Het lijkt er steeds meer op dat de Britse variant van Covid-19 zich snel aan het verspreiden is in Thailand. De vraag is dan ook, is het verstandig om Songkran door te laten gaan?

Volgens Yong Poovorawan, het hoofd van het Centre of Excellence in Clinical Virology van de Chulalongkorn universiteit, niet. Hij zegt: “Indien mogelijk dienen reizen en bewegingen achterwege te blijven. Als dat niet mogelijk is, is het van het grootste belang om strikte maatregelen te nemen die de ziekte beperken. Zonder voldoende ingrepen om deze risicovolle activiteiten (tijdens de Songkran vakantie) te beperken, kan het aantal nieuwe infecties zelfs duizenden per dag bereiken. Het bezoek van oudere familieleden is goed, maar het is niet goed als deze bezoeken ook betekenen dat ze besmet worden. Indien mogelijk dient deze Thaise traditie online te worden uitgevoerd.”

Premier Prayut denkt er ander over, hij zegt: “Er komt geen nieuwe Covid-19 lockdown tijdens deze Songkran viering, wat er ook gebeurt. Wat komen gaat, moet maar komen. De reden is dat het om een groot aantal mensen gaat. De regering zal proberen daar later mee om te gaan. Ik geef de verzekering dat elke provincie haar eigen Covid-19 screening en quarantaine maatregelen neemt. Natuurlijk kunnen we een nieuwe lockdown bevelen en iedereen thuis laten blijven. Maar de vraag is of daar iemand gelukkig mee is. De regering doet haar uiterst best om een balans te zoeken tussen de noodzaak om de economie te stimuleren en de verspreiding van de uitbraak tegen te houden.”

Het ministerie van Volksgezondheid doet de aanbeveling nachtzaken op risicovolle plaatsen in Bangkok te sluiten. DDC-hoofd Opas zei gisteren dat voor het weekend een vergadering wordt belegd over de te nemen stappen tegen de laatste uitbraak. “Wanneer er geen passende maatregelen worden genomen, kan het aantal nieuwe infecties oplopen naar wel tienduizend per dag.”

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 2.75/5. From 4 votes.
Please wait...

22 reacties op “‘Wel of geen Songkran viering nu Covid-19 besmettingen toenemen in Thailand’”

 1. John Chiang Rai zegt op

  Ik deel de mening van het hoofd van het Centre of Exellence in Clinical Virology dhr. Yong Poovorawan,en zeker niet de mening van premier Prayut.
  Met het vrije reizen tijdens de Songkran ligt het voor de hand,dat je naast het reizen het verspreiden van het virus over het hele land gaat provoceren.
  Dit zou naast de vele verkeersdoden die dit feest zowiezo ieder jaar reeds te betreuren heeft,een dubbel probleem kunnen betekenen.
  Jammer dat Thailand/Prayut alle goede resultaten inzake besmettingen,die in wereldwijd vergelijk het laatste jaar in Thailand nog steeds tot de laagsten behoren,zo op het spel zet.
  Dit heb je als militairen aan een regering zijn,en hoewel ze van een pandemie eigenlijk geen snars verstand hebben,ook de goede raad van werkelijke deskundigen op dit gebied,nog in de wind jagen.
  Mocht het toch nog verkeerd uitpakken,kan hij later bij lastige navraag van journalisten,altijd nog zijn arrogante desinfectie spuitje te voorschijn halen.

  • Eric zegt op

   “Dit heb je als militairen aan een regering zijn,en hoewel ze van een pandemie eigenlijk geen snars verstand hebben,….”.

   De wereldwijde corona hysterie zal nog jaren door blijven woekeren en nee, hier gaat een Songkran helemaal niets aan veranderen, ook niet in negatieve zin. Ben je angstig? Op leeftijd? Heb je onderliggende klachten misschien? Blijf binnen, kom niet op drukke plekken, doe boodschappen in de “stille uurtjes” en houd je aan de 1,5 meter of voor mijn part 5 meter afstand.

   Dat het aantal besmettingen stijgt: het zij zo. Na ruim 1 jaar kan de wereld vaststellen dat een virus niet te “handelen” is. Oh wat ging het afgelopen jaar fantastisch in Thailand: lockdowns, road blocks, avondklok, amper toeristen, voedselrijen, economische malaise, sluiting van grenzen (Thai die maanden niet terug naar hun eigen land konden), quarantaine-verplichting. Geweldig. Een voorbeeld in de wereld. Met de complimenten van de WHO.

   We zijn ruim een jaar verder, Europa, Afrika, Azie… het gaat hopeloos slecht met die vaccinaties. Er word volop politiek bedreven (EU-Rusland-China) en de ambitie om 7.5 miljard aardbewoners te vaccineren is gewoon… ridicuul. In Rusland alleen wil meer dan de helft van de bevolking zich NIET laten vaccineren (75.000.000 Russen). Zouden die nooit meer Rusland verlaten?

   Na een maand vergeleek Merkel de corona pandemie met WO2 (6 miljoen Joden vergast), De hele wereld stond in brand destijds maar de media maakt hier een.. giftige cocktail van angst van.

   Uiteindelijk, over een aantal jaar (!), nee: die vaccins gaan ons niet redden hoor.. als de rook is verdwenen zal men zien dat de gedwongen maatregelen die ons zijn opgelegd veel meer slachtoffers hebben gekost dan dit hele virus. Honger, suicides, depressies…

   Ben je bang om corona op te lopen? Blijf thuis al is het alleen al zodat de jeugd nog wat normalere jaren tegemoet gaan. Het duurt te lang… al zullen lezers die in Thailand wonen enkel denken: houd die grenzen gesloten en laat die gasten in Europa maar in eindeloze lockdowns en avondklok zitten.

   Zo. Laat die Songkran maar komen (en Thailand maar denken dat er voor 2021 30 miljoen Thai zijn gevaccineerd (60 miljoen prikken). Gaat niet gebeuren. Inzetten op medicijnen, behandeling, is beter.

 2. Christiaan zegt op

  Al die coronacijfers, die dagelijks worden gepubliceerd , kloppen van geen kanten. Om nog maar niet te spreken over de dagelijkse wereldranking in de kranten.

  Als je maar druppelsgewijs op besmettingen test, krijg je zulke geflatteerde cijfers. .Het wordt tijd, dat er echt actie wordt ondernomen.

 3. Maarten+Vasbinder zegt op

  Lockdowns hebben tot nu toe nergens ook maar enig effect gesorteerd. In de buitenlucht, vindt slecht een van de duizend besmettingen plaats.virologen kijken niet verder dan een Petri-schaaltje, dat ze beschouwen als een model van de wereld. Die schaaltjes zijn nog eens plat ook.

  • John Chiang Rai zegt op

   Dat lockdowns tot nu toe nergens een effect gesorteerd hebben,is natuurlijk verre van de waarheid.
   De consuquente en directe voorgang van o.a Thailand, door meteen een lockdown en zo ook hun grenzen te sluiten,heeft er toch voor gezorgd dat Thailand qua het lage aantal besmettingen haast een voorbeeld in de wereld is.
   En toen een paar maand geleden in Portugal het aantal besmettingen zo drastisch begon te stijgen,dat ze te maken kregen met dagelijkse besmettings aantallen van tot 16.000 personen, waarbij hun gezondheid systeem ver over hun grenzen ging,bracht alleen een harde lockdown, de enorme teruggang in besmetting waar het land zich nu mee sieren kan,
   Landen zoals o.a Brazilië en ook Amerika onder Trump,kiezen/kozen om hun economie te beschermen,om het Corona klein te praten en geen lockdown toepassing.
   Het resultaat,hoewel dit veel fake news verspreiders graag anders zien,dat ze nu de meeste corona doden op deze wereld hebben.
   In Brazilië die anders als in Amerka ook nog met het vaccineren ver achter blijven,sterven dagelijks nog steeds duizenden mensen.
   Bolsonaro( Brazilië) en ook Trump(voorheen Amerika) die beiden het corona virus graag klein praten, en consuquent tegen een lockdown zijn/waren, zijn met het enorme aantal corona doden o.a het grootste voorbeeld,dat een lockdown wel degelijk wat brengen kan.

   • maarten vasbinder zegt op

    John,

    Het zou je sieren, als je niet alleen datgene leest, wat in jouw straatje past.
    Positief effect van Lockdown is nergens ter wereld aangetoond. Jouw observaties zijn absoluut niet relevant en kunnen stuk voor stuk onderuit worden gehaald. Zie ook to test or not to test in deze aflevering van Thailandblog.
    Hier een wetenschappelijk artikel: Lees het helemaal. Dan vind je geen bewijs voor de werking van lockdowns.
    https://www.nature.com/articles/s41598-021-84092-1

  • Stan zegt op

   Tijdens een lockdown worden er geen mensen in bars en pubs besmet, dus het heeft toch effect.

   • maarten vasbinder zegt op

    Het aantal besmettingen in bars is minimaal. In kerken ligt het hoger. Buiten is het nul.

 4. Stan zegt op

  Vanaf morgen zal in Bangkok en 40 andere provincies al het entertainment gesloten worden voor 2 weken.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2096975/pubs-clubs-in-bangkok-40-other-provinces-to-shut-for-2-weeks

 5. Jozef zegt op

  Correcte cijfers of niet, ik hou mijn hart vast als er geen concrete maatregelen komen.
  Ik was reeds verschillende malen in Thailand met Songkran, als je de busterminals en treinstations ziet, dan huiver je, zelfs zonder covid19.
  Miljoenen mensen reizen op hetzelfde tijdstip door Thailand om op bezoek bij de familie te gaan.
  Mooi initiatief, familie is zeer belangrijk in Thailand, maar hetvis niet de bedoeling om een ongezien uitbraak te creeren.
  Verzint eer je begint zou ik zeggen.
  Alvast voor alle Thai : sawasdee pi mai.
  Jozef

 6. janbeute zegt op

  Op de vraag wel of geen Songkran viering in Thailand is het antwoord heden heel simpel. Het is nu al te laat.
  De hele meute ook in mijn Thaise familie kring, is nu al in beweging zeg maar al op reis.
  Zie het als mosterd na de maaltijd.
  Ze hadden al in een eerder stadium begin deze week aan de noodrem moeten trekken.
  ik zelf probeer me de aankomende week zoveel mogelijk thuis te begeven.

  Jan Beute.

  • Eric zegt op

   Dat is de oplossing: heb je om wat voor reden dan ook angst om besmet te raken dan blijf je thuis. Dan laat je de rest de samenleving, de jongeren, de sterken, de economie dragen. Je zet nl niet een hele bevolking binnen. Alles begint bij economie. Zonder gezonde economie einde gezondheidszorg.

   Benieuwd hoe Thailand ervoor staat als ze nog een jaar als 2020 hebben. En nog 1. En nog 1. Meer armoede, meer criminaliteit, meer depressies, meer mensen met psychische problemen op straat, meer daklozen, meer voedselrijen. Dertig miljoen Thai willen ze vaccineren voor 2022…. Ik denk dat ze nog niet aan de 5 miljoen komen.

 7. thomasje zegt op

  Oops, straks is er geen quarantaine meer bij aankomst maar wil/kan er geen toerist meer naar Thailand komen vanwege de epidemie die er heerst en de verplichtte quarantaine als je terugkeert van vakantie.
  Als het net zo gaat als in Brazilië, dat land heeft ongeveer dubbel zoveel inwoners, dan gaan er per dag 1500 Thai dood aan corona. Dat is toch wel wat meer dan in het zogenaamd gevaarlijke verkeer…
  Dus wees a.u.b. voorzichtig tijdens de Songkran!!

 8. Jm zegt op

  De familietrek is begonnen zonder maskers weliswaar, en de drank en het eten staan klaar.

 9. loeng Johnny zegt op

  Te Laat, te laat!!!!!

  Men had vorige week al strenge maatregelen, moeten uitvaardigen en toepassen! De volksverhuizing tegen houden!

  Maar ja zo’n onpopulaire maatregelen moeten treffen, dat doet geen enkele regering graag!

  En dit is weer typisch Thais! Eerst laten gebeuren en we zullen dan wel zien hoe we dat oplossen! Een vroegere Eerste Minister in België heeft ooit de woorden uitgesproken: ‘We zullen de moeilijkheden aanpakken, wanneer ze zich voordoen!’. Maar dan zal het voor duizenden mensen TE LAAT zijn!

 10. loeng Johnny zegt op

  Een andere Belgische politica sprak de wijze woorden in het begin van de pandemie en die gelden nu ook overal:

  ‘Blijf in uw kot!’ ( blijf thuis!)

  Dit zal naar mijn bescheiden mening het beste zijn. Vermijd plaatsen waar veel mensen samen komen! En doe enkel essentiële verplaatsingen. We moeten, in de eerste plaats, zorgen voor onszelf! Zo zorg je ook voor anderen!

  Mondmasker dragen, handen wassen zijn de elementaire maatregelen die iedereen kan nemen!

  Zorg goed voor jezelf en hou het veilig (voor jezelf en voor anderen)!

 11. Bart zegt op

  Snapt nu niemand dat de Thaise regering de COVID gebruikt om de Songkran in de hand te houden ?
  De cijfers kloppen toch al voor geen meter !

  • Erik zegt op

   Bart, volksfeesten hou je niet in de hand! Of je moet op iedere hoek een soldaat zetten met een geweer en dan nog: ze voeren de soldaat dronken….

   We zitten nu een jaar met dat C19 en wij witte neuzen hebben er nauwelijks last van maar de laagst betaalde Thaise mensen zijn hun baan kwijt en hebben nauwelijks iets te makken. Wil je die hun ‘feessie’ afnemen, overheid? Forget it. Gaat niet lukken.

   Blijf er van weg is een goed advies of je moet de twee prikjes al gehad hebben; kun je mooi de werking van het vaccin testen.

   • Eric zegt op

    Hallelujah. Jij snapt het.

    Goh, als ik toch 55 zou zijn, overgewicht zou hebben en dus tot DE doelgroep van het virus om op de IC te belanden zou behoren dan zou IK mezelf aanpassen aan de situatie en niet verwachten dat een heel land zich voor mij zou opofferen.

    Happy Songkran!

  • maarten vasbinder zegt op

   Goed gezien

  • loeng Johnny zegt op

   Dit behoort allemaal tot ‘The Big Reset’!

   De mensen terug aan banden leggen, overal ter wereld!

   Eerst de economie helemaal kapot laten gaan, om daarna, weliswaar door bepaalde groepen, terug op te bouwen, zodat ze de winsten terug in hun zak kunnen steken!

   Meer is het niet! En jawel, de ziekte bestaat wel degelijk, dat ontken ik zeker niet!

   Maar men heeft het geprobeerd met ebola en met SARS, maar toen was de economische situatie nog niet goed om zoiets te kunnen doordrukken. In 2020 stond die economische luchtbel op springen en was de tijd rijp om toe te slaan door de ‘elite’!

   Meer hoef je er niet achter te zoeken.

 12. lung addie zegt op

  Normaal gezien meng ik me niet in discussies betreffende Covid 19 en heb me tot heden steeds hiervan onthouden. Er zijn, zoals bij vele zaken: believers en Non believers… ieder zijn vrijheid. Als analytisch opgeleid persoon stel ik enkel vast en hou daar mijn eigen mening op na, doch ga deze niet verkondigen, ik stel dus enkel vast.

  Doch betreffende het al dan niet laten doorgaan van Song Khran daar heb ik wel een visie over. Song Khran is het belangrijkste jaarlijkse evenement in de Thaise samenleving en dan spreek ik niet over het water gooien.

  Voor vele mensen, werkzaam ver van hun familie, is het de enige maal per jaar dat ze vakantie hebben en naar hun thuis toe kunnen, vaak zelfs naar hun kinderen en eigen ouders. De enige manier om dit niet te laten doorgaan zou een totale lockdown geweest zijn, net zoals een jaar geleden. Verleden jaar betekende dit dat de mensen, welke reeds een jaar geen familiebezoek konden maken, opnieuw een jaar moesten wachten om dit wel te kunnen doen. Dus twee jaar geen familie bezoek gehad. Indien dit jaar opnieuw een lockdown dan zou dit neerkomen op het feit dat ze opnieuw een jaar moeten wachten en dat het dus drie jaar geen familiebezoek zou betekenen. Dat is echt moeilijk om dit aan de mensen op te leggen.

  Dat het nu te laat is klopt ook maar de situatie is ook totaal anders, Verleden jaar hadden ze in april reeds te maken met besmettingen en wereldwijd liep dit steeds maar op. Toen konden ze gemakkelijk een lockdown invoeren want het was een gekend probleem, Dat dit vruchten afgeworpen heeft kan zelfs Dr Vasbinder, ondanks zijn wetenschappelijke kennis , niet ontkennen. Dat hij het resultaat van een lockdown twijfel trekt, is zijn volste recht. De resultaten waren wel duidelijk in Thailand: praktisch geen besmettingen voortvloeiend uit lokale besmettingen. De besmettingen die er, een tijd geleden wel waren, kwamen zowat allemaal van buiten uit. De nieuwe besmettingen, nu vastgesteld, komen echter heel kort voor Song Khran wat maakt dat reeds veel mensen vertrokken zijn naar hun familie en het dus te laat is voor een lockdown. Nu nog een lockdown invoeren zou als gevolg hebben dat de mensen, welke reeds weg zijn, niet tijdig kunnen terugkeren naar hun werk wat heel zware gevolgen zou hebben voor de industrie…
  Ja het is soms moeilijk een gepaste en verantwoorde keuze te maken…. wat moet primeren en wat is de gulden middenweg?

  Ik kan enkel hopen dat, na de terugkeer van de Song Khran gangers, de situatie niet uit de hand loopt zoals we reeds hebben moeten vaststellen in de rest van de wereld, waar het ‘griepje’ toch reeds veel mensenlevens en zwaar zieke mensen, gekost heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website