In de maand mei ontvangen de Nederlanders vakantiegeld bij de salarisuitbetaling. Dit extraatje wordt door 85% van de werkende gebruikt om een vakantie naar bijvoorbeeld Thailand te boeken. Er is echter ook een groep die vakantiegeld gebruikt om schulden af te lossen of rond te komen. Mensen met een inkomen beneden modaal gebruiken het geld relatief vaak volledig voor andere zaken dan de vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder ruim 1200 werkenden.

Nederlanders gaan het vakantiegeld dit jaar vooral uitgeven aan vakantie. Zeker 49 procent zegt het vakantiegeld vooral hiervoor in te zetten. Minder vaak genoemde doelen zijn sparen, het doen van een grote aankoop en het aflossen van schulden. Dit laatste wordt door 14 procent als belangrijkste bestemming van het vakantiegeld genoemd. 

Een ruime meerderheid van de werkende Nederlanders gaan in de zomermaanden (waarschijnlijk) met vakantie, namelijk 70 procent. Bijna één op de vijf ondervraagden geeft aan deze zomer niet weg te gaan, maar (mogelijk) wel op een later moment. Europa is als vakantiebestemming het populairst. 66 procent blijft in Europa. Van de werkende Nederlanders kiest 17 procent voor een bestemming in eigen land. Een even grote groep reist af naar een ander continent. Als verre bestemming staat Thailand waarschijnlijk ook op het verlanglijstje.

Geen vakantiegeld nodig

Ook geld ontvangen uit belastingteruggave wordt aangewend voor vakanties. Echter, uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de werkenden ook zonder vakantiegeld en/of belastingteruggave op vakantie kan. 30 procent heeft dit geld juist nodig om weg te kunnen. Een minderheid heeft vakantie- en belastinggeld nodig om gedurende het jaar rond te komen (16 procent). Dit is relatief vaker het geval voor mensen met een inkomen beneden modaal.

Wijzigingen

Sinds 1 januari 2014 is de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk geworden. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen en de arbeidskorting ontvangen werkenden netto mogelijk minder vakantiegeld ten opzichte van voorgaande jaren. Een meerderheid is hiervan niet of nauwelijks op de hoogte. Ongeveer twee op de vijf werkenden is hier volledig onbekend mee. Circa één op de acht zegt volledig op de hoogte te zijn van de veranderingen.

Spreiding van vakantiegeld

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de uitkering van het vakantiegeld over het gehele jaar te spreiden en op te tellen bij het maandelijkse loon van de werknemers. Dat dient wel geregeld te zijn in de arbeidsovereenkomst of de CAO. Veruit de meeste werknemers geven er de voorkeur aan het vakantiegeld eenmaal per jaar volledig te ontvangen. Ongeveer 86 procent van de werkenden geeft dit aan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website