Het boegbeeld van de Thaise jeugd is ze, de 20-jarige universiteitsstudente Kanthoop. Onbezorgd, slenterend op teenslippers en slurpend van een koffietje. Maar toch lijkt haar op het eerste gezicht zorgeloze bestaan voorbij. De vrouw kijkt aan tegen een celstraf tot 15 jaar omdat ze koning Bhumibol publiekelijk afvallig is geweest. “Niet meer dan een personlijke mening”, klinkt het bij de studente. Erntige majesteitsschennis volgens het regime.

“Ik ben blij dat mijn zaak eindelijk onder de aandacht is gekomen. Iemand moet opstaan en verandering eisen. Vroeg of laat zal iedereen beseffen dat we verkeerd bezig zijn.” Met verandering bedoelt ze onder meer het afschaffen van het spelen van het Thaise volkslied, om 8 uur ’s morgens en om 6 uur ’s avonds. Momenten om koning Bhumibol te eren met een stil gebed. En ook de vrije meningsuiting wil Kanthoop koste wat kost doorgevoerd zien.

Daar botst ze natuurlijk met artikel 112 van de Thaise strafwet, dat wordt aangegrepen om dissidente stemmen te muilkorven. Wie toch zijn mond opentrekt, riskeert jarenlange celstraffen. Een sanctie die Kanthoop nu ook te wachten staat. Op haar Facebookpagina had ze zich immers te kritisch uitgelaten over het regime, ‘majesteitsschennis’. De vrouw nam in 2006 haar eerste politieke stelling in: ze weigerde op te staan voor het volkslied, nochtans verplichte kost net voor een filmvertoning. “Ik heb het recht om zelf te kiezen wanneer ik opsta”, vertelde ze.

“112-crimineel”

“Ik ben schuldig aan vrije meningsuiting. Als ik daarvoor nu levenslang naar de gevangenis moet, dan zal ik dat doen. Ik ga niet schuldig pleiten om strafvermindering te krijgen. Ik ga evenmin gaan smeken bij de koning om gratie te krijgen”, aldus Kanthoop, die studeert aan de Thammasat-universiteit in Bangkok, de enige universiteit die haar toeliet.

Haar zaak moest begin februari voorkomen, maar is voor onbepaalde tijd opgeschort. Als ze veroordeeld wordt, wordt ze meteen de jongste ‘112-crimineel’ in de geschiedenis van Thailand. De laatste zal ze echter niet zijn. Vorige week veroordeelde een Thaise rechtbank nog een man van 71 jaar tot zeven jaar cel, terwijl een 61-jarige man in 2011 20 jaar kreeg aangesmeerd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Het is niet mogelijk om op dit artikel te reageren.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website