De ramp in Uttaradit heeft aan drie mensen het leven gekost; zes personen worden nog vermist. Zestig huizen in de drie dorpen Ban Huay Dua, Ban Ton Khanoon en Ban Huay Kom zijn vernield door water- en modderstromen en ontwortelde bomen vanaf de bergen.

De dorpen zijn volledig afgesneden van de buitenwereld: vier wegen zijn weggespoeld, zes bruggen zijn vernield, de elektriciteit is uitgevallen en communicatie is niet mogelijk.

Voorafgaand aan haar vertrek naar Brunei beloofde premier Yingluck dat de regering alle mogelijk hulp zal bieden. Ze uitte haar zorg over de situatie in de provincie en zei te geloven dat ontbossing de belangrijkste oorzaak was van de ramp. Ze beloofde ook een langetermijn oplossing voor het voorkomen van afvloeiing vanaf de bergen.

Minister Krissana Seehalak, die gisteren overstroomde gebieden bezocht, zegt dat hij de regering om een extra budget van 150 miljoen baht heeft gevraagd om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

In twee ziekenhuizen in Uttaradit worden 57 patiënten behandeld voor stress en griepachtige symptomen.

Het waterpeil Chao Praya rivier stijgt gestaag door water vanuit het Noorden. De Royal Irrigation Department gaat het water omleiden naar rijstvelden in Ayutthaya. Circa 300.000 rai boerenland dat al onder water staat, wordt gebruikt om Bangkok droog te houden.

[Noot van de auteur: Wat opvallend ontbreekt in dit bericht is informatie over de hulpoperaties. Het enige zinnetje daarover luidt: ‘Full-scale relief efforts are expected to be deployed.’ En gemeld wordt dat Abhisit een team leidt dat hulpgoederen gaat uitdalen. Controleren wat er gebeurt en daarover berichten is bij uitstek een taak van de media als ‘waakhond van de democratie’. Misschien lezen we er morgen iets over.]

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Getroffen dorpen in Uttaradit afgesneden van buitenwereld”

 1. Je wordt er bijna cynisch van. Ieder jaar is het raak in Thailand en structureel veranderd er weinig tot niets. Zolang Bangkok maar niet overstroomt; de rest van het land is kennelijk minder belangrijk. Het lijkt overigens wel alsof de overstromingen dit jaar eerder zijn begonnen.

  • Thailandganger zegt op

   Weet je waar ik cynisch van word, als ik weer een telefoontje krijg dat de oogst mislukt is door de vele regenval en we weer weer geconfronteerd worden met de gevolgen van die vele regenval.

   • @ Ja, ik begrijp wat je bedoeld. Gelukkig ligt ‘the farn’ van mijn vriendin wat hoger en het dorp ook. Als het huis (het mag geen naam hebben) van de familie wegspoelt ben je helemaal in de aap gelogeerd.

    • Thailandganger zegt op

     We hebben vandaag even gebeld en kregen meteen te horen dat het al weer dagen aan een stuk aan het regenen was en dat de rijst compleet onder water stond. We houden ons hart dus vast. En het is verdorie elke keer als het net spannend wordt of je wel of geen inkomen hebt dat die regen om de hoek komt kijken. Gelukkig hoeven we ons voor het huis (nog) geen zorgen te maken. Als dat er ook nog bij komt……

     en vanuit de regering hulp? wanneer? als het te laat is? zelfs dan niet. Ben echt benieuwd wat de nieuwe regering aan dit soort problemen gaat doen.

     • Khun Coos zegt op

      Ik heb met mijn vriendin uit Khorat dagelijks contact. Het regent daar onafgebroken en ze vrezen daar zelfs voor vergelijkbare wateroverlast en overstromingen zoals die zich vorig jaar ook voltrokken hebben. Voor best wel balen omdat ik begin oktober daar naartoe ga.
      Ondanks dat haar (ouderlijk) huis op palen staat is het, net als vorig jaar, best wel weer spannend of ze het dit keer ook gaan redden

      • Ghostwriter zegt op

       Mijn familie woont schuin naar het oosten 70km boven Khorat en de dochter in Khorat. We horen niks anders dan regen regen regen. Hebben net weer gebeld en er zit weer een dag regen erop. Triest diep triest. Als dit twee jaar achter elkaar gebeurd dan gaat die regio nog compleet failliet.

  • dick van der lugt zegt op

   Inderdaad eerder begonnen als gevolg van de de tropische storm Haima in juni en Nok-ten in juli.

 2. Chang Noi zegt op

  Inderdaad ik zag Appie op de TV live in het rampgebied terwijl Puppy lekker naar Brunei vloog. En zolang Bangkok maar droog blijft en er buiten Bangkok genoeg is om te kunnen uitbuiten zal het Bangkok een zorg zijn wat er buiten Bangkok gebeurt. En als er dan iets fout gaat dan komt wordt er een delegatie gestuurd die een aalmoes komt geven en de mensen liggen die in het stof (of modder) uit dankbaarheid. Want die aalmoes (al is het 150 miljoen Thai baht) is nog steeds goedkoper als structurele oplossingen.

  Oeps …. ik geloof dat ik te lang hier woon.

  Chang Noi

  • cor verhoef zegt op

   @Chang Noi,

   Inderdaad, het overtollige water wordt de rijstvelden rondom Ayutthaya-die toch al veel te nat zijn- ingeloodst, zodat Bangkok droge voeten houdt. Weerzinwekkend.
   Ik woon in BKK aan een klong en ben er dus bij gebaat dat dit gebeurd, maar dit soort praktijken is typerend voor de boevenbendes die hier gewoonlijk de macht hebben. Het opofferen van “the little people” ten gunste van ‘the big people”.

 3. Massart Sven zegt op

  Heb vandaag nog op het Thaise nieuws gezien en vertaald gekregen dat het nog enkele dagen kan duren tot de regen stopt.Ik hoop het beste voor iedereen in de getroffen gebieden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website