De Nederlandse zomervakanties zijn alweer gestart en de meeste voorbereidingen zijn getroffen. Maar hoe voorbereid zijn Nederlanders en wat nemen ze mee? Bijna iedereen is wel bekend met het clichébeeld van de Nederlandse toerist met afritsbroek, de heuptas en een koffer vol Hollandse kaas, drop en hagelslag.

Maar onderzoek van MasterCard toont aan dat clichés niet altijd kloppen: we nemen helemaal niet massaal ons eigen hoofdkussen en beleg mee, maar storten ons juist in het avontuur en dompelen onszelf onder in de lokale cultuur. Ruim 70 procent van de ondervraagde vakantiegangers geeft aan dat ze zich het liefst laten verrassen op vakantie.

Behalve wanneer het op geld aankomt natuurlijk! Want hoewel men ook in het buitenland altijd kan rekenen op de betaalpas, neemt 77 procent van de respondenten toch extra cash mee. En dat terwijl 98 procent aangeeft helemaal niet bang te zijn dat betalen met de betaalpas niet lukt op vakantie.

Internet groter gemis dan familie & vrienden

Dat we onze vertrouwde spullen thuislaten, betekent niet dat we ze niet missen. Op nummer één van vertrouwde zaken waar we naar verlangen in het buitenland? Een goede internetverbinding! 79 procent zegt de toegang tot de digitale snelweg te missen. Niet ver daarna komen het eigen bed (78 pct) en vrienden en familie (69 pct). We kunnen in ieder geval wel even zonder onze buren, dropjes en de krant: respectievelijk 84, 82 en 80 procent zegt deze drie zaken helemaal niet te missen.

Hetzelfde vertrouwde betaalgemak als thuis

Waar Nederlanders in eigen land heel zorgeloos betalen met een betaalpas, zijn ze daar op vakantie nog onzeker over. Ongeveer 32 procent geeft aan ook bij aankomst op de vakantiebestemming een grote hoeveelheid cash te pinnen. Dat is nergens voor nodig, want met de Maestro betaalpas kun je als Nederlander bij meer dan 15 miljoen winkels terecht, overal ter wereld. Als je binnen de Eurozone blijft, is betalen met je pas ook nog eens gratis. Reis je buiten de Eurozone? Dan is betalen met je betaalpassen goedkoper dan omwisselen naar vreemde valuta.

Mannen vs. vrouwen

Het vertrouwen in de betaalpassen lijkt bij mannen groter te zijn dan bij vrouwen. Waar vrouwen nog net iets vaker in één keer veel geld pinnen (36 vs. 28 procent), zwaaien mannen juist liever met hun creditcard (30 vs. 20 procent). Daarnaast hebben vrouwen meer moeite met het moeten missen van hun eigen hoofdkussen (65 vs. 48 procent) en maken mannen een groter probleem van files en vertragingen onderweg (58 vs. 40 procent). Gelukkig zijn we het ook vaak met elkaar eens, want zowel mannen als vrouwen passen hun eetgewoonten aan en kijken minder televisie tijdens de vakantie in het buitenland.

Ook tussen Noord- en Zuid-Nederland blijken nog verschillen te zitten. Zo nemen reizigers uit Noord-Nederland minder vaak hun creditcard mee op vakantie, vinden ze het gemiddeld vervelender om te veel geld uit te geven en maken ze zich meer zorgen om het verloop van de reis. Mensen uit Zuid-Nederland nemen juist minder cash mee en ergeren zich meer aan huilende baby’s in het vliegtuig.

 

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Geen heuptas en hagelslag voor Nederlandse vakantiegangers”

 1. Lex K. zegt op

  Ook ik vind die heuptasjes vreselijke dingen en ik had nooit gedacht er ooit mee te lopen, maar ze zijn zo vreselijk makkelijk, i.p.v. van je broekzakken vol te proppen met geld , sigaretten, aansteker, paspoort (O.I.D.) prop je het nu allemaal is je heup tasje, buidel tas of gordel tas vind ik trouwens een betere benaming, gewoon niet zo’n achterlijk groot ding, een beetje ruim shirt aan en zorgen dat hij daar onder valt, dan valt het niet zo vreselijk op, trouwens ik neem die spullen alleen mee als ik op reis ga, als ik gewoon op het eiland blijf ligt alles in de kluis, ik schaam me behoorlijk voor dat ding en had nooit verwacht er ooit mee te zullen lopen maar wat zijn ze makkelijk.
  De rest van de clichés bezondig ik me niet aan en zeker geen afrits broek, een volwassen man in een korte of 3 kwart broek en sandalen ( soms nog witte sokken erbij) vind ik helemaal lachwekkend, daar bij als je op familie bezoek gaat of in de stad loopt en daar attracties of officiële instanties bezoekt wordt, over het algemeen, een beetje nette kleding op prijs gesteld.
  Het 1e wat ik kan missen is internet in de kamer en het laatste geld en krediet en paspoort.
  Wat mij trouwens ook opvalt is dat ieder toerist herkenbaar is aan de eeuwige fles water die hij/zij mee sjouwt en dat de meeste mensen hun goede manieren thuis laten.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

  • Sir Charles zegt op

   Drink de gehele dag water dus heb inderdaad altijd dat ‘eeuwige’ flesje water bij me en zo gauw het leeg is dan is er altijd wel een 7/11 in de buurt om het te vervangen voor een volle. Niets zo heerlijk dan een koud flesje water met dat warme weer, bovendien heeft het ook nog gunstige eigenschappen met name vanwege dat warme weer, waar ik je verder niet mee wil vermoeien.

   Overigens het zijn niet alleen toeristen maar niet minder ook de vele expats die in afzichtelijke afritsbroek, sandalen al of niet met witte sokken rondlopen, veelal ook nog met een mouwloos hemd van een Thais biermerk maar dat terzijde. 😉

   Ben het met je eens dat die heuptas vreselijke dingen zijn echter ondanks ze zo makkelijk zijn wil ik daarmee niet eens dood gevonden willen worden.

 2. Robert zegt op

  Er zijn natuurlijk genoeg winkels, die helemaal geen betaalpassen kunnen accepteren. Maar geld opnemen met pasjes met Maestro is ook niet altijd succesvol ondanks dat het logo op vrijwel elke betaalautomaat staat en dat ik met die pasjes ook buiten Europa geld kan opnemen. O.a laatst weer in Birma (Myamar).
  Met Visa lukt dat wel altijd, maar daar zijn vaak wat kosten aan verbonden.

 3. Rob V. zegt op

  ” en maken mannen een groter probleem van files en vertragingen onderweg (58 vs. 40 procent). ”

  Het zal wel een algemeen onderzoekje zijn geweest denk ik dan. Een vervolg vraag hier op zijn ” rijd u zelf (ook)?” . Zo kan ik me voorstellen dat als je zelf achter het stuur zit de file sneller een ergernis wordt dan wanneer je als passagier zit in de auto en nog minder als je in een comfortabele bus in de file staat. Ik gok dat in vakanties binnen Europa vaak nog de man het merendeel reist (of soms zelfs alleen de man) en daardoor in absolute aantallen meer mannen aangeven zich te ergeren aan file rijden, terwijl verhoudingsgewijs de cijfers heel anders kunnen zijn (bijvoorbeeld dan mannen en vrouwen die zelf achter het stuur zitten zich ergeren aan file rijden).

  “Reis je buiten de Eurozone? Dan is betalen met je betaalpassen goedkoper dan omwisselen naar vreemde valuta.”
  Een groot bedrag in grote coupures in 1 keer omwisselen (niet op het vliegveld!) was toch juist iets voordeliger dan ATM, pinnen of veel veelvuldig wisselen?

 4. Ko zegt op

  Heerlijk zo’n heuptas. Al decennia ga ik op (vlieg) vakantie met zo’n ding. Altijd alle belangrijke dingen “op de man” ( het zal mijn militaire tik zijn). Paspoort, pen, snoepjes, telefoon, sigaretje, papieren; alles bij de hand. Als ik het visumpapiertje moet invullen in het vliegtuig: ritsje open en alles onder handbereik. Ik zie dan tientallen mensen in het vliegtuig op zoek gaan naar hun handbagage, de helft eruit halen op zoek naar pen en andere zaken, daarna alles weer terugproppen om tot hun verbazing te zien dat hun plaatsje in de opslag is ingenomen door een andere tas. Mijn tasje mag ik altijd bij me houden en hoef ik tijdens de vlucht niet boven me op te bergen. Alles in veilige hand. (zeker gelet op de berichtgeving over diefstallen in het vliegtuig)
  Het ziet er niet uit! Het zal me een rotzorg zijn. Sommige mensen zien er ook zonder zo’n tasje niet uit! Ik ook niet trouwens, dus er is geen verschil: met of zonder tasje.

  Je zult mij ook nooit zien lopen met een flesje water, anders dan om planten water te geven. Als er toch op iedere hoek een 7/11 is hoeft dat niet. Daar komt bij dat het binnen een paar minuten in je hand pislauw is en alleen nog goed genoeg om over je hoofd te gooien. Het is ook typisch Amerikaans. Zag laatst een keurige Amerikaanse zwemmen met een mug koffie in haar hand. En maar zwemmen en proberen die mug boven water te houden. Als je het over afknappers hebt.
  Als ik sommige voeten voorbij zie komen, denk ik wel eens: had sokken aangetrokken! Groen, rood of zelfs wit: trek sokken aan!
  Verder verbaast het me ook dat hier zoveel mensen in korte broek rondlopen en op sandalen. Bij deze temperaturen zijn lange broeken (liefst wol) en kaplaarzen toch veel beter. En dan natuurlijk ook nog zo’n bivakmuts over je hoofd. Sommige mensen zien er dan veel beter uit! Niet die zonnebril boven op je hoofd vergeten, je ziet er anders niet uit!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website