Thaksin zou zijn paspoort al terug hebben

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
16 december 2011

Heeft oud-premier Thaksin stiekem zijn door de vorige regering ingetrokken paspoort teruggekregen?

Volgens een email, verstuurd door een anonieme functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft minister Surapong Towijakchaikul het hem in november overhandigd toen hij een bezoek bracht aan Dubai, waar Thaksin woont.

Oppositiepartij Democraten wil van de minister weten of dat klopt. Wanneer dat het geval is, kan Surapong juridische actie verwachten. Oppositieleider Abhisit vraagt welk soort paspoort is teruggegeven [burgerlijk of diplomatiek] en op basis van welke criteria dat is gebeurd.

Volgens de email, verstuurd naar woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij, die de inhoud gisteren bekend maakte, zou een groep ambtenaren en politici op 31 oktober naar het Department of Consular Affairs zijn gegaan, dat toen gesloten was vanwege de overstromingen, en in het computersysteem Thaksins naam van de zwarte lijst hebben gehaald en een paspoort hebben aangemaakt.

Minister Surapong heeft eerder verklaard dat hij van plan was Thaksin’s paspoort terug te geven ‘als nieuwjaarsgeschenk’. Volgens Surapong heeft een minister van buitenlandse zaken het recht om een paspoort uit te geven of in trekken.

Update 17 december: Thaksin heeft zijn paspoort terug
Voortvluchtig oud-premier Thaksin Shinawatra heeft al sinds 26 oktober zijn door de vorige regering ingetrokken paspoort terug. Dit heeft minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) gisteren bevestigd. Tot nu toe had de minister altijd beweerd dat hij Thaksin’s paspoort als nieuwjaarsgeschenk zou teruggeven. De oppositie en anti-Thaksin groepen dreigen met juridische actie. Het bevalt hen ook niet dat de bevolking is misleid.

www.dickvanderlugt.nl

11 reacties op “Thaksin zou zijn paspoort al terug hebben”

 1. Marcel zegt op

  Doet de regering in Thailand weer goed. Vooral in deze tijd nu door de vloed de buitenlandse investeerders al de hand op de knip houden, gaan ze deze corrupte man zijn paspoort teruggeven. Dit zal de buitenlandse investeerders nog meer stof tot nadenken geven alvorens investeringen in Thailand te doen. Of moet Thaksin in ruil voor zijn paspoort al het geld terugstorten wat hij gestolen heeft??? Blijkt toch wel dat er een stel marionetten in de regering zitten en laat wel weer zien wie er echt aan de touwtjes trekt.

  • dick van der lugt zegt op

   De huidige regeringspartij Pheu Thai heeft tijdens haar verkiezingscampagne beloofd Thaksin te zullen terugbrengen. Thaksin is bij grote delen van het electoraat nog immens populair, hetgeen wel blijkt uit de verpletterende verkiezingsoverwinning van Pheu Thai in juli. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung windt er ook geen doekjes om: we brengen Thaksin terug. Overigens heeft Thaksin al een deel van zijn vermogen verloren, want dat is inbeslaggenomen.
   Waarom is Thaksin populair en Abhisit veel minder? Ik denk omdat Thaksin een gewone jongen is die zich heeft opgewerkt tot multi-miljonair. Daar hebben mensen bewondering voor. Abhisit is opgeleid in het buitenland en wordt beschouwd als een representant van de elite. Met hem kunnen de mensen zich niet identificeren.
   Dat Thaksin corrupt was, zal de mensen worst wezen: alle politici zijn corrupt. Uit peiling is gebleken dat de meeste Thais geen enkel probleem met corruptie hebben, zolang het goed gaat met het land.
   Politiek is volgens mij grotendeels psychologie.

   • Maarten zegt op

    Ik ben het grotendeels met Dick eens. Politiek gaat totaal niet om inhoud. Thaksin heeft zich altijd geprsenteerd als man van het volk, ook al is dat niet waar (lees Thaksin, The Business of Politics in Thailand). Hij is verre van een gewone jongen, maar weet het publiek geweldig te bespelen. Thaksin is een handige marketeer, Abhisit een intellectueel. Toch denk ik dat ook Abhisit populair was geweest als hij net zo met geld had gestrooid als Thaksin deed. Uiteindelijk gaat het in verkiezingen altijd om ‘what’s in it for me’. Ik weet dat een deel van de bevolking idolaat is van Thaksin. Toch is er ook een behoorlijk deel dat op Pheu Thai gestemd heeft, dat hem liever niet terug ziet komen (bleek ook uit onderzoek), maar hun stem heeft uitgebracht op basis van de verkiezingsbeloften (heeft de regering al aanstalte gemaakt om ook maar 1 belofte daadwerkelijk in te lossen?).

    Wat ik als een belangrijk verschil ervaar tussen Pheu Thai en de Democrats is het totale gebrek aan respect voor de wetgeving dat Pheu Thai herhaaldelijk aan de dag legt. Volkomen schaamteloos. Ze doen nauwelijks moeite om het te verhullen. Zo ging het in de eerste regeringsperiode van Thaksin ook. Media werden monddood gemaakt, vermeende drugsdealers mochten zomaar worden doodgeschoten. Thaskin deed wat wij wilde en raakte zeer geirriteerd als journalisten, academici of de rechterlijke macht zich ermee bemoeide. Hij weet wat het beste is voor Thailand en de rest moet zijn mond houden (klinkt een beetje als Johan Cruijff, nietwaar? 😉 ). Uiteindelijk leidde dat tot een coup.

    Ik vraag me nog altijd af wat er gebeurd was als Abhisit een vrijere hand had gehad binnen zijn partij om hervormingen door te voeren en als de red shirts vorig jaar bereid waren geweest tot een compromis. Misschien zou het land wel een koers hebben ingezet naar een rechtvaardigere samenleving. Maar dit is het zelfdestructieve Thailand en dus mag het niet zo zijn. Gezien de onbehouden manier waarop Thaksin nu wordt teruggebracht, lijkt hij weer op dezelfde ramkoers te liggen als 5 jaar geleden. Ik houd mijn hart vast. Zou het ooit nog wat worden hier?

    • erik zegt op

     inderdaad sinds 31 oktober,stond gisteren allemaal uitvoerig in de bangkok Post,heb weinig vertrouwen in detoekomst hier,hier was de regering laatst naar Singapore om aldaar met Thaksin te bespreken hoe het verder moet,duss allemaal Thaksin marionetten,zoals wij eigenlijk al lang wisten

 2. Maarten zegt op

  Lees net een artikel over het teruggegeven paspoort, wat inmiddels niet meer te ontkennen was:

  “This normal passport has nothing to do with extradition or whether he’s innocent, but only his nationality,” foreign ministry spokesman Thani Thongphakdi told reporters. “No government agency, including the police — judiciary and interior ministry — opposed the re-issue of Thaksin’s passport,” he said. Foreign Minister Surapong Tovichakchaikul told reporters two weeks ago that Thailand would give Thaksin a passport “very soon”. Thani said Surapong had not been aware then that the document had already been issued.

  Oh, dus Surapomg wist niet dat het allang was teruggegeven. Lekker geloofwaardig. Betekent dit dat iedere Thai wiens paspoort was afgenomen, het inmiddels heeft teruggekregen? Lijkt me sterk. Waarom zetten ze hem niet gewoon meteen op het vliegtuig naar Bangkok? Zijn we tenminste van dat achterbakse gedoe af en kan de strijd echt beginnen. Are you ready to rumble?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Blijft nog de vraag of het wettelijk is toegestaan om een Thai zijn nationaliteit terug te geven als hij inmiddels een andere nationaliteit heeft, de Montenegrijnse (voor wat dat waard is)?

   • dick van der lugt zegt op

    In Thailand is een dubbele nationaliteit mogelijk. Abhisit heeft ook de Britse nationaliteit; daar is nog gedoe over geweest. Of in Montenegro een dubbele nationaliteit mogelijk is, weet ik niet.

  • dick van der lugt zegt op

   Beste Maarten,
   Je schrijft dat Surapong niet wist dat het paspoort al was teruggegeven. Dat lees ik niet in het artikel uit Bangkok Post dat je citeert. Of citeer je uit een andere krant c.q. website?

   • Maarten zegt op

    Beste Dick, ik had deze info van de site can Thaivisa. Hierbij de link: http://www.thaivisa.com/forum/topic/519541-thailand-gives-ex-pm-thaksin-passport-back-govt/

    • dick van der lugt zegt op

     Ik heb het bericht waar je naar verwijst, gelezen. Het is afkomstig van het Franse persbureau AFP. Merkwaardig dat Bangkok Post dit niet vermeldt. Uit het artikel in Bangkok Post krijg ik niet de indruk dat Surapong niet op de hoogte was. Hij zegt daarin de intrekking van het paspoort ongedaan te hebben gemaakt. Die bevoegdheid heeft hij als minister.

 3. Dick C. zegt op

  Of je door de hond wordt gebeten, of door de kat wordt gekrabt, het doet beide zeer. En je mag ook nog eens een tetanusspuit laten zetten.
  Met andere woorden; wie er ook regeert in Thailand, of wat er voor doorgaat, zal altijd gepaard gaan met o.a. het beeld van zelfverrijking, om over de rest nog maar te zwijgen.
  Echte democratie is nog ver weg, mocht de Thai hierin ooit zal slagen. Om dit te bewerkstelligen dienen er eenduidige ideologieën aan ten grondslag liggen. Lijkt mij een lange, lange weg, die bewandeld moet worden.
  Ik sluit mij aan bij de laatse zin van Maarten, “zou het ooit……………….”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website