Rijstboeren uit 22 provincies in het midden van Thailand dreigen massaal naar Bangkok op te trekken, wanneer de regering niet binnen zeven dagen terugkomt van haar beslissing de garantieprijs van paddy (ongepelde rijst) te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton.

Vertegenwoordigers van de Thai Farmers Association (TFA) staken gisteren de koppen bij elkaar om zich te beraden over acties. Ze zullen dinsdag een brief aan premier Yingluck overhandigen met het verzoek de huidige prijs van 15.000 baht te handhaven tot het eind van dit oogstseizoen (2012-2013, tweede oogst) op 15 september. De regering wil de verlaging al op 30 juni laten ingaan en ze heeft een maximum van 500.000 baht per gezin vastgesteld.

Wichian Phuanglamchiak, president van de TFA, zegt dat de boeren geen inspraak in de beslissing hebben gehad, omdat die is genomen op voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC), waarin zij niet vertegenwoordigd zijn. De vergoeding van 12.000 baht zou alleen acceptabel zijn wanneer de volle prijs wordt betaald, maar in de praktijk wordt minder betaald vanwege een te hoge vochtigheid van de rijst en verontreinigingen.

Premier Yingluck liet gisteren weten vast te houden aan de prijsverlaging omdat de prijs van rijst op de wereldmarkt is gezakt. Ook dreigt het hypotheeksysteem een te groot beslag op de begroting te leggen. Yingluck heeft haar ministers, het NRPC en provinciale gouverneurs opgedragen de boeren uit te leggen waarom de verlaging nodig is.

Niettemin hield Yingluck een slag om de arm. ‘Wanneer de wereldmarktprijs omhoog gaat, is de regering bereid de prijzen aan te passen.’ Ze zal de NRPC vragen het voorstel van de boeren in overweging te nemen om de prijs op 13.500 baht vast te stellen in plaats van 12.000 baht.

Niet alleen in de centrale regio maar ook elders in het land kwamen boze boeren bijeen. In Suphan Buri demonstreerden zo’n duizend boeren voor het Provinciehuis voor handhaving van de 15.000 baht tot het eind van het seizoen. Soortgelijke rally’s zijn gemeld uit Ratchaburi en Surin.

De Public Warehouse Organisation heeft haar personeel opdracht gegeven geen rijst in ontvangst te nemen tussen gisteren en 30 juni.

(Bron: Bangkok Post, 21 juni 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Verlaging garantieprijs rijst: Boeren slijpen de messen”

 1. colin de Jong zegt op

  Ze kunnen de boeren niet langer paaien met die absurde hoge prijzen waar de regering bijna de helft op moet toeleggen. Ze hebben wel ballen die boeren om gelijk te protesteren, en ik wou dat ze dit nu ook eindelijk eens deden in slaapwekkend Nederland waar men alles blijft pikken en slikken.Maar ze moeten de boeren wel tevreden houden anders verliezen ze de volgende verkiezingen hoogstwaarschijnlijk.De politiek in Nederland zit in de zakken van de banken,en de politiek hier in het rijstsysteem.Met andere woorden onze overheid paait de corrupte bankengraaiers, en hier moet men dit dure rijstprobleem paaien, om de stemmen te behouden bij de volgende verkiezingen.

  • Sir Charles zegt op

   Heb zelf totaal geen kennis over het boerenleven in Nederland noch in Thailand doch dat de boeren in Nederland niet gelijk willen protesteren of in jouw woorden alles maar blijven pikken en slikken komt wellicht dat de Nederlandse boeren het eigenlijk wel goed hebben aldaar?

   Het is zo makkelijk en goedkoop steeds maar weer in een reactie een trap na te geven richting Nederland vanuit het verre Thailand.

  • KhunRudolf zegt op

   Dag Colin,

   Het is altijd oppassen geblazen om Thaise en Nederlandse situties met elkaar te vergelijken. Het beloven van rijstsubsidies bezorgde Yingluck Shinawatra haar verkiezingsoverwinning in 2011. Nu blijkt dat ze haar beloftes niet stand houdt.
   Nederlandse boeren ontvangen dit jaar in totaal 175 miljoen euro. In heel Europa ontvangen boeren 45 miljard euro aan inkomenssubsidie. De subsidie zorgt er onder andere voor dat zij tegen een lage prijs kunnen exporteren. Dat de sector zelf het onderhand wel welletjes vindt, ga ik hier niet uit de doeken doen.
   Boeren in o.a. Thailand hebben veel last van de westerse gesubsidieerde landbouw,
   naast het probleem van droogte en achterstand op innovatie.

   Groet, Ruud

   • martin zegt op

    Goed verhaal Rudolf. Je hebt volkomen gelijk. Ik heb met mijn Thaise buurman (farmer zo als ik) gewed voor een kratje (doos) LEO Bier dat Yingluck dit niet financieel kann volhouden tot het einde van haar regerings tijd. Mijn buurman heeft verloren. Jammer is, dat de Thais die aan geesten geloven ook schijnbar open staan voor sprookjes en nu de rekening zelf mogen betalen.Voor hun vind ik het jammer.Maar met een beetje gezond mensen verstand had dat iedereen van te voren kunnen weten. Martin

 2. Jack zegt op

  Het vuur slaat in de pan!

  3 jaar geleden een boerenfamilie in de omgeving Udon Thani gesproken.
  Een gezin bestaande uit 2 broers, 1 vrouw en 1 dochter.
  Ze vertelden mij dat zij jaarlijks 50.000 baht ontvingen voor hun rijst, ofwel 4.000 baht per maand om van rond te komen. De dochter ging daarom in Chonburi in een restaurant werken om een beetje bij te dragen.
  De mannen en vrouw zouden wel meer willen werken maar alle inwoners van het dorpje hadden hetzelfde probleem.

  Het hypotheeksysteem zorgde dat ze nog net rond konden komen. maar met deze verlaging wordt het 32.000 baht per jaar ofwel 2660 baht per maand.
  Ik verwacht dat veel boeren in een nog makabere positie komen te zitten dus dit kan het vlammetje in de pan zijn voor demonstraties tegen de regering, want die laten hun letterlijk in de kou staan.

  Nog meer jongeren worden genoodzaakt werk te gaan zoeken in Bangkok, Phukett en Pattaya. Alwaar m.i. niet veel meer banen te vinden zijn.

  Gebrek aan creativiteit van de huidige regering, want Thailand heeft zoveel andere mogelijkheden dan het verbouwen van rijst en suiker, maar je moet wel kleine buitenlandse investeerders toelaten en niet alleen autofabrieken.

  Sterkte en succes aan de rijstboeren.

 3. Cornelis zegt op

  Misschien zou je eens ergens op kunnen reageren zonder een sneer naar overheid en politiek in Nederland. Probeer het eens, zou ik zeggen!

 4. mathias zegt op

  Misschien zijn de Thais zelf een beetje mede schuldig ? Wat doet de Thaise boer tussen het planten en oogsten van de rijst ?. Precies, thuis ergens liggen achter een fles bier of Mekong wishkey. Dan is dat zoort leven nogal goed betaald vind ik. 4 maanden werken en 8 maanden vacantie hebben / jaar ? Dat hij daar niet mee kann rondkomen begrijp ook ik-te meer dar ook alles in Thailand duurder wordt. Je kund echter niet de regering de schuld voor de Thaise lui-heid geven. Dat mag dan wel de Thaise kultuur zijn, maar de wereld veranderd en dus ook Thailand. Als je dat als rijst boer niet in de gaten hebt leest hij de verkeerde krant of kijkt het verkeerde TV program. Ik ken een paar rijst boeren (klein schalige). Die hebben dat probleem niet-hebben al lang een bij baan/andere job er naast. Die hebben dus hun erf vol liggen met leege LEO of Chang Bier flessen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Mathias Het is te gemakkelijk om de Thaise boeren te betichten van luiheid. De Thaise rijstverbouw kampt met tal van problemen:
   1 De opbrengst per rai is aanzienlijk lager dan in Vietnam.
   2 Er wordt veel te veel gespoten door de boeren.
   3 Slechts een klein deel van het landbouwareaal is aangesloten op een irrigatiesysteem. De meeste boeren zijn afhankelijk van de regen, waardoor ze slechts één keer per jaar kunnen oogsten.
   4 Aan kwaliteitsverbetering wordt nauwelijks iets gedaan en die wordt ook niet gestimuleerd door de overheid. Het hypotheeksysteem zorgt ervoor dat de boeren voor kwantiteit gaan in plaats van voor kwaliteit.
   5 Er wordt mondjesmaat organische rijst verbouwd.
   6 De meeste boeren zijn geen eigenaar van de grond, maar huren die.
   En zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan. Belangstellenden verwijs ik naar mijn artikel Het rijsthypotheeksysteem in Q&A: http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2010/het-rijsthypotheeksysteem-in-qa/

   • Martin zegt op

    Ik zal niet tegenspreken, dat jouw argumenten een basis en achtergrond hebben. Ik praat over de tijd tussen het planten en oogsten. Wat doet de Thai in die tijd ? Ik ben zelf hobby-boer met Eukalipte bomen. Net iets anders als rijst. Ik krijg in de tijd tussen September en Dezember GEEN Thai uit zijn hangmat om op mijn velden onkruid te wieden. Ik betaal 50% meer loon als een Thai +dagelijks eten, +ophalen en +brengen thuis. De Thai is niet geintereszeerd, hij heeft geen tijd. Rij ik aan zijn huis voorbij, zie ik hun zitten-liggen de mannen rond hun fles bier. Daarom zijn bij mij Kambodschaner in dienst (in gehuurd) die dit werk wel graag willen doen onder de gelijke omstandigheden en beloning. Als een Thai dan zegd, dat hij van het Hypotheken systeem niet kann rondkomen heeft hij gelijk. Maar de Thai heeft nog 8 maanden waar hij een bij-baan zou kunnen hebben. Hij vertikt het gewoon en verwacht van de regering dat deze hem 12 maanden / jaar betalen voor 4 maanden werk. Dit kann in 2013 niet meer. Dat mag dan ook de Thai een keer begrijpen.

    • Rob V. zegt op

     Dan zou je toch zeggen dat daar na het oogsten er tijd is om verbeteringen aan te brengen in het land: investeren in modernisering zoals irrigratiesystemen. Als een heel dorp dat doet, met eigen kapitaal (aangevuld door inkomsten uit bijbaantjes zoals bouwvakker) en een bijdrage van het rijk (en leningen bij een bank?). Dan kunnen ze meer, vaker en betere kwaliteit rijst oogsten. Kun je meteen het rijstsubsidie systeem langzaam afbouwen: boeren leveren dan met de moderniseringen genoeg per jaar om zonder garabtiesysteem rond te komen. Maarja, wie ben ik eenvoudige leek om over investerungs en lange termijn ontwikkelingen/plannen na te denken?

     • martin zegt op

      Ik denk dat jij gelijk hebt Rob. Gewoon even de will tonen, na te denken en je probleem gezamelijk proberen op te lossen. In plaats daarvan liggen ze in hun hangmatje en zoeken de flessen opener. Kreativiteit= nul en de zin zelf iets te verbeteren niet voorhanden. Het is ook beter onder het genot van Laos Wishkey op Yingluck haar poen te wachten, niet toch ?

 5. mathias zegt op

  Ik bedoelde te schrijven . . Die hebben dus hun erf NIET vol liggen met leege LEO of Chang Bier flessen.

  • Isaan2012 zegt op

   Beste Mathieu,

   Misschien in je eigen familie loop je je op te vreten over drank gebruik,
   Lege flessen,
   Maar niet alle farmers in de Isaan zijn hetzelfde,
   Bij ons wordt hard gewerkt en is er een biertje, Lao whisky na 17.00uur
   Logisch toch,
   Je maakt je te druk, misschien te weinig ervaring daar?
   Tja Tsjaad

   Kan je redden, respect voor de boeren!

   • martin zegt op

    Sorry dat ik niet jouw mening ben. Ik heb hier nl. geen Familie. Als je een beetje groot schaliger denkt, bestaat Thailand niet alleen uit de Isaan ? Ik verwonder mij, dat jouw rijst boeren hard werken . . zelfs in de tijd dat niets te doen is op de rijstvelden. Ik ga er van dat ze dan andere werk verrichten ?. Prima. Dan vallen jouw boeren niet onder het -te kort aan geld- probleem. Klopt dat ik geen Isaan ervaring heb. Ik woon er niet, ben er wel bijna elke week.Misschien is lezen voor sommige Nederlanders een probleem ?. Mijn naam is Martin en niet Mathieu-dus ga ik er maar van uit, dat je op de verkeerde blog reageerd ?. Veel sucses en werk niet te hard. Martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website