Het Thaise Deposit Protection Agency (DPA) heeft woensdag aangekondigd dat het vanaf 11 augustus alleen nog maar een bankgarantie biedt voor maximaal 1 miljoen baht per rekeninghouder, in plaats van 5 miljoen baht zoals voorheen.

DPA-directeur Songphol Chevapanyaroj zei dat de nieuwe bankgarantie 82,07 miljoen rekeninghouders bij 35 financiële instellingen zal dekken, wat overeenkomt met 98,03% van alle rekeninghouders in het banksysteem. De deposito’s onder de bescherming van DPA bedragen in totaal 15,28 biljoen baht, een stijging van 2,33% of 347,9 miljard baht vanaf eind 2020.

Hij voegde eraan toe dat er alleen bescherming wordt geboden aan rekeningen in de baht-valuta. Als de vergunning van een financiële instelling wordt ingetrokken, krijgt de rekeninghouder het bedrag binnen 30 dagen terug.

De DPA biedt bescherming aan zowel Thaise als buitenlandse natuurlijke personen en rechtspersonen die rekeningen aanhouden in de Thaise munteenheid bij 35 financiële instellingen. De betrokken instellingen omvatten 18 commerciële banken, 12 buitenlandse banken met filialen in Thailand, twee financieringsmaatschappijen en drie kredietfondsen. Onder de deposito’s vallen onder meer betaalrekeningen, spaarrekeningen, vaste deposito’s, depositokaarten en depositobewijzen.

Bron: www.facebook.com/nbtworld

31 reacties op “Vanaf 11 augustus wordt de Thaise bankgarantie verlaagd van 5 naar 1 miljoen baht”

 1. Lung Lie (BE) zegt op

  Leuk… Wij zijn aan het sparen om een nieuwe woning te bouwen. Met die maatregel zijn we dus genoodzaakt de centen op een Belgische rekening te laten staan en met mondjesmaat over te schrijven naar Thailand wanneer de aannemer betaling wenst. Te gek voor woorden.

  • Jan S zegt op

   Het voordeel is dat de Bath stijgt. Ook miljoenen spreiden over de Kasikornbank, Bangkokbank, Thai militaire bank en nog een paar grote banken. Die vallen echt niet om.

   • Gert zegt op

    Jan, ik weet niet waar je de informatie vandaan haalt dat de Baht stijgt. De Baht is de afgelopen weken aanzienlijk gedevalueerd tov de Euro en de US dollar.

   • Sjaakie zegt op

    Beste Jan, vaak wordt die vergissing gemaakt, feit is dat de Thaise Bath aan het dalen is tov. o.a. van de US $ met als gevolg dat je voor een US $ meer Thai Bath krijgt.
    Om een US $ of Euro te verkrijgen heb je nu meer Thai Bath nodig.

    • Het is geen Bath maar Baht

     • Any zegt op

      Sommige wonen al jaren in Thailand maar de Thaise Baht goed schrijven lukt niet!

   • john zegt op

    Dat gaat dus niet. ! Account per persoon bij 1 bank. Spreiden wordt niet erkend. Althans zo las ik het in de officiële publicatie.

  • Sjaakie zegt op

   ” We “, dus u bent al met 2, dat is dus al 2 mln.garantie, misschien nog een kind(kinderen) die meerderjarig zijn?
   Met nog een extra bank kan die garantie aardig oplopen.

   De overheid is meerdere jaren bezig geweest dit bankgarantiebedrag te verlagen, vooralsnog is dit de laatste verlaging. Deze jaarlijkse verlagingen zijn begonnen ver voor Corona en staan los van economische
   malaise die nog kan komen als gevolg van Corona. Nu komt het de Overheid leuk wel uit dat er verlaagd is, wees blij dat er enige garantie is.

   • TheoB zegt op

    En Baht is บาท geschreven ‘op z’n Engels’. Om recht te doen aan de klank zou het dan ‘op z’n Nederlands’ geschreven moeten worden als Baat.

  • Marcus Goedvolk zegt op

   Nee hoor hoeft helemaal niet je kunt zoveel rekeningen in Thailand openen als je wilt. En niet meer dan 1 mio per rekening houden….ABC’tje noemen we dat in NL

 2. teun zegt op

  Dit heet “voor sorteren” op de grote economische klap, die gaat komen. Er vallen misschien een paar banken om en dan is het handig als deposito-houders de rekening betalen.

  Dus: spreid je geld over meerdere rekeningen en banken is het devies.

  • Ger-Korat zegt op

   Vertel geen onwaarheden, de grote banken presteren beter in de 1e helft van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. En zolang er winsten worden gemaakt en men voorzieningen apart zet voor oninbare vorderingen is er niets aan de hand. Stemmingmakerij gebaseerd op niets heeft niemand wat aan,
   hier de link :
   https://www.bangkokpost.com/business/2152747/banks-prepare-for-an-uncertain-year

   en een link over de het afgelopen jaar:
   https://asia.nikkei.com/Business/Finance/Thai-megabanks-post-lowest-net-profit-in-10-years-due-to-pandemic

   • Marcus Goedvolk zegt op

    Als je dit soort bronnen gelooft en denkt dat zij (BK Post/Nikkei.com) de feiten kennen dan snap jij niks van Thailand.

    Teun heeft nl gelijk dat dit nieuws zeer zorgelijk is. Meeste Thaise Banken hebben giga onr goed portefeuilles beleend of beheerd. De waarde daarvan is enorm aan het duikelen en zal nog verder verdampen door de lockdowns overal.

    Land prijzen dalen keihard in alle toeristische gebieden, grote buitenl bedrijven uit vooral Japan en Z. Korea investeren niet meer in Thailand in nwe fabrieken sinds de coup v 2014 dus lijkt mij al met al dat een correctie in de financiële wereld slechts een kwestie v tijd is.

    Kijk ook naar de THB/Euro die langzaam oploopt evenals de THB/USD dat zijn de tekenen a.d. wand.

 3. rudi zegt op

  Nadat Argenta Belgie melding maakte dat op 4 augustus mijn rekeningen moesten leeg zijn omdat ze rekeningen van uitgeschreven buitenlanders blokkeren heb ik alles over gemaakt naar Thailand . Een deel op Euro rekening . Dit nieuws komt erg ongelegen . En Euro rekeningen zouden helemaal niet gewaarborgd zijn . De enige oplossing is dus rekeningen openen bij meerdere banken . Zoniet zijn we bijna alles kwijt . Ik vrees dat er iets op til is .

 4. Burt zegt op

  Redaktie willen jullie deze zeer belangrijk info plaatsen aub.Vrijdagmiddag naar de Kasikornbank south pattaya road.Wilde wat geld opnemen van mijn spaar rekening.KON NIET WANT ER WAS GEEN GELD MEER IN DAT FILIAAL.Gebeld naar Jomtien:geen geld,gebeld naar central festival helaas gesloten,gebeld naar hoofdkantoor Pattaya klang:geen geld! Als u geld wenst te spreiden over diverse banken zoals vorige inzending stelt,Bedenk dan dat bij faillisiment het saldo wordt opgeteld,en u slechts 1miljoen garantie wordt uitbetaald.Deze info komt rechtstreeks van een employee van de Kasikornbank.Wees op uw hoede!

  • Sjaakie zegt op

   Laat ik dit zeggen, ik vertrouw uw berichtgeving op uw woord, maar het zou prettiger zijn als u had aangegeven om welk bedrag het gaat dat u wilde opnemen, ” wat “geld zegt daar niet zoveel over.
   Als u een groter bedrag, > 1 mln., wilt opnemen heeft een bank daar graag vooraf bericht van.
   Ik zie nog geen enkele reactie verder hier op Thailandblog, wat me verrast als er sprake zou zijn van meerdere niet gelukte bankopnames. Er lijkt geen nood te zijn, een bankrun zit niemand op te wachten.

   • Sjaakie zegt op

    Aansluitend en wat nieuwsgierig, ik zie nog geen enkele reactie verder van Thailandboggers die hetzelfde hebben ervaren als u. Wat jammer dat u niet hebt aangegeven hoe u en uw bank dit probleem hebben opgelost? Alsnog gepoogd een opname te doen bij de ATM’S na overboeking van uw spaarrekenng naar uw savings account? Waren de ATM’s ook leeg? Afgelopen donderdag nam ik moeiteloos bij de Bangkok Bank contant 50.000 Baht op aan de balie en naast mij aan een andere balie ook iemand een bedrag dat zo groot was dat de telautomaat gebruikt werd. Misschien laat u nog wat licht schijnen op de verdere feiten? Het lijkt er op dat dit gelukkig slechts een incident geweest is, alhoewel, 3 Kasikorn banken in Pattaya geen cash beschikbaar en een vierde dicht? Hoe reageerde uw bank verder? Papier op de deur GEEN GELD beschikbaar, geen geldopnamen mogelijk!? Toch bedankt voor de melding.

    • Steven zegt op

     Ik wilde vrijdag 30.000 baht pinnen: lukte niet bij ATM Kasikorn Bank Jomtien (ook 20.000 lukte niet, noch 10.000) en niet bij ATM van SCB in mijn appartementengebouw (10.000 lukte daar wel).

     Zaterdag lukte 30.000 echter wel weer bij ATM Kasikorn. Dus vermoedelijk is er de dagen daarvoor veel gepind of was men iets te laat met bijvullen. Vele jaren eerder ook eens gebeurd. Niets aan de hand.

 5. Han zegt op

  Wat me niet duidelijk is of het per rekeninghouder is of per rekening. Als ik 5 miljoen over 5 banken verdeel die allemaal omvallen krijg ik dan 5 miljoen terug of 1 miljoen?

  • Sjaakie zegt op

   Garantie is per rekeninghouder, 5 mln. over 5 banken verdeeld levert garantie van 5 mln.

 6. Robert zegt op

  Ik zou wel eens willen weten welke banken het meeste risico lopen om om te vallen?

 7. Erik zegt op

  Lees eerst eens wat het agentschap er zelf van schrijft op de website DPA, het agentschap van het Min van Fin in Thailand. Dit is de link: https://www.dpa.or.th/en/articles/view/who-is-protected

  Ik maak er uit op dat de dekking bestaat per rekeninghouder per bank.

  Dus: je hebt 4 ton bij de Kasikorn in Bangkok, 4 ton bij de Kasikorn in Chiang Mai en 4 ton bij de Kasikorn in Ubon R; de dekking is max 1 miljoen.

  Maar heb je het gespreid over meerdere banken in Thailand dan heb je per bank een miljoen. Althans, dat lees ik er uit. De dekking geldt niet voor iedere rekeninghouder en er zijn voorwaarden omtrent de soort valuta.

  En anders bel je hun infolijn: 1158. Laat dat iemand doe die perfect Thais spreekt dan krijg je geen misverstanden. En laat ons dat svp dan weten a.s. maandag.

 8. Jos M zegt op

  Dit is slecht nieuws voor de mensen die zoveel op hun bankrekening hebben staan.
  Maar voor de mensen zoals ik die maandelijks hun pensioen overmaken waarschijnlijk goed nieuws.
  De Euro/Baht verhouding zal hierdoor beter worden, denk ik .
  Maar ik heb geen glazen bol …

  • ruud zegt op

   Open extra bankrekeningen bij verschillende banken – niet andere kantoren van dezelfde bank.
   Volgens mij geldt die 1 miljoen per bank.

 9. janbeute zegt op

  Het grootste probleem is dat Thaise banken hebben naar mijn mening, is dat ze zich rijker rekenen dan ze daadwerkelijk zijn.
  Waarom, omdat ze veel onroerendgoed op hun naam hebben staan uit niet en nooit aftekunnen lossen leningen ed.
  Waarvan zij nog steeds denken dat de waarde van dit alles nog steeds is van een tijdperk waarbij de bomen tot aan de hemel groeien.
  Neem maar als voorbeeld het verlenen van kredieten aan Thais die weer huizen condoos en shopping buildings gaan bouwen waarbij nooit ooit eens een gegadigde koper,eens zal komen opdagen.
  Ik zie het dagelijks om mij heen gebeuren.
  Veel van die vastgoed projecten staan al voor vele jaaaren leeg en toch bouwt men weer een nieuwe daarnaast tegen beter weten in.
  Hoe gaat het alweer via de vele Thaise bank commercials Home for Cash – Car for Cash.
  Net zo ener financieele crisis als in het verleden was in de USA is nou aan het komen in Thailand.
  Ik zie Thaise mensen in mijn direkte omgeving rijden in mega pickup trucks dure bikes met alles der op en der an.
  Waarbij Janneman zich maar een grote armoedzaaier voelt tussen al dit show geweld op de parkeerplaats bij de Big C – lotus en al die andere bij velen hier bekende shoppingmalls, met zijn 16 jaar oude tweedeurs Mitsch Strada.
  Maar Janneman heeft geen slapeloze nachten en wacht rustig af tot de financiele Thaise droom weer uiteenspat net als bij de aanvang van de Asia crisis in de jaren 70.

  Jan Beute.

  • Arthur zegt op

   “Maar Janneman heeft geen slapeloze nachten en wacht rustig af tot de financiele Thaise droom weer uiteenspat net als bij de aanvang van de Asia crisis in de jaren 70.”

   Juist Jan, ik ben er zeker van dat de Thaise economie een serieuze klap zal krijgen, dit zal trouwens niet lang meer duren! De waarde van de THB is de laatste weken al fel gedaald, daar zie ik nog geen einde aan komen. Mijn voorspelling: Euro/THB … 42.00 tegen einde van het jaar.

 10. louvada zegt op

  Gelijk ook waar je komt, er staan een pak huizen, villa’s en gronden te koop, een pak bouwwerken zelfs onafgewerkt ik ga hier niet meer detail geven even rondkijken zegt genoeg. Eigendom aangeslagen door de bank wegens niet aflossen van de lening? Ze staan daar te verwilderen het onkruid overwoekert alles en de bank doet niks? Slecht bestuur bij de bank ? Hoe kun je dat verantwoorden? Niet moeilijk dat sommige banken hun waarborg terugdraaien en eventueel over kop zullen gaan. Wat doen ze met die bouwwerken dat ze niet verkopen of verkocht krijgen? Nog bovenop bij de dealers die 2de hands auto’s verkopen wordt de keuze groter en groter ook al leningen die niet meer afbetaald worden ? Wie niet snapt wat hier gaande is dient een tekeningetje voorgelegd? Toen de THB 33 stond hebben tal van financiële instellingen vreemde valuta op gekocht, thans kunnen ze die verkopen en een pak valutawinst nemen maar hoe groot waren intussen de schulden ???? Is er een crisis op komst, ik wil geen onrust zaaien maar een goed gevoel heb ik niet.
  Louis

  • Ger-Korat zegt op

   Kijk even bij de grootste bank van Thailand, Bangkok Bank; ik zie niets van valuta-aankopen en volgens mij mogen ze dat niet doen want
   vreemde valuta’s vallen onder beheer van de Nationale Bank.
   Daarnaast steeg het bezit aan niet verkocht onroerend goed van 9,7 miljard naar 10,3 miljard baht; dit is geen verlies maar zijn de bezittingen en blijkbaar is er geen noodzaak die ten gelden te maken en bijvoorbeeld onder de marktprijs te verkopen.

   Hierbij de lnk met cijfers van de Bangkok Bank, kijk ondermeer op Financial Highlights :Based III en je krijgt een download met meer details.

   Misschien moeten we in de reacties terug naar het begin en realiseren dat de discussies en besluiten over verlaging
   van de depositograntie al in 2016 en 2017 is geweest, ten tijd dat de economie van Thailand normaal draaide.

   • Ger-Korat zegt op

    Hierbij nog de link
    https://www.bangkokbank.com/en/Investor-Relations/Financial-Information

 11. Ger-Korat zegt op

  De grote banken presteren beter in de 1e helft van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Zolang er winsten worden gemaakt en men voorzieningen apart zet voor oninbare vorderingen is er niets aan de hand en hoeft je je geen zorgen te maken over je deposito’s. Spreid je tegoeden over verschillende banken, neem de 4 grootste Thaise banken, en dan heb je al een geruststelling. Stemmingmakerij gebaseerd op niets heeft niemand wat aan, de zwakkere baht is juist gunstig voor de export, 3/4 van de economie drijft daarom.
  hier de link :
  https://www.bangkokpost.com/business/2152747/banks-prepare-for-an-uncertain-year

  en een link over de het afgelopen jaar:
  https://asia.nikkei.com/Business/Finance/Thai-megabanks-post-lowest-net-profit-in-10-years-due-to-pandemic

 12. dirk zegt op

  Bij paniek gaat iedereen goud kopen en dan gaat de waarde omhoog.
  Mensen die verwachten dat hun bank gaat vallen moet dat gewoon omzetten in goud.
  Uw geld wordt meer waard en Noi kan lekker pronken op de markt. Win-win situatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website