De verkoop van alcoholische dranken in Thailand is vanaf zondag weer toegestaan. Als uitzondering geldt dat er in restaurants geen alcohol geschonken mag worden.

De aankondiging is vrijdag gepubliceerd in de Koninklijke Gazette als onderdeel van de versoepeling van enkele maatregelen die opgelegd zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het besluit van de regering is opmerkelijk, omdat de regering eerder deze week liet weten dat het alcoholverbod tot en met 31 mei van kracht zou blijven.

“Winkels mogen vanaf zondag weer alcoholische dranken verkopen maar consumptie in de winkel is verboden ‘, aldus het door premier Prayut Chan-o-cha ondertekende bericht.

Pubs, bars en andere uitgaansgelegenheden waar normaal gesproken alcohol wordt geserveerd, blijven voorlopig gesloten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Verkoop van alcohol in Thailand vanaf zondag weer toegestaan”

 1. Rob V. zegt op

  Volgens mij is het precies andersom: geen uitzondering van toestemming alcoholverkoop voor horeca maar een nog steeds een alcohol verbod met uitzondering van verkoop door winkels waar de consument dit direct mee neemt.

  Komt het op het zelfde neer? Ja, maar zie wat hier aan vooraf ging. Donderdag 30 april liet de overheid weten dat de ban nog tot eind mei verlengd zou worden, en moest zelfs nog benadrukken dat geruchten over 1-2 dagen tussen afloop van de ban en het ingang van de nieuwe/verlengde ban vals waren. En plots op vrijdag 1 mei laat men weten dat winkels vanaf zondag toch wel alcohol mogen verkopen, mits klanten het spul direct meenemen.

  Een plotselinge omslag dus. Sommige prijzen Thaise overheid voor dit soort ad-hoc daadkracht. Waar komt die omslag vandaan? Heeft Prayuth een gesprek gehad met de eigenaar van de Singh brouwerij, of gezwicht voor de druk van boze farangs die ‘gewoon een pilsje willen drinken’? 555

  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/05/01/govt-relaxes-booze-ban-allows-takeaway-drinks/

  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/04/30/booze-ban-extended-indefinitely-to-curb-coronavirus/

  • Victor zegt op

   Dit besluit kan op Provinciaal niveau door de Gouveneur weer ongedaan gemaakt worden zoals in Pattaya reeds gebeurd is.

   https://thepattayanews.com/2020/05/02/sa-kaeo-governor-releases-provincial-order-banning-sales-of-alcohol-to-may-31-as-governors-now-have-authority-over-this-measure/

  • Johnny BG zegt op

   De gouveneurs mogen nog steeds een eigen beslissing nemen of er wel of geen alcohol verkocht wordt.
   Doet Prayuth iets goeds is het weer niet goed. CP en de rijkste burgerlijke man steunt het land met 700 miljoen baht en dan blijft het verdacht stil in jullie kringen.
   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1911320/billionaire-highlights-social-contributions

   Negatief zijn is niet de oplossing in een moeilijke tijd.

   • Rob V. zegt op

    Wat voor negativiteit? Prayuth weer niet goed bezig?? Het lijkt mij prima om alcohol te verkopen, een verbod daarop was en is in mijn ogen onzinnig. Een drankje nemen met social distancing in acht nemen is niets op tegen.

    We moeten zeker niet zuur of negatief lopen doen, echter kritiek hebben zie ik als iets positiefs. Om zaken maximaal te verbeteren dient men kritisch te zijn. Zo zie ik dat, anderen knikken liever ja. Dat mag ook.

    • Johnny BG zegt op

     Je weet zelf ook dat alcoholgebruik niet gepaard gaat met social distance. Kritiek uiten is ok maar het moet ook wel ergens over gaan.
     Prayuth en cs besluiten dat er verkocht mag worden, de gouveneurs hebben een keuze dit wel of niet toe te laten en iemand in Nederland is nog steeds kritisch en ziet mensen die het positieve ervan inzien als ja knikkers.
     En over de 700 miljoen nog steeds geen positief woord.

     • Rob V. zegt op

      Er is de nodige kritiek geweest van Thai en witneuzen die vinden dat ze prima thuis een drankje kunnen doen (alleen of binnen het gezin). Die kritiek acht ik terecht, al besef ik ook dat er mensen zijn die elkaar toch opzoeken en dat met drank er bij de grens nog verder vervaagd en social distancing (nog) minder in acht wordt genomen door deze mensen.

      Ik ben zelf positief ingesteld dat het toestaan van drank voor thuisgebruik voor weinig problemen zal zorgen, of tenminste niet meer dan de incidenten die we nu al zien met groepjes die al dan niet zelfgestookte drank samen stiekem achterover slaan. Mocht ik getal deze tijd verkeerd hebben gezien en een drankverbod blijkt toch te werken dan vertrouw ik er op dat de autoriteiten (premier, minister, gouverneur of ook zal me worst wezen) de juiste maatregelen treffen.

      Ik ga niet in op berichtgeving van donaties in geld, goederen, apparatuur en voedsel door Thailand’s rijksten. Dat is namelijk offtopic. Kan hier wel een boom opzette over diverse rijken (neem een Thanathorn die kosteloos medische apparatuur maakt en schenkt aan provinciale ziekenhuizen) enzo… Allemaal goed dat ze dat doen, spreekt voor zich ongeacht of de rijkaard een heel, rood of oranje hart heeft. Maar dan denk ik al snel: ja maar wat voor structurele aanpak is er voor nodig om de situatie van het gewone volk permanent te verbeteren? Thailand blijft tot op heden immers een van de .weet ongelijke landen ter wereld waar de elite een zeer dikke vinger in de pap hebben. Dan dreig ik weer wat droevig te worden (niet zuur of negatief) en.. nou ja ik denk dat ik het hier maar beter bij laat want ik zie al een boompje groeien
      .. 🙂

      • chris zegt op

       beste Rob,
       Als je Thailand een beetje zou kennen weet je dat de Thais geen biertje alleen drinken. Dat moet altijd gezamenlijk en wel met mannen onder elkaar. Ik drink wel een biertje thuis voor de TV. In huiselijke kring zoals dat heet want mijn vrouw is ook thuis. Veel Thais in mijn buurt zijn er nu al gewend maar vonden het wel raar: een ‘rijke’ farang die niet vaak een biertje mee drinkt (ook niet elke dag alcohol drinkt) , zeker nu niet want je zit met een man of 6-7 rond een klein tafeltje, en mijn vrouw die niet met de andere vrouwen roddelt in de avond, ook minstens met 5 tegelijk.
       Social distancing staat haaks op de Thaise cultuur, maar ik weet dat jij dat niet gelooft.

       • Rob V. zegt op

        Ik ken toch echt diverse Thai (mannen) die bier hebben ingeslagen en dit thuis opgedronken hebben terwijl ze een filmpje keken, al dan niet met hun liefje naast zich. Dat het gezelliger is samen met vrienden/vriendinnen een drankje te doen lijkt me voor de hand liggend, mensen zijn sociale dieren. Zij die echt niet zonder de vrienden of vriendinnen club kunnen en elkaar dus toch opzoeken tijdens de lockdown, kunnen dat ook zonder bier. Er is zelf gestookte drank of gewoon alcohol vrij. Social distancing staat haaks op de menselijke aard.

        De nogal uhm.. opmerkelijke.. alcohol van moest gewoon wijken omdat de regering anders de irritatie van consumenten (Thai en buitenlander) en brouwers op de nek zou halen.

       • RonnyLatYa zegt op

        Neen, zo drinken nooit alleen, maar dat geldt dan ook voor eten. In vele gevallen gaan die twee ook samen.

     • Rudy zegt op

      En als er geen alcohol mag verkocht worden doen ze wel aan social distancing zeker. Zie maar eens als ze s’morgens naar de werf vertrekken, zitten ze schouder aan schouder achter in die pickup. Jij komt precies ook niet veel buiten jij!

   • chris zegt op

    Ik wil niet vervelend doen maar ik geef deze maanden ongeveer 5-10% van mijn salaris aan de arme Thais in mijn condo, de echte armen zonder baan en/of inkomen.
    Als de rijkste man dat zou doen (Hij heeft 2.830.000.000.000 Baht volgens Forbes), zou hij nu MAANDELIJKS ongeveer 25.000.000.000, oftewel 25 miljard moeten geven. Hij geeft 700 miljoen, een keer, voor maskers voor medisch personeel. Niets voor de armen. Dat is 0,02 %. Erg gul, vind je niet?
    Het gaat mij niet zozeer om geld maar hij zou de duizenden Thaise medewerkers een (veel) beter salaris kunnen geven dan ze nu hebben. Warschijnlijk denkt hij – zoals zovele werkgevers – dat de werknemer daar alleen maar lui van worden. Onderzoek over de hele wereld bewijst echter het tegendeel. Mensen die meer salsris krijgen zijn loyaler en werken harder. Dat zou het land, de economie en ook zijn bedrijven veel meer vooruit helpen en het zou hem wellicht 5-10% van zijn vermogen kosten. De man zit gevangen in zijn eigen denkwereld.

    • Rob V. zegt op

     Beste Chris, hier ben ik het in de basis met je eens. Al denk ik dat de honger naar meer meer winst ook een factor is (of tenminste wat voor zijn gevoel de meeste winst geeft).

     • chris zegt op

      De Chaeravanonts zijn meer uit op uitbreiding van hun portfolio en bezittingen dan op winst. De afgelopen jaren hebben ze zich ook behoorlijk in de schulden gestoken en zijn zij door de regering min of meer gedwongen te investeren in de hogesnelheidslijn, samen met China Rail. Ze hebben over geld niet te klagen maar het is niet allemaal goud dat blinkt.

  • Victor zegt op

   Op provinciaal niveau kan dit besluit worden terug gedraaid door de betreffende Gouveneur zoals reeds is gebeurd in Provincie Sa Kaeo.

  • teun zegt op

   Het zou ook kunnen dat het Ministerie van Financien heeft gemerkt, dat inkomsten uit accijnzen en BTW/VAT toch wel erg laag zijn geworden.
   Het argument voor verkoopverbod was – naar ik begreep – de kans op opstootjes etc door dronken en werkloze figuren. Kennelijk is dat argument opeens komen te vervallen!!??!! We zullen het dit weekend zien.
   Door het door Rob al omschreven “zig-zag”beleid heb ik alvast gisteren (let wel) mijn drankkast voor de komende 2 maanden aangevuld. Je weet het immers nooit.

   • Rob V. zegt op

    Bangkok Post schreef onlangs dat het ministerie onder druk kwam van brouwerijen. Ik denk dat dat de hoofdreden is. Maar als iemand anders met veel invloed het anders wil gaat het roer zo weer om.

 2. Leen zegt op

  Kom net van Big C maar daar hangen grote plakkaten zowel in Thai als Engels geen verkoop alcohol van 1 tot 30 mei

  • Leo zegt op

   Een plakkaat is zo weg gehaald.

 3. Frans zegt op

  Vanmiddag bij de Tops werd het rek met buitenlands gedistilleerd en bieren enz weer gevuld en geprijsd.

 4. Maryse zegt op

  Lees het nieuws op The Thaiger en begrijp hoe dat is ontstaan dat wij vanaf morgen alcohol weer mogen kopen. Advies van de CSSA, vraag mij niet wat dat is, maar het schijnt dat gouverneurs e.d zich daar aanhouden.
  Ik heb in ieder geval vandaag bij mijn vaste leverancier mijn gebruikelijk maandelijkse bestelling kunnen plaatsen, geen probleem zei ze stralend, wordt morgen geleverd.

 5. Co zegt op

  Door die 5000 baht regeling komen ze nu geld tekort zo wordt het weer terug gehaald door verkoop van alcohol waar een flinke dosis accijns op zit.

 6. Jochen Schmitz zegt op

  Het is en goede regeling van de overheid om weer een biertje te mogen nuttigen.
  Je wordt immers niet besmet met het corona virus indien je geniet van een klein drankje en je kunt ook andere niet ziek maken.
  Veel meer zorgen maak ik mij over het drukke verkeer van uit Bangkok naar het noorden en noordoosten. Geen controle of 14 dagen in quarantaine. En al die drukke SongTawl (minibusje) die vol gepakt zijn met een afstand van nog geen 10 cm.

 7. Leo zegt op

  Was er een alcoholverbod in Thailand? Weinig last van gehad. Ik kon dagelijks mijn biertjes gaan kopen. Moest ze wel mee naar huis nemen en ze daar opdrinken.

 8. chris zegt op

  Ja, een telefoontje van de heren Chang/Archa en Singha/Leo heeft ongetwijfeld een beetje geholpen om Prayut van mening te doen veranderen. Maar de omzet van net voor de drooglegging was goed genoeg om al de afgelopen weken drooglegging te compenseren.
  Belangrijker was de groeiende onvrede onder het volk dat zich wellicht een paar weken laat bedotten (met enige voorbereiding en het aanleggen van een alcohol voorraad) maar nu echt voor de komende weken zou worden drooggelegd omdat men door de voorraad heen is. Ik geloof niet dat het volk alcoholist is (in Nederland drinken we gemiddeld drie keer zoveel bier als in Thailand: 78 tegen 27 liter per jaar),in bijna geen enkel ander land is drooglegging deel van het pakket maatregelen (hoewel de temperatuur daar ook hoog genoeg is om s’ avonds gezellig samen een pils je te drinken; mijn vriend in Nicaragua doet het elke dag) en in mijn soi bewijst men dat men ook lak kan hebben aan social distancing zonder alcohol. In Isan maakt men de alcohol zelf. Dus werd het meer en meer een testcase hoe lang je het volk kunt uitdagen. Want een echte goede en plausibele reden voor de drooglegging ontbrak. Het volk heeft gewonnen en zal weer gaarne en vrijwillig bijdragen aan het vergroten van de omzet en winst van de Thaise bierbrouwerijen. Het zou werkelijk opmerkelijk zijn als de Thais zouden weigeren om alcohol te drinken om hervormingen af te dwingen………

  • Johnny BG zegt op

   Ik ga geen niet in detail maar er is een brouwerij die ongehoorzaam zou zijn en vanaf dit weekend weer zou leveren ondanks het verbod.
   Politiek blijft een spel en maak er ondertussen het beste van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website