De afgezette premier, Yingluck Shinawatra, zit niet meer vast in een kazerne buiten Bangkok, zo melden verschillende internationale media op basis van bronnen binnen het Thaise leger.

Yingluck zou zijn vrijgelaten uit hechtenis, maar onder beperkende voorwaarden. Ze mag zich niet bemoeien met protesten in Bangkok of politiek bedrijven. Eergisteren lieten de militairen weten dat Yingluck zeker een week vast zou blijven zitten.

Yingluck werd vrijdag samen met andere leden van de vorige regering vastgezet in kazernes buiten Bangkok. Dat gebeurde nadat zij zich moest melden bij de legerleiding.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Yingluck vrijgelaten door militairen”

 1. Soi zegt op

  Tactisch een goede zet. Dit zal de ‘red’-achterban goed doen. Daarmee laat de legerleiding tevens zien niet uit te zijn op een soort ‘bijltjesdag’, zoals her en der afgelopen dagen te lezen was in diverse reacties. Bangkokpost meldt dat meerdere mensen ‘detained by the council’ zijn vrijgelaten: http://www.bangkokpost.com/news/politics/411741/yingluck-goes-home-from-barracks

  Eerder deed Bangkokpost al melding van de aanhouding van de zoon van Thaksin in Chiangmai. http://www.bangkokpost.com/news/politics/411689/junta-thaksin-son-not-detained Na ‘report’ heeft hij huisarrest gekregen, op zijn verzoek in BKK.

 2. Maarten zegt op

  Kan iemand mij uitleggen waarom zij gearresteerd was? Dat kan ik nergens lezen. Geldt trouwens ook voor andere gearresteerde politici en actievoerders. Met het leger daar een verdenking aan koppelen of kunnen ze gewoon lukraak wat kopstukken vast zetten?

  • NicoB zegt op

   Maarten, het zal vermoedelijk dit zijn.
   De coup leiding wil niet dat Mevrouw Jingluck zich bezig houd met politiek, zij mag het land niet uit, zij dient zich op verzoek te melden en mag op geen enkele wijze het herstellen van de orde en veiligheid in de weg. etc..
   Hoe dit in detail gaat weet ik niet, maar denk, dat zij daartoe een ter zake doende verklaring dient tekenen, waarmee zij elk moment ter verantwoording geroepen kan worden en bij in de weg lopen zou de huidige leiding kunnen mededelen dat zij het doel van de coup, zoals geventileerd door de leiders, verstoord of hoe de leiding dat zou willen verwoorden.
   Gevolg kan dan zijn, dat Mevrouw Jingluck bv. huisarrest krijgt of in detentie terecht komt.
   Dit gebeurd ook met andere invloedrijke personen, naar keuze van de coup leiding, zolang de coup leiders dat nodig vinden.
   NicoB

  • Tino Kuis zegt op

   Het leger kan iedereen onder de staat van beleg een week vasthouden en huiszoekingen doen, daar hoeven ze geen reden voor op te geven. Ze kunnen ook voor geen enkele wandaad aansprakelijk worden gesteld. Waarom dan arrestaties? Wel, intimidatie, angst aanjagen, laten zien wie de baas is.

  • chris zegt op

   beste Maarten,
   Bij invloedrijke Thai is het niet ongebruikelijk dat – als zij dreigen veroordeeld te worden voor een of ander vergrijp – zij dan naar het buitenland vluchten om aan hun straf te ontkomen. Een aantal kpstukken van corruptie-affaires heeft de benen genomen en kan niet naar Thailand terugkeren tenzij zij in de gevangenis willen belanden.
   De Thai die in hechtenis zijn genomen zijn ondervraagd over hun handel en wandel in de afgelopen 8 tot 10 jaar (schat ik) en over de affaires die nog onder de rechter zijn. Ze zijn verzocht zich beschikbaar te houden en het zou me niet verbazen als hun paspoort is ingenomen. En ik weet van 1 gedetineerde dat deze persoon schriftelijk toestemming heeft moeten geven om financiele transacties van en naar het buitenland te checken. Er gaan immers geruchten dat veel rijken (waaronder eigenlijk alle politici) hun (al dan niet eerlijk verdiende) geld wegsluizen naar belastingparadijzen, of zaken doen met door henzelf of hun clanleden opgerichte BV-s (bv. in de Cayman-eilanden) om belasting betaling te ontwijken, te ontduiken of corruptiegeld wit te wassen…. (en daarbij gaat het om miljarden)

   • Tino Kuis zegt op

    Ik vind het reuze knap van je, beste Chris, dat je weet wat er besproken wordt tussen diegenen die zich moeten ‘melden’ en hun militaire ondervragers. Ik geloof er niets van dat geldelijke zaken boven aan het lijstje van vragen staan of daar uberhaupt op voorkomt. Het zal wel vooral gaan over politieke activiteiten.
    De meerderheid van diegenen die zich moeten ‘melden’ zijn activisten, journalisten en academici (naast ‘natuurlijk’ politici en mensen van de Shinawatra-clan) die de pech hebben er een ander gedachtengoed op na te houden dan de militaire junta en meestal niet tot de rijken behoren.
    Ik denk dat het gesprek wordt afgerond met inderdaad inname van het paspoort en een paar ernstige waarschuwingen, misschien iets als: doe het rustig aan in het verkeer. Want anders……..

 3. top martin zegt op

  Ik zou niet weten wat Yingluck verkeerd gedaan heeft, behalve kies beloftes niet te hebben waar gemakkt ? Mischien wan beleid bij de rijst hypotheek ? Dan kunnen ze het halve Nederlandse kabinet ook vast zetten. Te stom om een trein model te bestellen en breuk van kiesbeloftes.
  Dat is ook in Thailand en in Nederland geen reden iemand vast te zetten. Dat hoordt bij de politiek. Ga er maar van uit, dat elke tweede politiker nog nooit een spijker in de muur geslagen heeft.

  • Noah zegt op

   @ Top Martin. Het constitutioneel hof heeft gesproken, dat zegt voldoende!

   • Jan van Velthoven zegt op

    In de analyses in de vrije buitenlandse pers wordt het vonnis van het Constitutioneel Hof algemeen als politiek gemotiveerd bestempeld. Dat zegt meer dan voldoende!

    • Soi zegt op

     @Jan: zou je zo vriendelijk willen zijn te melden welke buitenlandse pers analyses meldt, bv door internetlinks van gelezen artikelen te vermelden? Met dank.

   • GeradJ zegt op

    Moderator: niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website