Thailand moet plannen maken ter preventie van beroertes omdat het land sterkt vergrijsd. Een hogere leeftijd blijft een risicofactor, toch is 90 procent van de beroertes is te voorkomen, zegt de Canadese hoogleraar Vladimir Hachinski.

Hachinski kreeg gisteren de Prins Mahidol onderscheiding door prinses Sirindhorn. Ook de Britse Sir Gregory Paul Winter ontving die prijs.

Volgens Hachinski zou de Thaise overheid belasting moeten heffen op ongezond eten om zo mensen aan te stimuleren gezond te eten. De hoogleraar werd onderscheiden voor het opzetten van de Machlachlan Stroke Unit, die kan helpen bij acute beroertes van patiënten van alle leeftijden. Canada telt een aantal gezondheidscentra gericht op beroertes, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Volgens Hachinski is er een verband tussen beroertes en dementie. Wanneer risicofactoren als hoge bloeddruk en een slechte voeding worden voorkomen kan het aantal patiënten omlaag.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Vergrijzend Thailand moet met preventieplannen komen tegen beroertes”

 1. l.lagemaat zegt op

  Volgens Hachinski zou de Thaise overheid belasting moeten heffen op ongezond eten om zo mensen te stimuleren gezond te eten.
  Je moet echt hoogleraar zijn om zo’n achterlijk idee te lanceren.
  Bij elk etende Thai (65 miljoen) een controleur of die persoon wel gezond eet.
  Misschien zou het eindelijk mogelijk zijn om de minimale loonsverhoging voor iedereen door te voeren.
  Of zelfs meer daarvoor uittrekken om zo gezond eten te stimuleren.
  Maar dat kost geld en een boete levert geld op. (TIT)

 2. chris zegt op

  Ik weet niet zo heel goed hoe ik op moet schrijven wat ik hiervan vind. De goede man is ongetwijfeld een erudiet professor maar van Thailand heeft hij heel weinig begrepen….of hij praat alleen voor eigen parochie.
  In mijn zeer directe omgeving (schoonfamilie, collega’s, buren) heb ik in het afgelopen jaar een aantal ziektegevallen meegemaakt (mensen tussen de 40 en 65 jaar oud) en allemaal op het gebied van maag- en darmklachten. Ik weet niet precies de diagnose maar het strenge advies van de dokter is bij iedereen: stop met eten van pittig eten (voordat het te laat is). Voor een buur kwam dat advies te laat. Hij overleed een paar maanden geleden.
  Daarnaast stijgt het aantal verkeersdoden en het aantal dodelijke slachtoffers van geweldsdelicten (schiet- en steekpartijen) zodat vele Thaise mensen helemaal niet oud worden. Laten we daar eerst eens wat aan doen alvorens onze aandacht te richten op ouderdomsziekten als beroertes en suikerziekte.
  En belasting heffen op ongezond voedsel? Denkt de professor nu echt dat de lokale Thaise ondernemer (die nu helemaal geen belasting betaalt) zijn ‘som tam pala’, ‘moo kob’ of ‘pepsi in plastic’ 5 Baht duurder maakt en dat bedrag dan afdraagt aan de regering?

 3. Wim van Doorn zegt op

  Een idee dat nog helemaal niet is uitgewerkt afschieten is wel gemakkelijk maar allicht niet de juiste reactie. Producten die de supermarkt aanbiedt en die een hoog suikergehalte bevatten duurder maken, denk daar eens aan. De consumenten met zoet, zoeter en zoetst weg te lokken bij de concurrent die op dezelfde toer bezig is, bevordert natuurlijk niet de gezondheid van die consument, maar als het product dat de meeste (hoog glycemische) suiker bevat het duurst is, dan ben je via zijn portemonnee bezig en dat zou wel eens kunnen werken. Let wel, dan is de consument niet duurder uit, mits hij het product dat de minste suiker bevat koopt. Natuurlijk is het probleem allicht wat meer gecompliceerd. Suiker is niet alleen de boosdoener. Gezond te eten is gecompliceerder, maar slaag je er in dat zo goed mogelijk te bevorderen dan is dat de beste ziektepreventie. Nee, niet tegen verkeersongelukken. En dat probleem zou ook aangepakt moeten worden, maar zulk een opmerking, met de bedoeling de discussie dood te slaan is er een van het type kant nog wal.

  • Ger zegt op

   Begin maar eens op het bordje van de gemiddelde Thai te kijken : bijna geen of geen groente, te pittig eten, te ongezonde ingredienten zoals orgaanvlees en meer, te vet, te zoet, te zout, geen vezels, geen zuivel etc. Kortom begin maar bij het begin met voedingsadviezen.

 4. Rudy zegt op

  Ik zie in mijn onmiddellijke omgeving amper gevallen van beroertes wel zo veel te meer kanker gevallen en waaraan de mensen overlijden, vele tussen 45 en 55jaar oud. De Thai eet nu ook niet echt gezond, veel vet, suiker en zeker niet vergeten de chemische troep die de boeren gebruiken in de landbouw, en zeker wanneer het uit China komt….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website