‘TM30 een schot in je eigen voet’

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Opinie
Tags: ,
1 augustus 2019

In Bangkok Post verscheen gisteren een opiniestuk over het inmiddels beruchte TM30 formulier. De schrijver van het artikel noemt het formulier ‘een schot in de eigen voet’.

Volgens hem lijkt het er op dat het reanimeren van deze verouderde regel vooral als doel heeft het leven van buitenlanders en Thais zo moeilijk mogelijk te maken. De TM30 regel bestaat al 40 jaar maar werd nooit strikt nageleefd. Echter op 25 maart van dit jaar vond het immigratiebureau het noodzakelijk deze regel nieuw leven in te blazen. De verordening, artikel 37 van de Immigration Act van 1979, zou de nationale veiligheid moeten bevorderen. Gezien de toenemende risico’s van terrorisme en gevallen waarbij buitenlandse criminelen langdurig in het land verblijven, vraagt dit om een harder optreden aldus het immigratiebureau.

Terrorisme en criminaliteit zijn natuurlijk zaken waarover je zorgen moet maken, maar als je kijkt naar TM 30 zullen vooral Thaise huisbazen, buitenlandse gepensioneerden, buitenlanders getrouwd met Thais en buitenlanders die legaal in Thailand werken worden getroffen door de maatregel. En dat zijn niet de groepen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Vooral de administratieve rompslomp is een doorn in het oog van de gebruikers van het TM 30 formulier. En day in een tijd van digitalisering. Vorige week verklaarde waarnemend immigratiechef Pol Lt Sompong Chingduang dat het TM30-proces strikt zou worden opgelegd, maar dat het gemakkelijk online of via een app kon worden gedaan. Helaas lijken noch de app, noch de website goed te werken.

Expats moeten nu steeds een nieuw TM30-formulier binnen 24 uur indienen, zelfs als ze een nacht wegblijven van een gerapporteerde woning, inclusief een verblijf in het ziekenhuis. Deze strenge eis heeft ertoe geleid dat veel expats zijn gestopt met reizen door het land.

Het is en blijft de vraag of je de ‘bad guys’ buiten de deur kan houden met een TM-30 formuliertje.

Bron: Bangkok Post – www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1721595/tm30-a-shot-in-the-foot

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “‘TM30 een schot in je eigen voet’”

 1. Geertg zegt op

  Het valt m.i. wel mee met de papier molen. Ik woon hier nu 4 jaar en heb me 2 keer moeten registreren dmv TM30 formulier.De eerste keer omdat ik verhuisde naar Thailand en de 2 keer voor een verhuizing binnen Thailand.
  Hier in Buriram hoeft de hier wonende expat zich niet opnieuw te registreren als hij binnen Thailand reist. Kom je terug uit het buitenland wordt je geregistreerd bij de grens, pascontrole.
  Bij mijn terugkomst juit Nederland wilde ik mij netjes melden maar werd vriendelijk weggestuurd met de woorden ” wij wten waar je woont en bij de 90 dagen melding wordt dit nogmaals bevestigd.”

  Tot op heden geen enkel probleem ondervonden.

  • RonnyLatYa zegt op

   Je ziet wat gele sokken als resultaat hebben he….

  • Maryse zegt op

   Idem dito in Pattaya Jomtien vorige jaar in juni. Bij terugkomst uit Europa melde ik mij de volgende dag bij Immigration waar zei toen mij vertelde dat het niet meer hoeft. Geen probleem ondervonden bij de daaropvolgende 90 dagen meldingen. Ben daarna in oktober naar Europa weer gegaan, geen probleem gehad met Immigration. Bij terugkomst geen melding gedaan. Dit jaar in mei rees ik weer naar Europa, geen probleem. Het valt dus mee.

 2. teun zegt op

  Ik heb ook zo’n TM 30 vodje in mij paspoort. Ik moet me dus melden als ik weer terug van weggeweest ben. Het punt is natuurlijk, dat HH Authoriteiten/Immigration nog nooit heeft gecontroleerd in de afgelopen ruim 10 jaar of ik wel woon/verblijf op het al die tijd door mij opgegeven adres. Dus hoe weet men dan of ik ben weggeweest? Zeker als ik binnen Thailand blijf.
  Ik kan niet geloven, dat als ik een trip onderneem vanuit Chiangmai naar bijvoorbeeld Pattaya, daar enkele nachten in een hotel verblijf en de hoteleigenaar mijn aanwezigheid daar meldt, dat men (Immigration) dan na 24 uur weet dat ik mij niet weer in Chiangmai heb gemeld.

  Het is net als met dat formulier, dat ca 2-3 jaar geleden opeens verscheen waarin je steeds bij je 90 dagen melding o.a. moest aangeven waar je woonde, welke auto je reed en waar je meestal uithing. Dat formulier is na enkele maanden weer van het toneel verdwenen.

  Ik verwacht een gelijk scenario voor TM 30. Het is namelijk gebaseerd op het achteraf vaststellen waar je geweest bent (althans in welk hotel je verbleef), maar niet duidelijk wordt wat je daar deed.
  Ingrijpen op eventuele acties van terroristen etc wordt met dit formulier niet mogelijk, want het kwaad is dan allang geschied. Zelfs als de terrorist in kwestie keurig binnen 24 uur na terugkomst een stempel laat zetten op z’n TM 30 formulier.

  Het formulier creeert een schijn-veiligheid. En een hoop werk voor ambtenaren, hotels etc. En ergernis bij buitenlanders.

 3. Harry Romijn zegt op

  Met dank voor de link naar de Engelse versie, kunnen mijn Thaise relaties het ook lezen.
  Zelf sinds 1994 importeur van tropische levensmiddelen, m.n. Thaise. Dus een redelijke lijst van bekenden opgedaan, m.n. in fabrieken door het land. Als ik die nu bezoeken wil, ben ik wel een halve dag per adres bezig met dat TM 30 document.
  Ik blijf voortaan wel in Vietnam.

 4. Facttester zegt op

  Voordat ik afgelopen week van BKK naar A’dam vloog ben ik voor alle zekerheid bij Immigration in Jomtien gaan vragen op de betreffende afd. of ik bij terugkeer in Thailand op HETZELFDE ADRES toch een TM30 formulier moet (laten) invullen. Het antwoord van de betreffende vrouwelijke ambtenaar was: “Jazeker, dat is verplicht. Maar uw huisbaas hoeft dat niet per se zelf te dien hoor, u mag het ook zélf komen doen, maar wel binnen 3 dagen.”
  Deze week kwam ik weer terug uit NL en ging braaf toch maar binnen de vereiste 24 uur mezelf melden bij de balie direct bij binnenkomst. Ik vertelde dat ik een TM30 formulier nodig had om me bij het betreffende loket te gaan melden vanwege terugkeer in Thailand. Maar omdat ik op precies hetzelfde adres terugkwam hoefde ik die melding niet doen!!! Ik protesteerde en vertelde dat de wet wel degelijk een TM30 melding voorschrijft. Maar de balie dames volhardden in hun bewering dat een hernieuwde melding op hetzelfde adres echt niet nodig was en ik werd weggestuurd, kreeg zelfs het formulier niet!!
  Blijkbaar hebben deze 2 afdelingen van hetzelfde Immigration kantoor verschillende opvattingen over de wet. Zoals dat schijnbaar in heel Thailand gebruikelijk is! Eigenlijk is dat schande. De linker hand weet niet wat de rechter hand doet…

  3 dagen later was ik weer bij Immigration Jomtien, nu om mijn ‘Retirement visa’ voor 1 jaar te verlengen en gelukkig ondervond ik geen problemen. Ook deze afd. had blijkbaar geen probleem dat ik geen nieuw TM30 formulier had ingeleverd na terugkeer in Thailand.
  Wat een willekeur, wat een zooitje. Wat een onzinnige wet en wat een belabberde uitvoering ervan!

  • Erik zegt op

   Je kunt het TM30 formulier downloaden en uitprinten. Dan zit je nooit vast.

  • wim zegt op

   Ja dat was ook mijn ervaring in Samui. Ik vroeg of het iedere keer moest. Antwoord: ‘nee hoor veel te veel papier, niet nodig je adres hetzelfde is’.

 5. Han zegt op

  Belachelijke regeling. Criminelen en illegalen worden hier niet mee gespot. Snap soms e ht niet hoe die thai denken.

  • Jacques zegt op

   Op zich is meten weten. Als je registreert en er ook wat mee doet is het zinnig, anders alleen maar tijdrovend en voor betrokkenen irritant zeker als je er ver voor moet reizen. Criminaliteitsbestrijding is een noodzakelijk kwaad geworden met zoveel gestoorden op de wereld, iets waarmee we zullen moeten dealen, of we dit nu leuk vinden of niet. Beter zou het zijn om het koren van het kaf te gaan scheiden zodat niet de goeden onder de kwaden gaan lijden. Bij binnenkomst van Thailand moet uitvoeriger paspoortcheck plaatsvinden om gezochte criminelen gelijk aan te kunnen houden. De vingerafdrukken kunnen zeker behulpzaam zijn. Ik weet van twee Duitse outlow motorclub gang members die gewoon op hun paspoort Thailand in reisden en die op de opsporingslijst stonden en dus niet werden gepakt. Controle dus zeker niet waterdicht. De vraag is waar die info naar toe gaat en er is een tweede controle nodig bij de lokale politie. Geef gelijk een ontbieding mee waarop men dient te verschijnen op straffe van uitblijven. De politie dient zich af te vragen, welke nieuwelingen heb ik in mijn gebied en daar moet onderzoek naar gedaan worden. Hoeveel gezochte buitenlanders zijn er niet in Thailand en die kan je dus deels op deze manier aanpakken. Ik weet wel dat er veel meer illegaal binnen komen die het nodige te verbergen hebben en die vind je zo niet. Daar zijn andere methoden voor nodig. Kortom een scala van mogelijkheden om de crimineel (terrorist) te traceren. Voor de langverblijver die telkens op het zelfde adres te vinden is en door de onderzoek toets is gekomen kan dan dit gedoe achterwege blijven.

 6. John Chiang rai zegt op

  Iemand die internationaal gezocht wordt,omdat hij/zij crimineel of een andere bedreiging voor Thailand betekent, zal bij een goede paspoort controle op de Airport reeds door de mand vallen.
  Diegenen die het geluk gehad hebben dat ze daar niet opgevallen zijn,duiken onder en zullen heus niet dit geluk nogmaals op de proef stellen door het afgeven van een TM 30 formulier.
  De meeste Terror die in het zuiden plaats vindt,wordt zeker niet verricht van personen die zich binnen 24 uur eerst keurig met een TM30 aanmelden.

 7. Jos zegt op

  Goedemiddag

  Even een vraag : als Toerist met een O visum van 90 dagen ben je dan ook verplicht ( of degene waar je verblijft bv gewoon bij Thaise familie ) het zelf of hun het
  door te geven ?

  bvd Jos

  • Erik zegt op

   Ja!

  • Singtoo zegt op

   Ja iedere NIET THai staatsburger dient volgens de wet gemeld teworden.
   Juist van kort verblijvende willen ze vaak eerder een TM30 report.
   Maar zoals je leest is de uitvoering nog al variabel.

 8. Jochen Schmitz zegt op

  Dit probleem wordt niet opgelost door de huidige Immigratie. Daarvoor heb je deskundige nodig die weten wat fout is. De huidige Immigratie laat alleen maar dagelijks zien dat ze weer enige buitenlanders hebben opgespoord die in overtreding zijn. Dit is goed en die mensen behoren ook niet hier te zijn. Het probleem is dat de Immigratie geen onderscheid weet te maken tussen de goede hier wonende buitenlanders en de criminele.
  Ik woon hier al 25 jaar en heb in het verleden nooit mij moeten melden elke 90 dagen en heb ook nooit mij moeten melden indien ik een vriend in een andere provincie ging bezoeken. Nu moet ik dit wel. En bij terugkomst moet ik mij opnieuw melden bij de Immigratie waar ik geregistreerd sta. Dit is belachelijk. Ik ben het met de schrijvers eens dat je hiermede de criminele niet zal vinden.
  Nog een opmerking tot Factteste. Indien je Thailand verlaat en ook bij terugkomst moet je niet melden bij de Immigratie van je woonverblijf. Bij terugkomst worden jouw gegevens opnieuw vast gelegd op de airport en geld je meldingsplicht van 90 dagen nadien.
  Het gaat hier om hetgeen ik reeds heb genoemd om buitenlanders die even hun vrienden willen gaan bezoeken of indien je op vakantie gaat je opnieuw elke keer moet melden bij de Immigratie in je woonplaats. Dit heb ik nooit moeten doen reizende meer dan 1 miljoen km door Thailand. Nu blijf ik thuis.

 9. wil zegt op

  Hier is Samui precies hetzelfde.
  Ik hoorde van alle kanten dat je je moest melden via 30 formulier dus ik denk nou dat ga ik deze keer
  ook maar eens doen.
  Op de motor 18 km heen en natuurlijk weer terug en 2 uur in de rij gestaan en wat denkt U
  Ik werd weggestuurd met de mededeling dat ze wisten waar ik woonde.

 10. janbeute zegt op

  Iedereen maakt zich heden ten dage zich behoorlijk druk over die TM30.
  Men kan er snachts niet meer van slapen zo lijkt het, paniek en angst regeert.
  Maar wat ik mij weer afvraag hoe kunnen ze dat in hemelsnaam, dit alles bij de Immi allemaal gaan kontroleren.
  Ik zie die hele Immigratie procedures niks anders als een grote papieren molen.
  In al die 15 Jaren dat ik hier woon en bij al die jaarlijkse visa verlengingen en inmiddels ontelbare 90 dagen meldingen heb ik nog nooit een ambtenaar gezien om ook maar iets bij mij thuis te komen kontroleren.
  Ze mogen komen hoor ze zijn van harte welkom.
  Wie kontroleert of er iemand van A naar B en een weekje later weer terug gaat, je zou alleen al een gigantisch Immigratie apparaat met duizenden extra medewerkers nodig hebben om dit allemaal te kunnen controleren.
  Als ik alleen al zie hoe de lokale gendarmerie in mijn eigen omgeving functioneerd moet ik al lachen.
  Ik woon nu al weer meer dan 3 jaar in ons nieuwe huis aan de overkant van de weg waar onze vorige nu verhuurde woning nog steeds staat, toen ik een half jaar geleden een nieuw geel huisboek wou aanvragen op ons nieuwe adres toen heb ik pas mijn TM28 ingevuld .
  Alleen daar ik door het Amphur naar de immigratie moest voor een of ander document.
  Simpel daar ik er nooit aan gedacht heb, heb wel andere dingen dagelijks aan mijn hoofd.
  Ik maak mij niet zo druk om al die veranderingen, de soep wordt nooit zo heet opgedient als hij wordt gegeten.
  Vaak komen ze er zelf naar een poos al achter dat het totaal zo niet functioneerd of functioneren kan en wordt alles weer terug gedraait.
  Overigens allen nog sterkte toegewenst en een gezonde nachtrust.

  Jan Beute.

 11. Wim van Beveren zegt op

  Wat is immigration in Thailand, een stelletje boeren. Zou het niet zo moeten zijn dat op een kantoor als dit op zijn minst de helft engels zou moeten spreken, Nee dus.
  Ook dit is een van de redenen dat ik dit kloteland zo spoedig mogelijk wil verlaten.
  Een van de 150 redenen.

  • Bert zegt op

   Of de falang moet maar inburgeren, en Thais leren.
   Is in Europa toch ook gewenst.

   • theoS zegt op

    Je bent in de war met een verblijfs vergunning. Als tourist hoef je niet in te burgeren. Is ook zo in Europa.

 12. Chris van het dorpje zegt op

  Nou , dan laat ik in toekomst mijn vrouw inchecken met haar ID – kaart
  in het hotel en ook betalen .
  Dan 5 minuten later kom ik binnen en we gaan naar haar kamer .
  Probleem opgelost !

 13. teun zegt op

  Nu kennelijk niet alle Immigration kantoren consekwent zijn in het toepassen van het TM 30 formulier (argument: “niet nodig want we weten waar u woont”) is de eventuele doeltreffendheid helemaal onderuit gezaagd.
  Mijn vermoeden, dat – ook al zou het door alle Immigration kantoren worden gehandhaafd – er al sprake is van een totaal ongeschikt middel voor het beoogde doel, wordt nog verder gestaafd. En dus zal vroeg of laat dit formulier als zinloos worden afgevoerd. Hier duurt dat alleen wat langer, maar dat heeft te maken met prestige van degene, die het formulier weer nieuw leven probeert in te blazen.

 14. Rebel4Ever zegt op

  Als je het hele jaar de deur niet uitkomt is het geen probleem, maar wel als je om de week van je ene eigen woning naar de andere eigen verkast en dan weer terug. Dat is viermaal melden per maand, waarvan tweemaal naar Chaeng Wattana (35 km van centrum Bangkok). Een maand geleden mijn Extension of Stay voor een jaar verlengd. Werd niet afgehandeld want moest eerst langs loket B; vier uur wachten. Kreeg een boete van 800 Baht omdat mijn woning niet geregistreerd was. Ik heb nota bene al 12 jaar een geel boekje op mijn naam en meld dat adres elke 90 dagen.

  Er is voor het afschaffen van het TM30 gedoe een actie gaande te vinden onder:

  reform-thai-immigration.com

  Of de Thaise autoriteiten hiervoor gevoelig zullen zijn, betwijfel ik. Zal wel beschouwd worden als inmenging in interne zaken. Wat wel kan helpen is als alle EU ambassades zich eens gezamenlijk uiten in een petitie. Niet alleen voor TM30, maar ook dat een Extension of Stay jaarlijks moet worden verlengd. Waarom niet per 3 jaar voor degenen die hier al heel lang (zeg 7 jaar) probleemloos wonen; te verlengen naar 5 jaar voor personen die meer dan 10 jaar in Thailand verblijven. En 90 dagen melding, moet dat dan nog?

  Ambassadeur; doe uw best!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website