De toekomst van de Zwitserse expat Urs “David” Fehr in Phuket staat op het spel na een aantal conflicten met lokale inwoners. Fehr, eigenaar van een olifantenpark, ziet zich geconfronteerd met de dreiging dat zijn langdurige visum niet wordt verlengd. Dit vanwege beschuldigingen van ongepast gedrag jegens de lokale gemeenschap, inclusief een voorval waarbij hij beschuldigd wordt van het schoppen van een vrouwelijke arts en haar van huisvredebreuk betichten op Yamu Beach.

Deze confrontatie heeft geleid tot aanzienlijke weerstand binnen de gemeenschap, resulterend in protesten die oproepen tot Fehr’s vertrek. De situatie bereikte een hoogtepunt op 24 februari, toen Dr. Thandao Chandam beweerde dat Fehr haar en een vriend beledigde terwijl ze op een trap zaten die hij claimde als onderdeel van zijn privébezit, ondanks een bordje in het Engels – een taal die zij vermoedelijk niet beheersten. Dit incident wakkerde publieke verontwaardiging aan en leidde tot een bijeenkomst tegen Fehr, waarbij de lokale gemeenschap hun ontevredenheid uitte en zijn uitzetting eiste.

Bovendien is er controverse ontstaan rond Fehr’s olifantenpark. Lokale bewoners beschuldigen hem ervan valselijk te beweren dat hij olifanten redt om donaties te werven, terwijl hij in werkelijkheid deals zou sluiten om olifanten te huren. Deze beschuldigingen hebben de roep om zijn verwijdering uit de gemeenschap versterkt.

39 reacties op “Zwitserse expat onder vuur in Phuket vanwege conflict met lokale gemeenschap”

 1. Aart Samet zegt op

  Zo jammer dat een gast zich niet kan gedragen ,je weet dat je altijd verliest als je je eigen als een hork opsteld tegenover de Thai. Helaas voor hem maar wegwezen zou het beste zijn ,dit komt nooit meer goed tegenover de lokale bevolking.

 2. Sjaak S zegt op

  Volgens nieuwsberichten had hij de vrouw tegen haar rug getrapt. Bovendien was de trap, die inmiddels is vernietigd, op publiekelijk terrein geplaatst.
  Waarom schreef hij de waarschuwing niet ook in het Thais?
  Een vreemde situatie.
  Dit was het eerste van twee berichten over aggressie van buitenlanders tegenover Thaise mensen.
  Een (blijkbaar ook zwitser) andere man had in Trang in een shoppingmall een vrouw gruwelijk mishandeld:
  https://ap.lc/eDVdS

  Ik vind dat vreselijk. Of het nu Thais of buitenlanders zijn die geweld plegen. Ik hoop dat ze allebei hun gerechte straf krijgen.

  Helaas vond een maand of twee geleden een ander incident plaats op de markt in de buurt van waar ik woon, dat de krantekoppen en social media niet haalde: een kennis van mij reed met zijn auto naar huis toen hij en zijn Thaise vrouw inkopen deden op een markt. Een motorrijder die hij misschien niet gezien had, stopte voor zijn auto en gaf de auto een klap.
  Toen de man uitstapte en met de motorrijder praten wilde (het ging moeilijk, beiden spraken geen engels), gaf de motorrijder hem een zodanige klapt dat mijn kennis tegen de grond viel.
  De politie kwam erbij en deed echter niks.
  Mijn kennis, die al vier jaar in Thailand woont en een heel aardige man is, was dusdanig van slag dat hij overlegde om met zijn vrouw en vier jarig zoontje terug naar Frankrijk te verhuizen. Hij meende ook dat je als buitenlander geen rechten hebt in Thailand en dat je als een tweede rangs burger behandeld wordt.

  • Chris zegt op

   Natuurlijk heb je als buitenlander het recht om veilig over straat te gaan, op een publiek bankje te zitten of auto te rijden.
   Het gaat er vervolgens om wat er wordt gedaan aan onrecht. En dat hangt, niet merkwaardig als je de Thaise samenleving een beetje kent, meer af van wie je kent (je netwerk) dan wat er je overkomen is. Mensen met een onmachtig netwerk delven het onderspit of laten zich afkopen, of het nu Thais zijn of buitenlanders.

  • Roelof zegt op

   Bizar verhaal Sjaak, van die Zwitser in Trang. Ik woon zelf in Trang, had er nog niks over gelezen.
   Ik ervaar hier zelf geen haat jegens Farang, eigenlijk alleen maar vriendelijke mensen, uitzonderingen daargelaten, maar dat heb je overal.

   • Herman zegt op

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2753988/swiss-retiree-acused-of-assault-inside-trang-supermarket

   • Sjaak Trang zegt op

    Beste Roelof,

    Misschien eens goed lezen wat ik hierboven zei:
    “… een incident dat de krantekoppen en social media niet haalde …”.

    Toch normaal dat je er niks over gelezen hebt niet?

    • Roelof zegt op

     Beste Sjaak,

     Misschien eens goed lezen, wat ik geschreven heb.

     Ik heb het over het incident in Trang, waar jij de link van plaatste.

   • MeeYak zegt op

    Lees Phuket News, dan weet je gelijk van de hoed tot de rand.
    David huurt een villa voor het lieve bedrag van THB 1.000.000 per maand (ik schrijf nu geen nulletje teveel enhet tijbestek klopt namelijk per maand)).
    Heeft in zijn oliefantenpark 75 mensen werken, welke ieder maand betaalt moeten worden, ok het salaris zal niet hoog zijn, maar moet wel worden opgehoest.
    Ontvangt THB 13.000.000 per jaar aan donaties, een olifant onderhouden is een dure bezigheid en we hebben het hier over meerdere.
    Het hoofd van politie is zijn “vriend” wat de man ontkent maar foto’s laten zien dat hij wijn drinkt met David (zo wordt hij genoemd).
    Hij rijdt in een gloed nieuwe Audi, is ook niet goedkoop, m.a.w. hij zal wel zijn vingers in lucrtieve zaken hebben gestoken.
    Hij heeft al meerdere aanklachten gekregen wegens onbetamelijk gedrag.
    Het zal wel met een sisser aflopen want zijn “vriend” de hoofd van polite zal wel een mogelijkheid vinden om dit geruisloos te laten verlopen.(THB’tjes natuurlijk).

    • Jonathan zegt op

     Zo zie je maar hoe men in de media dit verhaal uitvergroot en er allerhande onbenulligheden bij betrekt.
     – Wat heeft dit verhaal te maken dat hij die villa huurt en geen eigenaar is?
     – Wat heeft dit verhaal te maken dat hij met een nieuwe Audi rijdt?
     – Wat heeft dit verhaal te maken dat hij een olifantenpark uitbaat?

     Allemaal voer voor de kranten natuurlijk. En de domme meute die smult van al dat geroddel. Al even erg als de paperazzi in de UK.

     Dat de man in fout is lijdt geen twijfel. Maar zijn proces wordt niet achter gesloten deuren maar in de media gevoerd en verloopt alles behalve eerlijk. En de grote politiebaas moet uiteraard vele malen in beeld komen (tot zelfs op de nationale televisie), een heel belangrijk gebeuren voor de man. Wat een circus toch. Zelfs op ons blog is dit ‘breaking news’.

  • Rob V. zegt op

   Die villa schijnt gehuurd te zijn en dus geen eigendom van deze Zwitser. Wat het extra triest maakt dat zo’n man totaal over de rooie moest gaan omdat iemand op de onderste tree ging zitten van een trappetje (met links en rechts een klein plantenbakje) van de afscheiding tussen strand en de tuin van de villa. Dat valt moeilijk onder “trespassing” (illegaal betreden van iemands eigen terrein) te bestempelen als je het mij vraagt.

   En wie die paar centimeters dat iemand zijn kont over het privé terrein uitstak (trappetje stond trouwens deels op openbare grond maar dat terzijde) moet maar een touwtje, kleine afrastering/hekje of dergelijke plaatsen zodat de erfafscheiding meer dan duidelijk is en per ongeluk een paar centimeter over het lijntje gaan lastiger of onmogelijk is.

   Zielig figuur als je je druk maakt over mensen die (blijkbaar regelmatig) min of meer precies op de rand van jouw (gehuurde) tuin gaan zitten. De vrouw die getrapt is was een dokter van 26 jaar, dus slim en jong genoeg om het Engels tenminste enigszins te spreken. Die bordjes zal ze wel hebben kunnen lezen denk ik maar alleen sneue driftkikkers struikelen over “je kont zit een paar centimeter over een onzichtbaar lijntje van de grote tuin”. En dan nog, vraag dan gewoon even of iemand een paar centimeter op wil schuiven. Schreeuwen en trappenis nergens voor nodig.

   Maar ik moet ook zeggen dat er wel een heel groot circus van gemaakt wordt nu hoor. Blijft een zielig mannetje met een zelfbeheersingsprobleem maar alle die diverse overheidsdiensten die zich er nu mee bemoeien en hem uitzetten als een “gevaar voor de openbare orde” is ook wel wat veel. Er zijn denk wel veel grote en gevaarlijkere vissen wat betreft mishandeling en andere strafbare delicten te vangen.

   • Sander zegt op

    Lijkt me prima om een voorbeeld te stellen voor andere farang.
    Rotzooi trappen als je te gast bent = wegwezen uit gastland! Zouden ze hier in NL ook veel meer en veel vakar moeten doen.

   • Francis zegt op

    Ik heb via ingewijden de ander kant van het verhaal gehoord.

    Dit alles is een opgeklopt verhaal ten voordele van onze dokter die doet alsof haar neus bloedt.

    Op de desbetreffende avond was ze dus niet alleen maar samen met een groep vrienden. Ze zaten helemaal niet rustig onderaan het befaamde trapje en waren heel wat kabaal aan het maken met de ganse groep.

    Onze Zwitserse expat had al tot 2 maal toe rustig en vriendelijk gevraagd zijn domein (de trap) te willen verlaten omdat hij al vele malen indringers mocht betrappen in zijn tuin. Hij werd doodleuk uitgelachen en de groep deed net alsof ze geen Engels verstonden.

    Onze expat verstaat toch redelijk wat Thais. Ze zeiden hem dat hij geen eisen te stellen had en dat, indien hij met iets niet akkoord was, hij altijd mocht terug keren naar zijn land. Ze weigerden recht te staan en te vertrekken.

    Toen is er wat duw en trekwerk ontstaan. De meeste mannen zijn toen vertrokken, onze dokter bleef vastberaden zitten. Toen heeft de Zwitser buitensporig gereageerd en heeft inderdaad de vrouw een stamp in haar rug gegeven waarna ze is vertrokken.

    De man blijft bij zijn verhaal dat hij eerst rustig gevraagd had om te willen vertrekken maar dat de groep, met voornamelijk de dokter, de situatie heeft laten escaleren. Hij is ervan overtuigd dat ze wel degelijk haar Engels machtig is maar er enkel op uit was om keet te schoppen.

    Nu, dit alles zal wel uitdraaien in het nadeel van de Zwitser. Zijn olifantenpark, die er uiteindelijk helemaal niets mee te maken heeft, wordt ook al gebruikt om hem nog meer in een verkeerd daglicht te stellen. Triestig als je het mij vraagt. Is inderdaad een circus waar relevantie onbelangrijk is.

    • MeeYak zegt op

     Er zijn denk wel veel grote en gevaarlijkere vissen wat betreft mishandeling en andere strafbare delicten te vangen, dit was jouw laatste geschreven zin.
     Naar mijn idee heeft deze man een duister verleden en is misschien niet de grootste vis, maar kosjer is hij niet, dus laat hem op de blaren zitten.
     Niemand is van ongesproken gedrag, maar deze man is niet zuiver op de graat en als je het niet onderzoekt, dan krijg je op deze manier van laten overwaaien allerlei riff raff waar niemand op zit te wachten.
     Maar hij had last van inbraak en de Chinezen lopen ongevraagd zijn huis binnen (dat is zijn excuus) vandaar dat hij tot deze schop en schreeuw actie kwam.
     Gelukkig is de aangevallen vrouw niet op haar mondje gevallen, spreekt Engels en is dokter in het ziekenhuis, dus niet echt dom en haar vader is proffesor die ook goed Engels spreekt en hem van repliek diende want David heeft wel zijn dochter geschopt zonder reden.
     Mij lijkt het dat als je THB 1.000.000 per maand aan huur betaald er wel enige vorm van beveiliging op je terrein zal zijn.
     Misschien onlogisch gedacht van mij maar ik heb geen medelijden met David en terug richting Zwitserland is voor mij de beste oplossing.
     Mvg

     • Hendrik zegt op

      Voila, daar is de kern van de zaak. De reputatie van de dokter, haar familie en haar entourage moet hoog gehouden worden. Met als resultaat dat alles uit de kast gehaald wordt om onze Zwitser het land uit te wijzen. Met dank aan de dokter die inderdaad niet op haar mondje gevallen is (wat ook de oorzaak was van het dispuut op de trap aan het strand).

      En dan zijn er zelfs mensen op het blog die overduidelijk weten dat de man niet koosjer is zonder ook maar enige bewijslast. Of had je het gelezen in de krant?

      Maar goed, iedereen mag een mening hebben, als deze de werkelijkheid al dan niet benadert is onbelangrijk.

    • MeeYak zegt op

     Fehr ( David) ontkende aanvankelijk dat hij de dokter had aangevallen en zei dat hij op de trap struikelde en haar per ongeluk in de rug schopte. De video van het incident, die Fehr zelf had opgenomen, bewees dat zijn bewering niet betrouwbaar was.
     De politie breidde ook hun onderzoek uit naar eigendommen van Fehr en zijn vrouw, samen met diens vuurwapenbezit.
     ThaiRath meldde dat de vice-gouverneur van Phuket ook heeft opgeroepen om de Zwitser op de zwarte lijst te zetten en permanent de toegang tot Thailand te ontzeggen als blijkt dat hij betrokken is bij verdere illegale activiteiten.
     Dit is het laatste nieuws door mij gecopieerd uit Thaiger, het laat dus zien dat deze man onterecht wordt aangepakt.
     Niet dus.
     Mvg

     • Aaron zegt op

      Beste,

      Een verstandig man zou toch moeten weten dat je niet alles moet geloven wat er in de krant verschijnt.

      We weten ondertussen al dat dit ganse verhaal uitvergroot werd door de media. Ik zal nooit klakkeloos geloven en overnemen wat ze allemaal in de krant schrijven hoor. Zo naïef ben ik niet.

  • Willy zegt op

   Er zit weer veel onzin in wat er in de media verschijnt.

   Die trap stond voor een groot stuk op het eigendom van de villa. Ik wandel regelmatig langs dat stuk strand en ken de situatie heel goed. Trouwens, een trap die enkel op openbaar domein staat, waarvoor werd die dan gebruikt (onzin dus)?

   Zoals je zelf zegt, willen ze de expat als schuldige bestempelen dan wordt dit, met veel tromgeroffel en met de nodige onwaarheden, meerdere malen in de pers uitgesmeerd.

   Gebeurt er iets waar een Thai een expat de nodige klappen heeft doet de politie NIETS en verdwijnt alles in de doofpot.

   Het verhaal rond de Zwitser wat in de krant verschijnt zou ik met een grote korrel zout nemen. En een dokter die geen Engels spreekt en een bordje met de melding “privé domein – geen toegang” niet kan lezen is het niet waardig om de titel van dokter te dragen.

 3. GeertP zegt op

  Wat een hoop mensen nog steeds niet doorhebben is dat er een steeds grotere groep thais zijn die een bloedhekel hebben aan Farang, door incidenten zoals deze die breed uitgemeten worden in de media wordt dit alleen maar versterkt.
  Een kleine groep onbeschofte Farang die geen enkel respect hebben voor de thaise bevolking en die denken dat hun geld ze het recht geeft om te doen waar ze zin in hebben verpest het voor de goedwillende mensen die zich wel weten te gedragen.
  Kijk hoe de buitenlander haat zich heeft ontwikkeld in Nederland en België, daar zitten die groepen zelfs in het parlement, dat kan hier ook zomaar gebeuren.

  • jan scheys zegt op

   GeertP ik sta volledig achter uw opinie. Er is inderdaad nog een aantal Farang die de gastvrijhied van Thailand misbruiken door hun elitair en onbeschoft gedrag en die zich superieur voelen aan de Thai. Zij geven de Farang een slecht imago maar gelukkig geldt dit slechts voor een een klein deel van de westerlingen. Bewijs van respect is volgens mij de taal leren of tenminste proberen zoals ik bij mijn eerste vakantie in Thailand 35 jaar geleden gedaan heb. Toen een woordenboekje Thai/Eng Eng/Thai gekocht en na 6 vakanties kon ik mijn eerste zin maken. Thai is geen moeilijke taal itt wat velen denken. Eenvoudiger dan Engels oa omdat ze geen vervoegingen, geen meervoudsvorm en geen verleden tijd hebben zoals bij ons en in het Engels en ook de tonen waar men zo moeilijk overdoet is overdreven. Gewoon goed luisteren naar de Thai en dan hoor je hoe uit te spreken. Wat in het begin wel moeilijk is zijn de woorden en geen enkele connectie met onze westerse talen maar ook dat leer je. Gewoon proberen en nog eens proberen en de lokale bevolking heeft veel respect voor je als je probeert hun taal te spreken.

   • Roger2 zegt op

    Ik voel me eigenlijk een beetje onterecht aangesproken.
    Taalkennis heeft toch niets te maken met het al dan niet een onbeschoft karakter.

    Als je marginaal bent zal je dit blijven, zelfs als je de taal perfect beheerst. Erger nog, dan kan je je zelfs onbeschoft gedragen in de Thaise taal.

    Ik woon hier al 12 jaar. Ik spreek de taal niet maar wordt met het nodige respect behandeld in de volledige gemeenschap rondom mij. Ik woon in een klein dorp en dankzij mijn echtgenote wordt ik overal vriendelijk onthaald. Ik doe mee aan alle lokale activiteiten, iedereen ken me.

    Maar zoals hier al enkele keren gezegd werd op ons blog, heel wat Farang zijn nu eenmaal afkomstig uit de lagere sociale klasse en soms gaat dit gepaard met marginaal gedrag. Helaas.

  • Herman zegt op

   De stelling dat er: “een steeds grotere groep thais zijn die een bloedhekel hebben aan Farang” onderschrijf ik absoluut niet. Zet een aantal mensen op een hoopje bij elkaar en er zullen altijd problemen zijn. Thai media staan bol van alle agressie van Thai onderling. Als een Farang zich onheus gedraagt is dat zeker nieuws. Maar ik neem niet waar dat dit laatste antipathie jegens farang oproept.

  • Ger-Korat zegt op

   De Thais halen ze zelf met miljoenen binnen, met open armen worden velen zonder sociaal wenselijk gedrag, zonder kennis van cultuur of beschaafdheden binnengehaald. Merendeel heb je dan geen last van en zie je niet maar een klein gedeelte houdt je altijd welke wel overlast veroorzaakt, heb je trouwens overal ter wereld.

 4. Khuntak zegt op

  Ik heb deze verhalen ook gelezen, jammer dat het zo uit de hand moet lopen. Je leest steeds vaker dat mensen een korter lontje hebben of krijgen.
  In mijn kennissen kring hoor ik zo nu en dan ook dergelijke geluiden van mensen die steeds serieuzer nadenken om te verkassen.
  De reden is wat Sjaak S. al eerder aangaf.

  • Marcel zegt op

   Spreek je nu over het korte lontje van de Thai of dit van de expat?

   Ik heb mijn echtgenote al meerder malen gevraagd wat er de laatste jaren nog overblijft van de zo aangeprezen vriendelijkheid van de Thai met hun mooie glimlach. Ze zegt me steeds dat Thailand heel wat veranderd is bij vroeger.

   De stugge houding van de Thai heb ik al verschillende keren mogen ondervinden. Ik ben een rustig, vriendelijk type, zal altijd kalm blijven en toch wordt ik af en toe wel eens onheus tot zelfs onbeschoft behandeld.

   Als ze zo verder doen zou het succes van het toerisme wel eens snel kunnen omslaan. En de grote groep gepensioneerden die toch heel wat rijkdom meebrengt naar hier, zou zienderogen kunnen slinken.

   Eerlijk, ik woon hier nu al 8 jaar en zie dit mooie land elk jaar in negatieve zin veranderen. Zou de schuld dan echt bij die ene Expat liggen die een (arrogante) dokter een stamp in de rug geeft?

   • MeeYak zegt op

    Er is een filmpje in de kranten van het gebeuren, die totaal anders is dan jouw verhaal dat je van horen hebt.
    Foutje, dus laat de man lekker terugkeren naar Zwitserland.
    Mvg

    • Jan zegt op

     Filmpjes tonen NOOIT wat er werkelijk aan de hand is. Wat er voorafgaand gebeurd is wordt er niet getoond.

     Men filmt of toont enkel maar wat in eigen belang is. En als het in de krant komt zal er wel geknipt en geplakt zijn. De echt relevante informatie over BEIDE partijen wordt niet weergegeven. Ik geloof al lang niet meer in eerlijke berichtgeving.

   • theow zegt op

    “grote groep gepensioneerden die toch heel wat rijkdom meebrengt”

    Ik begrijp dit gedeelte niet bedoel je dat die mensen hun rijkdom delen met de Thai. Of drijven ze de prijzen op, want denk dat weinig Thaise een huur van 1.000.000 per maand kunnen opbrengen.

    Wat betreft de olifantenparken zowel in Thailand als b.v. Indoensie zie ik dat deze doro westerse mensen geexpolteerd vaak erg hoge prijzen berekenen. Daar heb ik toch mijn vraagtekens bij als je het doet voot dierenleed te voorkomen. Hoe komt men aan deze olifanten ?

 5. Philippe zegt op

  Ooit in Viet Nam gelezen;
  We don’t care if you’re black, white, short, tall, fat, skinny, rich or poor ..
  If you’re nice to us, we’ll be nice to you,
  Simple as that !.
  Spijtig dat niet iedereen dit begrijpt .. en het is een feit (zoals Khuntak schijft) dat er méér en méér paljassen rondlopen met een kort lontje … waaronder, zoals Geert zegt, eveneens marginale farangs.
  Op zichzelf “quantité négligable” maar ze halen wel de krantenkoppen waardoor de grote meerderheid van de wel goed opgevoede / sympathieke farangs mogelijk mee geassocieerd worden, wat te betreuren valt.
  Men mag ook niet alles negatief bezien, onlangs heeft een farang een oude Thaise dame gered die in Bangkok overboord was gevallen.

  • Bob zegt op

   Weet je wat me wel stoort Philippe dat is dat iets de krantenkoppen haalt als het in HUN kraam past.

   Ik zeg zeker niet dat de Zwitser niet in fout is, integendeel. Maar als er een Thai een stommiteit uithaalt tegenover een Farang dit nooit in de krant of op het nieuws komt.

   Het ontoelaatbare gedrag van die Zwitser kan perfect bestraft worden door hem het land uit te wijzen zonder dat dit elke dag in de media komt. Dit is zelfs nationaal op het TV nieuws gekomen. Iedereen had het erover.

   Het resultaat is nu dat de reputatie van een Farang weer een ferme deuk krijgt ondanks dat er hier vele leven met goede bedoelingen. Dit hypocriete gedoe van de media ben ik eigenlijk kotsbeu.

   Maar goed, mevrouw de dokteres met papa de professor hebben hun werk gedaan. Ze zullen wel een paar bevorderingen in de wacht slepen.

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Ik heb begrepen dat meneers visum/verlenging is ingetrokken. Dat zal betekenen dat hij binnen x dagen Thailand moet verlaten.

  Wat er ook gebeurt, je schopt geen vrouw tenzij die jou aanvalt, en je schopt niemand van achteren in rug of ander onderdeel.

  • Piet zegt op

   Maar een Thai die mag een Farang wel tegen de grond meppen na een klein banaal verkeersongelukje. Zelfs als de politie erbij komt wordt alles snel ‘vergeten’.

   Of erger nog, een Farang wordt op het zebrapad aangereden door een zot terwijl de politie erbij staat en doet alsof er niets gebeurd is.

   Als het over meneer de Farang gaat dan zal die ALTIJD het onderspit delven. Wat een hypocriet gedoe.

   Je mept geen mensen tegen de grond …
   Je rijdt geen mensen aan die op het zebrapad de baan oversteken …

   … tenzij het een farang is, dan mag je dit wel als Thai!

 7. FRANS zegt op

  Ik ben 63 en ervaar de hardheid in de Nerderlandse/ EU cultuur steeds meer. Alles moet nu en direct opgelost worden, anders staat er wat voor, bv negatieve publiciteit, een boete etc. Wat vroeger gemoedelijk werd opgelost, gaat tegenwoordig met harde afspraken in de hand snel opgelost worden.

  Die gene met de grootste mond en de hardste instelling, of de grootste klager krijgt veel voor elkaar, als je de weg weet. Deze westerse mentaliteit verhuist denk ik mee naar Thailand en manifesteert zich in Thailand ook.
  Onlangs bij de bak stond, ook een farang een bankmedewerkster ook even flink de les te lezen. Zijn Thaise partner zat twee rijen verder op met gebogen hoofd beschamend weg te kijken en wilde er duidelijk niet bij horen. Dit zie je helaas met regelmaat. Buitenlanders die zich in Thailand als buitenlander gedragen en helemaal niet integreren. In het het najaar kom ik definitief naar Thailand en hoop dat westerse wereldje met al het moeten achter mij kan laten. Hopelijk blijft Thailand nog een tijdje vriendelijk zoals ik het ken en kan ik integreren met deze cultuur en mij aanpassen aan de Thaise manier van leven en niet anders om. Dan mag men mij er ook uitschoppen.

  Mooi dat dit gedrag niet wordt geaccepteerd. Laat het een lesje zijn.

  Frans

  • Willy zegt op

   Beste Frans,

   Ik zal je ergens moeten teleurstellen. Thailand is al geruime tijd niet meer zo vriendelijk als je zou denken.

   Zelfs in eigen familie wordt ik met de nodige argwaan bekeken. Veel draait om jaloezie en afgunst. De Thai waren ooit heel vriendelijk maar dit wordt langzaam maar zeker verleden tijd.

   Je mag je nog zo goed mogelijk integreren, je bent en blijft een Farang. Kijk maar eens hoe men je soms behandelt in de vele immigratiekantoren of gemeentediensten.

   Die harde Westerse mentaliteit waait ook over naar hier. Niet zozeer bij de ouderen maar vooral de jeugd heeft er een handje van weg.

   Ik ken 3 opgroeiende tieners in de familie en ik kan er een boek over schrijven. Ook in het dagelijks leven wanneer ik in contact kom met andere Thai is vriendelijkheid en hoffelijkheid soms ver te zoeken. Heden ten dage is het elk voor zich. Het is niet altijd gemakkelijk om dit te negeren.

   • FRANS zegt op

    O ja Willy dat begrijp ik.

    Ik geloof ook niet in sprookjes. Het is in Thailand geen paradijs, Elke familie heeft zo zijn dingetjes, zeker als het om geld gaat en.. opgroeiende tieners is altijd wel iets aan de hand. Gelukkig heb ik daar niet zo een last van binnen onze familie. Iedereen heeft denk zo zijn verhaal, met mooie en minder mooie kanten. Maar veel nog altijd beter dan in Nederland. Zeker voor iemand die min of meer met pensioen gaat 🙂

   • Henk zegt op

    Het is zo slecht nog niet in Thailand en chagrijnige Thaise types en farangtypes moet je negeren. Zo doen ze dat in dit land. Zij die vol verwachting naar dit land inreisden en niets anders konden dan Thailand idealiseren zijn nu zwaar teleurgesteld. Bedenk eens: hoe komt het toch RonnyLatYa het zo druk heeft met vragen rondom visa-afgifte? Waarom nog steeds farang op zoek naar een Thaise partner? Waarom denkt de Thai overheid desondanks dat dit jaar het aantal toeristen in aantal verre die van voorgaande jaren gaat overstijgen? Precies: het is zo slecht nog niet in dit land!

    • Karel zegt op

     Beste Henk,

     Waar lees jij dat het zo slecht is in Thailand? Niemand zegt dat.
     Er wordt enkel gezegd dat het niet meer hetzelfde is als vroeger.

     Ik kan, na 17 jaar Thailand, beamen dat de mentaliteit van de vriendelijke Thai in negatieve zin aan het veranderen is. De ‘ikke ikke en de rest kan stikke’ houding zie je nu overal opduiken.

     Ik ben nu 82 jaar en niet echt meer goed te been. Onlangs nog in de BTS in Bangkok…. als je denkt dat de jonge veulens hun zitje gingen afstaan aan die oude farang, nee hoor, het getokkel op hun smartphone is het enige wat hen bezig houdt.

     Maar goed, met een roze bril op verdwijnt al het negatieve naar de achtergrond. Met het idee dat het in eigen land waarschijnlijk nog vele malen slechter is zullen we het hier nog wel een paar jaartjes volhouden. En dan … de brandstapel op 😉

     • Jack zegt op

      Helaas is het mij ook onlangs opgevallen dat jongeren geen plaats maken voor ouderen. Dat ondanks het (vermeende? ouderwetse?) respect voor ouderen dat men zo hoog in het vaandel zou hebben staan.
      In de BTS ben ik degene met mijn 61 jaar die als 1e opstaat om mijn plaats aan te bieden aan iemand die hem meer nodig heeft, de vele Thai blijven stug op hun telefoon koekeloeren en trekken zich nergens wat van aan.

      • Karel zegt op

       Van dat respect naar de ouderen moet je niet veel meer verwachten. De jeugd is nog enkel met zichzelf bezig.

       Mijn schoonvader heeft ongeveer dezelfde leeftijd als mezelf. Hij heeft 2 dochters. Hij is bedlegerig en wordt verzorgd door mijn echtgenote en een verpleegster die elke dag 2 maal langskomt (door ons betaald). Schoonmoeder is er niet meer.

       Zijn andere dochter en haar 3 kinderen kijken niet naar hem om. Wijzelf hebben geen kinderen. Ouderen worden meer en meer aan hun lot over gelaten.

 8. Johnny BG zegt op

  Ik vrees dat weinig mensen weten wat er precies is gebeurd, maar feit blijft wel dat zowel hij als die partner zich een beetje beter vonden dan de rest. Geaccepteert arrogant gedrag moet je verdienen maar gezien de onwaarschijnlijke inkomsten speelt er mogelijk ietsje meer en nu de media en de bevolking er volop ingaan dan wordt het trial by media.De bloemetjes aan de politie werken niet echt en hij zoekt zijn heil nu via de rechter. We gaan het zien en niets is uitgesloten, maar dit soort volk past precies in het beeld van een Thai om een hekel aan een bepaald soort figuren te krijgen en dat een voorbeeld stellen best goed kan werken.
  En hopelijk ook voor 65+ figuren die op een openbaar vervoer boot het nodig vinden om hun pas gescoorde chick als een puber te betasten cq te geilen. Als ik 65+ was zou ik er wat van zeggen maar als veel jongere denk ik het mijne ervan………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website