kan Sangtong / Shutterstock.com

Voormalig Future Forward partijleider Thanathorn Juangroongruangkit heeft kritiek op de Thaise regering omdat ze te traag is bij de aanschaf van voldoende vaccins en het vaccineren van de bevolking.

Thanathorn vroeg zich maandag af, tijdens een Facebook Live-sessie, waarom Siam Bioscience het enige bedrijf is dat van de overheid vaccins in Thailand mag produceren. Hij zei dat het bedrijf de taak heeft om 200 miljoen doses per jaar te maken, waarvan 174 miljoen doses bestemd zijn voor andere Zuidoost-Aziatische landen en slechts 26 miljoen doses bedoeld zijn voor Thailand.

Volgens hem is Siam Bioscience en haar dochterondernemingen vooral een mislukt bedrijf, zo blijkt uit de ​​meer dan 581 miljoen baht verlies die het bedrijf tot nu toe heeft gemaakt. “Het roept vragen op waarom het bedrijf de vaccinproducent mag zijn voor bijna 100 procent van de vaccins die de overheid aan de Thaise bevolking distribueert”, zei hij.

Thanathorn zei, dat afgezien van de 200 miljoen doses die het bedrijf per jaar zal produceren, het bedrijf ook financiering ontvangt van de overheid om een vectorvaccin te ontwikkelen ter waarde van 1,45 miljard baht. Volgens hem is dat een belangenconflict omdat de overheid slechts publieke financiering verstrekt aan één particuliere entiteit en hij vroeg het National Vaccine Institute om meer transparantie.

Verder is hij verbaasd dat de regering alleen vertrouwd op het AstraZeneca-vaccin en het Chinese SinoVacs-vaccin koopt. De aankoop van het in China gemaakte vaccin is te gering omdat er maar twee miljoen doses zijn besteld, wat slechts voldoende is voor 1,5 procent van de bevolking. Daar komt bij dat de Charoen Pokphand-groep, het grootste bedrijven conglomeraat van Thailand, een aandeel van 15 procent heeft in de vaccinproducerende tak van Sinovac en daarnaast ook nauwe banden met de Thaise regering.

Thaise regering ontkent de kritiek

De leden van het kabinet lieten gisteren weten dat kritiek van Thanathorn op Siam Bioscience (die volledig eigendom is van het Crown Property Bureau) en de enige lokale producent van het coronavirusvaccin, niet juist is. Premier Prayut Chan-ocha zei dat Thanathorn en andere critici “alles verdraaid hebben” en de kritiek niet op feiten is gebaseerd.

“Thailand heeft voldoende doses om 50 procent van de bevolking van bija 70 miljoen dit jaar te vaccineren en gesprekken gaan door over additionele doses”, zegt Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Science van het ministerie van Volksgezondheid.
“De autoriteiten treffen voorbereidingen voor het uitrollen van vaccins vanaf volgende maand, wat geen grote vertraging is. We evalueren de informatie van alle vaccinproducenten om de beste te vinden. We gaan niet op één paard weden.”

Bron: www.thaienquirer.com

8 reacties op “Thanathorn: ‘Thailand is te traag met aanschaf van vaccins en het vaccineren’”

 1. Rob V. zegt op

  Kortom: Thanathorn zegt dat de bedrijven betrokken bij vaccinatie praktisch geheel wel heel dicht verbonden zijn met de hoogste personen in het land en dat de regering hier niet voldoende open over is. De regering laat weten dat T zich op glad ijs begeeft… Tja, Thailand is een netwerkland he? Men zou er een gunstige draai aan kunnen geven door alles voor kostprijs te regelen, dus zonder winst. Als signaal dat de gezondheid van het volk boven alles gaat en niemand er financieel belang bij heeft. Echter met spelers zoals CP groep e.d., die zijn niet zomaar de rijkste van het land geworden…

  • Johnny BG zegt op

   Beste Rob V,

   Herinner je deze nog?

   “Gen Prayut said in a televised speech on Friday evening that he was preparing to send letters to 20 richest Thais, asking them to join efforts in finding solutions to the virus outbreak next week.”
   “The government will not send the letters asking for money. Let’s wait to see what’s inside them. But I can assure you we’re no begging for money.” https://is.gd/A5KyY6

   Er is woord gehouden. Ons kent ons heeft geen geld gegeven maar heeft zich voorbereid op dit moment want dat zet pas echt zoden aan de dijk 😉

 2. PEER zegt op

  Maar diezelfde Prayut heeft vorige week nog verklaard, dat de Thai geen proefkonijnen van vaccins mogen worden.
  Dus zijn verklaringen zijn steeds moeilijke te interpreteren.

  • klaas zegt op

   Zag vandaag op yahoo news dat Thanathorn zal worden vervolgs wegens majesteits schennis. Immers het bedrijf waarover het gaat is van de koning. Wordt brommen. TIT

 3. Witzier A.A. zegt op

  L.s. Niet alleen Thailand is traag, maar Nederland is al net zo traag, om je kapot te ergeren.

  • Cornelis zegt op

   Wat een vreemde vergelijking. In Nederland is men al begonnen, in Thailand nog niet en komt nog lang niet de helft van de bevolking aan de beurt voor het einde van 2021. Nederland net zo traag???

   • quillaume zegt op

    Nederland is niet zo traag maar wel erg langzaam.

 4. Johan(BE) zegt op

  Gelezen op website “nos.nl”.
  Thanatorn wordt aangeklaagd voor belastering van de monarchie.
  Thanatorn zei dat de regering te veel vertrouwt op het bedrijf dat de vaccins produceert.
  “Het bedrijf is eigendom van koning Vajiralongkorn” (staat letterlijk op “nos.nl”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website