Nederlander geeft tijdens vakanties te veel geld uit

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: ,
9 augustus 2014

Wanneer ik in Thailand ben, geef ik altijd meer uit dan verwacht. Juist omdat het vaak goedkoop is ben je wat gemakkelijk met geld. Gelukkig ben ik niet de enige. Veel Nederlanders zijn op vakantie minder bewust van hun uitgaven dan thuis. Zo geven ze meer uit dan ze van te voren gepland hadden. Zes op de tien zeggen wel eens geld te verkwisten op vakantie.

Gemiddeld geven vakantiegangers naar eigen zeggen zo’n 40 euro per dag uit, fors meer dan thuis. Dit blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 50.000 respondenten.

Tijdens vakantie minder bewust van uitgaven

Jaarlijks gaan zo’n 12 miljoen Nederlanders één of meerdere keren met vakantie. Vakantie staat vaak in het teken van ontspanning: even weg van huis en de gebruikelijke dagelijkse bezigheden. Veel mensen gaan op vakantie ook meer ontspannen om met hun budget. Vier op de tien vakantiegangers (41%) letten op vakantie minder op hoeveel geld ze besteden aan eten, drinken, uitjes en andere uitgaven. Dit is bijna twee keer zoveel als het aandeel mensen dat aangeeft op vakantie juist extra op de portemonnee te letten: 23%.

Zes op de tien geeft meer uit dan gepland

Omdat mensen op vakantie minder bewust zijn van hun uitgaven geven ze meer uit dan ze vooraf gepland hadden. Bijna zes van de tien (57%) vakantiegangers zeggen op vakantie meer geld te besteden dan van te voren gedacht. Slechts 24% geeft minder uit dan gepland. Dat geld gaat niet altijd naar ‘nuttige’ zaken, aldus de vakantiegangers zelf. Zes van de tien (57%) onder hen geven toe op vakantie wel eens geld te ‘verkwisten’.

Consument: uitgaven op vakantie fors hoger

Consumenten laten op vakantie de teugels dus duidelijk vieren. Respondenten zeggen per vakantiedag gemiddeld zo’n 40 euro uit te geven (exclusief reis en verblijf). Als ze thuis zijn geven respondenten naar eigen zeggen veel minder uit. Ze schatten in 24 euro per dag te besteden aan hun dagelijkse uitgaven (exclusief vaste lasten), 40% minder dan op vakantie.

Minder ‘pijn’ door betalen met creditcard

Hoe vakantiegangers hun uitgaven betalen kan een kleine rol spelen bij hun bestedingsgedrag. Zo betalen vakantiegangers relatief vaak met de creditcard. Twee op de drie kaarthouders zeggen de creditcard op vakantie meer te gebruiken dan thuis. Uit onderzoek van psycholoog Dan Ariely blijkt dat betalen met de creditcard consumenten minder emotioneel raakt dan afrekenen op een andere manier. Dit komt met name doordat het moment van de feitelijke betaling wordt uitgesteld. Zo voelen vakantiegangers de ‘pijn’ van uitgaven die met de creditcard worden afgerekend, pas weken later.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nederlander geeft tijdens vakanties te veel geld uit”

 1. marcus zegt op

  Betalen met credit card is natuurlijk niet verstandig. 3% kosten en dan ook nog eens de verkeerde wisselkoers. Amex is nog erger want daar laat de winkelier een 7% veer. Dus als je aan het onderhandelen bent over iets duurs, dan kan je als ze vragen hoe je gaat betalen en je zegt credit card, niet verder meer naar beneden. Uit ervaring gaat het met het antwoord “cash” nog zo’n 5 tot 7% naar beneden.

  Vakantie gangers die op 40 euro, 1600 baht per dag drijven , ja, zielig he?

  Het probleem is met “stoere” Hollanders dat ze in 14 dagen een jaar sparen er vaak doorheen jagen. Dat geeft ook naar de Thai en vertekend beeld. De “aantrekkelijke” tantes in bars denken , het kan niet op, rijke vent, maar weten niet dat thuis gekomen men vaak weer op steun of heel laag inkomen terug valt.

 2. wibart zegt op

  Tsja wat is nu de waarde van zo’n onderzoek? Misschien hebben die vakantiegangers wel 2x zoveel plezier van die vakantie dan als ze ergens anders een vakantie zouden vieren. Het gaat er eigenlijk om of de vakantiegangers er vrede mee hebben dat ze geld uitgeven. En vervolgens bereid zijn wederom een heel jaar te sparen om weer terug te gaan.

 3. Jack zegt op

  Dat vind ik weinig 40 Eu per dag, daar kom ik in Thailand niet mee uit,daar zit ik dik aan 100 Eu per dag, 40 Eu heb ik nodig voor Hotel en eten,dan heb ik ook niks meer over.

  • Jack G. zegt op

   Die 40 Eu is exclusief reis en verblijf Jack. Dus eten en drinken en kadootjes kopen voor je lieftallige familie in Nederland.

 4. Lekky zegt op

  Dit is een vreemd onderzoek.Want waar gaat men vanuit? Van een tent vakantie of 5 sterren vakantie?.
  Uiteraard geven vele meer uit. Dat is normaal. Maar thailand is echt niet goedkoper dan canarische eilanden en of Spanje. Boek maar eens een 4 sterren hotel in thailand. Dan is 100 euro het minimale wat men kan boeken per dag. En 40 euro per dag is echt niks aan extras. Ik denk dat deze mensen op een strandmatje aan het strand liggen en water meenemen. 2000 euro op 14 dagen is minimaal.

  • erkuda zegt op

   Quote: ‘Dan is 100 euro het minimale wat men kan boeken per dag’. Unquote. (Voor een viersterrenhotel in Thailand).

   Dit klopt zeker niet: vorige week nog een viersterrenhotel in Krabi, Ao Nang geboekt (en vooraf de keuze grotendeels laten bepalen door de locatie, dus niet de voordeligste prijs).

   Ik betaalde voor per overnachting, inclusief ontbijt en alle belastingen 2500 baht per nacht. Dat is ruwweg 60 euro. Dat is dan de prijs voor een kamer/overnachting voor twee personen, dus eigenlijk slechts ongeveer 30 euro per persoon per nacht. (Ook parkeren, wifi en dergelijke waren bij de prijs inbegrepen).

   Eerder dit jaar verbleven wij in een vijfsterrenhotel in Bangkok voor ongeveer dezelfde prijs.

   Voor 100 euro kun je in Thailand als je wat zoekt, vijf- of zessterrenhotels boeken, afhankelijk van plaats en seizoen.

   Natuurlijk zullen er (af en toe) ook viersterrenhotels/-resorts zijn die 100 euro of meer per nacht rekenen. De bezettingsgraad zal dan zeer laag zijn en er toe leiden, dat men of ‘over de kop gaat’ of de prijzen aanpast aan wat vergelijkbare hotels/resorts in rekening brengen.

   Overigens geldt over het algemeen, dat de ‘sterrenclassificatie’ niet het beste middel is om de keuze voor een hotel of resort te laten bepalen. Wanneer men zich door een (zichzelf) toegekende sterrenclassificatie laat leiden, is de kans, dat men wordt teleurgesteld niet denkbeeldig.

 5. Ko zegt op

  Dit jaar gaan we op vakantie naar Thailand. Ik heb gelezen dat het een mooi land is, prachtig weer, aardige mensen en ook nog goedkoop. De vliegreis kost dan wel een slok op een borrel met 4 personen, maar dat maakt het goedkopere levensonderhoud enigszins weer goed.
  Moeders heeft al geroepen niet te willen koken tijdens die 3 weken en de kinderen zijn kieskeurige eters, maar goed, uit eten kost niet veel. Dus het wordt 3 weken uit eten. De prijzen op de menukaarten zien er allemaal prima uit, dus het valt mee. Het is vakantie; dus Pa een lekker pilsje, Ma haar wijntje (doe maar een flesje schat!) , de kinderen lusten ook wel een pilsje en een tweede ook , want Ma heeft nog wijn. Thuis alleen bij speciale gelegenheden, maar hier toch wel iedere dag.
  De rekening komt: dat is goedkoop; met 4en eten en drinken en nog geen 40 euro af te rekenen. Goedkoop hoor, op Schiphol betaalden we voor 4 pilsjes en een portie bitterballen al meer. Overdag heerlijk naar het strand en voor weinig geld bedjes huren, koud drankje bestellen (voor dat geld sleep je toch niks mee), hapje eten. Natuurlijk willen we ook dingen zien.
  Een paar excursies boeken langs de weg, allemaal erg goedkoop. Pa en Ma wilden veel gaan wandelen in de omgeving, dat valt dus tegen. Het is niet prettig wandelen en veel te heet en de hele dag een boek lezen bij het huisje is ook zonde.
  We hebben een prachtig huisje gehuurd, net buiten de stad. Pa huurt een brommer, de rest wil met de taxi of tuktuk toch wel iedere dag naar strand of de stad in. Daarna naar huis, douchen en omkleden en dan klaar om te gaan eten en stappen in de stad. Even onze vaste tuktuk bellen. Het kost toch niet veel zo’n tuktuk, maar 4 euro per keer .
  Natuurlijk is de merkkleding veel goedkoper dan thuis, dus maar wat inslaan voor die prijs. In Nederland betaal je het dubbele, dan koop ik er hier 4, kan ik het hele jaar mee vooruit. Natuurlijk ook een paar tassen op de markt gekocht, niet van echt te onderscheiden, kosten maar 25 euro. Natuurlijk de nodige souvenirs gekocht voor de familie, mooie spullen hoor, niet van die rommel.
  We wilden eigenlijk met de bus naar het vliegveld terug, maar al dat gesjouw, dus we hebben toch maar een taxi gehuurd. Dubai is trouwens een mooi vliegveld. Nog enkele belastingvrije dingen gekocht en even lekker iets gegeten en gedronken, we moesten ja 4 uur wachten; als je het over duur hebt!
  Al met al heeft de vakantie ruim 6000 euro kost, beduidend meer dan we thuis in 3 weken uitgeven, erg veel meer zelfs.
  De volgende keer weer naar Thailand, dat is zo goedkoop!
  Als je de rekensom van de ING er op los laat ( zonder reis en verblijf) komt dat ongeveer neer op 40 euro pp, trek daar die 24 euro die men besteedt in Nederland, af, dan heeft de vakantie dus 16 euro per persoon per dag gekost: een koopje!
  Een dagje Efteling kost al 38 euro pp, alleen voor de entree.
  Ergens klopt het niet, denk ik toch, of wel? Misschien?
  Het andere grote voordeel is: je loopt nu zeer bruin, met niet van echt te onderscheiden Madonna tas, in je Chanel jurkje, met parfum van Christian Dior, je nieuwe horloge van Versace te paraderen door Urk. Dat is toch onbetaalbaar!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website