De waardedaling van de Thai Baht ten opzichte van de Amerikaanse dollar is goed nieuws voor de exportsector, die verwacht hierdoor te kunnen groeien.  

De valutahandel op woensdag opende op 33,45 baht ten opzichte van de dollar en bewoog tijdens de daghandel binnen de marge van 33,34-33,47 voordat hij sloot op 33,36 baht.

De baht is dit jaar tot dusver 10,4% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en is daarmee de slechtst presterende valuta van Azië geworden, aldus een rapport van Reuters dinsdag.

Chaichan Chareonsuk, voorzitter van de TNSC, zegt dat de verzwakkende baht wordt beschouwd als meevaller voor de export in de resterende maanden van het jaar.

Sanan Angubolkul, voorzitter van de Thaise Kamer van Koophandel, zegt dat een zwakke baht niet alleen goed is voor de export, maar ook voor boeren die meer gaan verdienen door de exportstijging.

Ondanks de zwakke baht voorspelt de TNSC dit jaar slechts 10% exportgroei vanwege een vertraging in de distributie van vaccins door de overheid, de aanhoudende pandemie en aanhoudende obstakels zoals tekorten aan containers en arbeidskrachten, evenals hoge vrachttarieven. Lukt het Thailand om Covid-19 te bedwingen en snel te vaccineren dan kan de export dit jaar wel met 15% groeien.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Zwakke Thai Baht is goed nieuws voor de export en boeren”

 1. Harry Romijn zegt op

  Een importeur in.. de EU / USA enz interesseert een FOB prijs natuurlijk geen enkele spat, ook niet als de THB 10% in prijs omlaag gegaan is tov de eigen valuta.
  De prijs van een importeur = Cost +(Insurance) +FREIGHT + invoerrechten e.d.

  Als een 20 ft container vervoeren van ca US$ 750-800 omhoog gegaan is naar US$ 7000-8000… kijk, DAT hakt erin.
  Of er nu rijst, noedels, flessen sauzen of conserven in zit, prijs gaat nooit over de € 20.000. De zeevrachtstijging is dus heel fors meer dan de wisselkoersval van de THB.

 2. johny zegt op

  Goed voor de export en de boeren?
  Voor de overgrote meerderheid van de boeren blijft alles hetzelfde. De opbrengst word verkocht aan de rijstmolens, die zorgen voor de export en zichzelf. Bekijk de huizen van de rijstmoleneigenaars maar eens, dat zijn geen kleine hokjes. Zij bepalen ook de rijstprijs die ze willen betalen aan de boeren. De grootgrondbezitters en grote firma’s zorgen voor de export en profiteren, de boertjes in Isaan blijven arm. Het dagelijkse leven is er door covid alleen maar moeilijker en duurder geworden. Wie het anders ziet, weet weinig af van het dagelijkse plattelandsleven daar.

 3. jacob zegt op

  Ieder bedrijf in ieder land heeft dezelfde hogere transport prijzen voor de kiezen, vraag en aanbod blijft hetzelfde, export neemt al toe…in THB
  Exporteurs hebben hun goederen geprijsd in vreemde valuta dus ze krijgen meer THB voor hun USD en EURO

 4. chris zegt op

  In een artikel uit het verleden heb ik al eens uiteengezet dat alleen naar export-cijfers en -waarde kijken geen goed beeld geeft van de werkelijke toegevoegde waarde van een sector aan de Thaise economie. Zo exporteert de sector ‘gems, stones and jewelry” voor veel geld maar de stenen en het goud moeten worden geimporteerd voor veel geld. Toegevoegde waarde van de sector: niet zo heel groot.
  In economische termen is de verkoop van allerlei produkten en diensten aan buitenlanders die tijdelijk in Thailand verblijven EXPORT. Ik hoef niemand te vertellen dat deze export zich alleen kan herstellen als de zakenmensen en de toeristen naar Thailand terugkeren. En dat kan nog zeker maanden duren.
  Harry heeft de logistiek al gememoreerd. En de prijzen van de ruwe agrarische produkten hebben de afgelopen 10 jaar alleen maar de neiging te dalen.
  Er is – en daar hoef je geen geleerde econoom voor te zijn – eigenlijk maar 1 methode om de nationale economie te herstellen en dat is de particuliere consumpie herstellen. De Thaise, de Nederlande en de Chinese economie draaien niet op export maar op wat de inwoners dagelijks en wekelijks besteden. En daarvoor is vertrouwen van de consument in de toekomst nodig. Anders besteedt de consument niet maar spaart. De Thaise regering hoort dat niet graag want dat gaat behoorlijk wat overheidsgeld kosten en de vraag is dan: wie zal dat betalen: de elite??
  Als je de verhalen leest over werkeloosheid, failliete bedrijven en bedrijfjes, de toenemende schuldenlast en oninbare vorderingen bij de banken en daarnaast de incompetentie van de regering, vrees ik het ergste voor de komende 10 jaar, tenzij……………………….de Chinezen ons gaan helpen.

 5. peter zegt op

  Het is zoals Johny het zegt, niet alleen in Thailand maar overal in Azië.
  De boeren zijn het slechts af, sinds zeer lange tijd.
  Thailand wil nu de uitvoer van AZ beperken, waarom dan niet rijst om de Thaise bevolking eten te geven?
  Mag toch regelmatig vernemen, dat eigenlijk farang er zich meer om bekommeren, dan de regering.
  Zou dit model afgekeken zijn van de westerse landen, betaal of crepeer maar dan? Nederland kent dit principe ook.

 6. Johnny BG zegt op

  De gewone boer zal er niet beter van worden want zij zijn afhankelijk.
  Het probleem is dat diezelfde boeren die geen normaal inkomen kunnen genereren de kennis ontbreekt om wel geld te verdienen.
  Over 10 jaar kom ik wel met het verhaal waarom we momenteel 10,000 baht per week aan 8 boeren gezinnen kunnen geven voor het produceren van een niche product en de intentie is dat iedereen schuldenvrij cq binnen is zodra de niche voorbij is.
  De lokale overheid trekt aan ons om het bv OTOP te maken maar daar worden de boeren van nu niet beter van. Zij hebben risico gelopen en plukken nu de vruchten.
  Boeren zijn niet kansloos maar ze moeten een beetje geluk hebben om de juiste personen tegen te komen en zelf ook pro actief zijn zoals het volgen van het nieuws welke kruiden helpen bij milde Covid klachten. Het in slaap sukkelen heeft gevolgen en die dragen ze zelf terwijl ze moeten beseffen dat voedsel ergens geproduceerd moet worden en dat zonder voedsel Bangkok geen eten heeft. Boeren verenig want jullie hebben de macht. Geen boer die dit leest maar wie zich geroepen voelt (Rob V., Tino?) trommel jullie vrienden op om boeren een beter leven te geven. Als ik het kan dan moet het met jullie netwerk ook wel kunnen.

 7. janbeute zegt op

  Wat lees ik nu weer de baht is zwak en is goed voor de boeren.
  Hier in Lamphun is de opbrengst voor de logans ( Lumjai ) nog nooit zo laag geweest, vandaag voor klasse AA is de grootste maat maar een schamele 14 baht per kilo, klasse A 5 baht.
  Je kunt ze beter aan de boom laten hangen.
  Hier kunnen de logan boeren niet van rondkomen, protesten komen er dan ook zeker aan.
  Het konden nog wel eens zware tijden worden voor Prayuth en zijn kornuiten.

  Jan Beute.

  • Johnny BG zegt op

   Dat is niet zo raar. De binnenlandse vraag is er niet want de productie is mede gebaseerd op toerisme en de buitenlandse vraag is constant. Wellicht een gebrek aan marketing naar andere markten maar ja het loopt zoals het loopt….
   Creëer schaarste en laat de overheid dat compenseren want die zijn degene die geen toerisme toelaten.
   Prayuth zal spijt hebben dat hij zich zo heeft laten misbruiken door de grotere machthebbers.

 8. janbeute zegt op

  Beste Johnny het overgrote deel van de logans gaat niet naar de toeristen, toe en komt ook niet bij een groenteboer terecht ergens in Amsterdam.
  Waar het dan wel naar toegaat is het land van mijnheer Li Xinging China dus.
  Mij werdt verteld dat vele van die opslagloodsen hier bij ons in de buurt en waarbij de Lumjai ook gekookt wordt in handen zijn van ja juist ook weer China.
  Dus China bepaalt uiteindelijk de prijs en niet de Thais.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website