(otan / Shutterstock.com)

Met de recente toename van het aantal buitenlandse toeristen dankzij de groei van het Thaise toerisme, is er volgens berichten ook een stijging in het aantal gevallen waarin buitenlanders de Thaise wetgeving overtreden. Deze ontwikkeling heeft geleid tot verschillende incidenten waarbij buitenlanders betrokken zijn die illegale activiteiten ondernemen, die soms zelfs een bedreiging vormen voor de Thaise samenleving.

Als reactie op deze zorgwekkende trend heeft Pol. Generaal Roy Ingpairoj, de plaatsvervangend hoofd van de Koninklijke Thaise Politie, een instructiebrief uitgegeven aan de commissaris van Immigratie met de opdracht tot strengere handhaving van de immigratiewetgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal buitenlanders Thailand illegaal is binnengekomen met de intentie om zich permanent in het land te vestigen, daarbij de lokale wetten negerend. Hun aanwezigheid in Thailand bleek niet alleen nadelig te zijn voor het land, maar veroorzaakte ook schade aan de samenleving, economie, politiek en de nationale veiligheid.

Om te voorkomen dat buitenlanders die tijdelijk in Thailand verblijven misdaden begaan, ongeregeldheden veroorzaken of op enige wijze een bedreiging vormen voor de vrede, veiligheid of nationale veiligheid, zijn de volgende maatregelen voorgesteld:

 • Een strikte screening van buitenlanders bij binnenkomst en vertrek uit het Koninkrijk. Dit omvat ook de afhandeling van aanvragen voor verblijfsverlengingen, visumstempels, en wijzigingen in visumstatus. Het is vereist dat alle relevante wetten, regelgeving en orders strikt worden gevolgd.
 • Het onderzoeken en vervolgen van misdrijven gepleegd door buitenlanders, waaronder overtredingen van de Immigratiewet, de Wet op de Tewerkstelling van Buitenlanders, de Wet op Entertainmentlocaties, illegale bedrijfsactiviteiten, en nominee-regelingen waarbij Thaise staatsburgers namens buitenlanders aandelen of onroerend goed bezitten om zo de wet te omzeilen. Ook het gedrag van buitenlanders moet worden geëvalueerd op mogelijke maffia-achtige invloeden. Voor een effectieve handhaving is samenwerking met relevante instanties essentieel.
 • Het intrekken van de verblijfsvergunning van buitenlanders die zonder geldige reden in Thailand verblijven of wiens gedrag de intrekking van hun vergunning rechtvaardigt, in overeenstemming met de Vreemdelingenwet.

Het Immigratiebureau is opgedragen om een actieplan te ontwikkelen en een schema op te stellen voor voortdurende en uitgebreide inspecties in alle regio’s, op geschikte momenten.

Bovendien moet er voor elke arrestatie een grondig onderzoek worden uitgevoerd, waarbij de resultaten van de operaties vóór de 10e van elke maand gerapporteerd moeten worden. Het eerste rapport wordt verwacht op 10 april 2024.

Bron: Khaosod English

13 reacties op “Thaise politie wil strengere regels en meer controle voor buitenlanders in Thailand”

 1. Mike zegt op

  Nou dan is het gedaan met het onroerend goed op Thai Company….mits ze het nu ook gaan handhaven, maar het klinkt serieus

 2. Rob zegt op

  Hoe pest je buitenlanders uit je land, nou zo dus!!!
  Laten ze eerst eens hun eigen regels consequent handhaven, rijden zonder helm, rijden over het trottoir, rijden tegen de rijrichting in, het verbranden van rijst afval en ga zo maar door, er zijn zat regels maar weinige worden gehandhaafd.

  • Cees zegt op

   Niet wij maar zij bepalen wat er in hun land gebeurt. Als je je gewoon aan de wet houdt heb je niets te vrezen., maar het zijn zij die zich boven de wet stellen die het voor ons moeilijk gaan maken. Vooral in de toeristische streken loopt het wangedrag de spuigaten uit. Er is al jaren gewaarschuwd dat het kopen van een huis op company name riskant kan zijn in een land dat de regels aanpast naar goeddunken je zou zeggen een gewaarschuwd mens telt voor twee niet dus, maar klaag niet achteraf.

   • Rob zegt op

    Beste Cees, uiteraard bepalen zij wat er in hun land gebeurt, maar het rijden zonder helm, rijden over het trottoir, rijden tegen de rijrichting in, het verbranden van rijst afval en ga zo maar door zijn allemaal dingen die tegen de wet indruisen, maar ze handhaven niet dat is het grote probleem in Thailand.
    En ja ook ik hou me aan de regels, maar om nou speciaal op farang te gaan letten dat is toch krom of ben ik nu gek.

 3. Wim zegt op

  Als elk land nou eens de regel toepast, dat elke buitenlander die te gast is in een land, bij ernstige delicten het desbetreffende land wordt uitgezet, dan zijn we al een heel eind verder. Verwijzen naar wat de Thai allemaal verkeerd doet, is hier niet op zijn plaats (mijn inziens!)

 4. Co zegt op

  De gedachte is leuk om met strengere regels te komen maar coruptie blijft altijd bestaan omdat ze niet vies zijn om hun eigen portemonnee te vullen en daarmee bedoel ik, laten ze eerst maar eens die illegale bureautjes aanpakken waar je een visum kunt kopen voor een schandalig bedrag. Dan scheidt je ook het kaf van de koren.

 5. Annelies zegt op

  Als ik dan zie dat Phuket quasi overgenomen wordt door een Russische invasie, dan ga je mij niet wijsmaken dat al die ‘vreemdelingen’ wettig in het land zijn.

  Dat ze maar eens beginnen met hier grote kuis te houden. Het begint echt de spuigaten uit te lopen. Maar we weten allemaal dat, waar het grote geld zit, men die wel met rust zal laten.

 6. Ruud zegt op

  0.001% van de buitenlanders overtreed de regels, maar die zijn de schuld dat alles verkeerd gaat in Thailand beetje goedkoop hè… zeg maar dat Thai xenofoob zijn dat is beter.
  Thai doen niets verkeerd in het buitenland, kijk eens naar Zuid-Korea, Taiwan of de VS hoeveel Thai daar illegaal onder de radar verdwijnen elk jaar…

 7. Jack zegt op

  Het was eigenlijk te verwachten. Steeds meer geweld en andere misdaden doen zich voor onder de buitenlanders. Je kan je voorstellen hoe de goede buitenlanders in ons land zich moeten voelen om steeds onterecht geviseerd te worden!

 8. John Chiang Rai zegt op

  De Thaise politie wil strengere regels voor buitenlanders, en gaat gewoon aan het feit voorbij dat er reeds genoeg wetten en regels bestaan in Thailand.
  Wetten en regels die zowel voor buitenlanders als ook voor Thai gelden, en gewoon gecontroleerd dienen te worden.
  Als ze deze taak, wat eigenlijk tot hun dagelijkse werk zou moeten horen consequent zouden doorvoeren, had Thailand veel problemen minder.
  Dus waarom schreeuwen om voor een bepaalde groep iets strenger te maken als ze nu reeds hun eigen werk vaak niet goed nakomen?

 9. Chris zegt op

  Het Anutinisme heeft weer een volgend hoofdstuk.
  D rechterhand (meer controle op buitenlanders) weet niet wat de linkerhand wil en doet: meer toeristen naar Thailand en geen visum als je maximaal 30 dagen (of mischien wel 60 dagen) komt.
  De premier die zelf op Suvarnabhumi gaat kijken en zegt dat het afgelopen moet zijn met lange wachtrijen om het land binnen te komen: meer immigratie-ambtenaren en meer elektronische scanning van het paspoort. Er is niet voldoende menskracht voor de beoogde groei van het aantal toeristen.
  De echte grote buitenladnse criminelen die in het laatste jaar zijn gearresteerd (vooral Chi nezen uit de gokwereld) verbleven hier op het Elite visum: eenmaal een grote zak geld betalen en voor vijf jaar geen beperkingen meer. Wat zeg ik? Zelfs met de limosine worden afgehaald op het vliegveld. Zo leg je criminelen in de watten. Dat weten ze wel.
  De soep wordt ongetwijfeld niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Wat als ald ie kleine buitenlandse crimimelen eens doorslaan en (in de rechtzaal) vertellen welke Thais hen allemaal helpen met hun activiteiten?
  Mijn eigen algorithme zegt dat de meeste buitenlandse criminelen verblijven in een aantal grote steden zoals Bangkok, Phuket en Pattaya (waar men geld kan maken of afpersen), in toeristengebieden (zoals de eilanden) en in een aantal grensgebieden met Laos, Cambodja en Maleisie. Niet In Sisaket, Ubon, Lopburi of Trang.

 10. Daniël M. zegt op

  Hallo lezers,

  Ik heb het artikel en de reakties zonet gelezen.

  Strikt gezien ben ik het volledig eens met de maatregelen zoals ze in het artikel beschreven zijn.

  In de reakties valt mij de vermelding van “Thai Company” en “diskriminatie van buitenlanders” en “invasie van de Russen” op. Hier wil ik op mijn beurt ook op reageren.

  Persoonlijk vind ik de maatregel terecht. Maar dan vooral om de buitenlandse kriminelen op te sporen en het land uit te zetten. Ik vind het in het belang van iedereen – en dus ook voor ons, Nederlanders en Vlamingen – belangrijk dat de bestaande wetten door IEDEREEN gerespekteerd worden. En ja, ik probeer mij zoveel mogelijk aan de Thaise wetten te houden en zich te gedragen als een Thai.

  Toen ik de reakties las, kreeg ik al meteen de indruk dat er gretig gebruik gemaakt wordt van “Thai Company” om permanent in Thailand te mogen blijven. Voor zover ik begrepen heb mag je een bedrijf runnen in Thailand. Maar dan wel op voorwaarde dat je daar werkelijk ook ten minste een aantal Thaise mensen tewerkstelt. Deze mensen moet je dan ook maandelijks een loon naar Thaise normen betalen. Dit moet je dan kunnen kunnen bewijzen. Hierbij denk ik dan ook, dat het niet de bedoeling is om via die “Thai Company” je Thaise schoonfamilie financieel te ondersteunen. Zolang die “Thai Company” volgens de Thaise wetgeving bestaat, denk ik niet dat men daarvoor moet vrezen. En nee, ik heb geen “Thai Company”.

  Persoonlijk voel ik mij als buitenlander niet gediskrimineerd op het vlak van kontroles, boetes en arrestaties. Ik ben er tot op heden niet mee gekonfronteerd geweest. Militairen, politie, personeel in de luchthavens en de stations zijn steeds zeer vriendelijk en respektvol geweest tegenover mij. Persoonlijk heb ik dan alleen maar lof voor hen. Maar ik begrijp wel dat er sprake is van diskriminatie op het vlak van boetes en de daaraan gekoppelde bedragen. Soms onterecht ten overstaan van buitenlanders. Ik kan het bestaan daarvan niet ontkennen. Maar zelf heb ik het nog nooit meegemaakt.

  De “invasie van de Russen” valt ook wel te begrijpen. Dit heeft volgens mij te maken met de invasie van Rusland in Ukraïne. Daardoor zijn ze in heel wat landen niet meer welkom en blijft het neutrale Thailand over in het voor hen sterk verminderde aantal landen voor hun vakantiebestemming. Thailand mag geen permanent toevluchtsoord blijven. Russen hebben hun reputatie op het vlak van hun gedrag. Mijn buurvrouw (in België) is van Russische afkomst. Zij is zeer vriendelijk. Zij voelt zich heden verbannen uit haar moederland. Besef hierbij dat vele Russen niet akkoord gaan met de politiek in hun land, waar de vrije meningsuiting de kop ingedrukt wordt. Maar zoals met alles en iedereen zijn er slechten en goeden.

  Respekteer en alles komt goed. Dit geldt in alle richtingen.

  Geniet van uw verblijf in Thailand 😉

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

 11. Arno zegt op

  Drastische maatregelen, laat ze eerst de hand in eigen boezem steken, binnen 1 km op de snelweg gereden te hebben constateer ik al vele overtredingen, welke ik niet hoef te benoemen, bij allen wel bekend wat er gebeurd op de weg, verder een leuk verhaal, maar dan zal eerst in eigen top gelederen een aantal broekzakken dichtgenaaid moeten worden, zolang die wijd open en op ontvangen ingesteld staan zullen veel vermogenden uit andere landen zich vrij kopen en alles doen wat het daglicht niet verdragen kan en de dienst uitmaken, het zou zo simpel zijn wanneer iedereen zich aan de regels zou houden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website