Prayut’s bondgenoot legerleider Apirat Kongsompong zwaait volgende maand af (feelphoto / Shutterstock.com)

Gisteren is de National Security Council onder leiding van premier Prayut bijeengekomen voor topoverleg met het leger en veiligheidsdiensten. Prayut vreest dat het aantal demonstraties en de onrust zal toenemen als volgende maand de huidige legertop vervangen zal worden. 

In september gaan in iedere geval twee groepen studenten en activisten demonstreren: de Free People Group en studenten van de Thammasat universiteit. De Free People heeft nog geen datum vrijgegeven. De studenten van de Thammasat universiteit organiseren een grote demonstratie op 19 september op de Tha Prachan campus.

Beide groepen hebben dezelfde eisen:

 1. ontbinding van het Huis van Afgevaardigden;
 2. wijziging van de grondwet;
 3. beëindiging van intimidatie van critici.

De Thammasat studenten gaan nog wat verder en eisen ook herziening van de machtspositie van de monarchie.

Legertop zwaait af

Prayut maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat iemand de situatie gaat misbruiken om de demonstranten op te zetten tegen de autoriteiten, de kans is dan aanwezig dat het leger gaat ingrijpen als de situatie uit de hand loopt. Daarnaast wil Prayut weten hoe loyaal de nieuwe legerleiding is aan de regering. Opperbevelhebber Narongphan, die vertrekkend legercommandant Apirat opvolgt, schijnt geen nauwe banden te hebben met Prayut. Een reden voor Prayut om zijn assistent voor die post voor te dragen, maar dat is mislukt. Daarom is het onduidelijk of de nieuwe legerleiders in Thailand, de huidige regering zullen steunen. Kortom het gaat nog spannend worden.

De huidige onrust heeft er al voor gezorgd dat de koerswaarde van baht ten opzichte van de euro gedaald is.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Topoverleg premier Prayut met politie en leger vanwege vrees voor politieke onrust”

 1. Eric zegt op

  Niet vergeten in 1976 dacht ik werden er studenten vermoord door het leger, ze zullen indien nodig weer toeslaan om de beweging te stoppen. Het is raar dat de oppositie partijen zich niet aansluiten bij de beweging. Er mag toch ook niet vergeten worden dat +_7 milj mensen hun job en welvaart hebben verloren door het niet degelijk aanpakken van de economie. En die hebben niets meer te verliezen en zouden zich kunnen aansluiten bij de beweging.
  Misschien komt het niet zover en krijgen we een nieuwe coup, blijkt dat er heelwat beweegt in het leger en dat prayuth zijn pionnen aan het kwijtspelen is.

  • Erik zegt op

   Eric, ik denk van niet dat het leger gaat moorden. Er is nu een veel actievere opperbevelhebber met de titel van maarschalk al woont die niet altijd feitelijk in het land. Maar net als in 1976 kun je ‘mannetjes’ inschakelen die met een hoop geld en een sloot drank het volk opjutten.

   Maar dat er wat broeit is wel duidelijk.

 2. Christiaan zegt op

  Inderdaad hoop ik niet op een herhaling van 1976 og 1991. Maar ik denk niet, dat de huidige regering dat kan maken in al het gedoe om het corona virus.en de toch al grote ontevredenheid bij de massa, die hun inkomsten zien dalen en de prijzen zien stijgen.

 3. Johnny BG zegt op

  Het valt mij op dat Bangkok Post door sommige mensen op dit blog gezien wordt als schoothondje maar dat ze vaak wel de bron van een onderwerp zijn maar dat terzijde.
  Wat er in dit verhaal wel duidelijk naar voren komt is dat de macht bij het leger ligt en niet bij het parlement.
  De belangrijkste vraag voor mij is hoe de verhoudingen tussen Narongphan en mister X is?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website