Leuk voor toeristen. Je ziet ze dan ook overal in Thailand de Dr Fish Spa’s met de bekende knabbelvisjes. De kleine vissen knabbelen aan je handen en voeten om huidschilfers en dode huidcellen weg te halen.

Het zou goed zijn voor je huid en er worden door de uitbaters claims aan verbonden zoals een regenererende werking op huidaandoeningen als psoriasis, eczeem en eelt. Maar is dat ook zo?

Onderzoek RIVM

Het RIVM heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek naar de Fish Spa uitgevoerd. Daaruit blijkt dat mensen via de baden huidinfecties kunnen oplopen.

Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten. Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten. De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen.

Infectierisico

Volgens het RIVM is het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid klein. Maar mensen met (kleine) huiddefecten lopen risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden.

Overdracht van ziekten

Ook hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland. Daaruit blijkt dat de baden erg onhygiënisch zijn.

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. In sommige staten in de VS zijn de Fish Spa’s zelfs verboden.

Gezondheidsclaims

De gezondheidsclaims die de Fish Spa’s graag uitdragen zijn totaal uit de lucht gegrepen. De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten laten weten dat de therapie met knabbelvisjes alleen helpt met het lichter maken van je portemonnee.

6 reacties op “Dr Fish spa knabbelvisjes zorgen voor infecties en werken niet tegen huidziekten”

 1. Farang tingtong zegt op

  Ja ik las het vandaag in het nieuws ik had al eens eerder gehoord dat het misschien ongezond was maar ik dacht dat het wel zou meevallen.
  Nu blijkt dat je er allerlei infecties van kan oplopen, er word zelfs gewaarschuwd dat de visjes hiv en hepatitis C kunnen veroorzaken.
  Hoewel de kans zeer klein is bestaat die mogelijkheid wel, ik heb jaren geleden een keertje in de buurt van Khao san road uitgeprobeerd.
  Ik moet zeggen dat ik blij was dat ik weer uit die bak mocht (nooit meer!), Omg wat gingen die beestjes te keer en wat kietelde dat zeg.
  Of ik nou zoveel schilfers had weet ik niet, maar dat die visjes niet zouden werken dat klopt niet helemaal, want mijn visjes werkte zich drie slagen in de rondten .

  • Khun Peter zegt op

   Er staat dat de visjes niet werkzaam zijn tegen huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

   • Farang tingtong zegt op

    Had ik wel gezien hoor maar soms kan een beetje humor ook geen kwaad, en kan je ook met een reactie diversen kanten op, je zou ook kunnen zeggen dat omdat bij mij die visjes zich drie slagen in de rondte werkten betekend dat ik toch eens langs de dokter moet.

    tingtong

 2. Frans zegt op

  Ik heb hier thuis 5 van deze visjes in mijn aquarium, gewoon als siervisje hoor en omdat ze graag algen eten. Als ik wekelijks even met mijn hand in het aquarium moet dan “vergrijpen” ze zich er ook direct aan.
  Ik word soms bijna het aquarium ingesleurd. Maar natuurlijk hoort zo’n visje helemaal niet thuis in een voetenbad, het is een echte algeneter en geen zweetvoetenknabbelaar.

 3. chris zegt op

  Moderator: uw reactie moet over het artikel gaan.

 4. Paul D zegt op

  Ik heb mijn voeten al diverse keren laten beknabbelen door die visjes, zowel in Thailand als in Turkije.
  Het is belangrijk dat de voeten gewassen en gedesinfecteerd worden alvorens je het bad in gaat.
  Dit houd de toestand hygiënisch.
  Het resultaat is zachte voeten zonder eelt.
  Gewoonweg zalig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website