Het beheerst het nieuws in thailand al dagen, de wanhopige zoektocht naar de 12 Thaise voetballertjes en hun coach. Het team zit al sinds zaterdag vast in een overstroomde Tham Luang-Khun Nam Nang Non grot in de noordelijke provincie Chiang Rai.

Zaterdag ontdekte een parkwachter de fietsen en voetbalschoenen bij een ingang van de grot. De grot is verboden terrein omdat het er gevaarlijk is. Nu in de regentijd kan het gangenstelsel onder water lopen. De voetballers werden daar vermoedelijk door verrast.

Het grottenstelsel kent meerdere grotere kamers, die waarschijnlijk nog niet helemaal onder water staan. Er zijn reddingsteams op zoek naar de kinderen. De zoektocht is lastig, door het stijgende water in de grot. De grot is ook erg groot met veel (smalle) gangen, pikkedonker en moeilijk begaanbaar. De tijd begint echter wel te dringen. Het waterniveau blijft stijgen en de vermisten zitten al vier dagen zonder eten. De reddingsdiensten proberen water uit de grotten te pompen. Daarnaast zoeken duikers in de ondergelopen gangen naar de kinderen, maar door het modderige water kunnen ze weinig zien.

De reddingsteams hadden verwacht hen aan te treffen in een grotkamer die bekend staat als Pattaya Beach, 5 kilometer vanaf de ingang van de grot en 60 meter hoog met een luchtgat bovenin. Er waren een dag eerder voetafdrukken gevonden maar de vermisten zijn niet gevonden. De teams hebben nu hun hoop gevestigd op een andere grotkamer genaamd Point B, nadat ze 4 km ten zuidwesten van de ingang een alternatieve ingang hadden ontdekt.

Een expert van het Department of Mineral Resources heeft nog steeds goede hoop dat de kinderen worden gevonden. Zijn enige zorg is de beperkte hoeveelheid zuurstof, waardoor ze uitgeput kunnen raken.

Veel ouders van de vermiste kinderen zijn wanhopig en bivakkeren buiten de ingang van de grot in een soort kamp, wachtend op nieuws. Veel Thai denken dat een boze geest in de grot de kinderen vasthoud. Er worden dan ook rituelen uitgevoerd om de geest gunstig te stemmen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Tijd begint te dringen voor zoektocht 12 Thaise voetballertjes in grot”

 1. teun zegt op

  Dit is natuurlijk een drama. Wat ik niet weet (bericht zegt daar niks over) of deze voetballertjes begeleiding hadden van een volwassene (?). Mocht dat zo zijn dann heft die – als hij het overleeft – wel wat uit te leggen.
  Ook vreemd is natuurlijk, dat de “beheerder” van de grot wel een bord plaatst, dat betreden in dit seizoen verboden is vanwege water etc., maar dan niet de ingang(en) afsluit.
  Er zal hier nog wel wat discussie op volgen, tenzij men echt denkt dat er sprake is van een boze geest…….
  Daar is immers niks tegen opgewassen!

  • tom bang zegt op

   Er staat en hun coach. Waarschijnlijk zijn er ook meerdere ingangen want er staat vond fietsen en schoenen bij een ingang van de groet wat suggereert dat er meerdere zijn. Hopelijk worden ze snel gevonden, 4 dagen is lang .

  • Cornelis zegt op

   In de eerste regel staat ‘en hun coach’ – begeleiding aanwezig dus. In de Chiangraitimes lees ik dat de coach 25 jaar oud is: https://www.chiangraitimes.com/distraught-relatives-turn-to-prayer-ceremony-as-rescue-teams-continue-search-for-12-missing-football-players.html

  • Marino zegt op

   ze hadden begeleiding van hun coach 25 jaar oud. hij had al meerdere malen de grotten bezocht en had markeringen aangebracht an de rots wanden.

   vind het niet verantwoord van hem om met zo een jong aantal sporters (jongste is 11) een verboden gebied te gaan exploreren.

   ze hadden proviand bij voor ingeval van een nood situatie,hopelijk kunnen ze daar mee overleven.

 2. Ton zegt op

  Volgens mij staat er: 12 Thaise voetballertjes en hun COACH. Ik ga er van uit dat die coach volwassen is. Toegang tot alle gevaarlijke gebieden afsluiten lijkt mij ondoenlijk in Thailand, een gewaarschuwd mens telt al voor twee.

  • teun zegt op

   Je bent coach van een voetbalteam. Je bent 24-25 jaar oud. Er staat bij de betreffende grot: gevaarlijk, verboden te betreden zonder toestemming etc.
   Hoe “volwassen” ben je dan om TOCH met een groep jongens zonder toestemming de grot in te gaan?

   Deze coach heft aangetoond volstrekt ongeschikt te zijn voor deze functie.

   Ik hoop dat ze er alle 13 uitkomen. Dan zal deze “volwassene” (??) toch wel wat uit te leggen hebben.

 3. Chander zegt op

  Chiang Mai City Life voorziet ons van de nodige updates in het Engels.
  http://www.chiangmaicitylife.com/news/live-updates-teenager-football-team-trapped-thai-cave/

 4. ergens in thailand zegt op

  Dit is een groot drama je kind zal er maar bij zijn.
  Maar een Thai kijkt niet zo nauw ze lezen het maar dat deert ze niet, zie de Thai in het verkeer ze houden zich totaal niet aan de regels. Kijk in het zwembad of speeltuin daar lopen de kids tegen de stroom in een glijbaan op of ze klimmen op de speeltoestellen Bv zo’ n huisje dan willen ze boven op het dak zitten. En de ouders zeggen niets of bijna niets . Ik vertel mijn dochter dat het gevaarlijk is en dat ze het nooit mag doen anders krijgt ze een schop onder kont haha als ik het zie.

  Maar het is verschrikkelijk en de begeleider heeft veel uit te leggen hij is hier verantwoordelijk voor.
  En de beheerder had het inderdaad moeten afsluiten ook hij is verantwoordelijk.

  Pekasu

  • Tino Kuis zegt op

   nergens in Thailand,

   Heel triest wat er gebeurt. Ik hoop nog steeds dat de kinderen en de coach worden gevonden.

   Maar waarom meteen weer de gelegenheid aangrijpen om ‘ die Thais’ eens lekker de les te lezen.. Er staat een groot bord voor de grot met in het Engels en Thais: GEVAARLIJK in het regenseizoen! Van juli tot november.
   De Thaise tekst bovenaan zegt: ‘Gevaarlijk! Verboden te betreden zonder toestemming! En daaronder staat dat het gevaarlijk is in het regenseizoen, juli tot november.

   • Kees zegt op

    Ja, de weergoden passen zich altijd goed bij zo’n waarschuwingsbord aan, 30 juni alles veilig, en vanaf kloklslag middernacht op 1 juli hebben we met een gevaarlijke situatie van doen. Je zou toch denken dat, met weken van zware regens achter de rug, gezond verstand dicteert een bepaalde voorzichtigheid in acht te nemen, ook al was het dan eind juni.

    Ik denk niet dat iemand de Thai de les will lezen. Ik denk dat men een verklaring zoekt voor deze tragie. En die zou best eens gedeeltelijk met een stukje Thaise ‘mai pen rai’ mentaliteit te maken kunnen hebben.

    UIteraard hopen we allemaal op een goede afloop maar ik vrees het ergste.

    • Tino Kuis zegt op

     Ik vind het prima als je zegt dat ze voorzichtiger hadden moeten zijn en meer hadden moeten nadenken.
     Maar het heeft niets met ‘Thais zijn’ of ‘mai pen rai’ te maken. Dit had in ieder land kunnen gebeuren. En ja, het waarschuwingsbord is onvolledig. In sommige jaren kan het ook in maart stortregenen. Overal ter wereld loop je meer risico’s als je het avontuur opzoekt.

     • Kees zegt op

      Klopt Tino, het komt dan ook aan op gezond verstand, risico’s inschatten en rationele afwegingen maken met betrekking tot die risico’s. Iedereen mag zelf verder invullen hoe ze vinden dat er met deze begrippen in het algemeen omgegaan wordt in Thailand.

      • Tino Kuis zegt op

       Het is niet van belang in een specifiek geval op te merken hoe daar in het algemeen mee omgegaan wordt.
       Uit verdere berichtgeving blijkt dat dit een groepje was die het avontuur en het gevaar opzocht. Spannend. En dan krijg je helaas meer ongelukken dan als je thuis op de bank blijft zitten. Ook de informatie op het bord was onvolledig/onjuist.
       Als je alleen maar zegt ‘Thaise mentaliteit’ dan verbeter je niets omdat je dan andere oorzaken over het hoofd ziet.

      • Tino Kuis zegt op

       Ik denk, beste Kees, dat verreweg de meeste Thais nadat ze het waarschuwingsbord hadden gelezen de grot juist NIET waren binnen gegaan, of hoogstens alleen het eerste hooggelegen stuk. Voor zover ik weet zijn er nooit eerder ongelukken gebeurt.

       Dat betekent dat dit groepje en natuurlijk met name de coach, in dit geval juist heel on-Thais handelden. Ze zochten het gevaar op. In Nederland zijn ook mensen die dat doen.

       In de buurt van Chiang Kham, Phayao, waar ik vroeger woonde, zijn twee grotten, een hoog gelegen en een laag gelegen, en in de laatste staat altijd water. Ik ben, samen met een Thaise leraar die dat vaker deed, het water in de laag gelegen grot ingegaan. Ik stond doodsangsten uit. De leraar zei dat vrijwel geen enkele Thais die grotten dieper in durfden te gaan. Te eng en gevaarlijk.

   • ergens in thailand zegt op

    ik lees niemand de les maar als er een bord staat in het Engels en Thais dan zou ik het wel weten . Dan ga ik er zeker niet in en jij toch ook niet neem ik aan .

    Jij schrijft dit: De Thaise tekst bovenaan zegt: ‘Gevaarlijk! Verboden te betreden zonder toestemming! En daaronder staat dat het gevaarlijk is in het regenseizoen, juli tot november.

    Dus het is gevaarlijk en niet zonder toestemming betreden doe dat dan ook niet.
    Als er een tusami op komst is en ze zetten vlaggen en borden neer met gevaarlijk ga niet het water in dan doe je dat ook niet of jij wel Tino

    Dat wil ik er mee zeggen de Thai ziet weinig gevaar in alles.

    Ik hou juist van de Thaise mensen omdat ze zo vriendelijk zijn (ook niet allemaal ) ik hou er niet van als de Thais/buitenlanders zich niet aan de regels houden.
    Hoeveel buitenlanders rijden zonder rijbewijs en zonder helm die moeten ook bestraft worden en dat is hun eigen schuld.
    Je hebt overal eigenwijze/ vriendelijke mensen in de wereld .

    Sorry dat jij het zo opvat maar idereen heeft zijn eigen mening .
    Ik bedoel er niets verkeerd mee

    Pekasu

 5. John van der Vlies zegt op

  Laat er alsjeblieft een wonder gebeuren.
  Ik geloof niet in boze geesten.

  Mijn hart gaat uit naar de verschrikkingen, die deze kinderen en de coach moeten doorstaan.
  In het donker en al zo lang. Zonder eten, zonder schoon drinkwater, zonder familie.

  De hele wereld is begaan met het lot van deze mensen.
  Iedereen is bezig om ze te redden.

  Thaise mensen zijn sterk.

  Ik heb 1 wens diep in mijn hart.

  Laten ze spoedig, levend en wel terugkomen.

 6. Jacques zegt op

  Ik ben ook al dagen het nieuws aan het volgen. Je kind zal er maar bij zitten en dat geldt ook voor die van 25 jaar. Dit wens je niemand toe. Wel zeer ondoordacht gehandeld, maar dat zit een hoop mensen in de genen.
  Het mag dan wel geen juli tot november zijn, het regenseizoen is al lang aan de gang en zou toch tot nadenken moeten aanzetten. Met de dag neemt de kans af dat er overlevende worden aangetroffen en gered. Zeer triest en zeker als de lichamen niet bovengronds komen als ze toch overleden lijken te zijn.
  Er is nog hoop en ik heb met ze te doen.

 7. teun zegt op

  Toch nog een punt, dat mij opviel. De kinderen hadden eten mee. Bovendien waren er een aantal, die aan hun ouders bericht hebben gestuurd dat ze ook fakkels hadden.
  Ik neem aan, dat deze voetballertjes in de buurt van de grot wonen (ze waren immers op de fiets). Waarom heeft dan – kennelijk – geen van de ouders vooraf ingegrepen en de trip tegengehouden. Die moeten toch weten van de gevaren uberhaupt en helemaal nu het regenseizoen bezig is?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website