Gisteren zijn bij de controversiële Tijger tempel, de Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno in Kanchanaburi, met veel moeite drie tijgers weggehaald. De Tiger Temple, op zo’n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bangkok, wordt gerund door monniken. Toeristen kunnen er selfies nemen met de beesten en tijgerwelpjes de fles geven.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), dat alle 137 tijgers wil verhuizen naar een opvangcentra, kreeg gisteren geen toegang tot het terrein. Pas nadat een rechter een huiszoekingsbevel had getekend, kon men het terrein op.

De monniken en medewerkers van de tempel bleven de actie tegenwerken. Zo voerde ze de tijgers omdat het dan gevaarlijk is voor de beesten om ze verdoven. Ook lieten ze tijgers los in een omheinde ruimte. Hierdoor konden er slechts drie tijgers in beslag worden genomen. Voor de verhuizing van de wilde dieren was een week uitgetrokken, die gaat nu langer duren. De planning is om 20 dieren per dag te vervoeren naar hun nieuwe onderkomen.

Adjunct directeur-generaal van de DNP dreigt de tempel te laten vervolgen wegens overtreding van de Wildlife Conservation and Protection Act (1992) wanneer ze de verhuizing tegenhoudt. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van vier jaar en/of een boete van 40.000 baht.

De tempel is erg omstreden omdat ze verdacht wordt van illegale handel en het illegaal fokken van beschermde dieren. Bezoekers hebben de indruk dat de dieren gedrogeerd worden. Maar de tempel ontkent dat.

De tempel is begonnen met de aanleg van een dierentuin, waarvoor toestemming is verleend door de DNP. Actievoerders zijn naar de bestuursrechter gestapt. Ze willen dat deze vergunning wordt ingetrokken omdat ze bang zijn dat de tempel op deze manier door kan gaan met haar illegale activiteiten.

(Op de foto: Een toerist maakt tegen flinke betaling een ommetje met een tijger in de Tijgertempel)

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Eerste drie tijgers weggehaald bij Tiger Temple”

 1. Christina zegt op

  Vanmorgen las Ik in de krant dat het entree 100,00 euro was no way. Ze horen in de natuur thuis.
  Net zoals slangen shows en krokodillen.

  • jacqueline zegt op

   Net als : dolfijnen , robben , paarden , olifanten , papagaaien , parkietjes , kanaries , konijnen , ratten , hamsters ,duiven , alles wat in een terrarium en aquarium leeft , eigenlijk alle dieren behalve de huishond en de huiskat ,of misschien zouden die ook liever net als de Thaise straathonden gewoon loslopen ?
   En wat als de entree geen 100 euro was ?
   Ik ben tegen kapitalen verdienen onder het mom van wij zijn goede monniken , maar tijgers en al de andere dieren die in gevangenschap zijn geboren daar zou je best naar mogen gaan kijken en als je durft mee op de foto .
   Ik moet nog zien dat de tijgers die daar weggehaald worden , een beter leven tegemoet gaan
   Jacqueline

 2. Hedy zegt op

  Was door ooit een keer geweest met een vriendin en wij hadden er helemaal geen goed gevoel bij. Het leek inderdaad alsof die tijgers gedrogeerd waren, want ze waren zo mak als een lammetje en je kon er van alles mee doen. Dit is echt niet meer natuurlijk.

 3. jochem zegt op

  Jammer dat ze in het wild ook niet echt veilig zijn 🙁

 4. paul van tol zegt op

  ja ik ben er ook in getrapt,ze krijgen alleen gekookt kippen vlees,en hebben nooit bloed gezien of geproeft,wat naief was ik..toch vooral de eerste keer was een sensatie en ontroering met zo roof dier.,dit is nog maar het begin,kiippen,buffels,krokodillen,vogels enz.dat moet ook aangepakt worden.

 5. Rudi zegt op

  Dat hele tijgergedoe is gewoon platte commerce en de toeristen die dat nog een beetje in stand houden zijn geen knip voor de neus waard. Die tijgers horen thuis in de natuur en niet in die opgefokte circustent.
  Met of zonder heilige monniken.

 6. Martin zegt op

  Niet alleen gewone mensen kunnen het. Ook kranten lusten er wel pap van. Liegen bedoel ik, of liever gezegd niet (helemaal) de waarheid spreken of schrijven. De waarheid geweld aan doen, een bericht een beetje verdraaien en zo meer.

  Gelukkig zijn we vorig jaar naar de Tijgertempel geweest, voordat die gesloten zou worden. Mijn Thaise partner mocht zelf bepalen wat hij zou geven (฿20) en ik moest er zeshonderd Baht voor neertellen. Een groot bedrag voor de Thai, maar weinig als je ziet hoeveel dieren ze ervan moeten onderhouden.

  Voor dat geld mag je op gepaste afstand naar deze prachtige dieren kijken en even van wat dichterbij om wat foto’s te maken voor het nageslacht of wie er dan ook maar geinteresseerd in zou kunnen zijn. Er lopen hele bossen vrijwilligers rond van alle uithoeken van de wereld, die de toeristen te woord staan en zorgen dat alles netjes verloopt.

  Naar ik begrepen heb, is deze tijgerhouderij ontstaan doordat er rondzwervende jonge tijgers waren gevonden en naar de tempel zijn gebracht. Verder zitten er beesten in met de meest uiteenlopende kwalen en ziektes.
  Zoals steeds wordt beweerd op Thailandblog, zouden wilde dieren beter af zijn in de natuur. Dat klopt alleen voor gezonde dieren die altijd al in het wild geleefd hebben en misschien voor een enkele kittens die onder goede begeleiding teruggeplaatst kunnen worden. Zeker niet voor de volwassen exemplaren.

  Waarom de dierenbescherming wereldwijd er zo’n ophef over maakt weet ik niet en kan ik ook niet goed begrijpen. Overal ter wereld bestaan instituten die dieren opvangen en ze een relatief goed leven bezorgen. Recentelijk nog bij een olifantenopvang geweest. Daar hoor je nooit over dat ze teruggeplaatst moeten worden in de natuur. En terecht, maar dat geldt ook voor allerlei andere dieren, die zelfstandig in de natuur niet zouden overleven.

  Dus plan nog een bezoek aan de Tijgertempel als je toch naar de brug over de Kwai-rivier gaat kijken en vorm zelf een mening door met heel veel mensen daar in gesprek te gaan. Een goede ervaring.

  • Ger zegt op

   Commerciële uitbuiting van dieren is verkeerd. Begint al met het feit dat het een tempel is en monniken zijn, die zouden al niet om geld dienen te vragen. En om nu te zeggen dat het voor de verzorging is : ja voor de verzorging van de tempel en betrokkenen. In de natuur kosten dieren ook geen geld, accepteer als je een dier verzorgd dat het geld kost.

   In plaats van begrip te hebben voor de opvang : loop een tijdje mee en kijk hoe men dieren traint: tijgers worden kalmerende middelen gegeven en olifanten worden gecontroleerd met een vlijmscherpe haak van jongsaf aan. Kortom in plaats van een bezoekje van een uur ervaar het een langere tijd en vorm je dan een oordeel.
   Kortzichtig mening als je denkt dat de opvang van tijgers op deze manier en misbruik van andere dieren goed is.
   Las dat een monnik van de tempel grond op eigen naam heeft staat in Duitsland, tegen de regels van de monniken en reden om hem te verwijderen uit de orde Daarnaast horen dieren in de natuur, indien mogelijk.

   En dat het gotspe van de vrijwilligers : 555 , Buitenlanders die flink mogen betalen om als vrijwilliger te werken. Het is gewoon een baan maar in plaats van inkomen betaald men een inkomen aan de tempel.
   Deze schande komt veel voor in Thailand om de buitenlanders te plukken en er een financieel voordeel uit te halen.
   Het heeft niets met gratis diensten en kunsten aan te bieden , maar je biedt iets aan en betaald er ook nog voor. Hoe verkeerd !!!

  • Nicole zegt op

   Deze dieren worden echter niet goed verzorgd. Gedrogeerd, mishandeld en doorgefokt. Noem je dat goed behandelen. Als jij met een WILDE tijger op de foto kan en het beest ook nog aaien, dan klopt er iets niet. wij zijn er zelf ook 2 keer geweest. De eerste keer nog in de oude tempel. Toen ging het nog enigszins, maar de tweede keer, kon je supergoed merken dat er iets niet klopte
   Je moet echt wel naief zijn om te denken dat het daar allemaal OK is

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Goed dat hier eindelijk een einde aan komt. Die tijgers liggen daar de hele dag platgespoten omdat toeristen zonodig weer op/ met het dier een foto willen maken. Uitbuiting van deze prachtige dieren. Ik vind olifantje rijden precies hetzelfde, als het dan een keer fout gaat loopt iedereen te zeuren. Ja een tijger is geen dier om half op te liggen en een olifant heeft ook zijn kuren. Dat is het probleem van massatoerisme. Ik ben blij dat de tijgers een beter (minder stoned) leven krijgen.

 8. Eric zegt op

  Laat eerst de mensen die er geweest zijn over oordelen ( ik ben daar in ieder geval geweest ) , en ja het is commercieel opgezet maar let wel er wordt ook goed voor de dieren gezorgd er is genoeg ruimte voor de dieren om rond te lopen . Wat betreft die zogenaamde verdovingen na de foto sessie worden de dieren “los” gemaakt van de veiligheidsketting waarna de tijgers speels met elkaar gaan spelen hier is niets van verdoving te merken als ze van rotsen springen in de waterval om met de begeleiders te gaan spelen.Ik kan me voorstellen dat er in diverse dierentuinen niet goed met dieren omgegaan wordt wat ik zeker betreur hiervan heb ik in de tijgerthempel niets van gezien, vergeet niet dat de tijgers de overmacht hebben in hun territorium en de mens maar een ondergeschikte is. Jammer dat in deze situatie de tijgerthempel vergeleken wordt met de echte foute dierentuinen die zeker gesloten moeten worden. De vraag is of de tijgers in deze situatie wel degelijk een betere plek zullen krijgen dan dat ze voorheen hadden. Gegroet een echte thailandblog liefhebber die meerdere jaren in Thailand verblijft.

 9. Peter zegt op

  Tijgers vallen onder het CITES verdrag, welke is gevestigd in Zwitserland. Thailand heeft dit verdrag ook ondertekend. Hier zal dus wel internationale druk op uitgeoefend zijn om dit te stoppen. Enkele jaren geleden was er in Thailand nog een ander soort opvang met beschermde dieren welke ook grotendeels is leeggehaald. Hier was zelf een Nederlander bij betrokken. In Nederland hebben we ook een paar opvang stichtingen welke ook niet helemaal van de zuiverste water zijn zoals stichting aap en een vogelopvang in het zuiden van het land, welke failliet is gegaan. Hier werden dieren ook illegaal verhandelt.

 10. theoS zegt op

  Ik hoor niemand over de Tiger Garden in Si Racha, gebeurt daar precies hetzelfde. Ben daar eens geweest, alweer 23 jr geleden, en heb nog een foto van mij en mijn 3 jarige dochter met een tijger, waar zij op de tijger zit. En wat met de krokodillen farms in Samut Prakarn en nabij Pattaya? Allebei geweest en kon je na afloop van de show op de foto met een krokodil, hoor ik niemand over.

  • Jack G. zegt op

   Je hoort dat nu nog weinig in de grote media maar diverse organisaties zijn daar wel mee bezig om dit te doen stoppen. Het is iets van de lange adem zeggen ze. Een paar jaar geleden waren tijgers en de olifanten ook nog niet groots in beeld in de media. Er zijn bv ook diverse adviezen om niet te gaan zwemmen met dolfijnen in Pattaya of krokoshows te bezoeken in Thailand. De tijgertempel is nu ook groot nieuws in Nederland. Inteelttijgers en welpen voor de medicijnproductie was vanmorgen te horen op radio 1.

 11. Gerard zegt op

  Het idee is schattig om de dieren terug te zetten in de natuur, maar waar is er natuur waar er geen mensen leven? kortom met het terugplaatsen in de natuur breng je mensen die hier niets mee van doen hebben in gevaar. Zodra die tijgers in een reservaat uitgezet worden zullen er stropers zijn want China heeft altijd wel wat met delen van tijgers die ze in middeltjes gebruiken. kortom de dieren komen van de regen in de drup.
  laten ze eerst maar het straathonden probleem oplossen. Wij hebben bijvoorbeeld intussen 4 straathonden in huis genomen en verschillende honden van de thaise buren rond ons financieel geholpen te steriliseren en castreren.

  groet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website