De Thaise staatsloterij (GLO) komt met een plan om de jackpot te verhogen van 6 naar 600 miljoen baht. Het besluit hierover wordt in september genomen door het bestuur van de GLO.

De bedoeling van het plan is om het illegaal gokken te ontmoedigen, want daardoor loopt de overheid inkomsten mis. De GLO moet volgens de wet 28 procent van de opbrengst aan het ministerie van Financiën afdragen.

Binnen de regering is er wel draagvlak voor de verhoging. Het is de overheid een doorn in het oog dat er al jaren veel geld wegvloeit naar onder andere buitenlandse casino’s.

De Thaise bevolking staat wat tweeslachtig in haar opvattingen over gokken. Binnen het Boeddhisme is gokken eigenlijk een zonde, maar veel Thai zien het als een vrijetijdsbesteding en een mogelijkheid om bij een flinke winst aan de armoede te ontsnappen.

De overheid wil overigens wel maatregelen invoeren om het kopen van staatsloten niet uit de hand te laten. Zo moet er een minimumleeftijd worden ingesteld en een identificatieplicht. Daarnaast moet er een commissie komen die desgewenst mensen kan verbieden om loten te kopen wanneer het de financiële zekerheid van het gezin bedreigt.

Tegenstanders van het gokken willen juist geen hoge jackpot omdat dit het gokken zou stimuleren.

Een andere wijziging die het GLO wil voeren is de mogelijkheid om gemakkelijker loten met geluksnummers te kopen, omdat die nu door lotenverkopers voor meer geld worden verkocht of gereserveerd.

 

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


15 reacties op “Thaise staatsloterij wil jackpot van 600 miljoen baht”

 1. ruud zegt op

  Een jackpot van 600 miljoen betekent nog meer nieten in een loterij die toch al niet uitblinkt met een hoog uitbetalingspercentage.

  Jaren geleden heb ik overigens wel eens gelezen dat er met de trekking werd gerommeld.
  Dan weten we in iedere geval dat van de gewone spelers niemand dat geld gaat winnen.

  Overigens heeft een Thai geen 600 miljoen Baht nodig om aan de armoe te ontsnappen.
  5% van dat bedrag (met 20 winnaars) is meer dan genoeg om hem een vorstelijk leven te laten leiden.(als de overheid er teminste voor zorgt, dat de winnaar niet binnen een week is leeggeplukt, of erger)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Leo Th. zegt op

   Goed gezien Ruud, die prijs moet toch opgebracht worden en ik ga er niet vanuit dat de afdracht van 28% op de inleg aan het Ministerie van Financiën verminderd wordt en ook niet dat er bijv. een verdubbeling van het aantal verkochte loten gerealiseerd zal worden. De maatregelen die de overheid zou willen nemen om de verkoop van de loten niet uit de hand te laten lopen zijn overigens zonder meer lachwekkend. Minimum leeftijd en identificatieplicht? En dat zou dan gecheckt moeten worden door een lotenverko(o)p(st)er, die minimaal verdient aan de verkoop en zich in de handen wrijft bij elk verkocht lot.
   En een commissie die mensen kan verbieden om loten te kopen? Nou, dat impliceert dus ook een registratie van kopers van loten, controle op hun financiële positie en een lijst samenstellen van degenen die uitgesloten worden. Zelf koop ik altijd wel een aantal loten wanneer ik in Thailand verblijf. Hoewel ik nog nooit een prijs heb gewonnen vraag ik mij af of het een buitenlander gepermitteerd is een aanzienlijke prijs over te schrijven naar zijn bankrekening.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Jo zegt op

  @Ruud, denk dat de huidige prijs van 3 miljoen al meer dan voldoende is om uit het armoedegebied te treden.
  Maar dat is in ieder land zo, in NL is het niet beter met de Megajackpot etc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. harry zegt op

  citaat :”Binnen het Boeddhisme is gokken eigenlijk ene zonde”.Ze gaan notabene wel vaker naar een of andere monnik om te loten te lagen zegenen !!! Wel een beetje hypocriet toch …Maar er is niets mis met een gokje zo af en toe.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Khun Peter zegt op

   Dat hypocriete geldt voor de meeste geloven en gelovigen, zo niet alle.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • harry zegt op

    Beste Khun Peter , daarom heb ik al eens een eerdere reactie gezegd dat er geen groter vergif is dan religie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • chris zegt op

     Probeer eerst een van deze 10 giften.
     http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-sterkste-dodelijkste-gif/

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • John Chiang rai zegt op

     Beste Harry,ik ben zelf niet overdreven gelovig,maar ben zeker dat veel mensen uit hun geloof nog zoveel hoop halen,dat ze überhaupt in staat zijn met hun armoede te leven. Mocht het boeddhisme in Thailand niet bestaan,en de armoede de vertwijfeling ten prooi vallen,dan zouden velen,waaronder ook de meeste expats liever niet meer in Thailand wonen. Oorlog en geweld wordt niet van een geloof veroorzaakt,maar van mensen die geen geloof bezitten,of het verloren hebben.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Bert zegt op

  Mijn vrouw heeft ook de eigenschap om mee te spelen in zowel legaal als illegaal.
  De Thai (die ik ken) rekenen zich allemaal rijk als ze een keer hebben gewonnen en “vergeten” gemakshalve dat ze als vele malen meer hebben betaald dan ze nu hebben gewonnen.
  Ik hou voor haar in een spreadsheet bij wat ze uitgeeft en wint en zo heeft ze inzicht in wat het nu “kost” per maand. Ook kan ze dan makkelijker verweren tegen mensen die willen delen in haar “geluk” 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. chris zegt op

  De redenering dat een grotere hoofdprijs in de legale Staatsloterij de wind uit de zeilen zou nemen van de illegale loterij klopt niet. Zeer waarschijnlijk is er nog nooit onderzoek gedaan naar de beweegredenen om aan de illegale loterij deel te nemen. En als je dat niet of je er niks van aantrekt kom je met dit soort onzinnige redeneringen. Om over de vermeende invloed op het gokken over de grens in Cambodja nog maar te zwijgen.
  In mijn omgeving spelen veel mensen in de illegale loterij. De belangrijkste redenen:
  1. je kunt met kleinere bedragen, startend met 20 baht, op een nummer gokken. In plaats van een papieren lot van 80 Baht met 1 nummer heb je in de illegale loterij 4 kansen, natuurlijk met een kleinere opbrengst;
  2. mensen spelen niet om veel te winnen (ze weten dat dat een illusie is) maar men wil wel winnen. Een paar duizend Baht winnen is al heel veel;
  3. je kunt tot op de dag van de trekking nog meedoen met het nummer dat je zelf kiest; de verkopers van de officiele loten zijn – als het goed is – op de trekkingsdag nagenoeg uitverkocht. Dat je favoriete nummer er nog is, is een uitzondering.
  De optie die dit illegale circuit echt zou aanvallen is een online loterij, met ook de mogelijkheid van een kleine inzet en open tot 12.00 AM op de trekkingsdag. Dit zou echter een grote slag betekenen voor de lotenverkopers. Dat wil de regering blijkbaar niet op zijn geweten hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • john zegt op

   Er zijn veel meer illegale loterijen dan wij weten. In het diepe zuiden (en de rest van TH misschien ook wel) wordt 2x per dag gegokt op de TH AEX-index. De 2 cijfers achter de komma zijn dan het winnende getal. Iedere middag om 12.30 uur en 16.00 wordt die index vastgezet en dat is dan het cijfer voor die dag.

   Eens een hele discussie gehad met een man die van mening was dat hij dat cijfer kon berekenen.
   Ik heb hem gezegd dat als hij dat cijfer kan berekenen hij mijn hele vermogen mag beleggen, maar dat snapt ie dan niet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Ann zegt op

  waarom geen 100 prijzen van 6miljoen B?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Bert zegt op

  Volgens mij zijn er nu ook 100 prijzen van 3.000.000 Thb te winnen, dus 300.000.000 Thb.
  Dus zo gigantisch extreem is het nu ook weer niet.

  Zal m.i. zeker niet d bedoeling zijn dat die grote prijs op één lot valt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Mark zegt op

  Dit hebben we eerder gezien, ook in de EU. De schamele één tot drie miljoen euro die de nationale lotto-spellen voorspiegelden aan de gelukvogels bleek niet attractief genoeg. Lees niet commerieel rendabel genoeg. Er werd een krachtiger spelmodel bedacht. Euromillions. Winstkans zo goed al nihil, maar die ene gelukzak wordt zot van glorie en liefst in de media opgevoerd. Later lees je dat het met mensen die zoveel miljoenen euro’s gewonnen hebben dan ook nog eens slecht afgelopen is. Een ongeluk bij een geluk.
  Euromillions vaart er wel bij.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Kees zegt op

  Die belachelijk hoge prijzen zijn alleen bedoeld als lokkertjes. De kans op zo’n prijs is relatief laag. Men zou beter meerdere hoge en minder hoge prijzen moeten aanbieden waardoor de kans op winnen groter wordt. Meer prijzen voor hetzelfde aantal loten met meer nummers die getrokken moeten worden maakt dat men meer kans heeft.
  Een beetje logisch denkend mens weet dat bij het verhogen van de 1e prijs de kans om te winnen niet stijgt. Meer prijzen aanbieden maakt de kans om te winnen enigszins groter maar ook dan nog niet substantieel!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website