Wateroverlast door regen in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
17 mei 2017

Het was gisterenochtend weer raak: overstroomde straten in Bangkok na een nacht met veel regen, met als gevolg lange files door verkeersopstoppingen.

Zo kwam op de Pracha Ruen Road het verkeer tot stilstand. In Soi Ramkhamhaeng 21 stond het water 30 cm hoog. Lat Phrao 64 was niet toegankelijk voor kleine voertuigen. Een school in Wang Thong Lor sloot tijdelijk de deuren door de watermassa voor de deur.

Het Thaise Meteorological Department voorspelt voor vandaag en morgen meer regen in delen van het Noorden en het Centrale gedeelte. Ruim 70 procent van Bangkok en de buurprovincies krijgt te maken met zware regens.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Wateroverlast door regen in Bangkok”

 1. ruud zegt op

  Misschien zouden ze voor Bangkok een sluis in de rivier kunnen bouwen, die de toevoer van rivierwater vermindert.
  Dan is de rivierstand in Bangkok wat lager en kan het water makkelijker worden weggepompt.
  Ik neem tenminste aan, dat het niet in het hele land tegelijkertijd overmatig regent, waardoor de rivier ook zijn hoogste stand heeft, als het in Bangkkok regent.

  Met die sluis zou je de rivier tussen bovengrenzen en ondergrenzen kunnen houden.

  Met een broertje van die sluis aan de zeekant van Bangkok zou je er ook voor kunnen zorgen, dat in een tijd van droogte, het rivierwater niet te snel wordt afgevoerd en ook het zeewater dan niet makkelijk landinwaarts komt.

  Het hoeven geen sluizen zijn, die helemaal afsluiten, maar de doorstroom regelen, door de rivier smaller te maken..

  • Jacques zegt op

   Er zijn al aardig wat ter zake deskundigen geweest, die hun mening hebben verkondigd in deze. Zo ook het plan om een groot meer aan te leggen ten noorden van Bangkok, teneinde de water stromen te kunnen reguleren. Bangkok is natuurlijk behept met een riviermonding en moerasgronden en laag gelegen terrein. Kortom heel veel water. Kijk maar naar Samut Pragarn dat ieder jaar weer voor een groot deel onder water staat. Ik vind wel dat een duidelijk beleid en een kordaat optreden uitblijft. Er zijn natuurlijk aanzienlijke kosten mee gemoeid en gezien de voor andere doeleinden al voorbestemde geldstromen is het zeer de vraag of de juiste en snelle aanpak zal gaan plaatsvinden. Voor wie heeft het prioriteit denk ik wel eens. En om in de gedachtenlijn van sommigen op dit blog te blijven, al dat water heeft ook wel weer zijn bekoring en hoort echt bij Bangkok. Je moet niet alles willen veranderen toch. Kijk eens wat een prachtige foto’s.

 2. rentenier zegt op

  Het idee van sluizen lijkt me een heel goed idee waar nog niemand eerder aan gedacht zal hebben. Nu maar hopen dat ze daar wat mee gaan doen. Maar het water wat de overlast bezorgd komt niet alleen van de rivier. Was het maar zo simpel, dan zou er al lang ‘n oplossing zijn geweest. Het zijn niet alleen Thai die zich met deze problematiek bezig houden. ‘n paar maanden geleden las ik dat er een budget beschikbaar was gesteld voor een team van Nederlandse specialisten die zich verdiepen in de Mekong rivier. Zoals zoveel steden en dorpen over de hele Wereld is Bangkok op de verkeerde plaats gebouwd toen men nog niet kon voorzien wat het Klimaat zou gaan doen. Als het eenmaal op de verkeerde plaats staat dan valt er verder weinig aan te doen en afwachten totdat het klimaat weer gaat veranderen en zeewaterpeil zal zakken, minder gaat regenen enzovoorts

  • ruud zegt op

   Toen Bangkok werd gebouwd lag het nog niet op de verkeerde plek.
   Aan een rivier en dicht bij zee.
   Met voor het grootste deel houten huizen.
   De ellende begon pas, toen ze betonnen gebouwen en wegen gingen bouwen, en de rivier uit gingen baggeren, waardoor de grond onder Bangkok langzaam wegzakt, om de weggebaggerde grond van de rivier te vervangen.

 3. Damy zegt op

  Andere oplossing zou zijn dat de putten vrij en/of schoongemaakt zouden worden en ook blijven doen.

 4. Arthur zegt op

  Het regent hier in Chiang Mai nu al 2 dagen non-stop. Het is in Nederland momenteel warmer en beter weer dan hier. Geen probleem, lekker paar dagen binnen blijven en wat achterstallig werk doen.

 5. Pelgrim zegt op

  Misschien heeft onze eigen koning, Willem Alexander, een goed idee met al zijn ervaring in het watermanagement.

 6. KLAUS HARDER zegt op

  Ik ben een leek, ik doe dus een leken-opmerking. Een European met bouwkundig verstand heeft eens foto’s gepubliceerd van de bouw-afval rommel overgebleven van de renovatie van de Jomtien Beachroad promenade, waar de waterafvoer-kanalen vol mee zitten …. met de opmerking in Europa zou een aannemer hier de gevangenis voor ingaan. Geen wonder dat Beachroad onderloopt als de afvoerkanalen verstopt zijn. Hoe zit het met de afvoer kanalen in de rest van het land, worden die wel onderhouden en regelmatig schoongemaakt. None of my business, gewoon een opmerking, ik heb ook geen last van overstromingen. Ik ben zelf een keer ” overvallen ” in een kleine zijstraat van Walking Street door een super zware regenbui, gewoon schuilen. In 1e instantie zie je dat het regenwater goed wordt afgevoerd ….. maar na plus/min 10 minuten zijn alle afvoer-roosters in de straat geblokkeerd door de plastic-rommel in de straat, hoofdzakelijk plastic tasjes/tassen en rommel van fastfood ketens. Zodra alle roosters geblokkeerd zijn, stijgt het water in Een Mum Van Tijd, verbazingwekkend snel. Heb daar nog hele mooie actie-foto’s van kunnen maken. Stel dat men hier eens op zou letten, het schoon houden van de straten en onderhoud/schoonmaken van de onderaardse afvoer-kanalen ? Zo maar een idee …… van een eenvoudige toerist/leek.

 7. walter zegt op

  In Nederland is het beslist niet warmer dan hier (34 Celsius) en de laatste 2 dagen heeft het in de Isaan wel geregend maar voornamelijk s’nachts. Ja en je weet dat Thailand een regenseizoen heeft en geniet ervan.
  Met mijn dochter in de plassen stampen en met het opgevangen water spelen, en alle kinderen doen mee met die gekke Farang.

 8. theoS zegt op

  Het is het regenseizoen en dan loopt alles onder als het flink regent. Is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven hier. Maak me daar niet druk over. Er wat aan doen? Ha,Ha,Ha! Men dronk een glas, men deed een plas en alles bleef zoals het was. Veel plezier er mee.

 9. theodoor zegt op

  De water overlast begint nu weer en over 6 maanden hebben we droogte,Dus water tekort.
  DAT IS AL JAREN ZO en zal niet veranderen.
  Nederland heeft 10 jaar geleden hulp aan geboden om iets aan water mangment te doen maar het was niet nodig ze zouden het zelf wel oplosen.zie het resultaat

 10. TheoB zegt op

  Ook ik ben in deze maar een leek, maar bij gebrek, tot nu toe, aan een reaktie van een deskundige wil ik mijn visie ventileren.
  Bangkok is vooral gebouwd (drijft) op moerasgrond. Door de hoge dichtheid van bebouwing en onttrekken van water uit die grond zakt Bangkok 7,5 – 10 cm per jaar(!). En dan hebben we het nog niet eens over de stijging van de zeespiegel door de opwarming van de aarde.
  Wat de stad dus nodig heeft zijn plannen voor (miljarden dollars kostende) infrastructurele werken om te zorgen dat het niet permanent onder (zee)water komt te staan. Tot nog toe heb ik dienaangaande nog niets vernomen. Kennelijk is de economische schade nog niet groot genoeg of, erger nog, heeft men niet in de gaten dat de economie te lijden heeft onder die jaarlijkse wateroverlast.

  De opwarming van de aarde zorgt er ook nog eens voor dat de extremen (hemelwater, droogte en wat dies meer zij) vaker, heviger en langer optreden.
  Een paar sluizen zijn volgens mij nu al niet voldoende om overstroming van de stad door water vanuit het noorden te voorkomen. Ik denk eerder aan overloopgebieden en/of stuwmeren in de bovenloop van de rivieren. Heb je twee vliegen in een klap: opvang van overtollig water in het natte seizoen en waterbekkens in het droge seizoen.
  Ik heb gelezen dat de overheid bezig is met het aanleggen van 12 gigantische tunnels onder Bangkok om overvloedig water snel af te kunnen voeren. Een beetje zonde van al dat (drink)water al zeg ik het zelf. Zeker als je bedenkt dat de laatste jaren de watervoorraad aan het einde van het droge seizoen regelmatig tot rantsoenering noopt.
  Uiteraard is het vrijhouden (van voornamelijk plastic zwerfafval) van de bestaande waterafvoer van groot belang voor afvoer van ter plaatse gevallen hemelwater.

  De jaarlijks terugkerende overstromingen van de straten van Bangkok zijn misschien wel leuk voor de toeristen, maar wegen volgens mij bij lange na niet op tegen de (economische) schade die zij veroorzaken.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Opmerkelijk dat hier regelmatig over sluizen gesproken wordt.
  Van Nederlanders, leek of niet, zou je toch verwachten dat ze weten wat de bedoeling van een sluis is. Een sluis bouw je doorgaans in een kanaal om het verschil in waterpeil tussen de twee rivieren die het kanaal verbindt, in stand te houden, en het kanaal toch bevaarbaar te maken.
  Als je de bedoeling hebt om de hoogte van het water van een natuurlijke waterloop, doorgaans een rivier, te beïnvloeden, dan heet dat een stuw.
  Vandaar dat je wel stuwmeren hebt, maar geen sluismeren.
  Zo hebben we de Beatrix-sluizen bij Vreeswijk (Nieuwegein) in het Amsterdam-Rijnkanaal en de stuw bij Hagestein in de rivier de Lek.
  In Bangkok zit het probleem deels in de aanvoer van te grote hoeveelheden water door de rivier(en) op bepaalde momenten, dus dan zou je aan een stuw kunnen gaan denken.
  Velen zullen uit bijv. Duitsland de stuwmeren wel kennen, die met het oog op de electricteitsopbrengst zijn aangelegd. Wat daarbij opvalt is dat ze in bergachtig gebied liggen, zodat de stuw erg hoog kan zijn, waardoor er betrekkelijk weinig landoppervlak hoeft te worden prijsgegeven voor een groot volume.
  Zou je een stuwmeer met flinke capaciteit in een vlak gebied, zoals in Nederland of rond Bangkok, willen aanleggen, dan gaat dat ten koste van een veel groter landoppervlak, zodat het eigenlijk geen reële optie is, tenzij het water ze echt tot de lippen staat.
  2cm per jaar

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Inderdaad en het debiet wordt geregeld door schotbalken. Vroeger kon je na het nieuws vernemen hoeveel schotbalken er bij een bepaalde stuw waren geopend. Ik weet niet of dit nu nog vermeld wordt.

 12. Mark zegt op

  Thailand heeft in de vorige eeuw heel veel en heel grote stuwmeren gebouwd. Zo ook in de stroomgebieden die Chao Phraya voeden. (Ping, Wang, Yom, Nan) Sommige constructies zijn heel bijzonder. Zo is Sirikitdam een zeldzame volumedam.

  Eeuwen lang voor wij in West-Europa watermanagement technieken ontwikkelden voor irrigatie en drainage werden ze in (voormalig) Thailand toegepast.

  Neerslag in Thailand en Nederland, maakt een slok op een borrel verschil. Het referentiekader is compleet verschillend.

  Op farrang wijsheid die vertrekt van “appelen met citroenen vergelijkingen” zit Thailand begrijpelijkerwijs niet te wachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website