee, ik heb liever een actieve vakantie. Eropuit trekken op de fiets of scooter. Dingen ondernemen of bezienswaardigheden bekijken.

  In een relaxed tempo. Dat weer wel…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website