(Cat Box / Shutterstock.com)

In Thailand staat het aantal besmettingen met het coronavirus (Covid-19) op 40 en dat is vreemd genoeg erg laag voor een land met zoveel Aziatische toeristen. In Nederland is inmiddels een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een ondernemer van 56 jaar uit Loon op Zand.

De man heeft zichzelf gemeld bij het ziekenhuis na een bezoek aan de regio rond Milaan, het Noord-Italiaanse Lombardije. De man is twee keer positief getest op het virus. De GGD onderzoekt waar de Nederlander de afgelopen dagen is geweest en met wie hij contact heeft gehad. Mogelijk heeft hij de afgelopen dagen carnaval gevierd in Tilburg en Loon op Zand.

Op vrijwel elk continent is er in middels sprake sprake van meerdere besmettingen. Volgens de WHO is het aantal patiënten “zorgwekkend”, het virus heeft de potentie heeft om een pandemie te worden. In China loopt het aantal nieuwe besmettingen per dag juist terug. Begin februari kwamen er duizenden patiënten per dag bij, donderdag waren dat er nog zo’n 327: het kleinste aantal sinds 23 januari.

Nieuws-update over het Coronavirus

 • Drie patiënten in Thailand die waren besmet met het coronavirus, zijn volledig hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis: een Chinese man van 63, een Chinese vrouw van 33 en een Thaise man van 43. Het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 27. Het totaal aantal infecties bedraagt nog steeds 40, er worden nog 13 patiënten behandeld.
 • In Trang ontstond lichte paniek toen een Chinese zakenman met koorts woensdagavond het ziekenhuis uit wandelde. Na een zoektocht werd hij in het gezelschap van twee vrienden gevonden. Alle drie zijn in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet zijn met Covid-19.
 • De VS heeft zijn reiswaarschuwing voor Zuid-Korea verhoogd omdat het aantal gevallen er is toegenomen naar 1.595. Tevens bevestigt de VS een eerste patiënt met een onbekende herkomst van de besmetting.
 • Nieuwe infecties zijn vastgesteld in meerdere landen, van Pakistan tot Brazilië. Saoedi-Arabië heeft religieuze bezoeken stopgezet, waaronder naar Mekka en Medina. Japan heeft alle scholen gevraagd vanaf 2 maart de deuren te sluiten. Verder is in Litouwen, Wit-Rusland en Nigeria de eerste besmetting vastgesteld.
 • Rusland sluit vanaf zondag vrijwel de gehele grens voor bezoekers uit Iran, waar al 270 coronabesmettingen zijn vastgesteld. Iraniërs kunnen alleen het land nog in via een speciaal checkpoint op de Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou. Gisteravond werden dezelfde maatregelen al aangekondigd voor bezoekers uit Zuid-Korea, het land dat na China de meeste coronapatiënten heeft. Rusland telt vooralsnog slechts twee patiënten.
 • Twee ziekenhuizen in Noord-Frankrijk hebben bijna 200 medewerkers naar huis gestuurd. Zij moeten uit voorzorg twee weken thuis in quarantaine blijven. In het ziekenhuis van Creil verbleef de 60-jarige coronapatiënt die deze week overleed en bij wie pas op het laatste moment het virus werd vastgesteld. In het ziekenhuis van Compiègne verbleef een 55-jarige patiënt, die er nu ernstig aan toe is.
 • In tegenstelling tot andere sportevenementen gaat de MotoGP in Buriram volgende maand door. Minister Anutin van volksgezondheid beschouwt de race als een goede gelegenheid de toeristensector een handje te helpen. De Grand Prix wordt van 20 tot en met 24 maart verreden op het Chang International Circuit.
 • Thaise parlementsleden zijn bezorgd over een mogelijke overdracht van het Covid-19 virus doordat een collega van Palang Pracharath, die op 18 februari was teruggekeerd uit Japan, later koorts kreeg. Woensdagavond is ze getest op het virus, maar ze bleek niet besmet.
 • Het ministerie van volksgezondheid en het personeel van het Siriraj ziekenhuis vraagt aan de bevolking om eerlijk te zijn over een bezoek aan risicolanden. Een ouder echtpaar verzweeg dat ze waren teruggekeerd van een trip naar Japan. Met als gevolg sluiting van een school, bezocht door hun kleinzoon, mogelijke besmetting van medische staf, mogelijke besmetting van leraren en leerlingen van de school en allen die contact hebben gehad met het echtpaar en screening van de bemanning en passagiers van de retourvlucht uit Japan.
 • De Mahidol universiteit heeft een verklaring uitgegeven waarin geruchten worden tegengesproken over een besmetting op de universiteit. Een verdachte patiënt is negatief getest op het virus. De universiteit heeft nog geen verbod uitgevaardigd op reizen naar het buitenland, maar adviseert studenten en docenten wel reizen naar een risicogebied uit te stellen.
 • Thaise particuliere scholen die regelmatig reizen naar het buitenland organiseren, moeten zich strikt houden aan de gezondheidsrichtlijnen om zo verspreiding van het virus te voorkomen.
 • De Praharuthai school in Don Muang gaat 14 dagen dicht. De leraren en leerlingen van de school waarin de kleinzoon van het besmette echtpaar zit, is gevraagd in zelf-quarantaine te gaan.
 • Een particuliere school in Rayong gaat vandaag dicht om ontsmet te worden. Naar verluidt zou een leerling die teruggekeerd is van een reis naar Japan, ziek zijn geworden. De directeur zegt dat de leerling negatief getest is, maar toch thuis blijft.
 • Zuid-Korea en Israël hebben de Thaise regering gevraagd voorlopig geen gastarbeiders te sturen zolang de coranacrisis voortduurt.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

25 reacties op “Update Coronavirus (15): Eerste besmetting in Nederland”

 1. Onno zegt op

  Inmiddels is een 2e besmetting opgedoken: een vrouw uit Diemen die in Lombardije is geweest. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweede-coronabesmetting-in-nederland-vrouw-in-diemen-zit-thuis-in-quarantaine~b5510762/

  • l.lagemaat zegt op

   Volgens het Parool ook nog een persoon in Tilburg, 3e besmetting.

   Grensactiviteiten worden afgelast evenals de uitgestelde carnavalsviering vanwege de vorige storm in Ned.

 2. John Chiang rai zegt op

  Ik heb betreffende, of de getallen nu juist of niet juist zijn,toch wel mijn ernstige twijfel.
  Gisteren hoorde je plotseling dat er in Lampang weer 22 besmettingen bij gekomen waren,terwijl het aantal besmette personen waar Thailand graag mee in de openbaarheid treed,niet of haast niet gestegen is.
  Ik denk dat de bekendgeving van het juiste aantal helemaal niet in de zin past van de Thaise regering, die het land zoveel mogelijk geen schade will toevoegen in o.a het toerisme.
  Allemaal een verplicht doekje voor de mond,zodat men de hele wereld door deze beelden graag overtuigen wil,dat Thailand alles onder controle heeft en niemand iets te vrezen heeft.
  Iemand die dit Virus probeert klein te praten met de woorden,dat bij een normale griep meer mensen sterven dan bij het Coronavirus,die heeft hoewel zover nu nog bekend is, betreffend het aantal doden zeker gelijk.
  Alleen als de werkelijke deskundigen niet met veel slimmer zouden rekenen,dan had zelfs China iets vrijer over dit Virus kunnen spreken,zeker geen hele steden van de buitenwereld afgesloten,laat staan in 2 weken tijd 2 grote Hospitals uit de grond gestampt,waar men binnen een paar weken ca 1000 medewerkers en Doktoren voor gemobiliseerd heeft.
  Allemaal dingen,die samen met veel andere maatregelen in de wereld,zeker de indruk geven dat het hier om beduidend meer gaat als een normale griep.

 3. Sjaak zegt op

  Ik ben 25 februari aangekomen op Savarna Bumi Airport.. GEEN ENKELE CONTROLE, weinig kapjes. Geen desinfectie vloeistof bij de handscan !! Neem dus zelf iets mee om de vingerscan te desinfecteren. Geen wonder dat er weinig corona besmettingen gemeld worden, iedereen, ook chinese reizigers, lopen gewoon door. Ook op andere plaatsen op het vliegveld, niets kunnen ontdekken voor controle van temperatuur….
  Zorg dus maar goed voor jezelf met alles wat mogelijk is. Niets onnodig aanraken, veel handen wassen met zeep of gel, mondkapjes niet aan de buitenkant aanraken en alleen mondkapjes klasse FFP3, die houden iets meer tegen. In Pattaya niets van te merken, weinig chinezen. Veel vakantie plezier.

  • RonnyLatYa zegt op

   En hoe was de controle op Schiphol tegenover die van Suvarnabhumi ?

   • Sjaak zegt op

    Bij vertrek uit NL geen controle bij het instappen. NL had toen nog geen besmettingen.. Vliegtuig KLM, was laatste 3 weken niet in Azië geweest, heb ik gecontroleerd. Verder, Bangkok Bumi airport is midden in het centrum van de corona, veel chinezen op airport, Dus zeker zijn kapjes zinvol, maar dan voor diegene die het virus hebben, besmetten bij hoesten de andere niet..
    Op schiphol hoef je niet met je hand op de scanplaat, daar dus geen infectie mogelijk.

    • RonnyLatYa zegt op

     Het is toch niet omdat er nog geen besmetting werd vastgesteld dat je niet moet gaan controleren, want elk vliegveld ter wereld ligt volgens mij in het midden van de coronazone. Het is maar wie in het vliegtuig zit en toekomt/vertrekt op die luchthaven. Niet zozeer of dat vliegtuig in Azië is geweest of niet. En moest dat wel het geval geweest zijn, had je dan een ander vliegtuig gevraagd ?
     Ik denk niet dat Chinezen geweigerd worden in Nederland. Diegene die in Thailand toekomen zijn mogen vertrekken uit China, en kunnen dus evengoed in Nederland toekomen als in Thailand. En ironisch genoeg zijn de besmettingen in Nederland niet van Chinezen afkomstig dacht ik.

     Ik zie dus niet in waarom Bangkok alle maatregelen moet nemen en pakweg Schiphol niet. Ook bij vertrekkende passagiers . Als je over dat controlepunt spreekt, dan moet dat gebeuren in elke luchthaven in elk land. Of er nu al besmettingen zijn vastgesteld of niet.

  • Onno zegt op

   Mondkapjes werken niet. Sluiten niet goed af. Materiaal is vaak vocht-doorlatend. Je dient meerdere keren daags de kapjes te wisselen. Als je zegt dat klasse FFP3 iets meer tegen houdt, dan betekent dit dat zij dus niet 100% beschermen. In het coronaduidingsprogramma gisteravond NPO1 werd het mondkapje inderdaad afgedaan als niet werkend. Er dreigt een tekort voor zorg- en hulpverleners die wel echt enige bescherming nodig hebben. Mondkapjes dragen in omgevingen zonder besmetting is zonder meer onzinnig.

   • Sjaak zegt op

    Als mondkapjes gedragen worden door personen die al besmet zijn, is de kans groter als ze hoesten dat het niet ver wordt verspreid…. Voor jezelf is 10% beter als niets, mits klasse FFP3,

  • De Inquisiteur zegt op

   Nogmaals.
   Wat wil U dan? Dat ongeveer alles wat men kan/moet aanraken in Thailand ontsmet? Of zou U wel tevreden zijn wanneer je na de handscan er ontsmettingsmiddel beschikbaar is?
   Draagt nu iedereen in Europa mondkapjes?
   Dit is toch onzin.

   • Sjaak zegt op

    Ik heb het alleen over het vliegveld in Bangkok, de broeihaard van het virus. Ik schreef ook, in Pattaya is er niets van te merken.

    • Sjaak P zegt op

     Beste Sjaak, wat een onzin plaats je hier. De luchthaven van Bangkok is een verhoogd risico door dat het een regio hub is en er besmette reizigers kunnen arriveren.
     Ook zal men op geen enkele luchthaven je met een thermometer opwachten. Risico vluchten laat je scannen met een thermische camera die je naast de beveilgings camera hangt.
     Verder ben je dus in Nederland op een vliegtuig gestapt zonder ook maar 1 voorzorgs maatregel.
     Geen ontsmettings middelen of mondkapjes mee genomen?
     Moet Thailand daar voor zorgen? Ik denk dat je zelf een risico neemt door te beweren dat Pattaya veilig is. hoe weet jij dat? Geen mens op straat te zien daar?
     Stop nou eens met zulke onzin, gebruik je verstand en zorg zelf voor je persoonlijke beschermings middelen. En voor de rest een prittige tijd gewenst in Pattaya.

  • Wayan zegt op

   Geen enkele control op vliegvelden ? Is niet waar.
   Controle wordt wel degelijk uitgevoerd met cameras , al merk je dat misschien niet

   https://www.tatnews.org/2020/02/thailand-declares-covid-19-a-dangerous-contagious-disease-what-it-means-to-tourists/

   Dan ook nog de control in MRT stations
   https://www.tatnews.org/2020/02/airport-rail-link-and-mrt-step-up-covid-19-control-measures/

 4. Sjaak S zegt op

  Dit bericht was ook op Facebook te lezen… ik heb daar mijn gedachten bij gezet:

  Even rekenen… Thailand heeft 69 miljoen inwoners. 37 bekende gevallen van corona. Dus op 1 miljoen inwoners 37 gedeeld door 69 = 0,54. Nederland heeft 17,4 miljoen inwoners. Dus hier 1 gedeeld door 17,4 = 0,06. Dus heeft statistisch gezien Thailand ongeveer 10 keer zoveel gevallen.
  Het zijn verdwijnend kleine getallen in Nederland als ook in Thailand. Als je bedenkt dat het sterftecijfer op 2% ligt, is de kans om eraan te sterven nog eens bij beide landen 50 keer geringer. Reken maar zelf door…

  • ruud zegt op

   Statistiek is misschien leuk, maar het enige wat van belang is bij een ziekte is, of je er ZELF door wordt getroffen. (of je familie, vrienden…..)

   • Sjaak S zegt op

    Ik weet het. Statistisch gezien is de kans dat je op weg naar een luchthaven bij een auto ongeluk om het leven komt vele malen hoger is dan dat jou wat tijdens die vlucht overkomt. En toch hebben meer mensen angst in een vliegtuig dan op een veel gevaarlijkere rit.

    • Sjaak zegt op

     Sorry, maar geen zinnig antwoord. De luchthaven Bangkok is het centrum van Azië met heel veel Chinezen en ander Aziaten, dus daar is het meeste gevaar, zeker de handscan, zo simpel te cleanen. Hier in Pattaya niets van te merken.

  • Sjaak S zegt op

   Ik zat net nog eens naar een paar cijfers te kijken. Dagelijks krijgen in Thailand ongeveer 1400 mensen te maken met voedselvergiftiging. Er komen gemiddeld maandelijks 200 mensen om in het verkeer. Moet ik me zorgen om corona maken? Dan lees eens de volgende pagina: https://bk.asia-city.com/city-living/news/31-ways-to-die-bangkok

 5. HansB zegt op

  Voor wie geinteresseerd is,
  Op http://www.worldometers.info/coronavirus is heel veel te lezen over corona, er zijn gegevens per land, per leeftijdsgroep en heel veel meer. De site wordt dagelijks updated.
  Ook staat er uitgebreide uitleg hoe de mortaliteit bepaald wordt en hoe moeilijk dat is. 3% lijkt nu voor corona het meest waarschijnlijk. Bij influenza is dat afhankelijk van het type meestal 0.2-0,5% dus ongeveer 10x zo laag.
  De besmettelijkheid van corona wordt op 3.8 geschat, die van influenza rond de 1.3.

 6. De Inquisiteur zegt op

  Zo. Dat is vervelend.
  Ben eens benieuwd of de overheid/regering nu ook zo zwaar verkettert gaat worden als de Thaise.

  • chris zegt op

   Ik denk het niet.
   Als ministers in Nederland zeggen dat het niet meer is dan een gewone griep, dat mondkapjes bescherming biden tegen het virus, dat buitenlanders die geen mondkapje willen dragen het land uit worden gezet en dat we gewoon op warm weer moeten wachten omdat het virus daar niet tegen kan, worden die nog dezelfde dag ontslagen.

 7. TJ Chiang Mai zegt op

  De Nederlandse man in kwestie woont in Loon op Zand, vlakbij Tilburg. Hij heeft zichzelf aangemeld in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en ligt geisoleerd. BNR nieuws vanmiddag 14.00 uur (28-2-2020): de man heeft slechts een milde vorm van het virus onder de leden en mag spoedig naar huis (wel nog thuis in quarantaine).

 8. Chander zegt op

  Waarom er een lichte paniek is uitgebroken onder het ziekenhuispersoneel van het AMC?
  Omdat de besmette vrouw uit Diemen een AMC medewerkster is. Dus heel dicht bij huis.

  Blijf maar bagatelliseren.

 9. jan zegt op

  Nog 3 weken en dan lopen wij op BKK en reizen en genieten van Thailand.
  Wij zijn nuchtere Hollanders die niet alles geloven wat de media ons voorschotelt. Je zou er bijna bang van worden. Wij gebruiken ons nuchtere verstand en houden ons aan “in onze ogen” normale persoonlijke hygiëne. Wij doen hier in Nederland al jaren de deur van het toilet in een horeca gelegenheid open, door te “schoppen” of middels een stukje papier. Door nuchter te denken en alle panische mensen te negeren, het nieuws met een grote korrel zout te nemen, kom je een heel eind.

 10. Annet zegt op

  Reis nu 10 dagen door Thailand.
  Bij aankomst in BKK vroeg men of ik pas in China was geweest, net als op Schiphol, verder geen extra acties.
  Op Don Muang AirPort liep bijna iedereen met kapjes, niet de juiste preventie volgens de WHO.
  Elders weinig van gemerkt.
  Alleen bij de Ferry vandaag kregen we temperatuur scan.

  Wij zorgen voor hygiëne en maken onze handen vaker schoon met ‘wassen zonder zeep’
  Ga vooral genieten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website