Meerderheid Nederlanders gestrest op vakantie

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: ,
26 augustus 2014

Bijna driekwart van de Nederlanders ervoer stress voordat zij naar hun vakantieadres vertrokken. Meer dan de helft was bang om iets vergeten en een derde zag op tegen de reis naar de bestemming.

Dat blijkt uit een onderzoek van GezondheidsNet.nl onder duizend bezoekers. 17 procent van de respondenten was heel erg gestrest en nog eens 55 procent ervoer een beetje stress voordat de vakantie echt begon.

Manieren om te ontspannen

Ruim driekwart (77 procent) probeert zo ontspannen mogelijk te vertrekken door op tijd met alle voorbereidingen te beginnen. Meer dan de helft maakt daarbij een inpaklijst voor de bagage en een derde regelt iemand die voor de post, plantjes en eventuele huisdieren zorgt. Hier gaan wel een paar vakantiedagen aan op: de meeste mensen vertrekken niet meteen na hun laatste werkdag, maar gaan het liefst na een paar dagen vrij pas weg.

Wat juist niet helpt tegen stress is dat een groot deel van de vakantieganger niet uitgerust op pad gaat: 44 procent is een beetje moe vlak voor de vakantie en 12 procent voelt zich zelfs uitgeput.

Slecht slapen

Eenmaal op het vakantieadres, heeft een derde nooit last van stress. Bij degenen die op vakantie wel af en toe stress ervaren, is de oorzaak voornamelijk slecht slapen. Daarnaast worden tegenvallende accommodatie, het andere ritme dan thuis en angst voor het onbekende het vaakst genoemd als stressfactoren.

De spanning uit zich vooral in prikkelbaar zijn (bij 44 procent), gevolgd door moe zijn, slapeloosheid, hoofdpijn en darmklachten. Bijna 40 procent heeft daarnaast wel eens heimwee. Wandelen, lezen en bezienswaardigheden bekijken zijn de favoriete bezigheden om te ontspannen gedurende de vakantie.

Werk is ver weg

Voor de meerderheid van respondenten met een betaalde baan is het werk heel ver weg als ze vakantie aan het vieren zijn. Zo denkt maar één op de tien dagelijks aan het werk. Nog geen 3 procent neemt werk mee, 8 procent gaat alleen aan de slag als er iets urgents aan de hand is en 89 procent werkt helemaal niet in de vakantie. Zo’n twee derde opent de werkmail pas weer op de eerste werkdag, 4 procent checkt elke dag even de zakelijke mailbox.

Bron: GezondheidsNet


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Meerderheid Nederlanders gestrest op vakantie”

 1. Farang tingtong zegt op

  Ik zeg altijd maar zo een vakantie is voorbij als je begint te verlangen naar werk.

  Je kan mij bijschrijven bij die 89 procent die niet werkt in zijn vakantie!
  Wel leuk om te weten dat de stortvloed van elektronische berichten in je werkmail kan leiden tot stress, depressie en zelfs een burn-out!
  Dus pas maar op als je bij die 3 procent hoort die tijdens de vakantie het werk niet kunnen vergeten, kom je straks uitgerafeld terug op de zaak, vragen je collega’s en “hoe was je vakantie in Thailand?”was dit de vakantie van je dromen? jij “Geen idee, maar mijn vrouw heeft foto’s genomen”.

  tingtong

 2. Franky R. zegt op

  Geen last van gehad….regel altijd de zaken juist weken van tevoren. En meestal offer ik geen vakantiedagen op aan de ‘voorbereiding’.

  Dat vind ik zonder van de tijd.

  En eenmaal op vakantie doe ik alleen dingen die ik wil doen. Dus geen “gezellige trip” met een hoop zeurpieten die niets van het land weten, maar wel gaan lopen klagen.

  Nee, ik ontloop alle stress en relax met een wandeling/tripje in eigen tempo en waar ik naartoe wil!

 3. Christina zegt op

  Wat vergeten voor ons geen ramp daar zijn ook winkels. Naar Thailand neem ik zelf een setje extra mee in de hand baggage ik heb geen Thais figuur was dat maar waar. Laatst waren onze koffers niet aangekomen het hotel geinformeerd dat de koffers later kwamen. Worden gebelt 2 dagen later uw koffers zijn er hebben al de hele dag gebelt. Nu we waren lekker weg ga toch niet op de kamer zitten wachten tot de koffers er zijn.
  Geniet ervan dus voor ons geen stress.

 4. Robbie Duve zegt op

  Eigenlijk is het gewoon oud nieuws want dat was vroeger ook al zo en het blijkt zelfs dat heel veel mensen die een hartaanval krijgen,dat dit in een vakantieperiode gebeurt.
  Over het algemeen denk ik toch dat mensen die gestrest op vakantie gaan thuis ook gestrest zijn.
  Ik ben zelf thuis een heel rustig en relaxt type en dat ben ik op vakantie dus ook.
  Ruim van tevoren kijk ik wat voor kleding ik mee wil nemen en of ik nog wat moet gaan kopen en ik leg mijn kleding alvast klaar wat ik mee moet nemen. Het belangrijkst is natuurlijk geld,creditcard en paspoort.
  En dan heerlijk relaxt genieten van je vakantie als je koffer dan ook netjes aankomt want dan kan ik mij voorstellen dat je gek wordt als je koffer niet aankomt.

 5. Rob V. zegt op

  ben ik blij dat ik niet in die groep val, hoe kun je gestrest op vakantie gaan tenzij last minute er dingen voorvallen? Lekker de dag na je werkdag op vakantie, je tickets heb je, je pasppoort, eventueel visum, je koffer(tje), betaalpasje/valuta, eventueel de accommodatie (kun je ook ter plekken zoeken), dan is het noodzakelijke toch geregeld? Mocht je toch was missen dan zijn daar ook winkels. Of hebben ze vakantiegangers naar de Sahara en Antartica ondervraagd?

  Er kan van alles mis gaan maar dat zien we dan wel weer: vertraging, koffer weg, gedoe bij het inchecken, iets vergeten, hotel zit vol / overboekt, het weer is pet, etc. maar dan zie je dan toch wel weer? Als je gaat denken over wat er allemaal mogelijk wel niet mis kan gaan krijg je een punthoofd en een container lading aan bagage… moet je niet doen. De essentiële zaken (papieren, betaalmiddelen, vervoerstickets) voorbereiden en bijtijds regelen, zelfs je koffer zelf kun je de dag tevoren nog pakken… geniet van je vakantie! 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website