34% Nederlanders bezorgd over eigen financiën

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: , ,
17 maart 2018

Het belang van financiële onbezorgdheid is groot. Zo kent het een sterkere samenhang met geluk dan het inkomen zelf, maar bijvoorbeeld ook dan het aantal vrienden dat iemand zegt te hebben. Meer dan een derde van de Nederlanders is bezorgd over zijn of haar eigen financiële situatie.

Dit blijkt uit de Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank; een wetenschappelijk gefundeerd onderzoek onder bijna 1.400 Nederlanders.

Resultaten

Uit de barometer blijkt dat verschillende (persoons)kenmerken samenhangen met de mate van financiële bezorgdheid. Opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel hebben een relatie met de financiële bezorgdheid van een persoon. Zo:

 • zijn lager opgeleiden financieel bezorgder (37%) dan mensen met een hoger opleidingsniveau (29%);
 • hebben mensen met een benedenmodaal inkomen (41%) meer financiële zorgen dan zij met een bovenmodaal inkomen (26%);
 • maken huurders zich meer zorgen om hun financiën (44%) dan woningeigenaren (30%);
 • maken Nederlanders boven de 66 jaar zich het minste zorgen om hun financiën (29%). Daar waar jonge mensen tussen 26 en 35 jaar, zich het meest zorgen maken (40%);
 • zijn mensen werkzaam in het hoger management (23%), in het leger (26%) of als docent en onderzoeker (27%) het minst financieel bezorgd.

Eenmalig is in de barometer ook de relatie van financiële bezorgdheid met geluk opgenomen. Hieruit blijkt dat financiële bezorgdheid sterk samenhangt met geluk. De samenhang van financiële bezorgdheid met geluk is beduidend groter dan die van het daadwerkelijke inkomen of het aantal vrienden dat iemand zegt te hebben.

Waarom zijn Nederlanders financieel bezorgd?

De reden waarom Nederlanders financieel bezorgd zijn, hangt samen met vier psychologische factoren; financiële planning, gevoel van controle, zelfvertrouwen en vermijdingsgedrag. Het meest opvallend is het vermijdingsgedrag van Nederlanders. Eén op de vier vindt het vervelend om bankafschriften te openen of te bekijken. Daarnaast denkt bijna één op drie liever niet aan zijn of haar financiële situatie.

Als het gaat om financiële planning, zijn Nederlanders vooral bezig met het hier en nu en niet met de toekomst. Eén op de drie respondenten geeft aan alleen bezig te zijn met wat nu betaald moet worden en vier op de tien zet geen geld opzij voor later. Een derde van de Nederlanders heeft het gevoel weinig controle te ervaren over hun financiële situatie. Eenzelfde groep heeft weinig vertrouwen in het eigen kunnen bij financiële problemen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “34% Nederlanders bezorgd over eigen financiën”

 1. Dirk zegt op

  De ondertoon in veel reacties op financiele problemen bij Thaise mensen is vaak, dat zij niet met geld kunnen omgaan. En wat blijkt uit het bovenstaande artikel, veel Nederlanders net zo.
  Je ziet maar weer eerst in je eigen spiegeltje kijken voordat je wat over een ander roept.

  • Tino Kuis zegt op

   En die Thai steken zich ook altijd dik in de schulden: smartphones, SUV’s en dergelijke. Wel de huishoudschulden in Thailand bedragen 70 procent van het bruto binnenlands product, niet om over naar huis te schrijven. De huishoudschulden in Nederland bedragen 210 procent van het bruto binnenlands product, drie keer zo veel als in Thailand. Wie zijn er nou financieel voorzichtiger: Thailand of Nederland?

   • Khun Peter zegt op

    Beste Tino, dat is appels met peren vergelijken. Nederlanders hebben een hoge huishoudschuld omdat ook de hypotheek wordt meegerekend. Als je dat buiten beschouwing laat is het beeld totaal anders.

    • Tino Kuis zegt op

     Nee hoor, Khun Peter, in de Thaise huishoudschulden zitten ook de hypotheken. Hier een overzicht van het soort schuld in verschillende landen:

     https://www.bangkokpost.com/learning/advanced/761552/household-debt-makes-economy-fragile

     In Thailand is de hypotheek ongeveer de helft van de schulden, een kwart is auto en de rest creditcard en persoonlijk. In de meeste rijke landen is de hypotheek rond de 80 procent van de totale schulden. Dus je hebt in zoverre gelijk dat als je in Nederland EN in Thailand de hypotheken niet meerekent de rest schuldenlast ongeveer gelijk is vergeleken met het bruto binnenlands product. (35-40 procent).

     • Tino Kuis zegt op

      Uit andere bronnen haal ik dat slechts 10 procent van de Thaise huishoudens een hypotheek heeft. Nu wordt gezegd dat een hypotheek een minder gevaarlijke schuld is, immers de waarde van het huis staat er tegenover. Maar tussen 2008 en 2013 daalde de gemiddelde waarde van een huis in Nederland van 250.000 naar 200.000 euro, en zat pas in 2017 weer op het oude niveau van 250.000.

   • chris zegt op

    De schulden van een bevolking (als ze al op dezelfde manier worden gemeten; in Thailand zijn vele schulden niet officieel geregisteerd en velen zullen hun schulden bij familie, vrienden of loan sharks ook niet echt willen toegeven als daarnaar gevraagd wordt) uitdrukken als een percentage van het BBP is leuk voor economen maar zegt helemaal niks over de voorzichtgheid van de bevolking. Daarvoor zouden andere maten moeten worden berekend: de schulden als percentage van het persoonlijke vermogen dat er tegenover staat; schulden als percentage van het vaste inkomen (het risico dat schulden wordn terugbetaald of de zekerheden die tegenover de schulden staan).
    Ik ben er vrij zeker van dat deze data zullen aantonen dat de Thais en de Thaise banken veel onvoorzichtiger zijn dan de Nederlanders.

    • Tino Kuis zegt op

     Chris,
     Laat ik alleen even kort reageren op je opmerking dat Thaise banken veel onvoorzichtiger zijn dan Nederlandse banken. Dat blijkt niet uit de cijfers.
     De onvoorzichtigheid kun je redelijk goed afmeten aan de hoeveelheid non-performing loans(NPL) : leningen die gedurende 3 maanden geen betalingen aan de bank hebben verricht. Het gaat hier over leningen aan particulieren en bedrijven.
     In Thailand is het percentage NPL 2.68 en in Nederland 2.71. In Cyprus is het liefst 47 procent en in Griekenland 37 procent. Thaise banken doen het dus even goed wat voorzichtigheid betreft als Nederlandse banken.
     Over het stelletje geboefte dat als loan shark door het leven gaat zullen we het maar niet hebben.

     https://www.theglobaleconomy.com/rankings/Nonperforming_loans/

     • chris zegt op

      Dat blijkt inderdaad niet uit de cijfers en dat komt omdat de definite van wat nu precies een non-performing-loan is per land verschilt. De Wereldbank heeft wel een definitie ( zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Non-performing_loan) maar die wordt niet overal gebruikt.
      Mijn vrouw is bouw-ondernemer en doet voor financiering zaken met de 4 grootste banken in dit land. Als zij al eens meer dan 90 dagen te laat met terugbetalen is, maakt de bank niet onmiddellijk een aanteking van een NPL. En dat gaat zo met veel meer ‘bevriende’ bedrijven en zeker met ‘bevriende’ particulieren van de bank. Dit is een van de redenen dat er een aantal mensen is die veel onroerend goed hebben. Patronage? Zeker in Thailand.

  • Joseph zegt op

   Nederland is een van de welvarendste landen ter wereld. Schei in hemelsnaam eens uit om altijd -onparlementair uitgedrukt- te zeiken over het beste land ter wereld waar je alles mag zeggen omtrent de politiek en het koningshuis en waar wij in hoge welstand leven. Geen land ter wereld is beter!

   • rob zegt op

    Dat is uw mening, Anderen, waaronder ik , hebben een andere mening. IK bijvoorbeeld kan niet wachten tot het moment dat ik Nederland voorgoed vaarwel kan zeggen en dat duurt gelukkig nog maar een paar maanden. Het beste land ter wereld is waar iemand zich het beste thuis voelt naar mijn mening en dat hoeft voor een Nederlander dus niet perse Nederland te zijn..

    • Khun Peter zegt op

     Jammer dat je niet snapt dat, juist omdat je in het rijke Nederland geboren bent, jij de luxe hebt om te kiezen waar je wilt wonen. Veel andere aardbewoners hebben dergelijke kansen niet.

     • rob zegt op

      Mijn schuld niet dat in Nederland ben geboren. Heb mij nooit thuis gevoeld hier en vanaf mijn eerste baan over de grens gewerkt en gewoond. De laatste paar jaar dan wel in dit land vanwege een baan waar ik mij met hart en ziel in heb gestort.
      En het rijke Nederland. Denk dat u nu een roze bril heeft opgezet als u naar Nederland kijkt. De lonen mogen hier dan redelijk zijn, de belastingdruk en de prijzen die je hier voor iets betaald zijn absurd. De ( verborgen) armoede neemt hand over hand toe.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Rob,Over een paar jaar kun je eerst zeggen,of je bij die groep hoort die het werkelijk eerlijk naar zijn zin heeft in Thailand.
     Het kan namelijk even zo goed zijn,dat je tot een groep gaat horen,die voortdurend het thuisfront bewijzen moet dat ze enorm gelukkig zijn,terwijl de waarheid een geheel andere is.
     Er zijn voor jou reeds meer mensen geweest,die dachten dat het gras elders groener was als in Nederland,terwijl ze nu diep in hun hart duidelijk anders denken.
     Vaak hebben ze in zelfde overtuiging als jij, al hun schepen achter zich verbrand,en zijn qua leeftijd of andere reden niet meer in staat hun eens gemaakte fout te corrigeren.
     Alles wat je nu zo hoog van de toren blaast,blijft niets anders als hoogstens een vermoeden, omdat je er nog nooit permanent gewoond hebt.

     • rob zegt op

      Klopt, woon er nog niet permanent. De laatste 10 jaar zo’n 4 maanden per jaar en wie weet voel ik mij daar na een paar jaar ook niet senang. Wel, dan verkas ik weer naar een ander tropisch land. Ben nergens aan gebonden.

      • John Chiang rai zegt op

       Ik weet niet hoe oud je nu bent,maar er komt een tijd in het leven dat het misschien iets minder gaat,en je erg op bindingen aangewezen gaat worden.
       Ook het hoog blazen van de toren,wordt dan plotseling niets anders meer dan een lauw luchtje,waarbij je zomaar tot gedachten zou kunnen komen,dat je oude geboortelandje wat je nu zo graag verduveld,helemaal nog niet zo slecht was.
       Velen voor jou,die zich meestal hier niet melden, omdat ze ook voorheen de mond erg vol genomen hebben,zijn reeds op hangende pootjes terug gekomen,terwijl je er ook hebt, waar de pootjes reeds zo hangen,dat een terugkomst niet meer mogelijk is.
       Het na jou mening verschrikkelijke Nederland met zoveel verborgen armoede,wordt nu door jou geruild voor een land,waar de armoede niet verborgen,maar duidelijk zichtbaar is,en de meeste mensen vanwegen hun magere inkomen niet eens belasting betalen kunnen.
       Welcome paradice, en foei Nederland,als jou mening niet zo treurig was,zou ik er hard om lachen.

       • rob zegt op

        Zoals gezegd, ieder zijn mening. Blijkbaar voelt u zich, ondanks dat u in Thailand leeft nog steeds verbonden met Nederland. Dat mag uiteraard, ik heb dat niet en nooit gehad. En geen of minder belasting betalen lijkt mij ook heerlijk, werk nu weer 4 jaar hier en erger er mij nog steeds aan dat ik meer dan de helft van mijn inkomen aan de belasting moet betalen. Maar ja dat is over een paar maanden ook voorbij en dan betaal ik een stuk minder omdat ik volgen de SVB , waar ik een brief van kreeg, recht heb op wel 12 procent van de WAO uitkering . ( mogen ze van mij eigenlijk ook wel houden)

        • Frans Nico zegt op

         Beste Rob,

         Je weet zoveel van Nederland dat je niet weet wat WAO is en dat de SVB niet over de WAO gaat. Mits je bedoelt AOW, dan betekent dat, dat je met een recht op 12 procent AOW je niet meer dan 6 jaren opbouw hebt gerealiseerd. Dat is ook je eigen keuze.

         Dat inwoners in Nederland relatief veel belasting betalen heeft alles te maken met het feit dat het verzorgingsniveau wat de inwoners wordt geboden ook hoog is. Als jij een lange periode niet in Nederland woont en werkt maak je van dat verzorgingsniveau ook geen gebruik en hoef je daarvoor ook geen belasting te betalen.

         Je kunt overigens ook afstand doen van een AOW-uitkering door de Nederlandse overheid. Bijkomstig voordeel is dat je dan ook geen belasting hoeft af te dragen.

        • rob zegt op

         type foutje moet zijn AOW uiteraard

     • Walter zegt op

      Ik woon nu 1,5 jaar in Thailand en heb beslist geen spijt van mijn keuze. Los van het feit dat ik met mijn inkomen in Thailand meer armslag heb dan in Nederland is dat niet de belangrijkste reden van mijn, ik moet zeggen, onze keuze. Mijn vrouw en dochter naar Nederland halen, was voor mij een no go. Inburgeringscursussen, familie missen, de kou en de totaal andere mentaliteit kon ik de dames niet aandoen. Mijn vrouw heeft met diverse Thaise mensen die in Nederland wonen, waaronder een oudere zus, gesproken en iedereen vertelde haar in Thailand te blijven en dat mijn voorstel niet zo gek was, maar bijzonder goed. We zijn gelukkig met zijn 3tjes in Thailand en hoewel de taal af en toe een struikelblok is ben ik, op mijn eigen wijze volledig geintegreerd in Thailand.

   • brabantman zegt op

    Joseph,
    U noemt het hoge welstand waarin wij leven? Niet voor iedereen.
    Heb zelf als zelfstandige ruim 40 jaar de maximale AOW jaar premie betaald. Ontvang nu door mijn huwelijk met een aziatische dame maandelijks aan AOW net 600,-. Incl. mijn buitenlandkorting van 20%.
    Heb het geluk dat ik nog een andere inkomstenbron heb en dus niet op een heel hard houtje behoeft te bijten. Maar niet iedereen heeft neveninkomsten. Dus voor een hoop mensen is er ook armoede.
    Ja niet voor de ING heer, of de DWDD presentator.
    En vrijheid van meningsuiting? Daar kunnen wij momenteel genoeg voorbeelden noemen waarbij wij vraagtekens kunnen zetten. Ik denk aan voorgedrukte aangifte formulieren om een gekozen volksvertegenwoordiger uit te schakelen, de hetze momenteel tegen de lavendelprins van FvD.
    NL is jammer genoeg niet meer het goede land waar wij pakweg 15-20 jaar geleden leefden.

    • Frans Nico zegt op

     Beste Brabantman,

     Een AOW-uitkering voor een alleenstaande is vanaf 1 januari 2018 € 1.107,04 netto met heffingskorting en bijdrage Zvw exclusief vakantietoeslag. Dat bedrag is gebaseerd op 70 procent van het minimumloon, rekeninghoudend met de woonkosten en uitgave voor levensonderhoud in Nederland.

     Twee personen die er voor kiezen een gezamenlijk huishouden te voeren krijgen beiden op hun pensioengerechtigde leeftijd elk 50 procent van het minimumloon, samen dus 100 procent. Heeft een van de “partners” nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan gaat de overheid er vanuit dat degene die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt zelf voor inkomen kan zorgen. Partnertoeslag bestaat niet meer. Als je er voor kiest in het huwelijk te treden en met je huwelijkspartner een gezamenlijk huishouden te voeren, dat valt jouw AOW-uitkering terug naar 50 procent. Heeft jouw huwelijkspartner niet eerder in Nederland gewoont en daardoor geen AOW-recht opgebouwd, dan wordt zij geacht zelf voor inkomen te zorgen. Wel is het zo dat jullie een toeslag kunnen aanvragen op bijstandsniveau. Ik merk op dat je nog een andere inkomensbron hebt. Dat betekent dat die inkomensbron meegewogen wordt.

     Als je ook nog met je partner buiten de EU gaat wonen, dan kan je te maken krijgen met een korting vanwege het woonlandbeginsel. Dan wordt gekeken naar de hoogte van het uitgavenniveau voor levensonderhoud in het woonland.

     Voor veel mensen is het moeilijk met alleen een AOW-uitkering rond te komen. Natuurlijk is er ondanks het levensniveau in Nederland ook armoede. In jouw geval lijkt mij daarvan geen sprake.

     Vergelijkingen met de “ING heer” of de “DWDD presentator” heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Net als je onzinnige politieke opmerkingen en met nostalgie leef je in een voorbije wereld.

   • Bang Saray NL zegt op

    Beste Joseph,
    Ik kan me in je schrijven wel vinden.
    Alleen verbaas ik me er over als je in -beter- land woont er mensen zijn die terug gaan om welke zogenaamde reden, dan altijd commentaar leveren die een ieder op zijn manier anders uitlegt.

 2. Frans Nico zegt op

  “Eenmalig is in de barometer ook de relatie van financiële bezorgdheid met geluk opgenomen. Hieruit blijkt dat financiële bezorgdheid sterk samenhangt met geluk.”

  Dat lijkt mij vrij logisch. Als mijn financiële bezorgdheid afneemt, dan word ik daar gelukkiger van.

  Maar hoe ligt dat eigenlijk tussen Nederlanders die in Nederland wonen en Nederlanders die in Thailand wonen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website