Thailand gaat het commercieel draagmoederschap verbieden. Het ministerie van Social Development and Human Resources heeft een wetsonwerp uit 2004 dat het nooit tot wet heeft gebracht, uit de kast gehaald en bespreekt dat volgende week met de NCPO (junta).  Het wetsontwerp schrijft ook voor aan welke eisen een draagmoeder moet voldoen.

Aanleiding om commercieel draagmoederschap wettelijk te regelen zijn de zaak Gammy en de vondst van negen baby’s (verzorgd door kindermeisjes)  en een zwangere vrouw dinsdag in een condominium in Bangkok. Gammy is de baby met het syndroom van Down, die door de Australische biologische ouders geweigerd zou zijn. Ze namen wel zijn gezonde tweelingzusje mee.

De negen baby’s zouden allemaal van één Japanse man zijn. Hij is inmidddels geïndentificeerd als de 24-jarige Shigeta Mitsutoki. De man gaat regelmatig naar Thailand, de afgelopen twee jaar 65 maal.

De politie bereidt momenteel een inval voor op een ander adres, dat genoemd is door de zwangere vrouw. De politie vermoedt dat er meer kinderbewaarplaatsen voor draagbaby’s zijn.

De kliniek waar de IVF behandeling van Gammy plaatsvond, kreeg dinsdag bezoek van het Department of Health Service Support. Er zijn het afgelopen jaar ruim honderd behandelingen verricht. Zowel de kliniek als de artsen beschikken over de vereiste vergunningen. Naar de twee artsen die de IVF van Gammy hebben verricht, wordt onderzoek gedaan, want zij hebben de regelgeving van de Medical Council of Thailand overtreden. Die staat alleen draagmoederschap bij bloedverwanten toe en in uitzonderingsgevallen vrienden.

De politie heeft nog twee klinieken aan de Ploenchit Road in het vizier. Die zouden niet over de vereiste vergunningen beschikken.

Het wetsontwerp dat thans afgestoft wordt, heet Protection of Children Born as a Result of Assisted Reproductive Technologies. Het is opgesteld in 2004, in 2009 door de Raad van State van advies voorzien en in 2010 door het kabinet goedgekeurd. Sindsdien is er niets mee gebeurd.

Thans is een boreling, ter wereld gebracht door een draagmoeder, het wettig kind van de moeder ongeacht van wie het sperma of eitje afkomstig is. ‘Dat is tegen de genetische verwantschap en leidt soms tot een conflict tussen de draagmoeder en de biologische ouders wie recht op het kind heeft. Met de wet draagmoederschap is dat probleem opgelost’, zegt Rarinthip Sirorat, directeur van het Office of Promotion and Protection of Children, Youth, the Elderly and Vulnarable Groups van het ministerie.

(Bron: Bangkok Post, 8 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website