In 2018 zijn techniek, tandheelkunde en verpleging de meest populaire studierichtingen, zo blijkt uit een recente analyse van de Council of University Presidents of Thailand.

Voorzitter Suchatvee verklaart de voorkeur voor techniek uit de vele projecten op het gebied van infrastructuur die Thailand wil realiseren, zoals de hogesnelheidslijnen, de uitbreiding van het wegennet en de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor (EEC). De studenten die in techniek afstuderen, zullen naar zijn zeggen weinig moeite hebben een goed betaalde baan te vinden. Thailand een groot tekort heeft aan vakbekwame technische onderlegde arbeiders.

Ook op het gebied van tandheelkunde en verpleging is de vraag naar personeel groot. Thailand vergrijsd waardoor meer verpleegsters nodig zijn. Tandheelkunde is in opmars omdat tandartsen tegenwoordig op hetzelfde niveau worden betaald als artsen, maar minder werkuren hoeven te maken.

Op het gebied van de sociale wetenschappen zijn rechten en communicatie en vooral journalistiek nog steeds gewilde studierichtingen. Toch is er kritiek van ouders en studenten die het lesmateriaal nogal verouderd vinden. De universiteiten zijn bezig om hun lesmateriaal te vernieuwen.

Suchatvee denkt dat Thaise universiteiten in de toekomst meer zullen (moeten) gaan samenwerken met buitenlandse topuniversiteiten en internationale programma’s gaan aanbieden om buitenlandse studenten te trekken, want het aantal Thaise studenten loopt terug als gevolg van het lagere geboortecijfer.

Voor de eerste toelatingsronde hebben zich 131.784 studenten aangemeld. Daarvan zijn 59.032 toegelaten. Het belangrijkste criterium voor toelating waren hun eindexamencijfers en portfolio’s.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Techniek, tandheelkunde en verpleging meest populaire studierichtingen”

  1. Jacques zegt op

    Dit zijn toch wel beroepen waar enig belang aan gehecht mag worden. Zijn kennelijk hard nodig vanwege de schaarste. Een nichtje van mijn vrouw is vorig jaar afgestudeerd als verpleegkundige. Zij werkt fulltime in een ziekenhuis te Chumphon. Zij krijgt (verdient meer natuurlijk) tussen de 40.000 a 50.000 bath per maand. 50.000 bath met wat overwerk. Maar ze leeft er leuk van, nieuwe auto, uitgaan met vrienden. Ze doet het dus goed. Het is haar gegund en hopelijk doen vele andere jonge mensen haar na.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website