(Anupong457 / Shutterstock.com)

De vaccinatiecampagne in Bangkok verloopt niet soepel. Sommige Thai moeten uren wachten op de vaccinatie en in een priklocatie in het winkelcentrum Bang Khae, dat gisteren een bezoek kreeg van minister Anutin (volksgezondheid), waren slechts 500 doses beschikbaar terwijl er capaciteit is voor drieduizend personen per dag.

De minister had daarvoor geen verklaring, volgens hem waren er vorige week twee miljoen doses aan Bangkok verstrekt voor de campagne die maandag begon.

Dat de situatie in Thailand erg verschilt blijkt wel uit de kritiek die gouverneur Jirakiat Phumsawat van Kanchanaburi kreeg. In het district Sangkhla Buri zijn maar tien personen ingeënt. Volgens hem waren zij de enigen die zich hadden geregistreerd op de Mor Prom app. Er is voldoende voorraad want de provincie heeft 7.500 doses ontvangen. Die zijn gegaan naar al degenen in de dertien districten die de app hebben gebruikt om zich te registreren.

Twijfels over productiecapaciteit van Siam Bioscience

De Maleisische minister Khairy Jamaluddin (Wetenschap) denkt dat leveringen van AstraZeneca Covid-19-vaccins die in Thailand zijn vervaardigd, vertraging zullen oplopen. Hoe lang de leveringen worden vertraagd, zei hij niet. Ook andere landen In Zuidoost-Azië melden vertragingen met leveranties door Siam Bioscience, dat het vaccin in licentie maakt voor AstraZeneca.

AstraZeneca heeft tot dusver 1,8 miljoen doses geproduceerde doses voor Thailand en zei vorige week dat er in juni nog meer op komst zijn, maar leveringen aan andere Zuidoost-Aziatische landen zouden pas in juli beginnen.

Siam Bioscience reageerde woensdag niet op een verzoek om commentaar.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Vaccinatie in Bangkok gaat met horten en stoten”

 1. Eric zegt op

  “Siam Bioscience reageerde woensdag niet op een verzoek om commentaar”.

  (Helaas!) krijgen mensen (ikzelf incluis) gewoon gelijk. Ik schreef het vaker: de Thaise regering heeft VEEL te lang gewacht met het veiligstellen van vaccins waar de hele wereld om vecht.

  Ik las deze zin in bovenstaand artikel: “Twijfels over productiecapaciteit van Siam Bioscience” en wist niet of ik moest lachen of janken. Dit zat er zo aan te komen… een blinde kon het zien.

  Daar waar de EU biljoenen vaccins in kocht Thailand hopeloos gefaald (iets met alle eieren in 1 mandje leggen). We hebben het hier niet of de (mislukte) organisatie van de OS of een WK of EK voetbal he. Ongeacht of de maatregelen om deze “pandemie” de kop in te drukken terecht zin of niet: de economische gevolgen zijn voor heel veel Thai desastreus te noemen, je mag dan op z’n minst verwachten dat de Thaise machtshebbers ALLES op alles zetten om die vaccins veilig te stellen. Dit hebben ze niet gedaan.

  Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, Sputnik V: too little, too late. Bovendien blijkt nu de organisatie tekort te komen en heeft de Thaise overheid dus niet weten te voorkomen dat de gemiddelde Thai het nut van vaccinatie niet ziet (“In het district Sangkhla Buri zijn maar tien personen ingeënt. Volgens hem waren zij de enigen die zich hadden geregistreerd op de Mor Prom app”).

  Het land Thailand kreeg alle gelegenheid om contracten met vaccin makers af te sluiten (november 2020: Mexico sluit een contract voor 34.4 miljoen Pfizer vaccins… zij wel).

  M.i. heeft Thailand zichzelf in slaap laten sussen en gedacht de dans wel te ontspringen.

  • Henk zegt op

   Thailand heeft begin dit jaar aanvankelijk geprobeerd om via het Covax-programma van de VN/WHO gratis aan vaccins re geraken. Is niet gelukt: Thailand werd niet erkend als armzalig land. Kan ook niet, want heeft een supra-rijke bovenlaag. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2063771/govt-goes-cool-on-joining-vaccine-pact (Bangkok Post dd 7 feb jl)
   Vervolgens is door Siam Bioscience een deal gemaakt met Astra Zeneca voor de produktie van minstens 60 doses voor Thailand alleen al. Deze maand zou een levering van 10 miljoen doses plaatsvinden. Zie eerdere berichten op Thailandblog over de vaccinatie-planning in/van Thailand. Let wel: planning betekent in Thailand woorden, geen daden. Zou elke prik geplaatst mogen worden voor bv 150 baht per stuk en voor farang voor het 10-voudige, dan was er wel voldoende efficiënte voorbereiding hebben plaatsgevonden. Maar de bovenlaag gaat echt niet voor het gewone volk vaccinatieprogramma’s financieren.

  • Peter Dekkers zegt op

   Alle landen hebben wel te maken gehad met aanloop problemen Maar dit in Thailand is zo herkenbaar..In alle jaren dat ik in Thailand kom (en dat zijn er al heel wat ) heb ik me vaak verbaasd over de manier waarop iets word georganiseerd en /of het ontbreken van de logica ervan.Dat is typisch Thais en hoort bij het Thai zijn.Iets anders kan ik er niet van maken.
   Vaak word de dans idd ontsprongen en lacht men de volgende dag weer.Waar maakt die gekke farang zich zo druk over ?
   Maar dat zal deze keer toch niet zo makkelijk gaan.De gevolgen zijn al enorm en zullen nog wel toenemen vrees ik.Hoop op een snelle herstart vwb het toerisme gaat op deze manier nog veel langer duren.Ik hoop dat ze zich kunnen herpakken en er iets van leren.
   Maar eerlijk gezegd denk ik van niet.Zonde want de economische gevolgen zullen idd met name voor de gewone man enorm zijn.Er word een dure prijs betaald voor de Thai way of Life.

 2. Steven zegt op

  “biljoenen vaccins”….
  Je bedoelt miljarden. Is veel gemaakte fout.

  Engels: billion = miljard in NLs = 1000 miljoen (1 met 9 nullen)
  Engels: trillion = biljoen in NLs = 1000 miljard (1 met 12 nullen)

 3. DirkJan zegt op

  Er wordt veel te negatief geoordeeld over de situatie in Thailand. De communicatie is niet optimaal omdat iedereen die over zichzelf denkt iets van statuur te hebben over elkaar heen buitelen met tegenstrijdige berichten, maar bij on in België was en is het niet anders. Kijk ook naar de vaccinatiecijfers: in België zijn er per gisteren iets minder dan 5,4 miljoen gezet, waarvan de helft helemaal klaar. België begon in januari jl al met prikken, dus is ruim 5 maanden bezig. Thailand/Bangkok heeft in 5 weken bijna 5,5 miljoen doses in bovenarmen weggezet, waarvan bijna 1,5 miljoen volledig. Maw, het gaat zo slecht nog niet.

  • chris zegt op

   Belgie heeft 11,5 miljoen inwoners, Thailand 69 miljoen…….

  • WimThai zegt op

   Beste DirkJan. Bij een tempo van 5,5 miljoen prikken duurt het 50 weken om 55 prikken te zetten. Om 55 miljoen (van de 70 miljoen Thais te vermeerderen met een paar miljoen niet-Thaise inwoners) volledig (2 prikken) te vaccineren heb je dus 100 weken (afgerond 2 jaar) nodig. Ik vind dat niet echt acceptabel hoor. WimThai


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website