SPhotograph / Shutterstock.com

De Thaise premier, Prayut Chan-o-cha, ontkent dat hij tot 20 jaar aan de macht probeert te blijven. Hij zegt dat het niet waar is dat hij de 20-jarige nationale strategie als excuus gebruikt om tot 20 jaar aan de macht te blijven. Volgens een bericht van Bangkok Post verwierp de premier de aantijging gisteren, tijdens een toespraak bij een evenement van de Thaise Kamer van Koophandel.

“Er zijn pogingen gedaan om de intentie (van de strategie) te vertekenen. Het is niet zo dat ik de komende twintig jaar aan de macht wil blijven.”

De premier benadrukt dat het de bedoeling van de 20-jarige strategie is om de toekomst van Thailand veilig te stellen door de nationale veiligheid te versterken, het concurrentievermogen van het land te verbeteren, de economische groei te stimuleren en tegelijkertijd het milieu te beschermen en de sociale gelijkheid te verbeteren. Hij zegt dat de 20-jarige strategie het land in staat zal stellen zijn lange termijn doelstellingen te bereiken. De tegenstanders zijn het daar echter niet mee eens.

Volgens het artikel in de Bangkok Post zeggen critici van de premier en zijn strategie, dat dit het vermogen van toekomstige regeringen zal beperken om hun eigen beslissingen uit te voeren en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ze zeggen dat het plan impact zal hebben op het beleid van toekomstige regeringen, aangezien ze allemaal in overeenstemming moeten zijn met de nationale strategie. Vice-premier Wissanu Krea-ngam heeft er echter eerder op aangedrongen dat de strategie, indien nodig, om de vijf jaar kan worden herzien en aangepast.

Tijdens de toespraak van gisteren wees de premier erop dat de strategie maatregelen omvat om zaken als overstromingen aan te pakken, de economie te versterken en burgers te helpen, die worstelen met financiële problemen en gezondheidsproblemen. Hij zegt bereid te zijn naar zijn critici te luisteren en ontkent een dictator te zijn.

“Ik zeg niet dat ik beter ben dan anderen. Ik ben bereid om te luisteren en verbeteringen aan te brengen. Ik ben niet het koppige type. Als de suggesties gegrond zijn, ben ik bereid ze ter hand te nemen en moeten we ook procedures volgen. Ik denk altijd aan hoe ver dingen kunnen worden uitgevoerd als het gaat om het aanpakken van problemen. Als ze willen dat we de problemen oplossen, zullen we ze vragen om specifieker te zijn. Ik ben geen gemeen persoon of een dictator. We zullen ons best doen.”

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Thaise premier beweert geen dictator te willen zijn”

 1. Het feit dat een premier in de media moet ontkennen dat hij een dictator is, zegt genoeg natuurlijk…..

 2. Erik zegt op

  Zie je nou wel? We zitten er allemaal naast! Deemoedig, nederig, de handjes onderdanig gevouwen, wat hebben wij ons vergist!

  Meneer heeft de senaat in zijn zak, de meerderheid in hun Tweede Kamer, de rechters, de sangha, de elite hangt aan zijn lippen, de uniformen tonen diep respect (anders was ie al lang gewipt…) en slechts een heel enkele keer moet ie even door het stof.

  Maar dictator? Ach nee, hoe komen we daar nou bij!

 3. Rob V. zegt op

  555 misschien niet letterlijk maar het gedrocht van een grondwet van 2007 is er wel zo op gemaakt om niet echt democratisch te zijn,of ” minder democratisch, zo u wilt. Deze generaal kwam na een militaire coup aan de macht en er is alles aan gedaan de macht en invloed van de power-that-be voor de komende 20 jaar wat veiliger te steller omdat het volk elke keer maar weer de ‘verkeerde keuzes’ maakt. Geen wonder dat de regeringskliek dan vaak het etiket ‘dictator’ toegesmeten krijgt.

  Een man met respect, en geduld is het ook al niet. Met enige regelmaat hebben wij zijn woede uitbarstingen, vreemd gedrag en ‘bijzondere grapjes’ gezien. Zie zijn opmerkingen jegens vrouwen, de media enzovoort. De heren om hem heen (Prawit, Anutin etc.) zijn niet veel beter.

  En wie heeft niet de afgelopen week foto’s gezien waar Prayuth als kakkerlak afgebeeld was? Hoeveel mensen hebben werkelijk diep respect en ontzag voor deze man als persoon en/of als premier?

 4. Johnny BG zegt op

  Wellicht dat Lung Jan kan uitleggen waarom de politiek in Z.O. Azie vanuit het verleden gezien anders werkt dan wat de meeste in Europa gewend zijn en hoe het dan komt dat die landen in populariteit niet bijzonder veel te lijden hebben terwijl de bevolking onder dictators de dagen moeten zien te overleven.

  • Marcel zegt op

   Betse Johnny, je maakt een ernstige denkfout- politiek werkt niet anders in SEA dan in de de EU. Je bekijkt de vorm en denkt dat de inhoud verschillend is. Zelfs in de USA of in Canada of Australië zijn er verschillende systemen. Maar één ding is als een gemene deler: respect voor democratische grondbeginselen en mensenrechten. Nou jij weer!

  • Lung Jan zegt op

   Beste Johnny,

   Ik probeer de Thaise psyche al meer dan een kwarteeuw te begrijpen maar besef dat ik ze wellicht nooit zal doorgronden…

   • Tino Kuis zegt op

    Ah, de Thaise psyche! Bedoel je die van de moslims in het zuiden of de animisten in het noorden? Of de psyche van de royalisten? Of de kapitalisten?
    Ik begrijp mezelf vaak niet. Help!

 5. ruud zegt op

  Voor sociale gelijkheid zou je kunnen beginnen met rijken belasten en de opbrengst onder de arrmen te verdelen.
  Maar ik heb nog geen poging in die richting gezien.

  Ik ben overigens wel van mening dat Thailand heel makkelijk een slechtere premier had kunnen treffen.
  Wat dat betreft hoef je niet te hopen dat iemand hem afzet.

 6. Eduardus zegt op

  De gedwongen ongelijkheid onder de mens zal nooit verdwijnen, ongelijkheid in alle vormen goedschiks of kwaadschiks zo lang de mens bestaat.

  Eeuwen geleden bouwde de mens kastelen met hoge muren ook in Nederland, waarin binnen de muren de dictators, buiten die muren de arme sloebers, wees eerlijk zal deze vorm van onderdrukking wat je ook doet in onze moderne tijd ooit veranderen?

  Het blijft vechten tegen de molen.

 7. dirk zegt op

  Ik geloof hem best wel hoor.
  Hij zal zeker geen 20 jaar aan de touwtjes trekken, een man een man, een woord een woord.
  Waarschijnlijk zal hij na 19,5 jaar trots en vrijwillig opstappen, daarna het stokje doorgeven aan een familielid.

 8. Chris zegt op

  Alle gekheid op een stokje en je kunt zeggen van d eman wat je wlt mareen dictator is hij natuurlijk niet.
  Een dictator is “de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.”

  Het is net zoveel dictator als Rutte en Duterte die ook gekozen zijn door het volk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website