Het lijdt geen twijfel: de Chao Praya staat in de provincie Ayutthaya op het punt buiten haar oevers te treden. De bewoners zijn al gewaarschuwd dat ze zich moeten voorbereiden op ‘dreigende’ overstromingen.

Behalve Ayutthaya worden ook zes andere provincies in de Central Plains bedreigd door het wassende water, waarschuwt het Royal Irrigation Department (RID), nadat water uit het Noorden (delen van) de provincie Sukothai onder water had gezet.

Het water rukt nu op richting Chai Nat, waar de cruciale keerdam in de Chao Praya zich bevindt. Die dam reguleert de waterstroom zuidwaarts. Naar verwachting gaat er 1.600 kubieke meter water per seconde geloosd worden, waardoor zegt het dorpshoofd van Moo 2 (Bang Ban) zijn dorp ‘zeker weten’ onder water zal lopen, want 1.500 meter is het maximum willen ze het in Bang Ban droog houden. Op dit moment loost de dam nog 1.100 kubieke meter per seconde.

De rijstboeren in Ayutthaya haasten zich om hun rijst te oogsten, voordat het water dat onmogelijk maakt. Ze hebben dit jaar geluk – als je daarvan mag spreken – want de seizoensoverstromingen slaan later toe dan voorgaande jaren, omdat het minder heeft geregend. Dat geeft hen meer tijd om zich voor te bereiden.

Volgens gouverneur Withaya Pewpong van Ayutthaya heeft de RID voor begin deze week een ‘grote massa’ water voorspeld, die het waterpeil in kanalen met een meter doet stijgen.

Het water in de Chao Phraya staat op dit moment nog 1 tot 2 meter onder de oever. Maar zodra de Chao Phraya keerdam meer water gaat lozen, zullen gebieden langs het Ban Luang kanaal in Ayutthaya overstromen.

Sukothai

De provincie Sukothai krijgt het dit jaar zwaar te verduren. De krant noemt de overstromingen in tambon Pak Kwai (Muang, foto boven) en in het district Si Samrong ‘de ergste in 50 jaar’, dus blijkbaar ernstiger dan de grote overstromingen van 2011 waaronder grote delen van het land en delen van Bangkok leden.

In Si Samrong staan 400 huizen al vier dagen onder water. In de woonwijk Saen Suk staat het water 1,5 meter hoog. In Kong Krailat zou een 69-jarige man met het water zijn meegesleurd toen hij aan het vissen was. Zijn lichaam is nog niet gevonden.

Alhoewel het water wat zakt in Si Samrong, Sawankhalok en Muang is het gevaar allerminst geweken, want binnen twee dagen komt er een nieuwe stroom water aan uit Phrae. Vrijdag brak in Muang over een afstand van 100 meter [eerder 50 meter] een dijk langs de Yom rivier door, waardoor 1.500 huishoudens met wateroverlast kregen te maken. De snelweg Sukothai-Wang Mai Khon raakte onbegaanbaar; het water bereikte er een hoogte van een halve meter.

(Bron: Bangkok Post, 7 september 2014)

Chiang Rai

In de noordelijke provincie Chiang Rai zijn dorpen in drie sub-districten onder water gelopen door water dat vanaf de bergen Pha Mee en Nang Non kwam. Veel bergstammen hebben hun vee verloren en honderden huizen zijn beschadigd.

Het district Chiang Saen wordt bedreigd omdat de Chinese Jinghong dam meer water moet gaan lozen. Het waterpeil in het stuwmeer is sterk gestegen. Als gevolg daarvan zal het waterpeil in de Mekong rivier met minstens 3 meter stijgen. Gecombineerd met zware regens kan dit leiden tot overstromingen op de Mekong plains en loopt het sub-district Ban Saew onder water. Stijgt het water nog verder dan stroomt ook de stad Chiang Saen onder water. De bewoners zijn er gewaarschuwd.

Overstromingen dreigen ook in de sub-districten Pa Sak en Sri Donmoon omdat de rivieren Chan en Kham hun water niet kwijt kunnen in de Mekong vanwege het hoge waterpeil. Wanneer het water in de Mekong 7 meter hoog staat, wordt de Chiang Saen’s plain bedreigd.

Phayao

In de provincie Phayao zijn zaterdag vijf dorpen getroffen na zware regens de nacht tevoren. Beschadigd werden akkers met maïs en bonen ter grootte van 3 vierkante kilometer. Vijfhonderd boeren hebben het nakijken.

De overstromingen in de provincies Sukothai, Tak en Nakhon Sawan houden aan, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation.

(Bron: website Bangkok Post)

De volgende video brengt het watergeweld in beeld, maar waar dat is, weet ik niet want alle tekst is in het Thai. Misschien dat een lezer het verlossende woord kan spreken.

[youtube]http://youtu.be/nwpOsySSWHQ[/youtube]

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Water, water en nog eens water”

 1. Tino Kuis zegt op

  De tekst zegt dat de video een ‘flash flood’ (het Thais zegt ‘water dat uit de bossen gutst’) laat zien in het dorpje Hôeay Kâang Plaa genaamd (hoêay is riviertje of beek en kâang plaa is een soort zoetwatervis). Dat dorp ligt in een vallei ongeveer 10 kilometer ten westen van de gemeente Mâe Chan, halverwege tussen Chiang Raai en Mâe Sǎai, in de provincie Chiang Raai.

 2. Jan Hegman zegt op

  De video is in Ban Mae Chan, Chiang Rai opgenomen Dick.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  De posting Water, water en nog eens water is aangevuld met informatie over de overstromingen in Chiang Rai en Phayao.

 4. JanUdon zegt op

  Google vertaling zegt:
  Rapid flow Browse Ban Mae Chan, Chiang Rai 6 Sep 57


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website