De Yom rivier, de enige rivier in Thailand zonder dam, zorgt in de provincie Sukothai voor veel wateroverlast. De waterstroom bedreigt nu ook zeven provincies in de Central Plains. Ook de rivier Chao Phraya vormt een bedreiging; de Chao Praya keerdam, die het waterpeil in die provincies regelt, ontvangt meer water uit het Noorden. Het waterpeil stijgt er voortdurend.

In tambon Pak Keao (Muang, Sukothai) heeft een dijk het over een afstand van 50 meter begeven. Hierdoor zijn 240 huizen onder water gelopen. De dorpelingen, die door het water werden verrast, zijn gevlucht. Reddingswerkers en soldaten uit Phitsanulok zijn naar het dorp getrokken om bewoners die in hun huis vast zitten, te helpen. Op sommige plaatsen staat het water 2 meter hoog.

Behalve in Muang verlenen soldaten ook in het district Si Samrong hulp. De bewoners van vijftig huizen hebben ijlings hun spullen weggehaald. In kruidenierswinkels wordt door velen voedsel gehamsterd. De Pracha Uthit school heeft de deuren gesloten en het verkeer ondervindt veel overlast van de overstroomde wegen.

Vijf districten van de provincie Sukothai zijn uitgeroepen tot rampgebied. De vooruitzichten zijn weinig hoopgevend, want in de provincie Phrae komt de regen nog met bakken uit de hemel en dat water zorgt voor de overlast in Sukothai. In Phrae werd in het district Rong Kwang een dorp van een bergstam vernield.

Sinds 26 augustus zijn als gevolg van de overstromingen negen personen omgekomen. Het laatste slachtoffer viel donderdagavond in Muang [provincie?]. Een 60-jarige man verdronk er toen hij zijn akker met maïs bij de Yom rivier inspecteerde.

De autoriteiten verwachten dat meer dan 50.000 huizen in de provincie Ayutthaya onder water zullen lopen wanneer de Chao Phraya keerdam (Chai Nat) meer water moet lozen als gevolg van het vele water dat uit het Noorden kom. Donderdag loosde de dam 792 kubieke meter per seconde en gisteren 1.100; de verwachting is dat de dam 1.800 kubieke meter/seconde moet gaan lozen.

In drie districten van de provincie Ayutthaya is de Chao Phraya rivier al overstroomd waardoor woonwijken dicht bij de rivier onder water zijn gelopen.

Boeren in Bang Pla Ma (Suphan Buri) en drie districten in Ayutthaya doen alle mogelijke moeite om overtollig water uit hun rijstvelden af te voeren, maar dat is niet gemakkelijk, want zegt een boer: ‘Er staat overal water.’

(Bron: Bangkok Post, 6 september 2014)

Foto: Hulpverlening in het district Si Samrong (Sukothai).

5 reacties op “Zeven provincies bedreigd door overstromingen”

 1. willem zegt op

  Hoe is het met de plannen om de watermanagement van Thailand aan te pakken?

  Drie jaar geleden waren er grote overstromingen in Thailand en zelfs een groot gedeelte van Bangkok stond onderwater. Het was wereldnieuws. Vanuit Nederland is er toen ondersteuning geweest door onder andere een waterbouwkundig expert, de heer Eric Verwey.

  Na de ramp zou Thailand plannen maken om overmatige overstromingen zoals in 2011 te voorkomen.

  Daarna begreep ik dat ze niet met Nederland maar met China het probleem wilden gaan aanpakken. China zou de opdrachten krijgen.

  Ik vraag me dan af waarom China terwijl Nederland wereldwijd bekend staat om de toonaangevende expertise in waterbouw. Ik heb een gevoel dat banden met China en wie wast welke hand zeker een invloed gespeeld hebben.

  Maar nu 3 jaar later heb ik nog geen concrete plannen en zeker nog geen grootschalige projecten in uitvoering gezien.

  Weet iemand de status?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Het laatste wat ik erover heb geschreven in Nieuws uit Thailand dateert van 20 augustus:
   – De plannen voor waterbeheer, waarvoor 350 miljard baht beschikbaar is, dienen zorgvuldig te worden opgesteld om het risico te vermijden dat ze ‘ongeorganiseerd en overbodig’ zijn en een duidelijke richting missen. Die waarschuwing uitte Nipon Poapongsakorn, president van het Thailand Development Research Institute, gisteren tijdens een seminar over nationaal waterbeheer.
   Zijn opmerking heeft te maken met de opdracht die overheidsdiensten van de NCPO hebben gekregen om met ideeën te komen voor aan water gerelateerde problemen en sommige projecten in het (controversiële) miljardenplan te herzien.
   De suggesties van diverse diensten komen al binnen, maar Nipon vindt dat de diensten het eerst eens moeten worden over een gezamenlijk doel. Ze moeten de verschillen in hun voorstellen regelen en voor een heldere richting zorgen. Voorts dienen de particuliere sector en de bevolking gestimuleerd te worden om een steentje bij te dragen.
   Tot nu toe heeft de bevolking alleen iets kunnen zeggen op hoorzittingen, door Nipon gekenschetst als ‘mandatory ceremonies’, opgezet om besluiten bekend te maken die al genomen zijn.
   Andere sprekers tijdens het seminar vroegen onder andere aandacht voor onzekere weerpatronen als gevolg van klimaatverandering, het risico van watertekorten (waardoor bedrijven het land zouden kunnen verlaten) en de noodzaak van een masterplan.
   Het waterbeheerplan van 350 miljard baht was een initiatief van de regering Yingluck na de overstromingen van 2011. Het behelst de aanleg van waterreservoirs en een kanaal. Volgens critici is het slecht doordacht en mogelijk schadelijk voor milieu en bevolking.

   • willem zegt op

    Thaise overheidsdiensten vragen om met ideeën en oplossingen te komen voor de watergerelateerde problemen is vragen om nog meer problemen. Heel naïef om te veronderstellen dat iets zo gecompliceerd als watermanagement aan initiatieven van niet deskundige lokale autoriteiten over te laten.

    Is het de Thaise trots wat hen doet denken het zelf op te kunnen lossen?

  • Adri Verwey zegt op

   Beste Willem, Ik deel je bezorgdheid. Mijn naam is Adri Verwey (niet Eric) en ik heb in 2011 inderdaad 6 weken ondersteuning verleend op FROC (Flood Relief and Operations Centre). De plannen die door de regering Yingluck werden gemaakt bevatten noodzakelijke componenten, zoals een betere balans tussen berging en afvoer van water, en sommigen hiervan zullen zeker ook negatieve kanten hebben gehad. Maar dat is inherent aan de herinrichting van welk watersysteem dan ook. Je krijgt zelden een pure win-win situatie. Studies werden in korte tijd gedaan en op onderdelen zou het waarschijnlijk beter hebben gekund. Door de politieke situatie is de uitvoering opgeschort. Op deelgebieden lopen er echter wel diverse kleinschaliger ontwikkelingen, zoals bij het instituut HAII. Maar dit betreft voornamelijk niet-structurele maatregelen, zoals verbeterde informatiesystemen.

   Ook nu speelt het gebrek aan goede informatie weer. Het maakt me bezorgd dat er weer problemen ontstaan bij Ayutthaya. Hoewel de kans klein is dat zich de situatie van 2011 herhaalt, is het niet uitgesloten. In 2011 viel de meeste regen in september. Ik hoop dat de autoriteiten in Thailand dit maal de ontwikkelingen intensief volgen op basis van inzicht in alle invloeden.

  • Kees zegt op

   Tussen Pathum Thani en Ayutthaya, een afstand van zo’n 50 km, zijn langs de Chao Phraya rivier in ieder geval alle wegen vernieuwd en is er een waterkering gebouwd na 2011.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website