Het Thaise ministerie van Financiën heeft donderdag bevestigd dat buitenlandse bezoekers in Thailand de kosten voor COVID-19 behandelingen in Thaise ziekenhuizen kunnen declareren. Dit geldt ook voor buitenlanders die zijn onderzocht en in afwachting zijn van de COVID-19-testresultaten.

“Thais en buitenlanders, inclusief expats, die onder het Thaise welzijnsstelsel vallen, kunnen medische kosten declareren”, bevestigt Poomisak Aranyakasemsuk, van het ministerie van Financiën. “Het Ministerie van Volksgezondheid zal verder uitwerken wie van de niet-Thais in aanmerking komt voor vergoeding van medische kosten en voor hoeveel”, aldus Poomisak.

Bron: Khaosod English – www.khaosodenglish.com/news/business/2020/03/20/finance-ministry-says-covid-19-treatment-for-foreigners-is-free/

5 reacties op “Thaise ministerie van Financiën bevestigd: Covid-19 behandeling gratis voor buitenlanders”

 1. Yuundai zegt op

  Kan iemand mij duidelijk maken wat dit Thaise welzijnsstelsel inhouden mag en voor welke hier wonende buitenlanders dat geldt?

  • Johnny BG zegt op

   Anders dan hier vaak beweerd wordt is er wel degelijk een vorm van vangnet namelijk Social Security Office oftewel SSO en die is ook van toepassing voor een in Thailand werkend persoon.
   Zowel de werknemer als werkgever doen een bijdrage van een paar procent van het loon en hierbij is men zowel verzekerd voor ziektekosten en wordt er gespaard voor pensioen. Vanwege de lage inleg is er uiteraard aan het eind van de rit geen riant pensioen.
   De belastingwetgeving is m.i. ingericht om wat minder informele sector te krijgen. Schrijf je in als zelfstandige en je kan/moet je aanmelden voor de sociale zekerheid. Daarnaast kunnen ze je belasten als je goed geld verdient.
   Des te meer informelen het doen des te meer personen verzekerd zijn en ja dat kost geld dus dan zullen prijzen omhoog moeten.
   Het is en/of en niet en/en en de Thai zullen zelf hun weg moeten zoeken hoe ze er beter van kunnen worden.
   Oeps..er beter van worden is een gevaarlijke uitspraak dus dat moet zoiets zijn als hoe ze er beter op voorbereid zijn dan een ander wat eigenlijk ook weer ongelijkheid met zich meebrengt.

  • Jacques zegt op

   Beste Yuundai, ik dacht ik ga even internet raadplegen en nadat ik ingetikt had Thaise welfare scheme kwam er een sloot aan informatie uit dat niet zomaar even uitgelegd is. Kennelijk zijn er mensen, ook buitenlanders (expats), die voor een state welfare card in aanmerking komen of dit in het verleden nog voor elkaar kregen. Het gaat om de groep ” low income earners.” (verdieners met een laag inkomen).
   Na de aanvraag te hebben gedaan krijgt men een welfare creditcard met social security nummer. Feitelijk gaat het dus om de groep armen die mogelijk ook voor de 30 baht regeling in aanmerking komen.
   Ik las in een van de stukjes “privately- insured patients are also covered by the public Healthcare scheme but they do not regularly use it. Dit lijkt mij toch erg sterk.
   Het geheel overziende lijkt mij niet dat de gemiddelde Thailandganger hiervoor in aanmerking komt.
   Wel lijkt het zoals het verwoord is dat de buitenlandse bezoeker dus de toerist of zakenman/vrouw besmet geraakt in Thailand de kosten in het ziekenhuis en voor onderzoek wel of niet covid-19 besmet vergoed krijgt. Dit zal dan het deel zijn dat niet door je eigen ziektekostenverzekering vergoed wordt, want het lijkt mij sterk dat de Thaise regering voor alle kosten gaat opdraaien. Het is wachten op meer duidelijkheid hierover van regeringswege, want met dit kan men nog alle kanten op.

 2. Cornelis zegt op

  De kop lijkt me vooralsnog wat optimistisch. Als je alleen kwalificeert als je onder het thaise welzijnsstelsel valt krijg je een ander beeld. Ben benieuwd naar de verdere uitwerking.

 3. PaulW zegt op

  Op Khaosod begrijp ik als volgt:
  foreign visitors kunnen kosten claimen = personen op tourist visum
  expatriates covered by Thailand welfare scheme = als je hier bent met work visa en een baan hebt en sociale lasten afdraagt.

  Al de andere buitenlanders dus niet. Moet je een beroep doen op je health insurance.

  Althans, zo komt het mij over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website