De WHO noemt de uitbraak van het coronavirus nu officieel een pandemie. De WHO wil hiermee de ernst van de situatie bedrukken en waarschuwt landen nogmaals om verregaande maatregelen te nemen om het virus te stoppen.

Bij een pandemie geldt dat mogelijk 20 tot 60 procent van de wereldbevolking in korte tijd besmet raakt. Daarvan wordt, afhankelijk van het virus, de helft ziek worden en 1 tot 2 procent komt te overlijden.

Deskundigen waarschuwen dan ook dat we het coronavirus niet moeten onderschatten of vergelijken met een gewone griep. Bij het coronavirus hebben veel mensen specifieke zorg nodig zoals beademing op een intensive care. Dat kan al snel leiden tot capaciteitsproblemen. In veel landen en ook hier in het Westen is die capaciteit er niet. Daarom wordt er nu vooral ingezet op vertraging en het voorkomen van verspreiding.

De wereld heeft al eerder te maken gehad met pandemieën:

 • Spaanse griep (1918-1920), naar schatting 20 tot 100 miljoen doden.
 • Aziatische griep (1957), naar schatting 1 miljoen doden.
 • Hongkong griep (1968), naar schatting 700.000 doden.
 • Mexicaanse griep (2009-2010), 13.763 doden.
 • Covid-19 (2020), tot 11 maart 4373 doden

Aantal besmettingen in Thailand loopt op

In Thailand is het aantal geregistreerde besmettingen opgelopen naar 70. Overigens is dit niet het werkelijke cijfer van het aantal besmettingen, maar alleen de uitkomst van de daadwerkelijk geteste personen. Het werkelijk aantal besmettingen zal in de duizenden lopen, omdat personen met milde klachten zich niet laten testen.

Ook in Nederland waar de teller op ruim 500 patiënten staat is het werkelijk aantal besmettingen veel hoger omdat de autoriteiten er voor hebben gekozen om niet iedereen met klachten te testen, dit vanwege te weinig beschikbare testkits en capaciteit. Dat roept vraagtekens op omdat de autoriteiten eerder beweerde goed voorbereid te zijn op een eventuele uitbraak in Nederland.

Overig nieuws over het Coronavirus

 • Thai Airways International schorst tijdelijk alle vluchten naar en van Italië in reactie op het regeringsbesluit het land stil te leggen. De vluchten naar en van Milaan vervallen van vrijdag tot 30 maart, de vluchten van en naar Rome van zondag tot 29 maart. Reizigers kunnen hun ticket kosteloos wijzigen en hun vertrek uitstellen tot 15 december.
 • Thailand heeft gisteren de visa on arrival regeling voor 18 landen geschrapt alsmede de visa exemption voor reizigers uit Zuid Korea, Italië en Hong Kong.
 • Maandag maakte de Civil Aviation Authority of Thailand bekend dat reizigers uit zes landen bij vertrek een medisch certificaat dienen te overleggen dat ze virusvrij zijn.
 • Reizigers uit China, Iran, Italië en Zuid Korea worden verplicht op te geven op welke locatie zij 14 dagen in zelf-quarantaine gaan. Zodat overheidsfunctionarissen hen kunnen bezoeken. Wanneer ze dit nalaten krijgen ze in eerste instantie een boete van 20.000 baht en riskeren een gevangenisstraf van 1 jaar.
 • Het ministerie van werkgelegenheid waarschuwt Thaise arbeidsmigranten die illegaal in Zuid Korea hebben gewerkt en nu terugkeren, dat ze zich moten melden voor quarantaine. Als ze dat niet doen worden ze op een zwarte lijst geplaatst en krijgen nooit meer toestemming voor werk in het buitenland. Volgens minister Chatu van werkgelegenheid houden sommige Thai die terugkeren, zich niet aan de meldingsplicht.
 • De Iraanse autoriteiten melden donderdag dat in één dag tijd 1.075 personen positief zijn getest op het coronavirus. Het totale aantal besmettingen in het land stijgt daarmee naar 10.075. Ook het dodental is opgelopen: van 354 naar 429.
 • De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat al het verkeer vanuit heel Europa vanaf vrijdag middernacht zal worden geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus, met uitzondering van verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het inreisverbod geldt voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. Trump is van mening dat Europa te weinig doet om de verspreiding in te dammen. In de Verenigde Staten waren tot en met donderdag 1.118 mensen besmet met het virus en zijn 36 mensen overleden aan de gevolgen ervan.
 • In een verklaring heeft de EU laten weten teleurgesteld te zijn over de eenzijdige beslissing van de VS om een inreisverbod voor Europese landen in te stellen. Het besluit is zonder overleg met de Europese Commissie genomen door president Trump.
 • In Cuba is het virus voor het eerst vastgesteld bij drie Italianen die maandag naar het land waren afgereisd, aldus de Cubaanse staatsomroep.
 • In China lijkt de virusuitbraak over zijn hoogtepunt heen. Er zijn woensdag vijftien nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zijn elf mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal besmettingen in China komt daarmee op 80.793 en het aantal mensen dat overleden is door het coronavirus komt op 3.169.
 • De aandelenbeurzen zijn vandaag weer hard onderuit gegaan, meer dan drie jaar koerswinst is verloren gegaan.
No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website