Thaise universiteiten staan wereldwijd en dus ook in Azië niet in hoog aanzien. Slechts 10 hebben dit jaar een plaats verworven op de Times Higher Education top 300 Asia University Rankings. Zes Thaise universiteiten zijn ook nog eens gezakt ten opzicht van vorig jaar. De beste Thaise universiteit is terug te vinden op een droevige plek 97.

De kans is groot dat ze dat er volgend jaar geen enkele Thaise universiteit meer in de top-100 staat omdat andere universiteiten in Azië het veel beter doen. De tien beste universiteiten in Azië staan in Singapore, China, Hong Kong, Japan en Zuid-Korea.

Hoogleraar Sompong van de Chulalongkorn universiteit vindt dat de regering meer geld moet uittrekken voor research. Slechts 0,3 tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product gaat naar research tegen 4 procent in Singapore en Zuid-Korea.

De rankings zijn voor het grootste deel gebaseerd op de kwaliteit van het onderwijs, research en researchcitaten. Voor investeerders vormen ze een belangrijke indicatie of ze goed personeel kunnen vinden, aldus assistent-directeur Kraiyos van de Quality Learning Foundation.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Thaise universiteiten scoren zeer slecht in Azië”

 1. Jacques zegt op

  Ik ken wel wat Thaise mensen die de universiteit hebben doorlopen en inderdaad het niveau is bedroevend laag. Zeker op het gebied van talen is het slecht gesteld. Opvallend is wel dat er bijna geen enkele student het niet haalt en nadat ze het diploma hebben bemachtigd niet aan het werk komen. Bij ons op de markt staat een jongedame bij de groentekraam te werken met haar oma en moeder en zij is afgestudeerd, maar weet niet wat ze wil doen en kan geen baan vinden. De kruiwagens moeten er aan te pas komen en dat is niet een ieder gegeven.

 2. rene23 zegt op

  Wat wil je met de enorme achterstand in de kennis van de Engelse taal !

 3. chris zegt op

  Vorige week was er een verhaal van een afgestudeerde Thai jongen die nu brommertaxichauffeur is in Bangkok. Hij vertelde dat hij op een goede lokatie staat en dat hij ongeveer 800 Baht per dag verdient. Per maand is dat ongeveer 22.000 Bath. Als beginnend academicus krijgt hij minimaal 15.000 Baht maar zeker niet veel meer.
  Ziehier een van de problemen in een notedop.
  Meneer Sompong is ook niet goed bij zijn verstand. Het probleem is niet de budgetten voor onderzoek. Het probleem is de groeiende bureaucratie, het aannemen van niet-deskundige medewerkers (mensen die nog nooit onderzoek hebben gedaan leren de studenten onderzoek doen; ik heb 20 jaar (internationaal) onderzoekservaring maar mag om puur bureacratische redenen geen onderzoek doceren) en de onmogelijkheid om buitenlandse medewerkers (die men allemaal graag ziet komen) fatsoenlijk te betalen.

 4. john zoet zegt op

  mijn stiefdochter heeft de uni gedaan en stage gelopen bij de gemeente politie en het leger.
  ze deed haar werk na Thaise begrippen goed maar voor een vaste baan moet ze bij politie 200.000 bath betalen aan de vertrekkende ambtenaar.
  deze blijft werken tot hij iemand heeft die goed betaald voor zijn plaats te kunnen in nemen.
  bijna het Zelfde als in Amerika
  als je haartjes goed zitten en je kunt sporten is belangrijker dan intelligentie.(zie je wel als Trump)
  het valt ook elke keer op als ze met een woordvoerder op de foto moeten 20 man er achter kruipen om hun kapsels te laten zien(hoe belangrijk ze zijn)
  Werk krijgen bij de overheid betekend betalen of je het werk kunt is niet belangrijk.
  dit is het mooiste land in de wereld maar met gebruik aanwijzing.
  deze krijgen ze op de uni wat voor mij evenveel is als een veredelde vijfde klas lagere school in Nederland

 5. Ger zegt op

  Las onlangs in dit blog als reactie dat universitaite graden behaald inThailand gelijkwaaardig worden gewaardeerd met Nederlandse normen volgens een waarderingsmethode. Wordt dan volgens mij , en vele anderen, voorbij gegaan aan de lage kwaliteit van het Thaise onderwijs. Over deze lage kwaliteit gaat ook dit artikel, en vele andere rankings en artikelen. Dus als men roept dat een graad of diplomat weinig inhoudelijke waarde heeft indien behaald in Thailand zijn er Nederlandse “deskundigen ” die het tegendeel beweren.

  • Rob V. zegt op

   Ik herinner me alleen een recente reactie van iemand die aangaf dat zijn zoon in het bezit was van een diploms gelijkwaardig aan dat in NL. Dat is dan wel een vooraanstaande, internationele school/uni want de standaard bachelor en master papieren uit Thailand zijn toch echt niet gelijkwaardig aan die in Nederland. Kan me geen enkele reactie of blog voor de geest halen waarin iemand claimt dat de diploma’s wel gelijk zouden zijn.

   Uit mijn omgeving ken ik alleen mijn vrouw en vrienden en vriendinnen. De meeste met een Bachelor en een salaris van veelal zo’n 20 duizend oplopend tot 30 duizend in diverse kantoor banen. Dat is geen top salaris maar zeker niet slecht. Maar ook in Thailamd (net als in Nederland) hoor je ook vaak over mensen met diploma die met een midden of laag inkome eindigen. Maar dat zegt niets over hoeveel het papiertje hier waard is. Mede vanwege de taal en uiteraard het opleidings verschil kon mijn lief niets met haar Thaise papieren.

   • Ger zegt op

    epnuffic.nl heeft een tabel met omzetting van het Thaise hoger onderwijs naar het Nederlandse.
    Vraag die ik , en denk anderen ook, stel wie de vergelijkingsmaatstaf heeft bepaald gezien de kwaliteitsniveau van het Thaise onderwijs. Oftewel inhoudelijk loopt het onderwijs achter terwijl het diploma etc. hetzelfde als in Nederland wordt gewaardeerd.

 6. chris zegt op

  Natuurlijk is een beachelor degree een bachelor degree.Overal ter wereld. Hetzelfde geldt voor een Masters Degree. Werkgevers zijn echter niet gek. Zij kunnen eenvoudigweg nagaan hoe goed de betreffende universiteit staat aangeschreven, binnen het betreffende land en ook internationaal. Er zijn verschillende rankings, die op andere criteria zijn gebaseerd. En ook kunnen zij natuurlijk de kandidaat testen voordat men hem/haar een arbeidscontract geeft.
  Wat voor Thaise studeten aantrekkelijk is is een zogenaamd double degree programma. Je krijgt aan het eind een Thais diploma maar ook van de universiteit waarmee wordt samengewerkt. Die buitenlandse universiteit stelt daaraan natuurlijk voorwaarden waaraan niet elke student kan voldoen. Die voorwaarden zijn nodig omdat het thuisland van die buitenlandse universiteit de kwaliteit van het in Thailand gebodene kan toetsen. (en dat ook doet, is mijn ervaring). Een slechte beoordeling van het programma in Thailand kan je in principe je licentie in het eigen land kosten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website