Minister van Defensie Sutin Klungsang heeft bevestigd dat er plannen zijn om het aantal verplichte dienstplichtigen in het leger onmiddellijk te verminderen.

Deze plannen zijn in overeenstemming met het beleid van de nieuwe regering. Op 3 september voerde Minister Sutin, samen met premier en minister van Financiën Srettha Thavisin, gesprekken met aankomende militaire leiders. Tijdens deze gesprekken werd gefocust op de huidige situatie in het land, het aanpakken van belangrijke vraagstukken en het uitwisselen van eisen van alle betrokken partijen.

Zowel de regering als het leger gaven aan op één lijn te zitten met verschillende beleidsdoelen, waaronder de overgang naar een vrijwillig dienstplichtsysteem. Er werd ook gesproken over de behoefte aan overheidssteun voor het leger op diverse vlakken. Het leger benadrukte zijn proactieve houding in het doorvoeren van organisatorische verbeteringen en het afstemmen van zijn acties op het beleid van de overheid. Ze beloofden de regering actief op de hoogte te houden van toekomstige uitdagingen.

Op de vraag naar de tijdlijn voor de implementatie van deze maatregelen, gaf Sutin aan dat men snel tastbare resultaten zou kunnen verwachten. Specifiek is het de bedoeling om tegen april 2024 volledig over te schakelen op een systeem van vrijwillige militaire dienst, wat naar verwachting zal leiden tot een significante reductie van het aantal verplichte dienstplichtigen. Minister Sutin merkte ook op dat er plannen zijn om de totale omvang van het leger stapsgewijs te verminderen.

Wat de exacte percentage van de vermindering betreft, zei Sutin dat dit nog onder overweging is. Het leger is momenteel actief bezig met het voorbereiden van de voorgestelde cijfers. Hoewel deze plannen intern al zijn besproken, zijn ze nog niet publiekelijk bekendgemaakt.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

17 reacties op “Thaise overheid en leger eensgezind over vermindering dienstplichtquota”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Vermindering van het leger is een goeie zaak, temeer nu Thailand geen vijanden heeft in de regio. Het agressieve leger van Myanmar is dikke maatjes met Thaise politici op het hoogste niveau en als China landjepik wil doen dan hou je ze toch niet tegen.

  Een kleiner leger betekent dat ook minder dure spullen nodig zijn en minder generaals waarin Thailand kwalijk grossiert. Dan komt er geld vrij voor pensioenen en armoedebestrijding dus laat ik de dames en heren politici eens een tip geven….

  • william-Korat zegt op

   Een kleiner leger betekent juist duurdere spullen, Erik.
   Niet echt gevolgd zeker wat die dingen die ze in Oekraïne de lucht in schieten kosten.
   Kan je wel wat dienstplichtige voor bezig houden.
   Tenslotte zal je toch een slag om de arm moeten houden met die ‘vriendelijke landen’ om Thailand heen.
   Zie de vermelde datum trouwens als een lachertje [april 2024]
   De eerste stap is gezet nu de praat omzetten in daden, Generaals zet je niet zo maar aan de kant en promoties stoppen werkt ook niet zo in deze maatschappij.
   Zal in de praktijk nog wel even aanlopen.
   Pensioenen en armoede bestrijding zal van meer kanten moeten komen als alleen de regering.
   Hoewel een eerste aanreiking logisch zou zijn.
   De mens zelf zal ook eens gemotiveerd moeten worden om daar eens aan te denken en te werken, helaas ie het mai loe, mai pen lai, prong nie gehalte nogal hoog bij vele Thailanders.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Kom op, Willem, minder soldaten betekent minder schietijzers en minder kogels en minder tanks en minder duikbootjes zonder Duitse motor. Is dus goedkoper dan nu.

    Wel aardig van je dat bestrijding van armoede van meer kanten zal moeten komen dan van de regering alleen. De rijksten moeten meedokken. Toevallig kennen we er allemaal een met een dikke portemonnee en een leuke villa (met dikke belastingschuld) in Duitsland maar of die graag zal meebetalen?

 2. GeertP zegt op

  Minder dienstplichtigen Erik,nergens wordt vermeld dat er ook minder generaals zullen komen, en eerlijk gezegd verwacht ik dat ook niet, Thailand is niet voor niks wereldleider generaals.

  • Erik Kuijpers zegt op

   GeertP, de overbodige generaals kunnen vervroegd met pensioen en dat scheelt centen. Daarna minder mensen promoveren tot die rang.

   Maar ik ben al blij dat er tenminste nagedacht wordt over inkrimping. Dat is al een hele stap voor Thailand…

   • Chris zegt op

    Er zijn heel veel generaals in het Thaise leger maar wat is overbodig?
    Velen van hen worden generaal een paar jaar voor hun pensionering. Al;s die allemnaal niet vervangen worden (en anderen niet tot generaal gepromoveerd) gaat het aanatl zinderiogen achteruit.
    Het zou ook niet misstaan deze gepensioneerden allelerlei voordelen te ontnemen die men had toen men werkte. Ook de benaming generaal zou men niet meer mogen gebruiken. SAls men vervolgens paal en pertk zou stellen aan nevenbaantjes wordt dienen in het leger veel mion der aantrekkelijk of beter gezegd: meer normaal en vergelijkbaar met andere ambtenaren.
    Het is een publiek geheim dat nogal wat generaals niet zo vaak op hun werk verschijenen omdat zij belangrijke nevenbaantje shebebn: runnen van van services, runnen van de illegale loterij, runnen van allerlei bedrijven. Transparantie hiervan is nodig.

 3. Dennis zegt op

  Minder generaals, minder dure speeltjes… ik weet niet of het leger daar zo blij van wordt.

  Maar serieus, het is natuurlijk een goed plan. 2 jaar dienstplicht is onzinnig, onredelijk en niet meer van deze tijd. Maar die 50k Baht (met verplichte afdracht aan nog hogere officeren) zal mening lokale leger-commadant nog gaan missen. Rolexen moeten per slot van rekening ook betaald worden bij de winkel en niet iedereen heeft een “overleden vriend” die z’n Rolexen uitleent

 4. Alphonse zegt op

  Lagere lonen betalen in België ca. 35-45 % belasting.
  Hogere lonen, middenklasselonen betalen tussen 45 en 56 %.
  Bij huizenverhuur betaal je 19 % van de opbrengst. BIj aandelen en co betaal je nauwelijks 1,48 % op de winst. NV’s betalen 35 %.
  België staat als nummer 1 inzake ‘overheidsbeslag op arbeid’ zoals wij dat in Belgisch-Nederlands noemen. Economen zijn het er al jaren over eens dat het een onhoudbare en vooral incorrecte situatie is om werkende mensen zo hard te belasten. Het ontmoedigt ook de lagere klassen die beter stempelgeld cashen up to 1500 eu dan voor 1200 eu minimumloon te gaan werken. Want dan heb je nog kosten van verplaatsing, werkkledij enz.
  Vele middenklasselonen in apenland België betalen dus meer dan de helft van hun loon aan de staat. Ergens omstreeks 16 juli begin je voor jezelf te werken. Al je loon tot 16 juli stroomt naar de staatskas.
  In de openbare sector wordt iedere cent belast, in private bedrijven sjoemelt men volop met extra-legale voordelen, die nauwelijks of niet belast worden.
  Allez, in totaliteit zal de hardwerkende Belg toch serieus belasting betalen.
  Met dat geld speelt de overheid sinterklaas, gaande van migranten opvangen over gratis school, over goede wegen, over werkloosheidsuitkering, over een minimum pensioen, over het verwerken van laag radio-actief afval van ziekenhuizen.

  Wat is mijn punt bij dit artikel?
  De armen in Thailand betalen geen belasting, de lagere en hogere middenklasse betaalt 10-12 % belasting.
  Ik heb toch meer dan één Thaise kennis of vriend(in), werkzaam in onderwijs, bank, overheidsdienst die met de hand op het hart beweert dat ze maar 12 % belasting betalen.
  Dus vraag ik me al jaren af hoe de Thaise overheid berijdbare wegen kan maken, airportinfrastructuur, grote havenfaciliteiten, minimale pensioenvoorzieningen van 500 baht (!), betaalbare ziekenhuizen, militaire aankopen voor de verdediging van het vaderland…
  Waarschijnlijk komt het geld dus toch van de (internationale) bedrijven, van invoerheffingen en dies meer.
  De Thailandgangers die hier op dit platform afgeven op de Thaise overheid, die niet doet wat westerse landen doen, moeten zich toch eens realiseren dat de eigen democratische waarden van hun thuisland met bijbehorend sinterklaasgedrag totaal haaks op het politiek en maatschappelijk systeem van Thailand staat.
  De Thaise overheid krijgt weinig van haar burgers, maar geeft daardoor weinig aan haar burgers.
  Dat het water tot aan de lippen staat, toont de recente verklaring van onze minister van financiën die wil dat huismoeders die nooit aan het economische leven deelgenomen hebben, aan het werk gezet moeten worden, want nu krijgen ze een minimumpensioen zonder ooit iets afgedragen te hebben.
  Heb je een burn-out kun je direct gratis herscholen voor een ander beroep, met overheidsgeld.
  De eeuwige gratis vrede van 70 jaar in de westerse landen is mogelijk geworden door nauwelijks iets aan militaire uitgaven te doen. Helaas is die tijd voorbij en moet ieder land dat vrijheid wil houden, veel overheidsgeld reserveren voor militaire bewapening. Dat gaat dan ten koste van sinterklaas spelen voor de behoeftigen in onze maatschappij.

  • william-Korat zegt op

   Duidelijk Alphonse.
   Het steekt allemaal even wat gecompliceerder in elkaar als sommige, een en een is twee, oplossingen.
   Het gebroken geweertje werkt ook hier niet.
   Je mag thuis blijven zitten [misschien wel letterlijk] oftewel geen verplichte dienstplicht prima, maar dat gaat duurdere ‘speeltjes’ kosten wil je dezelfde defensieve verdediging blijven houden.
   En die is ook hier nodig en gevraagd worden in de toekomst.

   Burgerij, natuurlijk is een betere oudedagvoorziening logisch, maar als je bijdrage daarin zeer weinig tot nul is, heb je je eisen zelf afgebouwd en kan je alleen maar dankjewel zeggen, helaas.

   • Tino Kuis zegt op

    De Thaise strijdkrachten zijn nooit bedoeld geweest om zich te verdedigen tegen buitenlandse agressie maar vrijwel uitsluitend om de eigen bevolking te controleren. Zie de vele staatsgrepen, ISOC en hun rol in het Diepe Zuiden.

    • william-Korat zegt op

     De Koninklijke Thaise strijdkrachten (Thais: กองทัพไทย, RTGS: Kong Thap Thai) is de krijgsmacht van het Zuidoost-Aziatische koninkrijk Thailand. Ze bestaat uit een landmacht, marine en luchtmacht en telt ruim driehonderdduizend manschappen. De koning van Thailand, Rama X, is de jure opperbevelhebber van de strijdkrachten.

     Dus als ik je goed begrijp, ach laat maar zitten Tino je praat voor eigen parochie.

     Je voorstel van BTW en inkomsten belasting grens verlagen waar de vrijstelling nu voor vele voldoende is om niet te hoeven betalen zou een start kunnen zijn.
     Maar denk dat een Thai en zeker de Thai die onder die grens valt daar nul komma nul begrip voor heeft.

     Hebben hier meerdere keren per jaar trouwens oefeningen met de Amerikanen in die vliegtuigen [Richting het noorden gezien vanaf Korat]
     Natuurlijk wenst men een stevige moderne krijgsmacht en zijn de door jou genoemde
     punten duiding en tijdverdrijf.
     Of zoals jij het noemt, controle.

     • Tino Kuis zegt op

      Citaat:

      ‘..ach laat maar zitten Tino je praat voor eigen parochie.’

      Ik heb een diep inzicht in de Thaise omstandigheden en met name ook in Thais-talige en wetenschappelijke berichten. Ik verzeker je dat mijn mening in deze door de meerderheid van de Thais wordt gedeeld en ik vertolk die mening. niks ‘eigen parochie” .

      Nog een keer : iedereen in Thailand, ook de armen en de vreemdelingen, betalen BTW, de grootste bijdrage aan de overheidsinkomsten.

     • Rob V. zegt op

      Beste William, de Thaise strijdkrachten hebben de afgelopen 100 jaar vooral gediend om het volk er onder te houden en niet om het land te verdedigen. Ze hebben een enkele maal, vooral voor symbolische waarde, troepen naar het buitenland gestuurd voor deze of gene internationale actie. Maar de landsgrenzen bewaken? Hah!

      Over de rol van de Thaise strijdkrachten is al veel geschreven, zo maar wat titels:
      – Thai Military Power, Vincent Gregory
      – Thailand: the politics of despotic paternalism, Thak Chaloemtiarana
      – In Plain Sight, Tyrell Haberkorn
      – Revolution Interrupted, Tyrell Haberkorn
      – …

      Het is natuurlijk niet allemaal ellende, maar er is meer kwaads dan goeds gedaan door de mannen in het groen en bruin denk ik zo. Minstens veel schade, teveel schade. De ontplooiing van land en volk had zo veel verder kunnen zijn gekomen sinds 1932. Tijd om te snoeien zeg ik.

      • william-Korat zegt op

       Als de Thaise strijdkrachten alleen bedoeld zijn om het volk eronder te houden waarom hebben ze dan een marine en luchtmacht, en eentje die men up-to-date wil houden.
       Honderdduizend minder dienstplichtigen/professionelen of het getal wat men wenst, gaat men compenseren met duurdere speeltjes bij de strijdkrachten,
       Daar is men nu al mee bezig diverse merken, vliegtuigen, duikboten, en het ‘betere werk waar ‘oefenterrein Oekraïne’ mee bezig is miljoenen dollars per stuk aan raketten komt ook.
       Inkrimpen personeel vrijwillig of verplicht compenseert dat niet.
       Het mag van mij graag zelfs inkrimpen, had er in 1970 ook niet zo’n zin in.

       Dat er schrijvers zijn die daar gelijk de oplossing van armoede bestrijding in zien door de ‘winst’ op papier door te schuiven is ook een linkse natte droom.
       Als die groep een beter bestaan [de minder bedeelde] wenst, zal men daar ook aan mee moeten betalen.
       Kan hoor redelijk onzichtbaar zoals Tino al zij BTW omhoog en, inkomstenbelasting of andere soorten belasting beter toepassen, zodat de staat dat kan ophoesten.
       Leven wordt duurder dan maar wel tijdens je niet werkende leven beter als Thai, stel het eens voor aan je Thaise vrienden.

  • Tino Kuis zegt op

   Ook de armen betalen belasting, Alphonse. BTW en diverse accijnzen zijn verantwoordelijk voor ruim 50 procent van de staatsinkomsten. Thailand is een hoger midden inkomens land, gelijk aan Nederland net na de tweede wereldoorlog. Een geringe verhoging van de BTW (nu slechts 7 procent) en de inkomstenbelasting en Thailand kan een redelijk sociaal stelsel opbouwen.

 5. Rob V. zegt op

  Er mag wel wat minder geld naar defensie, maar dat is voor vele vloeken in de kerk. Minder, uiteindelijk geen, dienstplichtigen meer. Meer speeltjes zoals duikboten, meer structuur binnen het materieel in plaats van een beetje van dit, een beetje van dat. Het is zonde van het geld om allerhande verschillende systemen (apparaten, voertuigen etc.) naast elkaar te hebben. Snoeien in het aantal generaals, bepaalde privéleges, geen hoge officieren meer toestaan in allerhande raden van bestuur in het bedrijfsleven. Dan valt er al een pak geld te besparen. Maar kinderen hun zoetje afnemen roept natuurlijk weerstand op, dus ik zie dat nog niet 1-2-3 gebeuren. Het zullen wel weer kleine stapjes worden, vooral niet teveel veranderen hoor….

  Thailand als hoger middeninkomen land en een koopkracht zoals Nederland uit de jaren 50 kan zich best wat veroorloven, zoals een sociaal stelsel van enig fatsoen. Geen bakken geld meer naar defensie zou daar een bijdrage bij kunnen zijn. Maar om zowel de macht in de defensietop als ook het binnenharken van belasting bij de rijken van het land (vergeet de grote verschillen in rijkdom niet) zal vooral paal en perk moeten worden gesteld aan de elite families. Dat zie ik niet binnen een regeringstermijn veranderen en al helemaal niet deze. Of de vlam moet in de pan slaan… als de massa van onderen het zat is kan er plots veel in korte tijd veranderen.

 6. william-Korat zegt op

  Er staat wat info over de toekomst in de thaienquirer heren over de Thaise strijdkrachten, ‘mede ontwikkelen’ heet het nu.

  https://ap.lc/4OCKn


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website