Nederlanders het meest positief over de toekomst

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags:
23 december 2019

Nederlanders zijn het meest optimistische volk van Europa en kijken samen met de Denen het meest positief richting de toekomst.

Nederlanders zijn vooral tevreden over hun persoonlijke veiligheid, onderwijs, werk en hun arbeidsomstandigheden. Ze voelen zich niet kwetsbaar voor de grilligheden van het leven. Waar gemiddeld wereldwijd 72% van de respondenten zich zorgen maakt over verlies van inkomen, maakt slechts 49% van de Nederlandse respondenten zich hier zorgen over.

Deze resultaten komen voort uit het onderzoek Protect & project oneself van Ipsos en werd in opdracht van BNP Paribas Cardif uitgevoerd in 26 landen. In totaal hebben meer dan 26.000 personen aan het onderzoek deelgenomen. Hieruit blijkt dat maar liefst 86% van de Nederlanders vertrouwen heeft in de toekomst. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 74% en van de Europeanen kijkt 71% positief richting de toekomst; Italianen (52%) en Polen (59%) hebben het minste vertrouwen in de toekomst.

Toekomstplannen: reizen en het kopen van een auto

Nederlanders zijn een reislustig volk. Maar liefst 73% heeft een vakantie of het maken van een reis als plan voor de toekomst. Daarnaast zijn de aankoop van een auto en producten voor het huis het meest populair.

Nederlanders sparen voor hun plannen

De meeste respondenten hebben voor het realiseren van deze plannen geld opzij gezet. Leningen worden voornamelijk afgesloten bij de aankoop van een huis, een verbouwing of in enkele gevallen de aankoop van een auto. Van de respondenten met een hypotheek heeft 12% moeite met de maandelijkse betaling van de lening. Ziekte, arbeidsongeschiktheid en het verlies van een baan zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken.

Verzekeren lijf en leven heeft minste prioriteit

Nederlanders voelen zich goed beschermd (85%) en amper de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over onvoorziene omstandigheden, zoals overlijden, een chronische ziekte of een ernstige aandoening. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 61%. Nederlanders vinden schade en diefstal van hun auto en medische zorg de belangrijkste risico’s om te verzekeren, maar de risico’s rondom zichzelf vinden ze minder belangrijk. Slechts 37% van de Nederlandse respondenten overweegt een verzekering af te sluiten die ze beschermd tegen onvoorziene (levens)omstandigheden. Dit is de laagste score van de deelnemende Europese landen.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nederlanders het meest positief over de toekomst”

 1. mairoe zegt op

  Van 2012-2016 was ik fulltime in Thailand, maar zelfs mijn vrouw koos ervoor om na gedane arbeid terug te gaan naar Nederland. Nooit één dag spijt van gehad, en als je dit artikel leest snap je hoezo en waarom! Natuurlijk is niet alles koek en ei in Nederland. Maar vergelijk eens sociaal-economische en politieke omstandigheden in de directe buurlanden: de UK met hun BoJo en Brexit, Frankrijk met Macron en dientengevolge de onrust, stakingen, gele hesjes en pensioen-onvrede, België zonder regering, maar wel een haperende economie en wederzijds federaal wantrouwen, en Duitsland waar het ene na het andere bedrijf met beroerde cijfers komt, en waar het nog erger wordt als in 2021 Merkel vertrekt.
  In Nederland gaat de AOW per 1 januari as weer omhoog, zijn de pensioenen voor 99% gered van kortingen, (waarvan ook degenen die desondanks voor Thailand kozen profiteren,) draait de economie nog steeds als een tierelier, klotst het geld tegen de plinten omhoog, zullen komend jaar boeren en bouwers hun compensaties ontvangen, genieten Zorg en Onderwijs van forse loonstijgingen, worden oplossingen gevonden voor stikstof en Pfas, enz.enz.enz., en zal ondanks tegenstellingen en meningsverschillen altijd weer consensus worden gevonden.
  Thailand kan er voorbeeld aan nemen: ik hoop voor dit land dat in 2020 als een nieuw decennium aanbreekt bereidheid ontstaat eerste stappen te nemen weg van conflict en verdeeldheid.

  • Leo Th. zegt op

   Mairoe, waarom voeg je het bijwoord ‘desondanks’ toe bij degenen die voor Thailand kozen om daar hun leven te slijten? Vind jij dan dat hun AOW geen gelijke tred mag houden met uitkeringsgerechtigden die in Nederland blijven wonen? Dat volgens jou het geld tegen de plinten opklotst kan wel zo zijn maar als ik de berichtgeving in de pers mag geloven is dat al een aantal jaren zo terwijl het besteedbaar inkomen van de werkenden, laat staan degenen die van een uitkering afhankelijk zijn zoals de gepensioneerden, er nauwelijks op vooruit is gegaan. Wat mijzelf betreft gebeurt dat in 2020 ook niet. Mijn AOW, gebaseerd op een uitkering voor een gehuwde met een nog geen AOW gerechtigde partner en zonder partner toeslag, stijgt met 7 euro netto p/m, wat hetzelfde bedrag is waarmee mijn bedrijfspensioen vanwege belastingmaatregelen daalt p/m. Daarnaast geniet ik ook van een zelf opgebouwd privé pensioen, dat echter ook maandelijks minder gaat uitkeren. De uitkomst is derhalve dat de trend van de laatste 10 jaar zich voortzet, namelijk weer minder geld te besteden te hebben. Ik heb een fijn leven gehad en ik geniet nog steeds en in materieel opzicht heb ik het vele malen beter dan menige Thai. Wat dat betreft mag ik zeer zeker niet klagen. De toekomst voor mij betekent ‘morgen’ en die zie ik altijd positief!

 2. Pjotr Patong zegt op

  Goed lezen Leo Th. Mairoe heeft het over pensioenen die gered zijn van kortingen, niet de AOW.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Pjotr, Mairoe begint zijn zin waarin veel komma’s voorkomen met: “In Nederland gaat de AOW per 1 januari as weer omhoog,”. Na de komma vermeldt hij dat de pensioenen voor 99% gered zijn van kortingen. Vervolgens na weer een komma tussen haakjes dat ook degenen die desondanks voor Thailand kozen daarvan profiteren. Het bijwoord ‘desondanks’ vat ik niet maar ja, na jouw reactie snap ik dat ik niet goed kan lezen dus dat is wellicht de verklaring. Maar of Mairoe nu bedoelt dat Thailandgangers ‘desondanks’ profiteren van de stijging van de AOW, het niet korten op de pensioenen dan wel beide, zal mij worst zijn. Naar mijn mening moet iedereen zelf kunnen uitmaken waar hij of zij wil verblijven zonder afbreuk op opgebouwde rechten.

 3. Inge zegt op

  Hallo,

  Er zijn ook veel mensen in Nederland die niet zo positief zijn en zich zorgen
  maken over de enorme bevolkingstoename de laatste jaren en het feit dat dit
  de komende jaren zo zal doorgaan.Met name de tomeloze immigratie veroorzaakt
  veel problemen. Mensen moeten jaren wachten op een huis.
  Inge

  • Rob V. zegt op

   Iets van 2/3 van de immigranten vertrekt ook weer binnen een paar jaar. Daarom is het belangrijk om naar het migratiesaldo te kijken (immigratie min emigratie).

   “Tot en met september 2019 vestigden zich 208 duizend immigranten in ons land, terwijl 121 duizend emigranten vertrokken. Het migratiesaldo kwam daarmee uit op 87 duizend. Daarnaast kwamen er 15 duizend inwoners bij  (saldo geboorte en sterfte)”

   Dat zijn best een boel immigranten, waarvan de meerderheid van binnen Europa komt (Polen, Duitsers enzo). Per saldo kwamen er ruim 44 duizend Europeanen bij (op een saldo van 87 duizend).

   De meerderheid van de immigranten komt uit christen landen (al hangt er bik veel Nederlanders het waanbeeld dat immigranten gelijk staat aan moslimlanden).

   Het woningtekort komt door tientallen jaren te weinig bouw. De schuld van de overheid en onze volksvertegenwoordigers dus . Door immigranten namen de wachtlijsten weinig toe, druppels op een gloeiende plaat. Dat waanbeeld kunnen we aan de valse mainstream media toeschrijven. NOS en vrienden pennen braaf misleidende cijfertjes en uitspraken op van ministers en INDers.

   Uiteraard zijn er de nodige uitdagingen maar Nederland kan dat wel aan denk ik zo. Ik ben wel boos op Den Haag dat door hun toedoen een betaalbare starterswoning al jaren praktisch onmogelijk is. Dat krijg je denk ik na jaren centrum tot centrum rechtse/conservatieve regeringen. Maar het komt allemaal wel goed op termijn denk ik zo. Ik ben een optimist! 🙂

   Zie o.a.:
   https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/44/bevolkingsgroei-al-op-zelfde-niveau-als-totaal-2018
   http://www.flipvandyke.nl/2017/02/christen-immigranten-blijven-in-de-meerderheid/
   https://sargasso.nl/wvdd/nos-bruine-mensen-pikken-onze-woningen/

 4. l.lagemaat zegt op

  Mairoe, ik had gehoopt dat u na de zin “Nooit één dag spijt van gehad” gestopt was met uw betoog.

  Daarna braakt u een onzin uit, die u zelf mogelijk ook niet snapt of zich niet herinnert zoals Rutte.

  @De AOW per 1 januari as weer omhoog. U bedoelt dat dit de 2e keer is dat er iets bijkomt, genoeg om een
  de stijging gedeeltelijk op te vangen van de ziektekostenverzekering.
  @ Profiteren: daar bedoelt zicht waarschijnlijk toch niet de mensen mee, die hun hele leven gewerkt hebben
  en hebben bijgedragen aan de opbouw van Nederland
  @ Boeren en bouwers krijgen een compensatie. De voorgestelde maatregelen worden verminderd
  toegepast. Als er een compensatie zou komen, betalen wij dit allemaal weer vanuit de belastingen.
  @ Zorg en Onderwijs van forse loonstijgingen, d.i. compenseren van achterstallig onderhoud, daarmee zijn
  de scholen in o.a.Amsterdam nog niet voorzien van leerkrachten. Een huis met kapotte dakgoten en
  riolering repareren kost veel geld, dan heb je nog geen nieuw huis.
  @Vraag aan de medewerkers van Tatra, staalindustrie en de gedupeerden door de belastingdienst waar de
  industrie volop draait en het geld klotst?! Hebben de Groningers hun huizen al gerepareerd gekregen?
  @ Oplossing van stikstof, Pfas, heb ik iets gemist op dit gebied.

  Fijne feestdagen en een gezond 2020 in Nederland gewenst!

  • mairoe zegt op

   Geconstateerd mag worden dat de reactie van eenzelfde inhoudelijkheid getuigt als in de verhandeling tussen roebel en baht, hetgeen wijst op een zekere state of mind die voorheen met mataklap werd aangeduid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website