Thanathorn Juangroongruangkit (KARNT THASSANAPHAK / Shutterstock.com)

Het ministerie van Digital Economy and Society (DES) gaat aangifte doen wegens majesteitsschennis tegen Thanathorn Juangroongruangkit, voormalig partijleider van Future Forward en nu leider van de Progressive Movement.

De kritiek die Thanathorn had op het het vaccin beleid van de regering en op Siam Bioscience (die volledig eigendom is van het Crown Property Bureau) is daarvoor de aanleiding.

Een functionaris van het Prime Minister’s Office zegt dat de video van 30 minuten waarin Thanathorn zijn kritiek levert, elf voorbeelden bevat die in strijd kunnen zijn met artikel 112 (majesteitsschennis) van het wetboek van strafrecht.

“Thanathorn heeft feiten verdraaid en misverstanden opgeroepen onder het volk”, aldus de naaste medewerker van premier Prayut. “Hij heeft de monarchie onteerd, dat heeft mensen die van de monarchie houden overstuur gemaakt.”

De premier dreigt dat hij iedereen zal vervolgen die de vaccinatiestrategie met “verdraaide” informatie bekritiseert.

Bron: Bangkok Post

21 reacties op “Thanathorn aangeklaagd voor majesteitsschennis na kritiek op vaccinatie beleid regering”

 1. Rob V. zegt op

  Thanathorn zei in een reactie hierop dat zijn beweringen feitelijk zijn en de aanklacht politiek gemotiveerd is. Wie gelooft u, beste lezer?

  Zie ‘Thanathorn verdedigd het vragenstellen rondom vaccinatie programma’:
  https://www.thaienquirer.com/23193/thanathorn-defends-questioning-of-vaccine-plan-says-lese-majeste-charge-politically-motivated/

 2. Henk zegt op

  Thanakorn is een gevaar voor Prayut. Hij is in de Isaan erg populair. Dus doet men er alles aan om hem het zwijgen op te leggen. De aanklacht is 100% van politieke aard. Zelfde als in Rusland, puur machtsmisbruik.

  • janbeute zegt op

   Thanatorn is niet alleen een gevaar voor Prayut, maar ook voor een nog veel hogerder persoon.

   Jan Beute.

   • chris zegt op

    Je hebt helemaal gelijk JanBeute maar het is NIET de persoon die bijna iedereen in het hoofd heeft maar een ander………

 3. Joop zegt op

  Het lijkt erop dat kritiek op de regering wordt aangemerkt als majesteitsschennis. Je mag in de ogen van de regering kennelijk dus geen kritiek uitoefenen op hun beleid. Is dat democratisch?
  Vergelijk dit eens met de kritiek van Pieter Omtzigt op het kabinet Rutte.

 4. peter zegt op

  Dat is wanneer je een “whistle blower” bent. Je krijgt klappen.
  Deze man is rijk zat en hoeft het niet eens te doen. Eigenlijk ongelooflijk, dat hij dat wel doet.
  Men probeert je kompleet onderuit te halen. Zie de wereld bekende whistle blowers.
  Ook in Nederland zijn ze er. Ik bewonder ze en het laat gelijk ook zien hoe verrot de wereld is.
  De zg leiders, gewoon criminelen zijn en over jouw hoofd, lachend alles naar de knoppen helpen.
  Maar ja , dat is het instituut mens, zal nooit veranderen.

 5. Christiaan zegt op

  Om een hond te slaan, vind je gemakkelijk een stok. Prayut c.s. hebben gemakkelijk een stok gevonden.

 6. Erik zegt op

  De armoede loopt de pan uit, het verschil tussen rijk en arm is groter dan ooit, de economie gaat dit jaar echt helemaal op haar gat als co-19-B doorzet, en de elite doet krampachtig zijn best aan de macht te blijven door tegenstanders vast te zetten of genadeloos op te ruimen. Thailand op zijn smalst maar kijk ook eens naar de buren Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam: geen haar beter; het is de Chinese ziekte die het Road & Belt systeem met zich meebrengt….

  • HansNL zegt op

   Het eerste gedeelte van je inzending moest ik twee keer lezen, en jawel, was het er helemaal mee eens.
   En toen kwam het tweede gedeelte; je had het over Thailand.
   Laat ik u toch echt denken dat je Nederland bedoelde.
   Er is, dacht ik zo, niet echt veel verschil, ook in Nederland worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer, doet de politieke elite gewoon waar ze zin in heeft.
   Natuurlijk wordt er zo af en toe een spel gespeeld waarin een zwart schaap geofferd wordt terwijl de echte schuldigen gewoon terugkomen.
   Nee, ik denk niet dat wij als Nederlanders ons moeten bemoeien met de Thaise politieke werkelijkheid, het is onze zaak niet.
   Of wij door links of rechts in Thailand gebeten worden, het resultaat is hetzelfde.
   Ik vind dat de Thaise politieke een spel is dat gespeeld wordt over de hoofden van de burgers, terwijl de hoofdrolspelers gewoon schatrijk zijn.
   Dat heet kapitalisme.
   Net als elders in de wereld.
   En let wel, als ik zo mijn vrienden in de Filippijnen hoor, is het in Thailand voor de burgers eigenlijk niet zo heel erg slecht, vergeleken met elkaar dan.

   • Erik zegt op

    Hans NL, ja, dat is een waar woord wat je schrijft: ‘Ik vind dat de Thaise politiek een spel is dat gespeeld wordt over de hoofden van de burgers, terwijl de hoofdrolspelers gewoon schatrijk zijn.’. Dat is ook mijn opmerking gisteren in dit item.

    Maar is er geen verschil met Nederland? Wel, Hans NL, zet jouw roze bril eens af en ga eens zoeken in de Rijn, of in de Roer, of je daar dooie dissidenten tegenkomt met de maag vol beton. Of je misschien dissidenten vindt die door Nederland uit andere delen van de wereld worden ontvoerd om in een geheim proces veroordeeld te worden, of dat je mogelijk mensen vindt zoals de baas van Lucky TV die veertig jaar de bak in draait omdat hij grapjes maakt over Lex en Max. Of werken wij in Nederland toch anders?

    In de Filipijnen heb je dat niet, klopt wat je schrijft, maar daar gaan doodseskader rond om verdachten van drugshandel af te knallen. Dat doet Thailand gelukkig niet meer sinds Thaksin. Maar de rest rond het knechten van de armen is er nog allemaal.

    Misschien toch eens een andere bril kopen, Hans NL?

    • Eline zegt op

     Beste Rik, je hebt gelijk. Ik heb vaak de indruk dat vaste bewoners van Thailand met opzet de situatie in Nederland negatief neerzetten om de omstandigheden in Thailand op vele gebieden te verhullen. Vaak zijn die vaste bewoners al vele jaren niet meer in Nederland geweest, en hebben meningen en feiten via de media. Het lijkt mij dat je dan geen goed oordeel kunt vormen, net zo min als wij dat kunnen hier in Nederland over Thailand. Maar waarom dat verhullen? Ik denk dat het is om niet kenbaar te maken dat men zich flink in Thailand heeft vergist, nadat men na een zekere tijd dat land en haar politiek heeft leren kennen. Op zich een kwalijke zaak want men verkeert continu in ontkenning. Eigenlijk niet alleen kwalijk ook psychisch niet goed. Maar velen kunnen niet terug en moeten dan zich maar schikken. Als je bedenkt dat op de Filippijnen namens de regering/president vaak rechteloosheid de boventoon voert, dan kun je niet zeggen dat het in Thailand om die reden wel meevalt. Daarmee doe je alle slachtoffers geen recht. Maar als je kunt erkennen dat ondanks alle onvolkomenheden Nederland desondanks een rechtsstaat is, dan zie je dat in Thailand een autoritair top-down regiem heerst. De burgers hebben het neit (altijd) slecht, ze hebben het ook niet goed.

     • Erik zegt op

      Eline, ik wil jouw opmerking ‘Het lijkt mij dat je dan geen goed oordeel kunt vormen, net zo min als wij dat kunnen hier in Nederland over Thailand’ toch wel nuanceren.

      Ik heb hier eerder ook al gelezen dat er reageerders zijn die laten merken ‘woon je niet in Thailand, hou dan je mond.’ En op andere media lees je dat hier en daar ook wel eens. Helaas.

      Er zijn Nederlanders (en Belgen, en veel andere nationaliteiten) die in Thailand wonen, als tewerkgestelde of als gepensioneerde, of als pendelaar (binnen het Nederlands recht 4 maanden NL, 8 maanden elders), er zijn de vakantiegangers en tenslotte de meepraters.

      Ik heb 30 jaar Thailand achter me, als gepensioneerde bewoner en als pendelaar. Verdwijnt mijn kennis zodra ik in een vliegtuig stap? Verdwijnt mijn taalkennis, kennis van de geschiedenis, van de cultuur, kennis van mijn Thaise familie, van de vele media die ik dagelijks lees of zie, verdwijnt dat als sneeuw voor de zon zodra ik weer in NL ben?

      Als je alle mensen die niet permanent in Thailand wonen hier hun woordje wil afnemen dan mis je een hoop kennis! En wordt het een dun blog…..

 7. Niek zegt op

  https://www.khaosodenglish.com/politics/2021/01/19/for-sharing-anti-monarchy-audio-clips-woman-gets-43-years-in-jail/
  Het record in lengte gevangenisstraf voor majesteitschennis wordt gebroken met een straf van 43 jaar, zo lees ik vandaag.

 8. chris zegt op

  Art. 112 is niet meer en niet minder dan een oude stok om een hond te slaan. Het staatshoofd heeft echter vorig jaar al aangegeven dat hij niet graag ziet dat dit artikel nog langer wordt gebruikt. We wachten dit geval dan ook maar af.

  De meer behoudende politieke stromingen in dit land, met Prayut als woordvoerder, maken echter een belangrijke denkfout. Politieke partijen in dit land bestaan bij de gratie van populaire politici (of politici in spe/zakenlieden/legerofficieren) die tesamen eigenlijk niks politieks delen: geen filosofie (noch liberaal, noch sociaal-democratisch, noch Boeddhstisch), geen gemeenschappelijke kijk op de problemen en de toekomst van dit land. Ieder berijdt zij eigen stokpaardjes en werkt samen met de anderen zolang de voordelen (meestal gemeten in eigenbelang en belangen van de clan; geld, baantjes, opdrachten, imago) opwegen tegen de nadelen. Indien dat niet langer het geval is, stapt men over naar een andere partij (waarvan het opperhoofd meer belooft) of men richt een eigen partij op die men even vrolijk weer opheft of laat fuseren als dat beter uitkomt. De strategie van Thaksin, van Abhisit, van Newin en ook van Prayut. Niet zo vreemd dan ook dat Prayut denkt dat met het aanvallen van Thanathorn, de progressieve beweging niet alleen haar leider zal verliezen maar ook haar kracht.
  Maar Future Forward is vanaf het begin anders. Veel discussie met het kiezersvolk, een 30 pagina’s tellend programma met ideen op nagenoeg elk vlak van politieke besluitvorming. Het eerste echte Thaise politieke partijprogramma dat ik ooit heb gezien en gelezen. Natuurlijk zou het een verlies betekenen voor de progressieve beweging in Thailand als Thanathorn monddood wordt gemaakt maar er staan vele opvolgers klaar om het stokje over te nemen, in en buiten het parlement. En enkelen van hen zijn ‘gevaarlijker’ dan Thanathorn.

  • Rob V. zegt op

   De afgelopen weken is de teller met 112 aanklachten flink opgelopen, inmiddels naar 54 personen (stand van 19 januari). Deze mensen hebben 1 of meer aanklachten aan hun broek hangen. Tussen hen niet alleen oppositie en protest figuren maar ook zij die presteerde tegen gebruik van artikel 112 jegens eerder opgepakte personen.

   Ik maak me zorgen.

   Bron: https://prachatai.com/journal/2021/01/91271

  • Erik zegt op

   Een waar woord, Chris! Maar wat het staatshoofd en zijn visie op artikel 112 betreft, zou daarom een andere wet zijn aangescherpt, die van computerçriminaliteit ? Zelfs als 112 ooit een papieren tijger wordt (wat ik nog niet zo snel zie gebeuren) is er een wet, of zijn er meer wetten, die commentaar op de leiding, om een algemeen woord te gebruiken, zullen bestraffen met draconische straffen.

   En anders kent dit land ook nog de ‘spontane verdwijning in het niets’ door ‘actiegroepen’ die geweld niet zullen schuwen om de belangen van de elite te beschermen. Je hebt ongetwijfeld gelezen wat de gepensioneerde politiegeneraal thans ziekenhuisdirecteur, Rienthong Nanna, heeft gebruld en de woorden van Warong hebben ook niet kunnen verbloemen dat geweld gebruikt mag worden tegen ‘het tuig der aarde’.

   Thailand staat op het kruispunt van .. maar ik vrees dat het een bloederig kruispunt gaat worden.

   • chris zegt op

    Dat bestraffen is de Thai autoriteiten niet vreemd, ja. Maar dat geldt helaas voor iedereen.

    https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/384560/thaksin-war-on-drugs-a-crime-against-humanity

    • Rob V. zegt op

     Maar wat denk jij nu van dat gebruik van het zij 112 of de computer crimes act? Zijn de aanklachten en uitkomsten proportioneel en redelijk of niet? Zijn de aanklachten tegen o.a. een Thanathorn logisch of zit er een politiek luchtje aan?

     Ik begrijp niet waarom je de war on drugs er bij sleept, dat is hier een (afschuwelijk) zijpaadje. Of je punt is dat Thailand een lange geschiedenis van rechteloosheid kent (geweld door allerlei ambtenaren terwijl men van hogerhand lijkt te zwijgen, gedogen of zelfs wel okay te vinden) en ook een geschiedenis kent met bijzondere redeneringen om bepaalde personen juist wel of niet oprecht te vervolgen enzovoort.

     Maar dat is dus een heel ander boompje, ik hoor liever hoe jij aan kijkt tegen het hoofdonderwerp dat hier aanhangig is gemaakt: de aanklachten die lopen (gebruik van 112 en/of computer crimes) en de gevolgen.

 9. MikeH zegt op

  Breaking News?
  Misschien alleen maar een onbevestigd gerucht:
  Ik las net in 1 van de commentaren bij het artikel hierover in de Bangkok Post dat AstraZenica zich terug dreigt te trekken uit het overleg met Siam Bioscience en de Thaise overheid vanwege politieke arrestaties.
  Ik weet natuurlijk dat die reaguurders geen betrouwbare bron vormen.
  Het wordt ook nergens bevestigd.
  Het kan wishfull thinking zijn.
  Frappant is wel dat even later alle commentaren zijn verwijderd.
  Misschien toch meer dan een gerucht

  • Hallo Mike, zie hier: https://coconuts.co/bangkok/news/astrazeneca-has-cold-feet-on-vaccine-plan-due-to-prosecution-of-critic-thanathorn-report/ maar het nogal vaag en de bron die Coconuts noemt lijkt mij ook niet erg betrouwbaar.

   • Correctie: Ik krijg van Rob v. door dat Matichon doorgaans wel een betrouwbare bron is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website