Het Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt Thai en buitenlanders voor het het eten van gebakken/gefrituurde insecten.

Dr Aphichat Mongkol, directeur-generaal van het Departement van Medische Wetenschappen, waarschuwt met name voor de hoge dosis histamine die je binnen krijgt wanneer je (verontreinigde) insecten eet. Voor mensen met een histamine allergie kan dit erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Histamine komt normaal gesproken in allerlei voedingsmiddelen voor, maar hoge doseringen komen voor in voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten of verontreinigd zijn door bacteriën.

Over het algemeen is het menselijk lichaam in staat is om lage niveaus van histamine – meestal ongeveer 100-200 mg/kg wel te kunnen verwerken. Echter, het eten van verontreinigd voedsel kunnen een te hoog niveau van histamine veroorzaken, die kunnen leiden tot een acute allergische reactie.

Symptomen van te veel histamine in het lichaam zijn: huidinfectie, huiduitslag, buikpijn, misselijkheid en braken. Ook kan het astma verergeren. De symptomen zijn per individu verschillend en afhankelijk van de gevoeligheid voor histamine en bestaande allergieën.

De Afdeling Medische Wetenschappen van het Thaise Ministerie van Volksgezondheid heeft daarom een waarschuwing uitgegeven voor het grote publiek. Men moet voorzichtig zijn met het consumeren van gebakken insecten die bij straat stalletjes en op markten overal in Thailand te koop zijn. Vooral mensen die al last hebben van allergie en/of astma.

Mocht je toch insecten willen eten dan word je aangeraden alleen de bekende soorten te eten in kleine hoeveelheden en bij voorkeur van een betrouwbare leverancier.

Bron: NNT – National News Bureau of Thailand

12 reacties op “Thaise Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt: Het eten van gefrituurde insecten kan dodelijk zijn!”

 1. GerrieQ8 zegt op

  En dan nu de 1000 euro vraag. Wat zijn de bekende soorten die je wel kunt eten? Wat een voorlichting van dit ministerie.

  • Hans K zegt op

   Inderdaad welke keus moet je nou maken, sprinkhanen groot of klein, hard of zacht gebakken, de meelwormen, die grote spinnen. of misschien wel die wespen die ze als pannenkoekjes bakken o ja je hebt ook nog die mieren die de thai eten.

   Histamine komt in meer producten voor in grotere hoeveelheden bijv. in bier en vis, dus volgens mij zal dat nog wel meevallen.

   Vraag me eerder af hoeveel gif je binnenkrijgt en hoe schadelijk dat is.

   Ben er nog steeds nog niet achter hoe ze die beestjes het loodje laten leggen,, misschien dat een van de lezers het wel weet.

   Ik hoorde ooit eens een kreet met DDT. maar dat zal toch wel niet,…….. toch??

   • Jan.D zegt op

    Je kunt eigenwijs zijn of erin geloven. Doe mij het laatste maar, want voorkomen is beter dan genezen. Toch

 2. Adje zegt op

  Ik denk dat het voor westerlingen wel meevalt. We pakken hooguit een insect om het te proberen. De hoeveelheid histamine die je dan binnen krijgt is te verwaarlozen.
  Het wordt pas echt gevaarlijk als je grote hoeveelheden of regelmatig insecten eten.

  • Hans K zegt op

   Moet je niet met een thaise, of meer isaanse gaan samenwonen, gaan ze in een bakkie op de tafel, net chippies, als je eraan begint…555

 3. SevenEleven zegt op

  Bij mijn vrouws dorpje in de I-San worden de insecten(sprinkhanen,krekels etc) met neon-licht gevangen,waarna ze in een bak met water vallen,en aldus het loodje leggen.Tot zover geen probleem met deze “snacks”zou ik zeggen.Heb meer problemen met de olie waar in gefrituurd wordt,en die vaak niet op tijd ververst word,en aldus na enige tijd meer wegheeft van olie uit het Midden-Oosten,met dezelfde smaakgewaarwording.
  Dat lijkt me vele malen gevaarlijker voor de gezondheid dan de hoevelheid histamine,al ben ik een leek op dat gebied.
  Eet deze snacks zelf ook wel eens,op vakantie bij de schoonfamilie,maar het enige wat echt “schoon’is,zijn de rode mieren,zelf uit de boom gevist,en door schoonma in een friszure salade verwerkt,prima als borrelhapje,al is het even wennen,dat wel.

  • Hans K zegt op

   Klopt met die olie, zie je ook te vaak op de markten met andere spullen, maar die sprinkhanen op de markt dat zijn gekweekte sprinkhanen en ik denk niet dat die in een bakkie water het afleggen.

   Vind ze trouwens best lekker als je de goeie hebt, net nootjes maar dan met pootjes 5555.

   • LOUISE zegt op

    @ Hans,

    Getver.
    Moet hier echt niet aan denken.
    De rillingen lopen nu al over mijn rug en wij zijn toch mensen die alles proberen, alleen wordt er een dikke vette streep onder insecten getrokken,

    Voor wie ze lekker vinden, eet smakelijk.

    LOUISE

    • Hans K zegt op

     Hi. Louise, ken je dat, dat als je een vlieg doodmept er een soort van pus uit het lijf komt.

     Ze frituren ook wel is van die grote spinnen, dat achterlijf moet je dan uitknijpen en dan komt er allemaal van dat soort pus uit. Heb dat ook geprobeerd en vond het zelf lekker.

     Toen mijn vriendin de pootjes enzo er af ging trekken en daaraan te knabbelen heb ik me ook maar omgedraaid en een aantal meters van haar verwijderd.

 4. Eddy zegt op

  In 2012 ben ik voor de eerste maal in mijn leven in Thailand geweest en het was een prachtige ervaring. Mijn nieuwsgierigheid was eveneens geprikkeld bij ’t zien van gefrituurde insecten op de markt en ik kon aan de verleiding niet weerstaan om er te proeven van een drietal soorten. Verstand op nul en zicht op oneindig. Ik moet toegeven dat de kevers, wormen en de krekels mij best meegevallen zijn, want het goedje was perfect vergelijkbaar met kroepoek of pittig gekruide chips.
  Mijn Thaise gastvrouw was niet zo enthousiast en zij waarschuwde mij ook om slechts kleine hoeveelheden te testen omwille van ’t feit dat we er nooit zeker van kunnen zijn dat deze insecten niet met één of ander insecticide gedood werden om nadien als gefrituurde lekkernij verkocht te worden…..
  Al bij al was het voor mij een toffe ervaring, maar wel niet meer voor herhaling vatbaar.

  P.S. ik heb gedurende die drie mooie weken fantastisch lekkere Thaise gerechten gegeten en de keuzes uit het uitgebreide assortiment bleken onuitputtelijk. Ik heb ervan genoten en ik zal er binnenkort in December opnieuw van kunnen genieten want dan keer ik terug om er opnieuw twee prachtige weken te gaan beleven !

 5. Martin B zegt op

  Voor zover relevant: Ik onderschrijf volledig het bovenstaande advies van het Ministerie van Volksgezondheid. Mijn Thaise partner is er bijna aan overleden na het eten van deze delicatesse in Chiang Mai. De waarschuwing vermeldt als oorzaak ‘met name de hoge dosis histamine’, maar voor mijn partner was de vermoedelijke oorzaak het gif dat was gebruikt om de insecten te vangen of doden, al dan niet in combinatie met sterk verontreinigde bakolie.

  In ‘het beste ziekenhuis in Pattaya’ wisten ze er geen raad mee. Na 3 dagen vergeefse Intensive Care behandeling (zeer hoge koorts & sterk verhoogde hartslag) wilden ze nog eens 3 dagen wachten op ‘een specialist uit Bangkok’. Ik heb dat resoluut afgewezen en mijn partner nog dezelfde avond per ambulance naar Bangkok laten vervoeren. Aan het eind van de volgende dag was de ziekte al goeddeels onder controle. In totaal vergde de ziekte 10 dagen kostbare ziekenhuisopname.

 6. Insecten Eter zegt op

  Lees meer over het eten van insecten en allergieën op: http://duurzaaminsecteneten.nl/insecten-eten/insecten-eten-en-allergie/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website