Yingluck wil praten, Suthep wil niet praten. Meer valt er eigenlijk niet te zeggen over de stand van zaken na gisteren. Premier Yingluck riep de demonstranten op hun protesten te beëindigen. Ze is bereid met hen te onderhandelen om ‘oplossingen te zoeken die voor alle partijen acceptabel zijn’.

Maar Suthep Thaugsuban, ex-Democratische parlementslid en nu hét gezicht en dé stem van de demonstranten, is onverzettelijk. ‘We praten niet: niet met Yingluck, niet met de regering of met een van haar vertegenwoordigers. Ons enige doel is dat er een einde komt aan het “Thaksin regime” in Thailand’, zegt hij, doelend op de vermeende invloed van oud-premier Thaksin en zijn familie op de Thaise politiek.

Behalve de Shinawatra-clan kreeg ook zijn partijgenoot Korn Chatikavanij (foto homepagina) er gisteravond van langs. De Democraat en voormalig minister van Financiën in het (vorige) kabinet Abhisit had namelijk publiekelijk verklaard ongelukkig te zijn met de bezetting van het ministerie van Financiën. Suthep waarschuwde hem de Civil Movement for Democracy (de naam waaronder diverse groepen nu opereren) niet te kritiseren anders kan hij ‘trouble in his life’ verwachten.

Suthep herhaalde zijn voorstel voor het instellen van een ‘volksparlement’, een idee dat door Yingluck van tafel is geveegd. ‘Mijn regering wil geen politieke spelletjes spelen die het land schade berokkenen. De regering is bereid naar voorstellen en eisen van alle groepen te luisteren, maar een volksraad kan met de huidige grondwet niet gerealiseerd worden.’

Oppositieleider Abhisit, die zich tot nu toe op de achtergrond hield, zei gisteren dat Yingluck niet het recht heeft een eind aan de protesten te eisen. Ze heeft ook geen recht om met de demonstranten te onderhandelen; het enige wat haar volgens Abhisit te doen staat, is aftreden.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen opgeroepen hun meningsverschillen door een ‘echte dialoog en vreedzame middelen’ bij te leggen. Hij maakt zich zorgen over de toenemend spanningen in Bangkok.

De gebeurtenissen van gisteren laat ik onvermeld. Zie hiervoor de Breaking News-items onder Nieuws uit Thailand van 28 november. Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 29 november 2013)

Foto: Demonstranten bieden tevergeefs bloemen aan bij het ministerie van Defensie, want de soldaten kregen geen toestemming ze in ontvangst te nemen.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Yingluck wil praten, Suthep wil niet praten”

 1. chris zegt op

  Wij weten natuurlijk allemaal dat dit de uitgangspunten zijn van beide partijen NU maar dat het niet anders kan dan dat partijen met elkaar gaan onderhandelen. Is ook de laatste keer gebeurd toen de red shirts uiteindelijk ook met vertegenwoordigers van de regering Abhisit aan tafel zaten, zelfs live uitgezonden op TV. Pas als onderhandelingen mislukken (en dientengevolge de standpunten verharden) moet voor het ergste worden gevreesd. Zover is het nog niet.
  Ik type deze reactie overigens in een klaslokaal in Petchaburi war ik het vandaag ga hebben over jawel:..onderhandelen…..

 2. teun zegt op

  Abhisit-Suthep. Niks onderhandelen!? Heel stoer. Laten we aannemen, dat Yingluck cs. het veld ruimen. Wat gebeurt er dan? Nieuwe verkiezingen neem ik aan. En aangezien het duo Abhisit-Suthep cq. de gelen de afgelopen decennia nog nooit een reguliere verkiezing heeft gewonnen (Abisith werd premier omdat de rooie partij destijds werd verboden/opgeheven wegens malversaties bij voorgaande verkiezing), is het realistisch te veronderstellen dat nieuwe verkiezingen weer tot een overwinning van het rooie blok zal leiden.
  En dan zal er zeker minder animo bij de rooien zijn om met Abhisit-Suthep te onderhandelen. Dus: Abhisit-Suthep, blijf volharden en het probleem lost zich vanzelf op. Maar niet op de door hen gewenste manier. Als je als politieke partij minder aanhang/kiezers hebt dan de “tegenpartij” dan win je de strijd nooit.

  Ik denk dat nu nog de kans bestaat om te onderhandelen. Naarmate ze langer wachten, neemt de kans af.

 3. janbeute zegt op

  Yingluck ruimt het veld echt nog niet hoor .
  Versterking is onderweg .
  Daar waar ik leef in de wijde omgeving , zo hoorde ik van mijn ega .
  Gaan er vanavond bussen en mini vans etc ,richting Bangkok .
  Daar waar ik woon is de meerderheid red shirts gezint .
  Enkele fabriekjes waar ze normaal kleding maken zijn gesloten .
  Er komen geen orders meer uit Bangkok , van wege de onlusten .
  Dit heeft niks vandoen met rood of geel , maar de dagelijkse vraag naar goederen staat stil .
  Maar hoe je het ook bekijkt en wat de uitkomst ook wezen zal .
  Een ding is zeker , om het maar op zijn plats Hollands te zeggen , de sfeer hier in Thailand is volledig verziekt of verpest .
  En daar verandert ook geen nieuwe verkiezingen iets aan hoor .
  Aan de ene zijde de Gele , Royalisten , middenstanders en elite .veelal wonende in Bangkok en het zuiden en omgeving
  Aan de andere zijde de rode Thaksin gezint , de gewone veelal laag opgeleide arme bevolking en boeren hopende op een betere levens standaard .
  Het Noorden van Thailand en Oosten denk ook de aan Isaan .
  We zijn er nog lang niet , dit wordt een BIG Fight .
  De bevolking van Thailand is kompleet verdeelt .
  Ik en mijn ega maken ons grote zorgen , ook mijn stiefzoon die woont en werkt in Bangkok , maar ik zeg dan als wij niet meer trots kunnen zijn om in Thailand te wonen , gaan we ergens anders heen .
  Na meer dan 8 jaar hier gewoont te hebben heb ik het hier langzaam aan wel voor gezien .
  de THAISE eenheid komt niet weer terug .
  Land of Smiles bestaat niet meer , misschien alleen nog in de reisgidsen van de touroperators en de TAT .
  Ook niet door om 8 uur morgens en 6 uur s avonds stil te staan als het volkslied gezongen wordt , waar dan ook .
  De eenheid is zoek .
  Ben daarom nog steeds blij dat ik een echte Hollander ben , ook bij ons is er wel eens wat .
  Maar zulke protesten en anarchie , want dat is het overheids instellingen bezetten ed , zul je niet gauw in de Hollandse mentaliteit terug vinden.
  Nederland is een echte democratie , dit in tegenstelling tot Thailand .
  Nee in de 8 jaar dat ik hier voor vast woon , en daar aan vooraf gaande jaren , heb ik Thailand en de mentaliteit van de bevolking snel zien veranderen .
  En niet ten goede .

  Met spijt : Jantje .

  • chris zegt op

   beste Jantje,
   Ik ben het maar gedeeltelijk met je eens. Ik zie dat meer Thai dan in de laatste jaren het geval was nadenken over wat met hun land moet gebeuren. De tegenstelling tussen rood en geel is aan het afzwakken. Meer en meer red shirts (zeker arme rijstboeren die hun geld niet krijgen of maar ten dele) zijn teleurgesteld in deze regering die wel veel beloofde maar van een aantal projecten een zootje heeft gemaakt. Maar ook aan de gele kant is niet iedeeen eensgezind (Suthep versus Korn). Voor mij een teken van toenemende pluriformiteit. Natuurlijk zijn er nog altijd de die-hards die willen matten. In Nederland heb je die ook nog steeds rond voetbalwedstrijden maar die groep is aanzienlijk minder geworden. Dat zal naar mijn verwachting ook hier in Thailand gebeuren. Positief is ook dat meer academici en meer jongeren van zich laten horen. Men begint na te denken en beseft dat het zo niet langer meer kan (ook met het oog op de AEC). Ook voorheen roodgekleurde academici van Thammasat University zijn meer genuanceerd gaan denken…..Er zijn tekennen van hoop maar we zijn er nog niet….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website