De regering wil de landlease voor buitenlanders verlengen van 50 jaar naar 99 jaar. Dat zou goed om kapitaalkrachtige investeerders aan te trekken en daarom goed zijn voor de Thaise economie.

De oppositie, waaronder voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD, zijn faliekant tegen de aanpassing van de wet.   

Adjunct secretaris-generaal Chavalit van PT evenals UDD-voorzitter Jatuporn willen een referendum om de mening van de bevolking te peilen. De rector van de Rangsit universiteit en voormalig parlementsvoorzitter is ook tegen. Hij noemt het diefstal van de kostbare schatten in Thailand.

Regeringswoordvoerder Sansern wil naar een langere leaseperiode omdat 50 jaar niet aantrekkelijk is voor grote investeerders, die hebben een lange tijd nodig om hun investeringen terug te verdienen en break even te spelen. Dat zou binnenlandse en buitenlandse investeerders weerhouden om uit te breiden in Thailand.

Hij benadrukt dat de concurrentie op dit gebied heviger is geworden nu de Asean Economic Community begin dit jaar van kracht is geworden. Thailand loopt het risico om grote investeerder mis te lopen die dan naar andere landen in de regio uitwijken.

Land in Maleisië en Singapore kan voor 99 jaar worden geleasd, in Vietnam voor 70 jaar en in de Filipijnen, Cambodja en Myanmar voor 50 jaar.

8 reacties op “Thaise oppositie wil geen landlease van 99 jaar”

 1. HansNL zegt op

  Of er nu wel of niet oppositie bestaat in Thailand is niet echt de vraag.

  Het is wel opvallend, en tekenend, dat de UDD-fanaten tegen het verlengen zijn van leaseperiodes.

  De vraag dringt zich op of de volgelingen van Thaksin, als ik ze zo mag noemen, nu wel echt er zijn voor de gewone man, die wellicht voordeel zou kunnen hebben van meer investeringen in Thailand.
  De volgende vraag is natuurlijk waarom Thaksin c.s. dit niet willen.
  Wellicht persoonlijke belangen, alles voor ikke?
  Immers, investeringen door buitenlanders brengen winst naar het buitenland, uiteindelijk.
  En niet in de zakken van de clan…

 2. Nico zegt op

  Kunnen ze zoiets ook niet voor partuculieren opzetten?
  Land lease voor 99 jaar en beheerd bij het Landoffice.
  Dat is eigenlijk hetzelfde als in Amsterdam.

  Redactie, gaarne “even” regelen a.u.b.

  Groetjes Nico

 3. Ger zegt op

  Diefstal van kostbare schatten volgens Chavalit : hij gaat er aan voorbij dat het slechts gaat om het gebruik van land voor een periode van 99 jaar; dit laatste is toch wat anders.
  In Thailand is er een ongelijke landverdeling: 80 procent van het land is eigendom van 10 procent van de bevolking. Dit lijkt me dan toch meer een onrechtvaardigheid als we het over grond in Thailand hebben. En deze 80 procent is toch echt in handen van zijn eigen landgenoten, de rijkere dan wel te verstaan.

 4. chelsea zegt op

  Ik heb klaarblijkelijk enige informatie gemist omtrent dit onderwerp want ik las met verbazing dat de land lease nu op 50 !!! jaar staat.
  Acht jaar geleden heb ik een land lease contract afgesloten voor 30 !!! jaar en dat was toen het maximum in aantal jaren dat mogelijk was .
  Heb ik inderdaad informatie gemist ??
  Met dank voor uw response

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Er is een verschil

   What is the maximum lease term available?
   The maximum lease term available is 30 years, with an option to renew for an additional 30 years. Each lease renewal (as long as it is greater than 3 years) that is agreed upon with the landowner must be registered at the local land office. For each new registration, taxes will be levied.

   Land for industrial or commercial purposes may be leased for up to 50 years by a foreign company under certain circumstances, with the possibility of extending the lease thereafter.

   http://www.thailand-lawyer.com/land_lease.html

 5. Jacques zegt op

  Het is duidelijk dat de groep rijke Thai, die hier het voor het zeggen heeft, niet zit te wachten op concurrentie en mordicus tegen dit beleid is. Ik hoop dat het wordt doorgevoerd, want het is een stap in de goede richting.
  Een beetje aanpassen aan het westerse denken zou geen kwaad kunnen. De gewone bevolking heeft hier echt wel voordeel bij. Zeker de groep arbeiders en bedrijven in de (woning)bouw en toeleveranciers voor de bouw. De regering heeft genoeg mogelijkheden om paal en perk te stellen aan uitwassen (misbruik maken van) of buitenlandse maffia, maar voor ons expats is het prettig om hiervan gebruik te kunnen maken.

 6. paul vermy zegt op

  landlease 50 jaar
  Volgens mij is de duur van landlease 30 jaar.
  Misschien is landlease voor bedrijven die investeren in Thailand
  50 jaar. Dit komt in Uw artikel niet naar voren

 7. colin de Jong zegt op

  We moeten een verschil maken voor particulairen die maximaal 30 jaar kunnen leasen. Elke extra optie is niet rechtsgeldig ook al staat het in het contract vermeld, zo is mijn ervaring bij diverse rechtbanken. Een 50 jarige lease is alleen toegangelijk voor grote investeerders die meer dan 40 miljoen willen investeren, en dan nog met toestemming en een vergunning van de BOI. (Bank of Investment) Maar de Thais kennen zullen nooit toegeven om een langere periode te geven, want alles is in handen van een rijke elite in Thailand die het voor het zeggen hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website