Vandaag rond het middaguur (Thaise tijd) wordt duidelijk of de WK Voetbal gratis op de televisie te volgen is. Het militair gezag heeft ‘signalled’ [een dreigement in vermomming?] dat de bevolking de gelegenheid moet krijgen de wedstrijden gratis te bekijken in het kader van zijn beleid ‘Returning Happiness to the People’.

Tv-kanaal 5, dat eigendom is van het leger, heeft aangeboden de wedstrijden in high definition uit te zenden. Het zou 38 wedstrijden kunnen doorgeven en mogelijk de 42, die nu achter de decoder zitten van RS Plc, die de uitzendrechten bezit. De 22 overige wedstrijden worden uitgezonden door de gratis kanalen 7 en 8.

Televisiewaakhond NBTC, die gisteren in het stof beet in de Supreme Administrative Court, heeft aangeboden RS te compenseren voor de verliezen die het bedrijf leidt wanneer alle wedstrijden gratis te volgen zijn. Om 12 uur vindt daarover plaats tussen de NBTC en RS. De aftrap van de openingswedstrijd wordt vannacht om 3 uur (Thaise tijd) gegeven.

RS wil 650 miljoen baht verdienen uit reclame en sub-licensing. De NBTC gaat voor de aangeboden compensatie een fonds gebruiken, waarin 22 miljard baht zit. De tv-waakhond eist dat RS met gegevens komt over het geschatte verlies, het business plan, sub-licensing contracten, reclame en de winst die gemaakt is op de verkoop van set-top boxen.

De NBTC was naar de bestuursrechter gestapt met de eis dat alle wedstrijden gratis worden uitgezonden. Ze beriep zich op de ‘must-have’ regel. De rechter gaf de NBTC geen gelijk, omdat RS de uitzendrechten in 2005 verwierf, terwijl de ‘must-have’ regel pas in december 2011 van kracht werd. Die regel, vastgelegd in de Broadcasting Act en Frequency Allocation Act, heeft tot doel de belangen van de bevolking te beschermen.

(Bron: Bangkok Post, 12 juni 2014)

De rubriek Nieuws uit Thailand verschijnt vandaag wat later, omdat de krant niet bij de redactie werd bezorgd en pas later beschikbaar was.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “WK-voetbal: Junta probeert gratis tv-uitzendingen te redden”

 1. Heronimus59 zegt op

  Inmiddels is bekend dat onze generaal inderdaad het voetbal gered heeft. Fijn voor de Thaise voetbalfan maar……………………..bij mij kwamen, toen ik dit las, direct twee gedachten in mijn hoofd.

  1) …………….. Brood en spelen. In elk geval die gedachte uit het oude Rome leeft nog.En dat was toch echt geen frisse club.
  2)……………… Een rechterlijke uitspraak (22 live de rest moet/mag achter de decoder) gaat zo de prullenbak in/ wordt zonder boe of bah overruled. Vooral dat laatste vind ik beangstigend want nu is het een uitspraak over voetbal maar wat is het de volgende keer ?. Farangs het land uit ?; Farangs extra betalen ? Geen internet? Is zoals je ziet zo geregeld. Rechterlijke uitspraak niet “leuk” och …gewoon de prullenbak in. Yingluck moest, op basis van een rechterlijke uitspraak, aftreden. Terecht of niet terecht laat ik in het midden maar de uitspraak lag er dus moest ze gaan. Zo hoort het te zijn althans …dat dacht ik tot voor kort maar neen hoor niet meer in Thailand. Zeer gevaarlijk… al schept het wel duidelijkheid. Je weet precies wat je van deze heren te verwachten hebt.

  En ondanks de vandaag door de Wereldbank inzake de toekomst voor de Thaise economie afgegeven Cheops-boodschap schijnt het geld niet op te kunnen. Betaal de boeren (wat ik overigens heel fair vind), gesubsidieerde benzineprijzen, nieuwe garanties/ subsidie voor de boeren en nu weer betaling uit de staatskas (Channel 5 is het TV station van het leger) van het voetbal……….geld genoeg zou je zeggen. Kan blijkbaar niet op. Ik denk dat op de langere termijn de gevolgen van dit “kerstman-beleid nog vele malen erger zullen zijn dan het “sinterklaasbeleid van Yingluck. Gelukkig ontvang ik mijn geld in Euro maar voor Thailand houd ik op de lange termijn mijn hart vast.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Heronimus59 Lees mijn WK-voetbal: Junta probeert gratis tv-uitzendingen te redden. Om 12 uur Thaise tijd valt de beslissing pas of alle voetbalwedstrijden gratis worden uitgezonden. Uw weergave van de rechtelijke uitspraak klopt ook niet. Zie hiervoor ook WK-voetbal: Junta probeert gratis tv-uitzendingen te redden.

  • John zegt op

   Hoi
   In veel gevallen heb je gelijk maar liever het leger dan de bende van T.
   Wat denk hoe zij over de rug van het volk rijk zijn geworden.
   Gr .John

 2. Jan van Velthoven zegt op

  Voetballiefhebbers maak je niet druk. Bij deze matchfixing stond de uitslag al wekenlang vast. Kwestie van spanning opvoeren en zodoende opluchting en dankbaarheid optimaliseren. Doet de imperator de duim omhoog of omlaag? Het volk applaudiseert, juicht en wordt vermaakt …

 3. KhunBram zegt op

  Iemand al een idee waar de NL wedstrijden te volgen zijn? 5, 7, 8 ?

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Alle WK voetbalwedstrijden kunnen gratis bekeken worden op de Thaise televisie. RS Plc, dat de uitzendrechten bezit, is vandaag akkoord gegaan met de vergoeding die televisiewaakhond NBTC betaalt voor de gederfde inkomsten. RS vroeg 766.515 miljoen baht en krijgt 427.015 miljoen baht.

  De wedstrijden worden uitgezonden op de legerkanalen 5 (38 wedstrijden plus openings- en sluitingsceremonie) en 7 (29 wedstrijden), en kanaal 8 (56 wedstrijden), eigendom van RS. Sommige wedstrijden zijn op meer dan één kanaal te zien.

  De Foundation for Consumers heeft kritiek op de aangeboden compensatie. ‘De NBTC dient geen publieke fondsen te gebruiken om RS te compenseren.’ Dat geld zou uit reclame-inkomsten op kanaal 5 en 7 moeten komen. De stichting vindt ook dat RS mensen die speciaal voor de WK een decoder hebben gekocht, het aankoopbedrag moet terugbetalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website