Buiten China om moet Thailand en vooral Bangkok vrezen voor het coronavirus, zo hebben wetenschappers in het VK gewaarschuwd. Volgens een rapport van de Universiteit van Southampton wordt Bangkok geconfronteerd met de grootste bedreiging van het coronavirus vanwege het grote aantal reizigers uit China, en met name het aantal reizigers dat afkomstig is uit Wuhan en omliggende provincies.

Na Bangkok, staat Hong Kong (China) tweede op de lijst, gevolgd door Taipei (Taiwan, de Republiek China). Andere grote internationale steden die zich zorgen moeten maken zijn Sydney (12), New York (16) en Londen (19).

Uit het rapport blijkt dat Thailand ook het land is dat het meeste risico loopt op de verspreiding van het 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV). De meest ‘risicovolle’ landen of regio’s wereldwijd zijn Thailand (1), Japan (2) en Hong Kong (3). De VS staat op de zesde plaats op de lijst, Australië 10e en het VK 17e, aldus het rapport.

Op het vasteland van China zijn de steden Beijing, Guangzhou, Shanghai en Chongqing door de onderzoekers allemaal als risicovol geïdentificeerd, evenals de Chinese provincies Guangdong, Zhejiang, Sichuan en Henan.

Uit de cijfers uit het rapport blijkt dat Thailand goed is voor 33% van de circa 1,4 miljoen uitgaande vluchten vanuit Wuhan, waarbij zowel Suvarnabhumi als Don Mueang 21% van het internationale verkeer vanuit Wuhan voor hun rekening nemen, samen is dat meer dan het dubbele van alle andere bestemmingen buiten China.

Dit nieuws komt nadat Thailand dinsdag een 14e geval van coronavirusinfectie heeft bevestigd – het hoogste aantal buiten China. Ook op dinsdag vertelde de Thaise minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul aan Sky News dat hij verwacht dat het aantal infecties in het land verder zal stijgen. Hij zei ook dat, hoewel de situatie momenteel onder controle is, Thailand de verspreiding van nieuw coronavirus niet kan stoppen.

Bron: Thaivisa

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Wetenschappers: Thailand loopt het grootste risico voor uitbraak van Coronavirus”

 1. ruud zegt op

  Ik voorzie, dat na dit bericht het aantal toeristen naar Thailand nog verder terugloopt.
  Ik voorzie ook, dat de TAT zal zeggen, dat het allemaal wel meevalt en schitterende toeristencijfers zal presenteren.

  • johank zegt op

   Ik voorzie een nog grotere prijs stijging om het inkomsten verlies te compenseren…

 2. GeertP zegt op

  Het begint nu toch wel heel erg opgeklopt te worden,minder besmettingsgevaar en minder slachtoffers als bij een normale griep.
  Het is natuurlijk wel een mooie afleiding van de werkelijk grote problemen zoals de droogte en de luchtvervuiling.

  • Ik vrees dat jij niet begrijpt wat er aan de hand is, maar dat is prima. Hoef jij je ook geen zorgen te maken.

  • Cees zegt op

   Geert. Is wel een heel domme opmerking. Het een heeft niets met het andere te maken. Zolang er vaccin is, is voorzichtigheid troef.

  • Alain zegt op

   Tja , dat is waar maar een griep is meestal niet dodelijk hé ?

  • Sjeng zegt op

   Voor honderdduizend procent met jouw eens Geert, ( al zijn de droogte een normaal repeterend iets wat al miljoenen jaren voorkomt…)
   ik en een heel stel anderen hebben dat hier al eerder aangegeven, griep is schadelijker. En wat ik óók al eerder heb aangeven, simpel vaststaand feit 2018/2019 in alléén Nederland ong 1200..!!!! griep doden. Blijkbaar is de mens ( of tenminste een bepaald gedeelte ) gebaat bij hysterie.
   Er zou hier net zo goed in bovenstaand bericht bij geplaatst kunnen worden dat virologen in Duitsland hebben aangegeven dat de kans op besmetting minimaal is en dat de kans om besmet te raken met een gewoon griep virus vele maar dan ook vele malen groter is.
   Nog eentje dan om aan te geven dat gewone griep veel ernstiger is:

   In 2014/2015 heerste de langste griepepidemie die ooit in Nederland is gemeten. Het griepvirus duurde 21 weken en zorgde voor 8.600 extra doden. In 2017 gingen er ongeveer 7500 extra de pijp uit door de griepgolf in Nederland….ik bedoel maar. Dit is géén onzin maar bestaande feiten

   • Een gewone griep komt ook in China ook voor en daar gaan inderdaad mensen aan dood. Maar nu is er toch wat anders aan de hand. Gaan ze bij een normale griepuitbraak in China steden totaal isoleren? Denk je dat de Chinezen dat nu voor de grap doen? Omdat er niets aan de hand is?
    Dit schaadt de Chinese economie enorm en Chinezen zullen nooit snel maatregelen nemen die hun eigen economie zal schaden.
    Het feit dat ze zulke draconische maatregelen nemen zegt genoeg.

    • Tino Kuis zegt op

     Zolang we niet precies weten hoe gevaarlijk dit virus is kunnen maatregelen ter voorkoming niet streng genoeg zijn. We weten vrij zeker hoeveel sterfgevallen er zijn maar ik vermoed dat veel meer mensen zijn besmet dan tot nu toe wordt aangenomen en dat de kans om aan het virus te overlijden dan kleiner zal uitpakken dan de huidige 1-2 procent maar zeker groter dan bij de gewone griep.

   • ruud zegt op

    Vaak zijn die doden door de griep mensen die met veel kunst en vliegwerk nog in leven worden gehouden en waar het sterven eigenlijk al overtijd is.

    De griep geeft dan het duwtje over de rand, maar het is niet helemaal terecht, om dat griepdoden te noemen, ook al is dat waar ze aan overlijden.

    • Eric zegt op

     “..en waar het sterven eigenlijk al overtijd is.”

     Een hele vreemde, dubieuze opmerking… in weze is dus iedereen die met veel kunst en vliegwerk in leven gehouden word eigenlijk al “overtijd”?

     Waar trek je dan de grens? 10-15 jaar terug was iemand met bepaalde vormen van kanker afgeschreven. Tegenwoordig kan men nog jaren “rekken” om te oneerbieding te zeggen. Is het sterven bij deze mensen ook “overtijd”.

     Wanneer iemand sterft met griep als doodsoorzaak kun je niet roepen dat diegene al dood had moeten zijn of dat deze persoon “te zwak” is. Als deze personen geen griep gekregen hadden waren ze er niet aan gestorven.

     Ik hoop op een half leeg vliegtuig eind deze maand, heerlijk al die ruimte!
     (laat de overheden en instanties hun werk doen maar laat je niet gek maken).

  • Sjaakie zegt op

   Zou bovenstaand artikel nog maar eens goed doorlezen, daar staan feiten in die bepaald niet goed klinken voor de inwoners van Thailand.
   Er is vooralsnog geen enkele reden dit probleem te bagatelliseren, integendeel, dat zou alleen maar gevaarlijk zijn en de risico’s vergroten, wat zeker niet in het belang van uw buren is en ook niet van uzelf.
   Nog een weekje en dan zijn de meesten weer op hun plaats, dan nog een week incubatie en dan beoordelen hoe de vlag er bij hangt, ik hoop fier en niet halfstok.

  • luc zegt op

   Het corona-virus is een nieuw virus dat uit de dierenwereld naar mensen is overgesprongen. Daarom is er nog weinig over bekend. Van de besmette mensen heeft ongeveer een kwart ernstige tot zeer ernstige problemen, zoals longontsteking. 1 op 25 overlijdt en dat is echt wel veel. De jongste overleden patiënt was 37 jaar. Vooral oudere mensen hebben weinig overlevingskansen.En die overlevingskansen zijn momenteel hoog omdat bijna alle geïnfecteerden behandeld worden in gespecialiseerde ziekenhuizen en door goed opgeleide zorgverleners. Indien dit zich verspreidt naar plattelandsgebieden waar die zorg niet of te weinig voorhanden is dan zal het aantal sterftegevallen dramatisch stijgen. En doet er alles aan om dit te voorkomen maar er is geen enkele garantie dat dit za

   • Willem zegt op

    Ongeveer 2 procent van de personen, die besmet raakt door het coronavirus 2019-nCoV, komt hierdoor te overlijden. Dat schat Michael Ryan, chef noodgevallen bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, in. Ter vergelijking: het sterftecijfer voor SARS was ongeveer 10 procent.

 3. Saskia zegt op

  Nog even en we vertrekken naar Thailand en ja ik maak me best zorgen hoe dit zich in Thailand gaat ontwikkelen de komende weken.

  • Annet zegt op

   Wij ook en een negatief reisadvies is er nog niet.
   Daar zijn ze niet zo happig om.

   Dochter had t.m.m. bosbranden in Indonesië, maar moest toen op eigen kosten de stop op Sumatra skippen.

 4. rob zegt op

  Alhoewel de situatie onder controle is ,kunnen we de verspreiding niet stoppen???? In zo een land wil je toch niet zijn.

 5. Bob zegt op

  Als het tot een uitbraak komt, dan vrees ik ook dat het flink uit de hand kan lopen in Nederland en de rest van Europa, want hoeveel toeristen komen daar vandaan ?

 6. Peter zegt op

  Tja wat moet je hier.nou mee
  Wij gaan 28 februari naar thailand
  Er zijn mensen die zeggen, valt wel mee.
  Ik hoop ook dat het ook zo is.
  Negatief reisadvies is er (nog) niet
  Kan dus ook niet omboeken ergens.anders naar toe

 7. Marijke zegt op

  Wij hebben voor 12 maart geboekt.Hoop eerlijk gezegd op een negatief reis advies.

 8. Maarten Vasbinder zegt op

  Australië heeft het virus nu gekweekt. Daarmee is de weg open naar een diagnostische test en later een vaccin.
  Gelukkig is in Thailand alles onder controle. Ze hebben hier zelfs een “geheim” medicijn, zoals de premier trots aankondigde en wat een geluk dat Thailand juist deze premier heeft, die werkelijk overal verstand van heeft en alles weet.
  Zijn enige foutje is het spiegeltje aan de wand.

  • Mark zegt op

   De onverantwoordelijkheid inzake volksgzondheid is in Thailand hemeltergend. Dat is al jaren zo inzake vergunningsbeleid van pesticiden en inzake beherr van lucht-, bodem en waterkwaliteit.

   Daarover zeuren is terecht. Het aan de grootste klok hangen is nuttig en noodzakelijk.

   Alleen helpt dit de toeristen en langverblijvers die dit blog lezen niet verder.

   Ik zou het ten zeerste op prijs stellen medisch wetenschappelijke praktische tips te lezen die ons helpen de corona- crisis door te komen.

   Ik las vandaag dat de piek zich binnen 1 á 2 weken zou manifesteren.
   Ik was mijn handen heel regelmatig met zeep en mijd veel volk bijeen toestanden.
   Mijn vrouw en blijven in Thailand. We hebben het noorden pas enkele dagen geleden verlaten om in Rayong betere luchtkwaliteit op te zoeken. We planden nog verder zuidwaarts te trekken, maar twijfelen aan nog meer verplaatsingen door de corona-crisis.

   We planden eerder pas eind april terug naar Nederland te vliegen. We denken dat eerder teruggaan de risico’s niet verkleint. Misschien in tegendeel?

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Als er nieuws is, zal ik dat melden. De medische wereld is momenteel in verwarring. In alle tijdschriften wordt wat anders gezegd,
    Simpele maatregelen zijn.
    Vermijd menigtes, vliegvelden, trein en busstations, bussen, treinen en warenhuizen.
    Een rustige markt is geen bezwaar.
    De buurtwinkel is veiliger.
    Handen wassen is altijd goed.

    Mondkapjes werken nauwelijks. Geven een vals gevoel van veiligheid.

  • Nik zegt op

   Een aantal jaren terug had de toenmalige premier van Gambia een kruidenmiddel gebrouwen tegen homoseksualiteit. Ik vrees dat het geheime middel van de trotse premier even effectief is

 9. teun zegt op

  Nou meen ik begrepen te hebben, dat China hele gebieden “op slot” heeft gezet. Waaronder met name Wuhan e.o. Alle openbaar vervoer, scholen etc. zijn gestopt. Ook zouden er geen vluchten vanuit die gebieden naar het buitenland meer plaatsvinden.
  Hoe kan het dan zijn, dat hier kennelijk nog steeds Chinese toeristen aankomen uit met name Wuhan?

  En als ze kennelijk toch nog naar Thailand komen, waarom worden ze dan niet of teruggestuurd of in quarantaine geplaatst. Jammer voor Thaise toeristen-industrie, maar mensenlevens gaan toch echt voor. Tenzij ik me vergis natuurlijk.

  • Henk zegt op

   Beste Teun.
   Ik ben bang dat je je inderdaad vergist. In Thailand zijn de inkomsten uit toerisme veel belangrijker dan veiligheid. Als je bedenkt dat 33% van alle uitgaande vluchten uit Wuhan kwam, het virus in november al is uitgebroken, dan denk ik dat Thailand op een tijdbom leeft.
   Als je dan nog eens bedenkt dat de Thaise minister adviseert om maar vooral te gaan shoppen in bekende winkelcentra, dan weet je dat geld belangrijker is dan de gezondheid van de Thai en de toeristen.

 10. willem Kalasin zegt op

  Vanmiddag verscheen er op het plaatselijk nieuwsbulletin dat er een vrouw, afkomstig uit China, vandaag opgenomen is in het ziekenhuis in Kalasin met mogelijk corona virus besmetting. Verdere informatie ontbreekt. Komt nu wel heel dicht bij, wij gaan morgen op bezoek in het ziekenhuis.

 11. Marijke. zegt op

  Wij hebbdn voor 12 maart tickets.Ik hoop dat er een negatief reisadvies komt.Voor 200 of 300 euro zou ik niet gaan.Maar nu kost het wel veel als je zelf denkt ik ga niet.Af wachten maar.Ik denk dat de grote uitbraak in thailand nog moet komen.

 12. Mark zegt op

  Vandaag vertelde een bevriende verpleegster ons dat er al verschillende coronapatiënten in een ziekenhuis in Rayong lagen.

  De officiële riedel dat alles onder controle is, lijkt steeds meer een verzinsel.

  Chinese toeristen, zelfs die uit Wuhan, onbeperkte toegang geven, en vandaag nog steeds blijven geven, puur om commerciële toeristische belangen niet te schaden, is een immens risico dat “de goede, neen de allerbeste mensen van dit land” zonder verpinken genomen hebben. Ze weten blijkbaar volstrekt niet waar ze mee bezig zijn. Onverantwoordelijkheid ten top.

  Met argusogen te volgen …

 13. Daniël M. zegt op

  Wij zijn sinds vrijdagmorgen opnieuw in België.

  Kort na thuiskomst ben ik meteen ziek geworden. De huisarts heeft mij meteen naar spoed doorgestuurd.
  Daar werden de bloedstalen getest op verschillende tropische ziekten en ook het Coronavirus. Na 6 uur op spoed voor de tests mocht ik terug naar huis.

  Ik zit nu thuis met Knokkelkoorts of Dengue Fever…

 14. Albert zegt op

  Ik en mijn Thaise echtgenote zijn er niet gerust mee.
  Vertrekken op 14 maart voor een maand naar Thailand op familiebezoek in het zuiden.
  Zou het kunnen dat wij tegen dan een negatief reisadvies krijgen?
  In het slechtste geval kunnen wij ons vliegtickets annuleren en ons geld terug krijgen…
  Graag een verstandig antwoord.

  • Marijke. zegt op

   Hoi albert daar hopen wij ook op.Met een negatief advies krijg je waarschijnlijk wel je geld terug.Ik heb eigenlijk niet zo veel trek meer om te gaan.Maar als je je geld kwijt bent is ook zonde.Maar eigenlijk is je gezondheid belangrijker.

 15. Ferdinand zegt op

  Ik keek vandaag op flightradar24 en zag tot mijn verbazing dat het luchtruim boven China nog flink veel vliegtuigen bevatte, die vertrokken waren vanaf een Chinees vliegveld of er naar toe gingen..
  Een virus isoleren is een van de beste methodes om het te stoppen.
  Ik heb een vlucht op 16 februari van Bangkok naar Amsterdam.. en hoop dat het door kan gaan, maar voor hetzelfde geld loopt het uit de hand en wordt Bangkok ook gesloten voor een bepaalde tijd.
  Het ontwikkelen van een vaccin kan tot een jaar duren omdat men eerst een testperiode op dieren moet doorlopen voordat men het op mensen mag proberen.
  De teller staat nu op ruim 6000 besmettingen en 136 doden, gerekend vanaf 16 januari .
  In de komende twee weken zullen we gaan zien hoeveel het toeneemt of constant blijft..

  Op onderstaande link vind je een website met de statistieken.
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  • Chris zegt op

   Hoeveel zijn er inmiddels genezen verklaard?

 16. Dre zegt op

  Vorige week stond in de krant in Belgie ,de paniek- historie betreffende de corona-virus, enkele dagen groot uitgesmeerd op de éérste pagina.
  Nu vandaag 29/01 staat er een kleine vermelding betreffende op pagina acht. Wellicht zal er binnen enkele dagen nog een kleine vermelding staan, nét voor het sportkatern. Maak me er helemaal geen zorgen om.
  Op 3 maart ga ik zonder verpinken terug naar m’n vrouwtje in Thailand. Tegen die tijd is de media hetze over en kunnen de kippetjes weer rustig op stok.
  Trouwens nog niet opgevallen dat de baht…… in vergelijking tot vorige week ??

  groetjes Dre

  • Nicky zegt op

   De Thai baht…..idd. heb ik ook gezien
   Ik blijf het ook nuchter zien op dit moment. Vorige week in Het Bangkok hospital, alleen meer mondkapjes. Vandaag bij de ingang, handen ontsmetten en uitdelen van mondkapjes. Het eerste, ja. Het tweede heb ik geweigerd.
   Iedereen moet gewoon zijn eigen hygiene in acht nemen, dat zou al een heleboel uitmaken.

 17. Wayan zegt op

  Quote ,
  Trouwens nog niet opgevallen dat de baht…… in vergelijking tot vorige week ??”

  Jaja en je hoeft ook niet te kijken op flight radar 😉 wat een onzin
  Zo heeft de virus ook een goed effect op de bath, op naar de 40
  Wees in ieder geval voorzichtig, en kranten / nep nieuws + paniekzaaiers laat ze links liggen.
  Groetjes

 18. El marouni zegt op

  Ik zou gaan naar thailland phuket volgend maand maar nu heb ik twijfel door die coronavirus


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website