Het plan van de Thaise regering om al het internetverkeer door één poort (Gateway) te laten gaan om zo meer grip te krijgen, stuit op veel weerstand. Uit protest tegen dit plan hebben hackers woensdag zes overheidswebsites vrijwel platgelegd met de bekende DDoS aanval.

Door de DDoS aanval werden de websites uiterst traag of ontoegankelijk. De minister van ICT waarschuwt de hackers dat tegen hen zal worden opgetreden als dit weer gebeurt. De aanvallen zijn in strijd met de Computer Crimes Act en kunnen een straf van 300.000 baht en/of een gevangenisstraf van 15 jaar opleveren.

De hack was een protest van het Thai Netizen Network, een groep internetgebruikers die zich verzet tegen de plannen van de regering om het internet te controleren. De regering zegt echter dat het niet om censuur gaat maar dat kostenbesparingen op de IT-infrastructuur. Daarnaast wil men de jeugd beschermen zodat zij gepast en constructief van het web gebruik maakt.

Dat lijkt een drogreden. Volgens een bron bij het leger maakt de junta zich juist zorgen over het toenemend aantal politieke boodschappen met kritiek op de huidige regering. Ook zou de monarchie worden belasterd. Omdat de domeinen vaak in het buitenland zijn geregistreerd, kan de regering de websites niet afsluiten, maar ze kan wel de toegang tegenhouden als al het internetverkeer door een enkele  Gateway gaat. Op dit moment gaat het internetverkeer in Thailand nog door tien internationale gateways. Minister Suwaphan laat weten dat het slechts een plan is en nog geen definitief besluit.

De Thaise regering, bij monde van minister Pannada zegt dat ze ook op de hoogte zijn van de nadelen. Een single gatewaymaakt aanvallen van buitenaf gemakkelijker en daardoor kan het complete internetverkeer in Thailand plat worden gelegd, met alle gevolgen van dien.

Deskundigen vinden het een slecht idee en vrezen dat zelfs de economie van Thailand kan worden geraakt. Voormalig ICT-minister Anudith zegt daarover: ‘Het zal een gigantische impact hebben op het bedrijfsleven. Investeerders zullen hun vertrouwen in de stabiliteit van het internetverkeer in Thailand verliezen, daarmee mist Thailand de kans om het centrum van Asean’s digitale economie te worden.’

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/n5dkC4

7 reacties op “Thaise regering waarschuwt hackers na platleggen overheidwebsites”

 1. David H. zegt op

  quote van artikel:
  De Thaise regering, bij monde van minister Pannada zegt dat ze ook op de hoogte zijn van de nadelen. Een single gatewaymaakt aanvallen van buitenaf gemakkelijker en daardoor kan het complete internetverkeer in Thailand plat worden gelegd, met alle gevolgen van dien.

  Dus mensen, voor alle zekerheid wed niet meer op 1 Thais financieel paard , en hou cash geld veilig , maar in handbereik , voor in geval de regering hun plan doorzet , denk dat die hackers het er niet bij gaan laten in dat geval .En alles valt stil……

 2. Michel zegt op

  Regeringen denken alles op het net te kunnen regelen en in de gaten te kunnen houden.
  Mensen die echt kwaad willen doen doen dat toch wel. En als je een site die geblokkeerd is echt wilt lezen kan dat ook via een omweg.
  VPN is één van die mogelijkheden, het tor netwerk werkt zelfs nog beter en veiliger.
  Zelfs in Europa en USA zijn bepaalde sites geblokkeerd, ja, ook in NL, maar via het tor netwerk wel bereikbaar. Ook leest de BVD/AIVD enz. enz. netjes alles van iedereen mee.
  In NL maakt niemand zich daar druk over, in TH gaan mensen er gelukkig nog tegenin.

  • Hendrik zegt op

   Welke sites zijn in Nederland geblokkeerd Michel…?
   Ik wil ze -desnoods via de door jou aangegeven omweg- graag eens bekijken…

   • Michel zegt op

    Denk alleen maar eens aan de vele p2p en torrent sites die geblokkeerd zijn.
    Dat zijn echter niet de enigen. Ook sites die ik liever niet bezoek, zoals radicale moslimsites, pedofielen sites, en echt nog veel meer.
    Spit het deepweb zelf maar eens door, en verbaast u wat er allemaal is, wat niet met een gewone browser te vinden is.

    • Fransamsterdam zegt op

     Het feit dat sites op het deepweb niet met een gewone browser te bereiken zijn komt natuurlijk niet doordat de Nederlandse overheid die sites geblokkeerd zou hebben.

 3. Cor van Kampen zegt op

  De Thaise overheid gaat dat verliezen. Ze hebben er zelf de kwaliteit niet voor om de strijd daar tegen
  aan te gaan. Daar moet je voor doorgeleerd hebben. Die zitten zeker niet in het leger.
  Cor.

 4. Jef zegt op

  In het Vrije Westen gebeurt het meer alomvattend maar achterbaks, inclusief allerlei wetswijzigingen die zogezegd de veiligheid van allen, doch bovenal de onaantastbaarheid van privilegieerden, helpen garanderen. Maar gerucht of realiteit, dit vermeende typisch politiestaatkenmerk maakt een militair bewind internationaal steeds minder acceptabel en de willekeur jaagt investeerders en toeristen naar alle richtingen uit Thailand.

  Alle Thaise SIM-kaarten dienden onlangs geregistreerd te worden. Dat kon uitsluitend mits fysieke aanwezigheid in Thailand maar ook voor wie daarbuiten verbleef zouden de accounts blijven bestaan en ontvangst van berichten zou mogelijk blijven. Transacties van mijn bankrekening bleken echter zopas onmogelijk, want de Thaise ATM SIM-kaart kan niet meer in verbinding geraken met de Belgische netwerken BASE, Proximus of Mobistar. Ik vermoed dat om uitgaande gesprekken en SMS-en te blokkeren, maar meteen alle dataverkeer geblokkeerd is. Afwachten tot ik in december terug zal zijn. Dit soort brutale politiestaatgrapjes direct in mijn financiële middelen, ontneemt elk vertrouwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website